icon

Využili ste pomoc po pôrode pri 1. dieťati?

14. mar 2022

Ahojte 🙂
Mna by zaujimalo, ci ste vyuzili pomoc od rodiny / mamy, svokry po porode- nie cisarskom..
Moj manzel chodi do AT ( ale kazdy vikend je doma ), byvam 10 min od svojich rodicov , sme spolu casto a vela..
O tyzden rodim, mama dnes ostala prekvapena ze nechcem byt cez tyzden u nich ze “ako si sama poradis”, co zase zaskocilo mna :D
Jasne, neviem zatial do coho idem, ale tak si sama pre seba hovorim, ze co mi pomoze?? Muz neni doma, starsie dieta nemam, ja sebe navarim cosi za 15 min, polievka, hocico, v tom problem nevidim, mame 2 izbak pratat mi netreba to vobec neriesim, v noci nikoho nebudem budit ze buntosim, plac a tak..
Manzel mi v nedelu nakupi co treba a vybavene…
Neviem, nejaku vedu z toho nejdem robit, ale zaujimaju ma realne skusenosti, mozno to vidite inak kto uz ma za tym 🙂.

Strana
z2
lululucy
Autor odpoveď zmazal
marzuz89
15. mar 2022

Za mna rozmyslas spravne. Hlavne je to o nastaveni, poznam zeny, ktore boli uz pred porodom zlomene a nastavene, ze pomoc potrebovat budu, lebo to nezvladnu. Este ani "o nic neslo". Ani po jednom porode sme pomoc nevyuzili, aj ked babicky boli odmietnutim ponukaneho tyzdnoveho pobytu u nas dotknute. Ale uprimne, ja naozaj nerozumiem, co by robili okolo 1 novorodenca 3 dospele osoby 🤔 Hlavne ten cas ma byt o mame, otcovi a babatku.

Mne je velmi luto tych muzov, ktorym sa domov nastahuje svokra/vlastna mama, a spolu s manzelkou ich pomaly ani k tomu vlastnemu dietatu nepustia. A take ze na 2 tyzdne odist s babatkom od manzela k svojim rodicom, nech mi vsetci odpustia, ale to je pre mna nieco nepochopitelne a za akymykolvek hranicami.

Samozrejme hovorim o normalnom porode, samozrejme, ked je zena napriklad po cisarskom, so zapalenou jazvou a podobne, a naozaj nie je schopna fungovat, vtedy je to ine. Tam je ta pomoc naviac prirodzena. Ale obycajne, aj ked bolave, porodne zranenia a poporodne nepohodlie za mna nie su dovod "lezat v posteli" a mat doma rodicov ❤️

mimi3008
16. mar 2022

@marzuz89 velmi sa mi paci tvoj prispevok, hovoris mi uplne z duse😊aaaach tie babicky, vidim, ze su v mnohych pripadoch rovnake...chcu byt toho sucastou, akoby boli mamy ony. Moja mama tiez pred prvym porodom zahlasila, ze: uz si len doumyvam doma posledne okna a potom uz budem moct byt u vas😵😵😵tak som sa jej nejako akoze vtipne spytala, ze ci sa musi odstahovat z domu a nema kam ist, ked chce byt u nas? Ked sa mi pred rokmi narodila mladsia sestra (mame 11rocny rozdiel), moja babka (mamina mama) bola u nas od pondelka do piatku, tak, ze u nas spala, no nevotrela sa, ale chcela to tak moja mama, lebo otec vela pracoval a jemu to tak vyhovovalo, ze mal relativne pokoj a do ruk dostal hotove dieta na chvilku na pobavkanie. Asi si to moja mama predstavovala tak isto. Starsi ma teraz 2,5 roka a doteraz sa snazi stat sa prenho najmilovanejsou, najdolezitejsou a najvzacnejsou osobou v zivote, proste chce mu byt asi mamou, takze to musime dost usmernovat, ale "vdaka" korone a obmedzenemu stretavaniu sa to celkom dari. Ja som mala prvy porod brutalny, skoncil kliestami, ja v hroznom stave, sili ma po porode kolo hodiny, 2-3 mesiace som nemohla poriadne sediet a chodenie bolelo, druhy porod bola sekcia (v porovnani s 1.porodom paradne zotavovanie), ale aj tak som nebola ani pri jednom, co sa tyka fyzickej stranky, odkazana na pomoc, pomahal manzel❤a tak to ma byt, mlada rodinka si ma taketo chvile uzivat v najuzsom kruhu

rora
16. mar 2022

Nevyuzila a ani som nechcela nikoho doma dlhodobejsie... jedine co som poprosila o pomoc bolo ohladom jedla (priniest cosi navarene), nakolko som bola oba razy pozasivana a bolelo ma to niekolko tyzdnov a nebolo mi prijemne stat v kuchyni a vyvárat. Teraz cakam tretie a jedine o co poprosim je max. povenovat sa trochu detom a tiez priniest nieco pod zub ak sa bude dat (pomoze mi to). Nic ine nepotrebujem

panda21
16. mar 2022

Ja si neviem predstaviť mať niekoho po pôrode doma. Muž bol doma týždeň a potom do Nemecka na turnus. Mne bolo hrozné teplo, behala som iba v sietkovanych gatkach a tej obrovskej poporodnej vlozke. Dotoho som behala stále hore bez, lebo každý dotyk tricka či podprsenky na bradavky bol neznesiteľný. Keď malý spal o 5 minút dlhšie, tak mi doslova striekalo mlieko na meter. Ja si teda neviem predstaviť, žeby ma takto niekto videl, alebo by som sa musela kvôli niekomu obmedzovať. Celé 6to nedelie som proste behala nahá, s malým každých 20 minút na cecku a bolo mi tak dobre 😅

zorkahorka
19. mar 2022

Ku mne prisla mama po prvom porode a zistila,ze ju nepotrebujem.maly dost spinkal a zauradovala taka prirozdena materska intuicia.zvladla som to. Bola skor takou psychickou podporou a tesila sa z vnucata

lucka114
20. mar 2022

Žiadna pomoc po pôrode nebola, vlastne,už máme dve deti a žiadnu pomoc sme doteraz nevyužili ...nemáme od koho, a bolo by mi veľmi blbé žiadať...

Strana
z2