icon

Ako sa vyrovnávajú dospelí jedináčikovia so samotou?

Dnes o 10:38

Ahojte, tí čo ste jedináčikovia. Ako vnímate fakt, že nemáte súrodenca s ktorým by ste sa poradili, prípadne ktorý by vám pomohol, ak potrebujete pomoc. Máte sa na koho obrátiť (rodičia, širšia rodina, partner)? Trápim sa kvôli dcére, síce je ešte malá, druhé sa nám nedarí a už aj máme svoj vek. Bývam na dedine a každý mi len hovorí, že druhé treba, že bude sama a bude jej smutno. To mi teda na duševnej pohode nepridáva. A neviem sa nejak odosobniť a ani prijať fakt, že bude sama. Má síce sesternice, bratrancov, ale oveľa starších. Bojím sa, čo bude až my nebudeme.

Strana
z2
anonym_6eb242
Dnes o 10:40

Manželka je jedináčik a vôbec sa tým netrápi. Totižto keď sa narodíš ako jedináčik, tak to berieš ako fakt a ani si nevieš predstaviť, že by si mal mať brata, sestru.

katkaseiner
Dnes o 10:41

Som jedinacik, mam 45 rokov, rodicia este ziju ale uz sa zdravotne trochu trapia. S detmi mi pomohli ked boli mladsi (bola som len pol roka s kazdym dietatom doma, hoci zijem v SR). Muz ma 3 surodencov, z toho 2 zijuci (treti zomrel ako dieta). S jednym bratom sa nevideli cca 10 rokov a druhy.. raz za cas sa vidime, potom 2-3 roky nic...
Ono to dieta nebude ine poznat, takze nebude to brat ako deficit. A na druhej strane moze mat aj 5 surodencov, ak dobre nevyjdu tak je to uplne jedno...

anonym_5eeeee

Normalne to vnimam, mam na koho sa obratit. Mat surodenca neznamena, ze zarucene si budu oporou. Cudovala by si sa kolko takych surodencov poznam, co roky si nevedia prist ani na meno. Vo vacsine pripadov je za tym dedenie po rodicoch.

ivik4

Skus si vyhladat starsie temy, asi aj pred tyzdnom tu jedna taka bola. 90% z nas sme pisali ze nam nikdy surodenec nechybal, ale ano su aj vynimky. Mne minuly rok mamina skoro zomrela, dlho som sa o nu starala, este aj nejaky cas tento rok a bolo to v poriadku ( hoci jej stav bol velmi vazny ), no ani vtedy som nepocitovala ze je to len na mne a chyba mi sestra ci brat. Ale to som ja

viktoriaandrascik
Dnes o 10:47

Som jedináčik a nikdy mi súrodenec nechýbal. Práveže keď vidím súrodenecké vzťahy v mojom okolí tak som aj rada 😀 Mám super vzťah s rodičmi sú mi najlepšími priateľmi a mám super partnera ktorý mi je oporou.

anonym_966a3e
Dnes o 10:49

Ja dufam, ze sa dozijem dna, kedy ludia prestanu druhym rozkazovat, kolko maju mat deti. Ale to sa na SK este dlho neudeje. Tak nic, no😏

tuniska_008
Dnes o 10:50

@anonym_autor Ja som jedinacik, nikdy mi to nevadilo. Dcerka je jedinacik a viem, ze to je v pohode tak nemam za nu vycitky svedomia. Hlavu hore 😉

anonym_7c546c
Dnes o 10:54

Nikdy mi súrodenec nechýbal. Mám manžela- to je moja hlavná opora,podpora,pomoc. Mám kamarátky . Poznám viac ľudí čo majú súrodencov a rozvadení sú kvôli dedeniu, poznám súrodencov kde všetka starostlivosť o rodičov , ich dom, byt je len na jednom a zvyšok len čaká na dedičstvo. A tak je to aj u môjho manžela.
Máme len jedno dieťa, žiadne ďalšie nebude a je mi jedno kto si čo myslí. Na sprosté reči o tom ako mu treba súrodenca, ako jeden bude osamotený v živote a bla bla bla dávam sprosté odpovede. Aká otázka taká odpoveď.

anonym_a41aae
Dnes o 10:55

ja som jedináčik, a nejak nad tým nepremýšľam, ale sú chvíle, kedy mi je ľúto, že nemám súrodenca

anonym_cece10
Dnes o 10:58

Som jedináčik vyše 40 rokov a som za to vďačná. Rodičia mi ušetrili kopu problémov.

anonym_2c293f
Dnes o 10:59

@anonym_autor nie som jedinacik a so surodencom sa nestretavame / nebavime... sme absolutne odcudzeni... a nevadi to... rodit deti aby "si pomahali" je uplna blbost...
Ludia vedia byt v poho samostatni...

anonym_b3f5bd
Dnes o 11:01

Som jedinacik a velmi ma to mrzi a ano niekto mi chyba. Podla mna to velmi zalezi aj od povahy, vychovy, viacere faktory, ja sa tazko otvaram ludom, nedavam sance novym kamaratstvam a citim sa kvoli tomu sama. V podstate si za to mozem sama a v podstate za to nemozem 😩 ale priklanam sa k nazoru ze vacsina jedinacikov je spokojna a ziadno tazko to nepocituje ze nema surodenca lebo od mladeho veku sa tomu prisposobi a buduje si vztahy s cudzimi. Ja patrim k tej vynimke.

anonym_159f3e
Dnes o 11:03

Trápiš sa zbytočne. Poznám veľa ľudí ktorí síce majú súrodencov, a alebo sa nestretávajú, alebo sa vadia a súdia o majetok po rodičoch. Potrebuješ toto, chceš toto pre dieťa?
Takže kľudne môže zostať aj jedináčik.

anonym_583d06
Dnes o 11:04

Tak ja surodenca mam, ale nemame ziadny vztah, nestretavame sa, boli tam v minulosti nejake veci, co sa stali, cize ziaden kontakt medzi nami dlhe roky nebol. ALE ked nam vazne ochoreli postupne obaja rodicia a bolo treba dlhodobo neustale nieco riesit, neviem si predstavit, ze by som toto vsetko riesila sama. Aj ked vacsina bola na mne, ale brat sa tiez zucastnoval a zucastnuje. Cize aj tuto stranku treba zohladnit, lebo vacsinou su tu zeny, ktore este nemaju rodocov vo veku 70-80.. Ale samozrejme, aj v takejto situacii sa mnoho surodencov distancuje a necha starostlivost o tazko chorych rodicov na jedneho z nich. Cize momentalne s bratom sme v kontakte kvoli rodicovi, aj ked viem, ze ked zomrie aj ten, v kontakte uz opat nebudeme.

anonym_1540b3
Dnes o 11:05

@anonym_autor ahoj, co znamena mam svoj vek? To je kolko? Ja prve v 35 druhe v 37.

anonym_4f0910
Dnes o 11:05

Ja mám sestru a vidíme sa raz za "sto" rokov, ani ten vzťah nie je až taký vrúcny. Ja nevravím, isto sa nájdu aj súdržne rodiny, no asi ich veľa nie je. Moje dieťa je a aj bude jedináčik a vôbec sa nad tým nezamýšľam. Nik nevie ako sa život zamotá ....

anonym_f5637e
Dnes o 11:16

moji súrodenci sú všetci mimo Slovensko, čiže v podstate som ako keby jedináčik

autor
Dnes o 11:18
@anonym_1540b3

@anonym_autor ahoj, co znamena mam svoj vek? To je kolko? Ja prve v 35 druhe v 37.

@anonym_1540b3 skoro 40

anonym_966a3e
Dnes o 11:20

A to druhe dieta chces naozaj alebo len preto, aby mala dcera surodenca, popr.kvoli reciam v rodine?

bessie12
Dnes o 11:38

@anonym_autor mám sa na koho obrátiť. Mám manžela, kamarátov a známych, na ktorých sa môžem spoľahnúť. Súrodenca som chcela, keď som mala asi tak 5 rokov. Teraz ma to skôr teší, že som jedináčik. Takže to vnímam veľmi pozitívne.

deedol
Dnes o 11:44

z opacnej strany - poznam ludi, ktori maju surodencov, ale vobec s nimi neriesia to, co ty pises - neradia sa, nekontaktuju sa, nepomahaju si. a pritom nie su pohadani, stretavaju sa na sviatky atd., ale nie je tam takyto vztah, ako opisujes. na to maju kamaratov/ky.

patrike
Dnes o 11:45

Viac deti nic negarantuje. Mozu sa rozliezt po svete, dat sa na drahu zlocinu a drog, pohadat sa na majetkoch atd.

anonym_93c940
Dnes o 11:49

Ja som jedináčik a nikdy som nad tým tak nerozmýšľala, že by som potrebovala špecificky súrodenca k niečomu, no je to tým, že okolo seba ani nemám príklad nejakého pekného súrodeneckého vzťahu.
Babka s jej sestrou sú úplný extrém, im ťahá na 80 a neuveriteľná zášť medzi nimi, ešte teraz, keď sa stretnú na oslave napr tak si vyčítajú veci, ktoré si už nik iný ani nepamätá, vykrikujú po sebe, jedna druhej ani do bytu by nevstúpili. Moja mama s jej bratom úplne nulová komunikácia, ona vlastne ani nevie, kde on žije a čo je s ním väčšinu času. Manžel síce hovorí, že teraz v dospelosti je rád, že má brata (v detstve sa nemali radi), ale potom často, keď s ním niečo musí riešiť, tak nadáva, že s ním sa nedá.
Osobne, keď sa potrebujem poradiť, stačí mi mama, otec, manžel a rodičia alebo kamaráti mi pomôžu, keď potrebujem, ja zase pomáham im... Keď jedného dňa moji rodičia nebudú, stále budem mať manžela, moje dieťa bude už staršie, kamaráti sa vždy nejakí nájdu....

anonym_0ce500
Dnes o 11:52

Snažíte sa, nejde to. Nič viac pre to nespravíš, tak sa netráp. Ale áno, ja som tým ako dieťa- jedináčik trpela. Nebola pre mňa pravda, že ak to dieťa nepozná, tak tým netrpí. Dobre som videla ako majú kamaráti bratov sestry ako parťákov aj keď sa potĺkli, ja som nemala nikoho. Preto som sa stala veľmi skoro mama a chceme mať veľa detí. Takto to na mňa pôsobilo.

anonym_a231f8
Dnes o 12:01

Som jedinacik, rodicia mali obmedzene financne moznosti, ked som bola mala, uvedomujem si, ze keby som mala surodencov, nemala by som take moznosti, ako mi dali - vzdelanie atd. V detstve mi ani raz surodenec nechybal. Mam skvely vztah so sesternicami, ktore mi supluju sestry. Teraz uz ked mam po 30 niekedy rozmyslam, ake by to bolo mat surodenca, ale nie je to zaruka nicoho.. Sama mam zatial 1 dieta a na 95% bude jedinacik

anonym_159f3e
Dnes o 12:05
@anonym_f5637e

moji súrodenci sú všetci mimo Slovensko, čiže v podstate som ako keby jedináčik

@anonym_f5637e moji starší súrodenci sú odomňa omnoho starší, poženili sa v 20te, ja som chodila ešte do zš. Tiež som vyrastala ako jedináčik. Nestretávame sa. a myslím že ani oni medzi sebou. Každý býva v inom rohu Sk.

anonym_437e96
Dnes o 12:21

Ja to beriem tak, že tak ako hluchý človek od narodenia nevie aké je to počuť, tak jedináčik nevie aké je to mať súrodenca. A vzhľadom k tomu, že mať súrodenca ti nezaručuje mať s ním aj dobrý vzťah, nechýba mi.

cimage
Dnes o 13:46

Ked niekedy citam ake vztahy maju niektori ludia so surodencami, tak radsej byt jedinacik. To, ze ma surodenca, neznamena, ze budu najlepsi, nerozlucni kamosi. Vacsinou su tam hadky o hracky, veci a neskor o majetok.

anonym_66e56a
Dnes o 13:48

Niekedy su ti surodenci skor naobtiaz...vidim to casto v mojom okoli...rozhadani kvoli peniazom, politike atd...kamaratka ma brata a sestru, brat ju pri kazdej prilezitosti zhadzuje, lebo je rozvedena a on ako zastanca "tradicnej krestanskej rodiny" to nedokaze pochopit, sestra ju zase vo vsetkom kopiruje a cokolvek kamaratka ma alebo urobi, sestra to musi mat este velkolepejsie...

anonym_1a00b0
Dnes o 13:49

@anonym_autor nerieš. Sto krat lepsie je dobry kamarát ako vadny súrodenec. S mojim sa roky nebavíme lebo mu preplo mam iba manzelku a deti ti su mi vsetkym

Strana
z2