Zamyslenie pri uspávaní dieťaťa o tretej ráno
Pri nadskakovani na fitlopte o 3 rano, uz 3x v tu istu noc mi tak napadlo.... Ako to niekedy zvladali nase babicky, prababicky, praprababicky alebo celkovo zeny, ktore mali 3 a viac deti? Ja mam dve. Tohto nocneho fitloptaka a prvaka. A nestiham nic, som nevyspata, nervozna... Cely den beham okolo domacnosti, upratujem, periem, vysavam a aj tak je tu bordel. Vecer sa s revucim krpcom snazim spravit ulohy s prvakom, trva mu to niekedy aj 2 hodiny. Spavat chodim o 9, aby som sa aspon trochu vyspala a nachystala na nocnu zmenu. Babky nepomozu, kocikovst ho bola kazda 1x este ked bol malicky. Neviem si predstavit mat viac deti. Ako to mali volakedy? Chlapi im nepomahali. To velmi ani mne nie, lebo je do vecera v praci, maleho lubi najviac ale nevie to s nim. Maly mu stale reve a on to nedava. Mali tie zeny doma bordel? Boli sikovnejsie? Deti mali lepsie naucene? Alebo skratka tiez chodili ako matohy?
ja by som dieťa do dnešnej doby fakt nechcela.Keby žijeme ešte tú minulú dobu aj by som si možno rozmyslela.A čím dalej sa utvrdzujem v tom že som dobre spravila
@evica17 takto narychlo napr.
https://www.badatel.net/vasi-predkovia-spavali-...
https://for-men.sk/clanky/za-problemy-so-spanko...
Niekde som o tom citala i studie, ale teraz neviem najst.
@moonlight1210 ano, máš pravdu aj ja som to tak čítala. Bádateľ je zlý zdroj ale v tomto majú pravdu
@evica17 alebo si daj do googlu "ancestors sleep patterns", je toho vela.
Mame to trochu spolocne so zvieratami, ktore tiez nespia v jednom tahu celu noc. To by mohlo byt pre ne smrtelne. Teda pre tie, ktore nemaju brlohy, ale spia na zemi vo vysokej strave, ci na stromoch, atd.
Vidim to aj na nasich psikoch. Maju cca dvojhodinove intervaly spanku a spia viackrat za den. Pricom jeden je vzdy "na strazi" a ten druhy spi nerusene.
Teda, ked ideme okolo ich pelecha, tak jeden vzdy vzdy zdvihne ostrazito hlavu a druhy sa ani nepohne. To, ze spi nerusene, je podla mna skor dane tym, ze vedia, ze su v bezpeci. Niekde na ulici by asi oba spali len v kratkych hlbsich intervaloch a casto sa budili, resp. v medzifazach len driemali a vnimali zvuky okolia a pachy, pripravne ihned reagovat.
Vies co, hlavne dnesna doba chce od zien, aby boli supermami, superzeny, mali uzasnu karieru, boli excelentne milenky, aby vyzerali ako z katalogu, aby mali vystavnu domacnost, navarene aspon 4 jedla samozrejme podla bio eko raw teorie, vychova musi byt samozrejme tiez ako z prirucky o dokonalych detoch. … a ked to nesplnaju, tak maju pocit, ze zlyhali. Spolocnost sa tvari, ze zeny nemaju byt pravo nervozne a unavene. Ze tak je to spravne.
No bohuzial aj my sme len “ludia”. Mame pravo byt smutne, nahnevane. Ked si toto clovek uvedomi, tak sa mu bude lahsie zit 🤷♀️ Nie sme dokonale. Preco by sme aj mali byt?
No to reci typu mám bordel ako v tanku a prídeš k nim a tam čisto tak to je potom hrozne pre nás čo to upratovanie ako top prioritu nemáme. Ja som veľa veci,zbytočnosti podávala preč, a dom vyzerá čistejšie, rýchlejšie sa uprace.
Variť jednoduché jedla re seba ,rýchlovky, zvyšok aj tak chodí do práce a školy na obed.
Mbe keď sa svokra sťažovala,vyčítala.mi že ako môžem keď dieťa spať ,že ona si to nedovolila, veď by nič neurobila , a že ani s deťmi sa nehrala tak ako je lebo vtedy tiež robila. Tak som jej povedala,že podľa priorít si každý robí ako chce, ja chcem byť oddýchnutá a mať s deťmi zážitky, a nie zmytu podlahu každý deň,navarené velkochodove menu, pozehlene vsetky veci, a upratané všetko do tip top. Ale to veľa žien má s tým poriadkom na materskej problém,lebo však čisto,aj ja som zo začiatku chcela,ale nedá sa. Susedka na byte ešte vydávala dvakrát do dňa,raz zmyvala , lebo vraj deti bordel narobia a treba.
Deťom ničili cumel do medu, cukru, len aby dudlalo a čušalo, keď chcelo vypľuť, pomaly mu ho prelepili lepiacou páskou...nechali plakať, žiadne nočné skákanie na fitlopte.
@elizabet173 lebo ti zaspalo aj bez skakania. Kazda skusila polozit a cakala. Neviem kolko percent deti zaspi len ked ich polozis ako babiku. Kazdej to prajem. Cize tebe zabral obrazne level tri, tak si nemusela skusat vyssi a vyssi level. Komu nezabera ani level devat, skusa dalej...kazdy by bol rad keby polozil a "naucilo sa". Mne spaval syn tri hodiny poobede ale to nebola.moja zasluha. Proste sa nezobudil po polhodine a nereval na lesy, ako nejednej mojej zufalej kamoske. Urcite som nemachrovala ze som ho to ja naucila. Ano, boli sme cele doobedie vonku na ihrisku alebo v meste, ale to boli aj tie ostatne mamy a predsa im deti vstali s jacanim po pol hodine.
Istá forma natriasania dieťaťa bola vždy.
Ci už v kočiari kolíske perinke.
Ten monotony pohyb nie je nič mega nezvyčajné.
Sú aj deti co to nepotrebujú nepoznajú ale ver ze nosenie na rukách a cicikanie nie je až taký vydobytok tejto doby.
Len sa všetko menej riešilo.
Nebolo času.
A áno záťaž so staršími deťmi bola menšia.
Otázka je ci doba nerobí tlak na rodiča aby pomáhal s úlohami.
Alebo si to robia rodicia sami.
Mamy prvákov ako to je?
Mam sa bat čochvíľa?
Sú úlohy ozaj taky strasiak😓
@babulkomale tie levely čo spomínaš 😃😃 ja som počas kojenia nad tým rozmýšľala, ze je to ako videohra s levelmi : mne večer zaspí počas kojenia ale väčšinou sa zobudí keď ho dám do postieľky a potom ho treba ešte hladkať, takže level 1: uspať počas kojenia, level 2: vstať z postele s malým na rukách bez toho, aby sa zobudil, level3: položiť ho do postieľky tak, aby sa nezobudil, level 4: uspať hladkanim, tam najprv vyčkať, aby sa nemrvil, a potom je level 5, keď už sa nemŕtvi, len ešte občas si otvorí oči aby skontroloval, čo som ešte tam ☺️ no a level 6 je vyjsť z izby bez toho, aby sa nezobudil, a úplne posledné, aby sa už nezobudil, len keď je čas
@moonlight1210 ďakujem ,prečítam.
@liusa82 v dobe minulej by si si nemusela rozmýšľať,proste by sa ti pritrafilo. Ako napr môj babka nevedela že zo sexu sa môže otehotnieť,lebo jej to nik nepovedal, jej rodičia silný katolíci a keď išiel v tv vraj nejaký ľúbostný akt (ak len aj bozk) otec im kázal zakryt oči a nekukat.
@anonymous87 no my si vyberame, ci chceme zit podla sucasnych kriterii spotrebneho zivota. Kazdy sa moze rozhodnut sam.
Predstavujem si to tak...ze s prepacenim s*ali na deti. ;) Robili vsetko okolo a deti bud pomahali alebo sa plietli pod nohy a k revajucemu dietatu teda nevstavali...
Neriesili, neriesili, neriesili... Decko sa smarilo do postielky, na dvor, do ohradky... Nik mu nevedenoval tolko co teraz venujeme detom my.
@darius_a nie nie su. Ja sa na to tesim. Ale mam 15 rocnu a 5 rocnu takze sa budem moct vwnovat.
Prvak ak ma dobru skolu nauci sa sam aj v druzine.. Trosku par ciarociek doma, moja sa naucila ani meviem ako vsetko sama. A to nepoznala ani jedno pismeno, nebavilo ju to. Je cista jednotkarka... Ale potom v tretej triede tie slovne ulohy... Amen😁😁😁🤦♀️
@darius_a nie su. Rodicia to moc prezivaju a tlacia na vykon dietata aj ked ono este na to napr. nie je pripravene, ucit sa danu vec. Ale to uz je problem skolstva ako takeho.
Plus domace ulohy nie su povinne ;) ale to tiez nikto nevie
@bolarazjedna som si zaspominala 😃🤦 netrpezlivo vyzeram menopauzu 🤣 uz to nechcem zazit
@elizabet173 a? Co teraz? Ani ja som neskakala na fitlopte. Ale to neznamena, ze si budem mysliet o mamach co to tak robia, ze su nejake posahane. Nosila som v Manduce cele noci ako debil. Aby sa "nenaucil" ze bude party, ze sa zazne, ze sa zije. Len potichu potme prebalit, dat mlieko a cusat. Ked zaspal po hodine a pol, to bola vyhra. Ked nie, nosila som do rana lebo keby som ho polozila tak jaci a pobudi vsetkych. Ktovie kolko levelov vyskusali ine mamy...nesudim a urcite by som si nedovolila povedat ze si za to mozu samy.
Myslis akoze maju deti ktore super spia a tie matky ich nasilu budia a vlecu naschval na fitloptu?
@elizabet173 a mozno zaspalo, ved su aj take deti, nie? Tak porad ine sposoby tym zufalym mamam, aby nemuseli siahat napriklad po tej lopte.
@elizabet173 ono sa to cele tak dobre cita, ved je to vlastne uplne jednoduche :D lenze nastava niekolko problemov: s fit loptou by som rada skoncila, on mi cez den zaspava niekedy aj sam. Lenze v noci, ked uz.clovek skusa hladkanie, natriasanie, prsnik a neviem co vsetko a decko len reve.... Ja to s nim nejak neprezivam, nech si poplace, ale mam muza, ktory vstava o pol 6 a domov chodi o 6. Robi sofera na 14 tonovohe stroja. Plus staviame dom. A teda prvaka, ktory sa tiez musi vyspat. Ano, aj oni by par dni vydrzali, kym by si maly nejak zvykol. Lenze byvame v bytovke, pocujem v noci aj ked susede vybruje telefon. To je aj dovod, preco muz velmi nepomoze. Pride neskoro a vacsinou sa riesia veci okolo domu. Musi tam ist zakurit, alebo dohodnut nejaky material. Ak je doma, samozrejme pomaha. Skvelo vari. Takze nedela je jeho parketa a teda aj pondelok mame vybaveny. Ale ine dni mi neda, aby prisiel domov hladny vecer a isiel si varit sam. No a prvak je celkovo dost samostatny, lenze co sa ucenia tyka tak nesikovny. Ja ho neobskakujem, on sa napije sam, aj si ceruzku zastruha, skoci do obchodu ked treba, vecer sa sam osprchuje, nam uz pride dat len pusu. Lenze to ucenie mu nejde. Tak male dieta sa nemoze ucit same, bezne ulohy mu len vysvetlim a robi sam, potom skontrolujem. Ale pisanie, to mu ide ako slimakovy. Uz aj ucitelka pisala, ze to ma viac trenovat. No a ked maju nejake zadania v skole a donesie to s tym, ze mal polovicu zle, tiez mu to treba vysvetlit.
Ale to len teraz sme maly take tazke 2 tyzdne, poprosila som mamu, nech pride lebo to uz nedavam. Takze maly pojde k nej, ja si poupratujem co som nestihala, v klude sa s malym naucim a vecer ideme vyberat kupelku a ostatne veci do domu. Keby mi takto pride aspon raz mesacne, cele by to bolo lahsie.
@babulkomale podla mna sa radi velmi lahko 😃 ak by mal niekto zaujem, ja ho kludne na tyzden poziciam. Maly je vyzprovo cely tato, ale zly ke po mne 🤣 ( podla toho co mama spominala)
Mne velmi pomohla kolíska. Nie taka moderna, pre male lahke babetka, ale drevena, miery sme brali z kolisky ktora bola na povale este po svokrinej mame, vraj mala cez 100 rokov. Nasa starsia bola vreštibúdka, spat ani za zivy svet. Monotonny pohyb ju uspal aj ked sa jej nechcelo . Do roka sme ju pouzivali. mali sme ju v kuchyni a bolo to super. Len je to kus nabytku, hlavne tie dorazy na zemi dost idu do priestoru.
@autor neboj, ja som sa na tej fit lopte tiez nahopkala, a aka som bola stastna, ze som konecne nasla nieco, co funguje. A nestal sa z nej ziadny vydierac, co by si teraz za vsetko dupkal nozkou. A ze kedysi smarili do postele a hotovo, ano, mozno niektore, no mnohe museli hojdat v koliske (na to asi tie kolisky vznikli), popripade prehodili spagat cez hradu a hojdali tak. Pocitalo sa s vacsimi prirodzenymi stratami, ved hladnych krkov bolo aj tak dost, dieta v skole rovnalo sa dietatu minus na poli (starka spominala, ze hned ako sa zacala jar, do skoly nechodili), kaslalo sa na zdravie deti (starky bol na jedno oko slepy pre nelieceny zapal v detstve), s tou pomocou rodiny to nie vsade bolo az take idealne (starka skoncila na psychiatrii, lebo dojcit sa jej nepodarilo, svokra jej nechcela dat kravske mlieko, schovavala ho alebo ostentativne pred starkou vyliala macke), na latrinu sa chodilo cez hnojisko, potom rovno sup do postele, ved nevadi, dlazka sa aj tak slichtila lajnom (aby bola pekna leskla😀), ziadne glancenie kazdy tyzden donemoty, varili sa zemiaky, fazula, kapusta, kase. Bolo to ine, no urcite nie lahke.
Nuž... My sme boli na exkurziu v jednom mlyne. Story od mlynárov ako vyhynuli - mlynárka porodila 11 detí. Niektoré skosili choroby v detskom veku, ok, tomu sa moc nedalo vyhnúť. Ale - jedno dieťa sa utopilo, druhé dieťa sa proste niekde stratilo a asi ho zožrali divé zvery (nikdy sa nenašlo), iné malo nejaký nešťastný úraz v mlyne, lebo sa motalo mlynárom pod nohy. Takže - starali sa aj takto... Dnes nemysliteľné. Za mňa - radšej behajte tým svojim 2 deťom okolo zadkov a nemajte romantické predstavy, ako to naše pramatere úžasne zvládali 🙏🙏🙏.