Závidím ženám, ktoré si užívajú materstvo
Potrebujem sa vyrozpravat. Mozno by ma potesilo, ak by sa nasla mamicka co ma upokoji, ze vekom babatka to bude lepsie. Mam 5 mesacne babo. Moje kamaratky maju uzasne deticky, ktore spia celu noc, su vesele a hrave. Ja mam od narodenia narocne babatko. Zo zaciatku plakalo vacsinu casu co bolo bdele. Teraz nevydrzi byt same, nespi v noci a cely den sa neviem pohnut. Ak chcem nieco porobit, musim pocuvat kricanie a mrncanie cely cas. Aby toho nebolo malo pocuvam od inych mamiciek, ze som si tak naucila... Premyslala som teda ako odnaucit, ale jedine co mi napada je nechat ho vyplakat? To som nikdy nespravila. Ked vidim ako chodia ine s tak malymi detmi na vylety, plavat a neviem kde vsade, tisnu sa mi slzy. Ja mam ist len pediatrovi a uz trpnem kedy zacne revat. Neviem si predstavit este nejake plavanie. Chcela som aj dalšie deti ale nebudu. Malo to byt najkrajsie obdobie a pritom je moje najhorsie...milujem svoje dieta ale toto uz nikdy viac nechcem zazivat. Nechapem mamičky, ktore maju aj druhe, tretie, stvrte dieta... Ja si to teda neviem predstavit a znie mi to ako nocna mora mat dalsie.
@goralka20 tiež som chodila s deťmi na plávanie, krúžky majú, chodíme na výlety, máme aktivity.. ale to vôbec, ale vôbec neznamená, že je to jednoduché. Deti vrieskaju, hádajú sa, hnevajú nás, majú svoje nálady. My sa snažíme to s nimi zvládať, nervy v keli koľkokrát, ale vždy to dáme ....
Materstvo je náročné pre každého. To, že tvoje kamošky sú vysmiate a tvária sa že je to lážo plážo nemusí byť vôbec pravda.. možno to len tak prezentujú a ty vidíš len pekne fotky alebo tie dve kľudne hodiny na prechádzke ...
Ak je zdrave, tak mozno high need baby - narocne dieta alebo velmi citlive dieta.
Pomoze hlavne vydrzat, nosit a kojit.
Plus spolocne spanie v posteli, kontaktna vychova.
Ked sa zacne same pohybovat a rozumiet, zlepsi sa to vacsinou.
Okolo jedneho roka predpokladam.
Druhe dieta byva casto kludnejsie oproti prvemu narocnemu.
@goralka20 och, akokeby som o mojom prvom čítala. Nechápem ako som ten rok prežila. Raz som aj povedala mojej mame, že už by som ho zažiť nechcela. So všetkým bol problem, so spánkom, s jedlom, všade plakal, bál sa ľudí, cudzieho prostredia. Bol neustále nespokojný a boli aj reci, ako som si naučila, tak mám. Snažili sme sa chodiť sj na menšie výlety, ale tie iba preplakal. Všade sa za nami otáčali, skusala som aj baby plavanie s tým, že snáď si zvykne, jediný tam reval. Nakoniec som to zrušila, lebo už niektoré mamičky naozaj zazerali, rušili sme atmosféru, aj som ich trosku chápala. Keď som videla deti v rodine, na tom plávaní ako sú niektoré dobrucke, kludne, ľúto mi bolo.
S mužom sme sa s tým zmierili asi po 2. roku. Ma 3 roky a je to poslušný chlapec. Ma občas svoje muchy, ale zarial nemá ani obdobie vzdoru. Ako keby to ani naše dieťa nebolo. Zmení sa to, vyrastie 🙂 len vydrž. Btw, čochvíľa rodim druhé. Ideme ďalej 🙂 prežili sme, verim, že druhe bude pokojnejšie. Ak nie, vyrastie aj ono z toho 🙂 dufam 🫢😀
Ja mám 3 a každé je iné . Takže ďalšie dieťa by ťa nemalo prečo odradiť. Moja prvá bola spachtoš , druhá no čo ti poviem cez noc som sa vyspala trhano ledva 4 hodiny a to do roku a pol cez deň tiež malo spala tiež bola taká uplakaná ale keď som musela niečo urobiť hold smola musela si poplakať ale neodradilo má od 3 dieťaťa vôbec a tá tiež nič moc spánok ale lepší ako druh dcéra ale pomáhala som si aj el.hojdacim kreslom . Takže nezufaj skúšať čo zaberie možno ak kojiš by som vyskúšala UM dať aj ak ale nekojiš a dávaš UM môže sa stať že miminku nesedí a treba zmenu
Inak ja poradím, že na ten výlet treba ísť aj tak. Veď reve aj doma, aj mimo domu, ale na výlete, dovolenke aspoň zmeníš prostredie, čo je už samo osobe plus. Nečakaj, že to bude ako za bezdetna, ale vždy lepšie ako nič. S bábätkom sa nám osvedčili apartmány alebo niečo samostatnejšie. Aj na to plávanie kľudne choď. Ja som sa okolo 8-9 mesiacov odhodlala a prekvapivo na plávaní bola celkom OK. Na baby cvičení to bolo horšie, vytešené bábätká a dcéra mrzutá a vyľakaná, ale zvykli sme si. Teraz chodím s druhou a na každom kurze je nejaká zničená matka s náročnejším bábätkom :D
@goralka20 mne povedala kamoska ze ona si syna nosi do svojho kadernickeho salonu 🤦 hned som si tam predstavila mojho 😃 povytlacal by farby z tub, rozhadzal hrebene, otvoril okna, vyhadzal uteraky a odisiel bez strachu na ulicu 🤦
Ale tiez ho ma asi za odmenu lebo ako vidim starsieho tak to je hyperaktivny Duracel co sa stale s kazdym bije.
Vies co, ako pisu baby, je to o tom prijati reality a pochopeni, ze vsetko je len obdobie a raz to prejde.
Aktualne, mame 4 mesacne dieta s kolikami, az strach, s refluxom. Do toho cosi chce 2,5 rocny a esteze ti dvaja uplakanci, co maju teraz 9,5 a 7,5 rok, su uz relativne samostatni. Prva dcera, ta co ma teraz 7,5 roka, tak to bolo nieco priserne, vo sme sa my natrapili s bruchom. Do toho jej zivelna povaha. A nebyt jej a toho, ako trpela, tak teraz si tu trieskam hlavu o stenu, ci mi bolo treba na stare kolena taketo nieco...🤭. Ale vsetko raz prejde a beriem to s nadhladom. Vresti, vresti, nevresti, nevresti. Zem sa toci aj dalej. Nepoyrebujem choditpo kavickach. Jedine, co mi chyba, je dvor. Mne by uplne stacilo mat svoj priestor, nejaku terasku, kde si tu kavu vypijem, hoci aj s uvreatanym dietatom a ten starsi sa zahra primne v piesku. Takto sme limitovani jej bolestami, naladami a kakanim, nekakanim. Takze prechadzky vonku su velakrat vzruso. Ale bude mi to malinke sladke babo, co sa da vybozkavat hocikedy, chybat, to uz viem. Alebo ten blazeny vyraz v ockach, ked ma len vidi a smiech, len tak, akoby bez priciny, len ma radost, cistu a nefalsovanu, z toho, ze sa na mna pozera 🥰. Toto obdobie raz skonci, to dobre, aj to zle s nim. A pride obdobie NIE a NECHCEM, potom puberta, jooooj, co by si dala potom za tie koliky 🙃😅🤣. Bude dobre, uvidis. Hovorim Ti, ako mama 4 deti, co je velka stresacka, napriek tomu, naucilo ma to zit zo dna na den a radovat sa z malickosti.
Myslim ze kazda mama si tym presla. Zaciatky byvaju najtazsie a potom je to stale lepsie a lepsie. Len to netrva tyzdne ale roky, kym sa stanu z deti partaci 😁
Ako by si o mojej prostrednej pisala, tiez bola taka narocna + do toho dvojrocne dieta, takze ani kym chvilu spala som si nemohla oddychnut. Tiez som skonstatovala, ze ak by bola prva, tak ostane jedinacikom, ale kedze moje prve dieta bolo uplnym opakom, tak nakoniec mame deti tri 😀 U nas bol ten nepokoj zapricineny ciastocne refluxom, takze mojim najlepsim pomocnikom bola Manduca, tam mi dieta aj pospalo, aj som s nim varila, upratovala.... akurat som si pri tom dost znicila chrbticu.

Nooooo. Pozdravujem a vitaj v klube.
Ja pri mojom prvom ani neviem ako som prvy pol rok-rok vlastne prezila. To bola jedna hroza. Ja som bola denno denne v strese. Maly mal koliky. Vkuse vracal. Denne spal dokopy 40minut. Aj to na rukach.
Ist s nim vonku nehrozilo a ak tak na pol hodku lebo uz bol rev. Cestovanie ani nehovorim kym sme nevymakli cas ze aj zaspal.
Tak ale casom vsetko preslo a cca od roka-dvoch zacalo to krásne obdobie.
A tak prislo druhe. To uz sem tam aj spalo aspon hodinu. Ale! Ona revala vkuse. Ci bolo dobre ci zle fuuuurt revala. Preslo to asi ked mala 1,5 roka. Do vtedy som ju uspavala na rukach co bolo extremne vycerpavajuce uz popri starsom.
Ale po tom 1,5 roku prislo to slnko a to uzasne pre mna najkrajsie obdobie.
Noooo a aby toho nebolo malo prislo aj tretie babatko. Ktore bolo celkom spave-dokazalo spat dlhsie ako pol hodky 😂 ale celkom spokojne. A musim povedat ze prave pri tomto tretom som si uzila najviac materstvo. Kazdy jeden okamih. Az mi je smutno ze to uz pomaly konci a kazdym dnom musim dat prihlasku do skolky 😂
Co mna ale najviac vytacalo bolo prave okolie a hlavne otazky typu-a preco nespi? Ved moje mi spali aj 3-5hodin. Kamosky ktore deti budili lebo iba spali. A mne srdce islo puknut ked som videla ze deti budia. Ja co som sa nemohla pohnut lebo mi spali na rukach a bola som vdacna za kazdu minutu spanku.
Ako keby som ja tie deti nenechala spat.
Ale zase ako z toho vyrastli tak… spia vyborne 🙂