icon

Zmena vnímania materstva: Nechcené dieťa, ale šťastná mama

Dnes o 10:46

Ahojte, rada by som pocula pribehy zien, ktore nikdy nejak netuzili po detoch, boli s tym zmierene, dieta im nechybalo v zivote a potom ked prislo, ci uz vdaka parnerovi, zmeny rozhodnutia, “posmyknutim”, to je jedno vdaka comu, ze zrazu ked uz to dieta mali tak to prijali a boli stastne, alebo skor citili ze to dieta mat nemali. Je mi jasne ze ako raz uz to dieta mate, milujete ho najviac na svete a cas by ste nevratili, skor narazam na ten pocit ze v materstve ste sa vobec nenasli a nenaplnilo vas to.
Mam poslednu moznost mat dieta, ak vobec, necitila som potrebu byt mamou, deti mam rada, pohram sa, postrazim ale nikdy som nehykala nad kocikmi a podobne. Skor citim tlak okolia a ze sa od zeny ako keby ocakava ze bude matkou a ked nie je je nieco menej.
Ze aj ten zivot zrazu dostane novy rozmer s tym dietatom.
Na jednej strane by som chcela mat toho svojho maleho cloviecika, na druhej ked si predstavim tie narocne roky co materstvo prinasa a najma okrem lasky aj ten neskutocny strach bojim sa toho

anonym_293f2b
Dnes o 11:00

S takýmto mindsetom do toho nechod. To bude viac škody ako úžitku.

biba_18
Dnes o 11:04

ja som deti nechcela, ja sa radšej povenujem psovi ako dieťaťu - ale keď som otehotnela, zmenil sa mi svet… proste som tak cítila, že to tak má byť, budem mať dieťa a budem ho milovať…
druhé som nechcela rovnako ako predtým - a keďže sa mi neprihodilo že by som otehotnela, mám len to jedno…
ale áno, odkedy som otehotnela tak vnímam že je škoda pre tú ženu, že dieťa nemá…
ale myslím že ak by som nemala, vôbec by som nemala ten pocit že mi niečo chýba…

anonym_86d081
Dnes o 11:05

Sú všelijaké ženy aj také čo chceli a ľutujú 😅

anonym_c521c4
Dnes o 11:05

@anonym_autor môj brat so švagrinou majú takto dieťa. Nabúralo im to pracovný režim, finančný, súkromie a slobodu. Očakávania neprišli a spľasli ako bublina z vyžutej žuvačky. My si doma povieme, radšej to dieťa nemali mať. Švagriná sa stále sťažuje, ponosuje, je protivná a pasívne agresívna. Napriek tomu, že dieťa má rada. Ale niekde to zadrháva 😵‍💫

biba_18
Dnes o 11:07

a ešte chcem dodať - ja nič, naozaj nič neberiem ohľadom neho že som musela obetovať, alebo že som o niečo prišla a podobne…

anonym_1cd705
Dnes o 11:08

@anonym_autor Otehotnela som v období, keď som už nebola najmladšia,mala som novodiagnostikovany vážny zdravotný problém a zároveň dim bola zmierená s myšlienkou, že nebudem mať dieťa.Ano, neskutočne som sa obávala, či bude dieťa zdravé a či zvládnem tehotenstvo, pôrod ale aj nasledujúce roky starostlivosti.Mala som však pri sebe manžela, ktorý mi bol oporou a z nás dvoch bol ten, kto bol pozitívny, mňa tým nakazil.Zivot to síce zariadil tak, že som vacsinu starostlivosti a výchovy mala ja na pleciach,lebo manžel navždy odišiel,ale neľutujem,dokonca som neľutovala ani v ťažkých chvíľach.Vzdy som si vravela, že postupne bude moje dieťa väčšie,samostatnejsie a dovtedy musím zvládnuť aj ťažkosti.Zo syna som sa tešila od chvíle, keď som začula pri USG tlct jeho srdiečko a teším sa dodnes, keď je to veľký dospelý muž, ktorý sa musí zohnúť,keď ho chce matka pobozkať

anonym_1b314a
Dnes o 11:10

Nikdy som nebola typ na deti. Mám dieťa kvôli partnerovi a rodine, starám sa oň, mam ho rada, ale pokojne by som prežila aj bez neho. Dokonca si myslím, že by mi bolo v mnohých ohľadoch aj lepšie.

anonym_a5fcc4
Dnes o 11:10

Nestalo sa to mne, ale môjmu mužovi 😄. Je skvelý otec. Chcel by aj druhé, ale z viacerých dôvodov už ja nechcem. Tak ľutuje, že to "neprišlo" skôr...

anonym_166043
Dnes o 11:12

Naco ti pomozu pribehy druhych zien? Kazda buduca matka si to musi sama ujasnit ci ideta chce a bude ju to naplnat alebo nie. Aj ked 20 zien by ti napisalo, ze nechceli ale ked sa im narodilo bolo to najlepsie, co sa im v zivote prihordilo (alebo naopak) neznamena, ze budes to pocitovat rovnako aj ty. To neznamena, ze tak to budes citit aj ty. Kazda zena so sebou nesie iny zivot, ine financne moznosti, ineho partnera, iny pohlad na vychovu, ine situacie ktore ju formovali k zmene nazoru, ine dovody preco dieta nechcela jedna mohla byt karieristka, druha naopak v zlej financnej situacii, tretia kvoli zdravotnym problemom, stvrta zo strachu z materstva... Tak miesto cakania na skusenosti od inych sa viac zahlad do seba ci naozaj dieta chces, preco presne si ho nechcela a ci sa to natolko zmenilo, ze uz je ten dovod alebo su tie dovody uplne irelevantne, ci mas vhodneho partnera k rodicovstvu alebo ak nie ci by si dokazala sa o dieta postarat sama atd.

anonym_303861
Dnes o 11:40

Ani ja som nebola ten typ,ale moje deti milujem nadovsetko,ta laska je ina,to ti neda ziadny pes ci muz.

anonym_6a2163
Dnes o 11:46

pri tomto prístupe musis mat velmi silny dovod na to, aby si mala dieta. tlak okolia nestaci. predstav si ze to bude velmi tazke a ocakavania radosti sa nenaplnia. musis mat pre seba veľmi jasnu odpoved preco som sakra skoncila v tychto galejach?? a to uz partnersky vztah alebo nabozensky alebo este nieco, ale proste musis ho mat 🙂

niki35
Dnes o 12:29

@anonym_autor tak ja som bola zmierená za asi deti mať nebudem. Nedarilo sa mi vo vzťahoch ale zároveň som nemala v sebe ani túžbu po dieťati. Povedala som si že keď by som mala raz mať dieťa tak len s niekým s kým to budem cítiť, že je to správne. Inak nie.
Roky utekali a mne sa naozaj zdalo že asi mi to nie je súdené. Netvrdím že som bola nejaká stará, mala som tesne pred 30.
Manžela som spoznala keď som mala čerstvých 31 , všetko šlo tak prirodzene medzi nami. A vedela som že s ním chcem mať rodinku a zachvilku sa nám narodí dcérka.
Predtým som mala 2 dlhšie vzťahy ale vôbec som nemala takú túžbu po deťoch a ja si myslím že to bolo kvôli nevhodným partnerom. Akonáhle prišiel ten vhodný, tak som s tým nemala problém.

Ja si myslím že musíš mať po svojom boku takého partnera, pri ktorom nebudeš váhať že s ním chceš založiť rodinu.

anonym_05310d
Dnes o 13:01

ostala som tehotná, len ja som bola mladá žaba. Bolo mi úplne jedno celé tehotenstvo, ale jasné žiadne cigarety, ani alkohol nebol.
moje pocity sa zmenili až keď som kúpila výbavičku - asi 2 týždne pred pôrodom a keď som si pozerala tie krásne malinké vecičky - čosi sa vo mne zmenilo.
ďalšia zmena bola keď som dieťa uvidela po pôrode.
Odvtedy ubehlo veľa rokov.

anonym_f87049
Dnes o 13:02

Ja prezivam nieco obdobne. Vzdy som si myslela, ze ja raz budem po dietati velmi tuzit, no realita je taka, ze mam 26 rokov a vidina dietata mi je na mile daleka a ak, tak jedno. Dovodov je tam viacero. No a zaroven si viem predstavit, ze by som ho nemala, no ten zivot by bol asi taky nenaplneny potom neskor…

anonym_99eda2
Dnes o 14:10

Dost zalezi ake dieta sa ti narodi. Ak bude mega narocne s diagnozami, tak to nedavaju ani mamky, co velmi chceli dietatko

anonym_b86a59
Dnes o 14:59

@anonym_autor ja som dieťa chcela ale z povinnosti. Deti ma nefacsinovali a otravovlali. Dieťa mám teda a je to láska. Môj život. Moje všetko. Zároveň sa teším keď vyrastie ale a zariadi si dúfam vlastný šťastný život.

anonym_33070b
Dnes o 15:47

Ja som dieťa nikdy nechcela. Lenže raz som videla taký strašný dokumentárny film, ako zanedbávajú starých ľudí v starobincoch, ako majú dekubity a pod., bolo to dosť hrozné a vtedy som si povedala, že ja takto nechcem dopadnúť a preto sa obetujem a jedno dieťa predsa len porodím. Rok sme sa snažili, ale nedarilo sa, tak sme išli na vyšetrenia a partnerovi zistili neplodnosť /zlý spermiogram/, tak sme išli na umelé oplodnenie. Všetko bolo v poriadku, kým mi nedali embryo do maternice a vtedy som dostala úplnú paniku a znova som si uvedomila, že ja to dieťa nechcem. Celé dni som na to myslela a bála som sa, že budem tehotná. Našťastie umelé oplodnenie nevyšlo a neostala som tehotná. Viac sme to neskúšali.

marhulka13
Dnes o 15:56

@anonym_autor ja som bola taká, že deti mi nič nehovorili, vedela som si predstaviť život bez nich. S vtedy ešte priateľom som otehotnela, no všetko som to brala tak nejak vlažne. Aj keď sa syn narodil, tak to nebola hneď tá záplava emócií, postupne som sa doňho zaľúbila a doteraz som neskutočne vďačná , že ho mám a že som si ho nechala, už je to môj parťák, lebo bude mať 16. A potom som mala ešte ďalšie dve deti a najmenší má teraz 3 mesiace 😁
No iné deti sú mi doteraz ukradnuté

anonym_b7555f
Dnes o 16:03
@anonym_33070b

Ja som dieťa nikdy nechcela. Lenže raz som videla taký strašný dokumentárny film, ako zanedbávajú starých ľudí v starobincoch, ako majú dekubity a pod., bolo to dosť hrozné a vtedy som si povedala, že ja takto nechcem dopadnúť a preto sa obetujem a jedno dieťa predsa len porodím. Rok sme sa snažili, ale nedarilo sa, tak sme išli na vyšetrenia a partnerovi zistili neplodnosť /zlý spermiogram/, tak sme išli na umelé oplodnenie. Všetko bolo v poriadku, kým mi nedali embryo do maternice a vtedy som dostala úplnú paniku a znova som si uvedomila, že ja to dieťa nechcem. Celé dni som na to myslela a bála som sa, že budem tehotná. Našťastie umelé oplodnenie nevyšlo a neostala som tehotná. Viac sme to neskúšali.

@anonym_33070b ty si sa chcela "obetovat" lebo si chcela opatrovatela v starobe?! a co keby sa to dieta o teba nemohlo alebo nechcelo starat? a ze vraj bezdetni su sebecki, wtf

anonym_9b3d7b
Dnes o 16:08
@anonym_33070b

@anonym_33070b chvalabohu že to nevyšlo. Ale to zanedbavanie v starobinci ti výjde 😈