icon

Zničili vám deti byt/dom?

9. feb 2023

Zničili vam malé deti byt/dom? V zmysle nábytok,steny,spotrebice... dá sa tomu vyhnúť?muswla by som mat oci aj na zadku asi...

Strana
z5
klsmat
11. feb 2023

Môj syn pokreslil snáď všetky steny v predškolskom veku a aj opečiatkoval (vždy, keď som išla na služobku ma čakal nový obrázok - že mu chýbala mamina, tak si ju nakreslil na stenu), keď bol asi druhák, tak sme nanovo vymaľovali. Mali sme súpravu 12 pohárov a džbán - do 10 rokov neprežilo z toho nič, syn skákal zo sestrinej postele na svoju a zlomil lamely na rošte, sestre rozobral bábiky (chcel vedieť ako fungujú) a často im pritom polámal ruky, nohy, hlavy, škŕkal CD a DVD o podlahu (tak sa nedali už použiť/ preskakovali), polámal a obhryzal káble, obhryzal aj konferenčný stolík (bol dyhovany a to ma dosť mrzelo), tuším niečím urobil aj dieru do steny v obývačke, svokrovcom zničil nové žalúzie behom sekundy. Najmladšia dcéra tiež porobila dierky do steny a pokreslila. Ešte maličkí hrýzli prvé knihy a puzzle/ kocky, sedačku tiež zabrali všetkým možným a podobne. Stačilo, že boli sekundu bez dozoru. Najstaršia dcéra nezničila nič (okrem oblečenia - mala obdobie, keď výrazne vyrástla a vtedy sa často podkla, udrela ošuchla a oblečenie si to odnieslo). Veľmi záleží na povahe dieťaťa a jeho vnímania sveta. Bohužiaľ sú deti, ktoré ničia a pritom nechcú a nemyslia to zle a nie je fyzicky možné na ne nonstop dohliadať a vysvetľovanie veľmi nepomáha. Najmä ak sú ADD, ADHD, autisti a pod. Vždy pomáha láska a pozitívny prístup k dieťaťu a časom sa to zlepší. Syna vždy mrzelo, keď niečo vyparatil a neodolateľne sa vedel ospravedlniť. Samozrejme určenie hraníc je potrebné, ale je zbytočné si vylievať na dieťati zlosť. Výnimočne môže byť prospešné aj capnutie po zadku. Prvé 2 deti už majú teraz 17 a 15 rokov a najmladšia 4 roky. Časom z toho vyrástli (u syna to bola zväčša zvedavosť a kreativita - s vekom sa ju naučil správne usmerniť)

katus226
11. feb 2023

Ano a dost. 4r autista ma na konte uz 1 televizor (druhy sme radšej dali prec), otlcene, spinave a pocmarane steny, zniceny gauc, otlcene drevene schody, poodtrhane take tie chranice rohov, znici kazdu detsku poistku, poodtrha tesnenia z dveri, vsetky hracky ohryzene, najnovsie mi ohryzol pisaci stol tak... Ked bol mensi, fascinovali ho elektrické zásuvky a pocas toho, ako som vysavala, tahal kabel, kym zasuvku nevytrhol zo steny. Asi viete, ze vysvetlovanie autistovi, takmer neverbalnemu, moc nezabera... Ale snazime sa aspon cez aba terapiu a vela mu tie situácie kreslim a popisujem, kreslenie ma rad. Mladsia dcérka tiez pervazivna vyvinova porucha, uz mi stihla znicit kuchynu. Dvierka, sufliky znicene, na dovazok dnes dala malemu naberackou po hlave.

babulkomale
11. feb 2023

Celý dom nie, iba časti 😂

sccarlet
11. feb 2023

@majada35 ešte že on nevypadol z okná🤦‍♀️

alison11
14. feb 2023

Odrazovkou motorkou šuflíkovú časť kuchyne,steny sme už x-krát maľovali čo čiernou fixkou obľubovali kresliť na stenu starší si dierky do steny vydlabal ☹ podlaha doškriabaná...

jarmilaj
24. feb 2024

Mám 30r.autistu, neviem napísať, čo ešte nezničil. Najnovšie má na konte auto, kúpené pred Vianocami. Chcel ho naštartovať, aby rozohrial sedadlá. Podbehol pod plot, horný drôt plotu nepovolil. Kufor vzadu je nepoškodený, inak kompletne poškriabaný lak. Pozitívne je moje psychické naladenie. Plakala som menej ako pri novej kuchynskej linke. Pre matky autistov dávam do pozornosti info, že existuje príspevok od UPSVaR na nadmerné opotrebovanie domácnosti😉

olivierko229
24. feb 2024

Ano, docarbana podlaha, gumovali sme to tyzden, diera v stene (zatial neomietnuta drevovlaknita doska), okno musel muz opravovat (lebo skakali z parapety do postele a drzali sa vlastne klucky), skrabance na vani od auticok, polamany adapter od klavesov, zlomena antena od autoradia na aute (ano, vyliezli na auto), staci dierka na prestieradle a uz je z nej dzura jak hrom, starsi ked bol mensi, trhal v knizke dinosaurov, ktori sa mu nepacili..ale ked uz nieco nicia umyselne, aj po upozorneni, tak sa nam osvedcilo, ze im to pisem na papier a ked si budu chciet nieco kupit, tolko im stiahnem. Alebo ked im dame zarobit, tak ze mi tolko dlzia. A uz sa netrhaju prestieradla 😄 deti proste vela veci znicia aj pri hre no, aj nehodou, aj skumanim. Ale zas aj ja rozbijem tanier no

pieksamaki
25. feb 2024

Jasne ze hej.....aj bezne opotrebenie....aj dom kde teraz byvame....aj ked ich vychovavam aby si vazili aj veci, su nedozreti, pre nich to zvlast nema hodnotu a tak. Sama som im dala vrtacku nech si maly vrta do dreva....bavilo ho to v istej faze vyvoja.

arasidka123
25. feb 2024

@deti95060810 autisti sú nenormálne deti?

Strana
z5