icon

Zostala som pri športovom outfite aj po skončení RD

begees
11. okt 2018

Ahojte, mamičky aj snažilky. Moja otázka bude medzi ostatnými možno vyznievať trochu banálne, ale predsa ma to zaujíma, tak zakladám novú tému. Ide o to, že počas materskej som si zvykla nosiť z praktických dôvodov športové (alebo voľnočasové - ako to nazveme je v podstate jedno) oblečenie. Čiže tenisky, džinsy, športové tričko, mikina-klokanka s kapucňou. Predtým som síce tiež zvykla dosť chodiť v športovom, ale aj som to striedala so športovou eleganciou, čiže balerínky, blúzka, svetrík a tak. No a teraz po materskej som už tak zvyknutá na svoje obligátne kombo mikina-džíny-tenisky, že už nosím v podstate iba toto🙂 Je to pohodlné a vídam veľa žien, ktoré sa tiež takto obliekajú a v podstate im to aj sekne. Aj ja nosím pekné kúsky, väčšinou značku Superdry, Adidas alebo Hollister. V práci, do ktorej chodím, žiadny dress code nemáme, takže aj v tomto smere pohoda. Ale aj tak mi v poslednej dobe vŕta hlavou, či by som predsa len nemala zmeniť svoj štýl na elegantnejší. Ako to máte vy?

6mia6
18. okt 2018

@fantaghiro21 no presne tu je pes zakopaný aj u mňa. To co tu niektoré považujú za elegantný štýl je u mňa stále športový. Ja mam tu hranicu úplne niekde inde.

dskjhfdlkdjhl
18. okt 2018

@6mia6 ale to je normalne, kazdy clovek ma hranice trochu ine a to nielen v mode. A tak je to dobre, s vynimkou napr. prava kde su hranice dane. Este keby tak ludia pochopili, ze aspon v tej mode, sa clovek ma starat len o to, co ma na sebe oblecene on sam a nie ostatni. Treba sa obliekat podla svojej postavy a svojho vkusu, mat svoj vlastny styl a nie opicit sa po celebritkach😉

zafir01
18. okt 2018

ani tak casto nejde o to, co si oblecieme, ale ide o to ako to vieme nosit.

@fantaghiro21 nedavno som videla tricko " nechci vediet, co si myslim " na 30 rocnej zene , bezdetnej . a ano tricka od " kolacovej " ci ako sa to vola,. ja viadm, zial na kazdom rohu . nemam k mode extra blizko. mam 30 a nemam doma ani jeden kardigan, leginy nosim vyhradne ako domace oblecenie po dome pri upratovani ( citim sa v nich pohodlne a lepsie akov teplakoch ) a potom mam mnozstvo sportovych legin do fitka a na beh . takze u man aj teplakova moda ustupuje, lebo teplaky uz ani na beh nepouzivam ( ved vymysleli funkcne sportove pradlo ) .

som na md byvam v malickej dedine ( 150 obyv ) celkom rada si obleciem nevysuchane slim rifle a k tomu bielu " splyhavu " blizku + lodicky na uplne nizkom opatku, kremovej farby , to je taky prototyp mojho autfitu ak idem napr starsiemu na rodicko, alebo do mesta na nakup s detmi ku dr a pod . kocikujem po dedine malo, obcas v totalne sportovom, lebo to spojims tym, ze si idem zabehat, obcas vo " sviatocnom "
mikinu skapucnou nemam ani jednu , a teda nchyba mi. mam flisove mikiny na zips bez kapucni pouzivane na doma a sport .
jaj noa kapitola sama o seba. mam velku zahradu kde som pocas roka aj s detmi skoro stale, takze na zahradu vylucne teplaky, botasky a tricko, ktore mi nevadi, ked sa mi znici 😉 taktiez si vozim drevo do krbu , strihame konare na stromoch v sade, kopem si zeleninovu zahradu . obleciem sa tomu prislusne, a neriesim, ci am niekto uvidi, a casto, ako naopr v tomto rocnom obdobi gumaky teplaky, tricko a hrubsi starsi sveter, na ktrom uz vidno zmolky poriadne, ale neviem sa s nim rozlucit.

a vo vseobecnosti, ano moj satnik sa zmenil na trochu zenskejsi , a mam v nom viac elegantnych kuskov . viac staviam na lezernu elegantnost, rovnako aj manzel . nic prvoplanove, a zaroven neico v com sa aj my " obycajny " ludia , ktory chodia zvysok dna na zahradu, a pracuju manualne, kopu s motykou a behaju po horach, citia dobre . lebo asi tazko by som sa citila dobre v suknovom kostyme s topankami na 15 cm opatku,

eeffka
18. okt 2018

@begees ano . A na sportovy den v praci.

fantaghiro21
18. okt 2018

@zafir01 len bohužiaľ,isté dámy tu opisovali,ako prave tie rifle v kombinácii s elegantnym tričkom sú nevkusné....a potom to samozrejme vklzlo do roztahanych mikin,teplákov,ktoré vôbec nikto nespomínal,ze ich nosí do mesta...len extrém za extrémom 😁
Ja mám rada tiež tento štýl-elegantno, ležérno -sportovy?Ale isté dámy vraveli,ako takýto štýl vôbec neexistuje Podľa nich sú to len ženské na materskej lenivé si dať šaty,sukňu,elegantné nohavice a podobne...minimálne ani doma nenosia nič ležérne ,ale elegantné,lebo by ich partnery asi za to podviedli...

Ja sama nepovažujem rifle za čisto egantny odev...skôr ležérny.No v ionbibxcu s pekným tričkom je to pre mňa elegantno -sportovy.Aj sa dnsi iní myslia iné...

malasandrika
18. okt 2018

@fantaghiro21 presne včera som vytiahla zo skrine tričko s obrázkom a nápisom a hovorím manželovi, že je to ideálny model na maľovanie stien v mojom veku (27) 😄 medzi ľudí by som si ho už nedala, nemám 15 😄 trendy sledujem, ale prispôsobujem ich veku a situácií. Na margo tričiek od koláčovej - námornícku módu mám rada, no nie nápisy, nie je to moja šálka kávy a nepokladám to ani za vtipné, nuž každý má iný vkus 😄

begees
autor
18. okt 2018

@eeffka Horšie by bolo, keby si mala jeden deň opekačku a hneď druhý deň športový deň v práci.😊😋 Samozrejme, len žartujem.

sisaka
18. okt 2018

Môže mi niekto z modernej slovenčiny preložiť, čo si ľudia predstavujú pod pojmom cardigan? Lebo cardigan za normálnych okolnosti znamená sveter aspoň u nás v anglicky hovoriacej krajine.
Slovo sveter vypadlo zo slovenského jazyka a bolo nahradené kardiganom alebo kardigan sa na Slovensku označuje len nejaký konkrétny druh svetra?

beky1813
18. okt 2018

@sisaka sveter bez zapinania, vacsinou predlzeny

0silvia0
18. okt 2018

@sisaka sveter je skôr na zapínanie a kratší, za cardigan je považované niečo takéto:

beky1813
18. okt 2018

Ja inac cardigany zboznujem, nosila som ich uz predtým, ako prisiel osial okolo nich. A teraz, ked niekam ideme, tak sa mi to hodi pri dojceni, mozem dat tielko, cardigan a nemusim davat mikinu

sisaka
18. okt 2018

@beky1813
@0silvia0 Diky za vysvetlenie 👍

begees
autor
18. okt 2018

@0silvia0 Ja už som sa stretla aj s tým, že ako cardigan bol označený klasický sveter so zapínaním na gombíky. Ale správne je cardigan bez gombíkov. Btw, mne sa viac páčia klasické zapínacie svetre.

0silvia0
18. okt 2018

@begees no ja nie som svetríkový ani kardigánový typ, ja som bundičkový typ 😎

begees
autor
18. okt 2018

@0silvia0 Mohla by si to bližšie špecifikovať?

0silvia0
18. okt 2018

@begees čo myslíš? No jednoducho nenosím svetre, nosím radšej bundy, riflové, koženkové, látkové, mám ich plno. Neoblečiem si na tričko sveter, ale radšej bundu, dokonca mám bundy s krátkym rukávom na leto. Je to môj súkromný štýl, ja osobne sa vo svetríku cítim príliš usadlo a nesvedčí mi k postave.

begees
autor
18. okt 2018

@0silvia0 Aha, rozumiem, asi si dnes stojím na kábli😂 Svetríky sú fajn, ale tiež už som sa u niektorých žienok stretla s názorom, že je to "usadlé" oblečenie...

0silvia0
18. okt 2018

@begees ono možno jedna vo svetríku vyzerá dobre, iná nemusí. Alebo jedna sa vo svetri cíti dobre, iná príliš usadlo. Aj čo sa týka postavy, každej pristane niečo iné.

begees
autor
18. okt 2018

@0silvia0 Však áno, sto ľudí, sto chutí🙂 Celkom by ma zaujímalo, ako rôzne oblečenie vnímajú chlapi, čo sa im páči a čo nie.

sisaka
18. okt 2018

@begees cardigan je sveter - či už s gombíkmi, alebo bez, krátky, alebo dlhy - na Slovensku ako tu baby napísali tento vyraz nadobudol špecificky význam - dlhy sveter bez gombíkov

begees
autor
18. okt 2018

@sisaka Tak niekto považuje aj pulóver a sveter za jedno a to isté😂

sisaka
18. okt 2018

@begees no, aj s tým som sa už stretla

kiwi3
18. okt 2018

@sisaka cardigan je normalne z anglictiny https://en.wikipedia.org/wiki/Cardigan_(sweater) nenadobudlo to nic na slovensku

sisaka
18. okt 2018

@kiwi3 lenže v angličtine cardigan je ako som už písala sveter aj s gombíkmi aj bez aj dlhy aj krátky, kdezto v slovenčine, ako mi tu bolo vysvetlené je to len dlhy sveter bez gombíkov, takze áno v slovenčine je to podľa všetkého špecificky typ dlhého svetra bez gombíkov, takze používa sa len pri tom jednom konkrétnom type svetra. U nás keď povieš cardigan tak to znamená hocijaký sveter, dúfam, že sa rozumieme.

kiwi3
18. okt 2018

@sisaka hej? to som si nevsimla, ze tak niekto vola hociaky sveter 🙂 ale asi sa stretavam s inymi ludmi

0silvia0
18. okt 2018

@sisaka a kedy sa použije v angličtine cardigan a kedy výraz sweater? Nemá to žiadne špecifiká?
Či tieto slová sú rovnakého významu, žiadna odchýlka?

sisaka
18. okt 2018

@0silvia0 za čias, keď som žila na Slovensku sa svetrom nazival top, ktorý mal vpredu zapínanie a pulóver top, ktorý sa natiahol cez hlavu.
V kanadskej angličtine je sweater hocijaký pletený/upletovy top, cardigan je to, čo sa kedysi nazývalo na Slovensku sveter čiže top, ktorý je vpredu otvorený a zatvára sa gombíkmi, zipsom alebo podľa najnovšej módy tieto prvky chýbajú a je otvorený, pullover je tak ako na Slovensku pulóver, čiže cez hlavu, žiadne zapínanie vpredu. Dĺžka či gombíky nehrajú žiadnu rolu v názve.

namornicka
18. okt 2018

@0silvia0 len bundu si nenechas na sebe v kancelárii keď je napr. ráno ešte chladno. Sveter je v tomto smere praktickejší. Alebo v zime pod kabátom máš iba blúzku? Ja si vždy svetrik alebo pulóver dám.

zafir01
18. okt 2018

@fantaghiro21 ani ja nepovazujem rifle za elegantne 😀 ale v kombinacii s peknou bluzkou a lodickami a sackom , je mi to prijemnejsie pre 30 rocnu zenu po 3 detoch, ako ist s botaskami , kapucnovou mikinou a ruksakom niekam do mesta 😀
inak aj sa nachadzam momentalne v takej divnej faze, lebo som po tretom porode, nemam svoju " komfortnu " vahu, a moj satnik je dost biedny . je mi vsak lutio si teraz kupovat rozne kusky oblecenia, ked som v prosece chudnutia ( od aprila mam dolu 16 kil ) .
prave som vytiahla z nadstavca skrine bluzku a dvojo nohavic kupovane v Mangu,a zistila som, huraaaa. ze ich zapnem 😀 ,a le je to tale este LTT . takze este ich necham mesiac odpocitavat.
ale ejdnoducho teraz si nic nove nekupujem, lebo vaha ide stale nadol, ked sa zastavi tak si kupim nieco nove. a ono ani ktovie kde prilis teraz nechodim. max synova skola, nakup v tescu, a potom vsetko sportove podujatia, zavody, na ktore sa musim olbiect uplne inak
ale pochvalim sa , napriek tomu , ze nie som ziadna nakupna maniacka, minuly tyzden som prvy krat vkrocila do sekaca a bola som velmi milo prekvapena, co som tam svetko nasla. a odisla som z krasnymi HM satami , ktore obopinali moju postavu a robili ju omnoho krajsou, a dala som za ne 2 € 😀 urcite to nebol moj posledny nakup v sekaci, a ked som videla ake krasne kusky tam maju, mojmu veku primerane za ludove ceny, tak tam budem musiet zamierit castejsie

namornicka
18. okt 2018

@begees horšie je keď sa niekto cíti dobre ale vyzerá usadlo 🤣