Zúfalá matka
Ahoj. Viem ze takych ako ja je tu viac. No aspon by som sa chcela vyrozprávať. Mame dve deti. 4 rocnu dceru a trojmesačného syna. Dcera bolo jedno spokojne dieta, ani sme nevedeli ako vyrástla. A syn je presný opak. Vecne nespiace a nespokojne dieta. Zaspi jedine v iducom kociku alebo ked s nim lezim na posteli. Akonahle od neho vstanem tak je do 10 minut hore. Doteraz aspoň v noci dobre pospal ale posledne tri noci otras. Ani uspat ho neviem inac iba na prsniku....a od toho sa odvijaju vsetky moje problemy. Nedokazem nic urobit,ani si uvarit, do obchodu ist tiez nie, lebo hned sa zobudi ked sme vnutri a rici ako tarzan, sprcha a umývanie vlasov tiez nehrozi. Ked nam náhodou zaspi tak chodíme po špičkách a samozrejme dcera je tiez len dieta a robi hluk a my na nu hned hulakame a vyhrážame sa jej vypraskom, ked maleho zobudi. Som z toho nestastna,lebo sa uz v noci zacala budit s krikom ze chce byt s mamkou.(spi vo vedlajsej izbe s manzelom) Tak som ju vytlačila zo svojho 'zivota'. Starám sa len o toho maleho krikluna. Aj ked je maly hore tak je nespokojny a chce byt len na rukach. Aby som dokazala nieco urobit tak vyuzivam cas ked uz manzel pride z roboty a trochu sa onho postara. Ale to je vlastne jediny cas ked mozme byt spolu a zase len upratujem bordel, aj ked dcera ma prosi aby sme si malovali alebo nieco spolu robili. Je mi z toho nanic. Do toho vsetkeho asi stracam mlieko, kojim s klobucikom a vraj tie znizuju tvorbu. Tak neviem,ci je to tym. Nezaberaju uz ani hoeopatika, ktore mi doteraz robili dobre na tvorbu...ak ste na tom niekto podobne tak aspon napiste aby som vedela ze niesom sama. Mozno si aj poradime navzajom. Vdaka.
@cookie29 ved to prve dieta super. Ja som si myslela ze to vsetky deti do pol roka len spia cely den... Naozaj. Az doteraz. Ona aj teraz by spala kludne tri hodiny cez den...
A ten reflux sa neprejavuje aj v noci? Lebo doteraz sa napil a spal. Ak by mal reflux tak by ho to trapilo aj v noci. Dokonca kojim poleziacky.
Az posledne tri noci je nespokojny. Ale len kvoli tomu ze mi kleslo mlieko. Cez vikend malo pol a asi to je reakcia.
@tamitamitami takmer vsetko takto robim ako pises,akurat ze za hluku neuspavam. Aj svokra bola kocikovat aj manzel chodi. Ale on len cez vikend. Inac robi. Dnes mam problem ze by sa aj uložil ale ako nemám mlieko tak mu to nejde. A on inac nevie. A tak som uz druhykrat vonku...po dazdi
Chápem ta. Mam tri deti s malým rozdielom . Ale až pri tretej som si uvedomila ako niektoré mamičku všetko stíhajú, Tretia je dokonale dieťa co sa týka spanku. S tými dvoma som si užila, aj užívam niekedy. Majú proste iný temperament. Je to obdobie, len prežiť. Skutočne. Neklad na seba nároky. Skus , ako písali robiť domáce práce so staršou. Ja.som tak moju naučila dojit kozy ako 2 ročnú . Kým muž strážil bábätko ja som ju bravala na dojenie. A aká bola na seba hrdá
@zuzinka888 ja by som ho aj nechala kus porevat ale mal asi 2x taky amok ze sme ho nevedeli utíšiť tak sa bojim aby sme zase pri tom neskoncili
@cecilia29 waw super. Chvala bohu kozy nemame. Nebolo by podojene. Niekedy pozeram na mamicky s kociarmi co maju makeup a umele nechty a placem v duchu...niežeby som to chcela lebo si to nedavam ani inokedy ale zo zlosti ze ja ani riad neumyvam niekedy lebo nestiham a nie zeby som makeup nahodila
@mionag Ja ti rozumiem, s tym zlym pocitom, ze zanedbavas starsie dieta. Aj ja s tym bojujem. Ale povedala som si, ze to nemozem az tak riesit lebo som bola len nestastna a podrazdena zo vsetkeho. No a kto si to odnasal? Starsie. A tak som sa motala dookola v smutku a nepohode. Povedala som si dost! No tak par mesiacov budem zanedbavat trochu starsie, neubudne z neho. Bavime sa fakt o blbom roku a nie o celom zivote, ze ho budem zanedbavat. Uz pomaly vidim svetlo na konci tunela ked sa spolu hraju v pieskovisku alebo ich oboch naraz hojdam. Podrastie, budete partaci. Aj na vylety pojdete, aj popraces, aj sa zahraju. Raz sa na dobre obrati. Len treba vydrzat 💪
Mali ste napr niekto taku skusenost ze prechodom na umele mlieko sa nieco zlepsilo? Napr ze dieta bolo spokojnejsie? Nemyslim ze je to u nas sposobene hladom. Maly priberal 1kg/mesiac. Alebo ze ste uz mali viac casu napr...
@mionag samozrejme, ja chápem. Veď má len pár mesiacov, on ešte potrebuje spánok. Ja mám to najmladšie 5,5 mesačné. A hlavu hore. Si úžasná mama, staráš sa najlepšie ako vieš. Tiež sa cítim zle. Mám kilá po pôrode, kruhy pod očami, keďže každé ráno vstávame okolo 5.30, začali mi sivieť vlasy, objavujú vrásky, nechty ostrihané na krátko, nenalakované. Nemám na nič čas A to ešte nechodia deti do školy, že sa s nimi netreba učiť... Kamošky, či susedy vyzerajú akoby ani nerodili a ja ako sud.
Ahoj, mala som podobnu situaciu. Ako to skusat riesit s mladsim si tu uz rady dostala (nam sa najviac osvedcil kocik vnutri a kocikovanie po chodbe), ja ti chcem len dat tip ku vztahu so starsou. Bud k nej uprimna. Normalne jej povedz, ako ta to mrzi, ze sa jej nemozes venovat, ale babo je narocne a teraz ta potrebuje. Podakuj jej, ked to pochopi, ked na teba napriklad pocka, ked je ticho ked uspavas a podobne. Povedz jej kludne aj ze si velmi unavena a nervozna a preto si obcas podrazdena a kricis. Ospravedln sa jej za to, opakuj ze ju lubis a ze babo je malinke, vyrastie a bude to lepsie. Vela ju zapajaj. Nech pre babo vyberie oblecenie, co si dnes da, nech tebe pomoze s niecim a potom ju ocenuj. Skus si s nou vyhradit nejaky vas cas kazdy den. Napriklad pri vecernom zaspavani si s nou lahni do postele, maleho uloz skor alebo daj muzovi, a povedz jej, ze ti velmi chyba a toto bude vasa chvilka. Ty jej chybas, musis jej dat najavo, ze aj ona tebe, ze si na nu nezabudla a je pre teba stale dolezita. Ked to na 100% nejde kvoli malemu, tak jej to aspon dokola opakuj. Hocikedy pojdes okolo nej, tak ju objim, daj jej pusu a podobne. To sa da aj pri placucom babatku a pre nu to vela znamena Moj starsi mal necele tri, ked sa narodil mladsi syn. Bolo to na prasky, ale nejako takto sme to zvladli a maju nakoniec velmi pekny vztah.
@mionag reagujem na tie prekrojene jablcka a dokonale matky, moj syn prve 4 mesiace prespal, ale ze naozaj spal cely den a celu noc, ja som sa tak bala, ze som s nim sla k doktorke, lebo mi to neprislo normalne. Bolo. Tak som ho nechala spat a z nudy som mala upratane, navarene, napecene a tak. Neporovnavaj sa nikdy s inymi mamickami, lebo nevies ako to maju a pravdepodobne maju dieta ako som mala ja a to nie je ziadne hrdinstvo, posielam ti vela sil, nech toto obdobie co najskor skonci. Niekde som citala, ze nadpriemerne inteligentne deti su taketo
A nemôže byť bábätko hladné?
Miešas tu jablká s hruškami.
Iné matky na ihrisku, na to sa vykakaj s prepáčením.
Tvoj vzťah s väčšou, je to pre ňu ťažké ale vysvetľovaním to prekonáte.
Nerob nič.
Len koj a spi a mojkaj staršiu.
Nakup, kupene jedlo a vyvesiť pracku obstará manžel.
Neprestávaj kojiť.
Prečo.
Vymotkate sa z toho p o s t u p n e
@mionag Môj bol prakticky len na UM (ak nerátam nejaké moje pokusy o odsávanie) a tiež mal blbé nespavé, vyslovene že plačúce obdobie. Je pravda, že keď som prestala riešiť (ne)kojenie, tak aj ja som sa ukludnila a malý tiež... Ale tak toto je veľmi komplexná vec. Môže ti to vyjsť, nemusí. Nášmu napr. neskôr zistili alergiu na mliečnu bielkovinu (to už chodil do jasliciek), tak to mohlo byť aj ono... Alebo ja som s ním musela aj cvičiť pre torticolis a slabší trup, veľmi nám pomohla osteopatia, toto ho naozaj uvoľnilo, predtým bol napnuty ako struna, potom úplne kľudne pokojne dieťa. To, že plače tvoje môže mať X dôvodov po žiadny dôvod, len proste náročnejšie dieťa. To sa nedá zaručene povedať, či odstavenie od kojenia pomôže... Mne to kojenie vyslovene chýbalo aj preto, lebo ja som môjho nevedela upokojiť na prsníku, keďže na ňom nechcel byť vôbec, kým v pôrodnici mi ako jedinú radu dali "dojčite, dávajte na prsník a upokojí sa". U nás to žiaľ nešlo, preto ja naopak som mala nervy z toho, že neviem ho takto ukľudniť 🤷 je to veľmi individuálne. Ale tak na odľahčenie a že sa to môže otočiť: už mal tri roky a je to pomerne kľudné dieťa, ktoré sa v kuse mojká a túli (klop klop), čiže svetlo na konci tunela je 😁
@mionag len ta chcem podporit, ze je to obdobie, ktore prejde. My sme to mali opačne, staršia bola taka, ze sme si ju s muzom podávali lebo uz sme boli unaveny no ona plakala dalej. Tiez mi neohrozila sprcha a pod, keby ze mi neuvari muz vecer, tiez ani jesť nenam čo.
Ale aj tak skúste, ci babo nenafukuje, nam pomohol espumisan alebo ci nema reflux (aj skryty) a ked sme toto poriesili, tak sa to ovela zlepšilo. Sice nebola uplne kludna, no zlepsilo sa to v mnohom, lepsie spala. A aj ja som bola menej v strese
Tak drzim palce
Mala som to podobne. Dam ti strucny navod
1. Tlm svoj stres, ako sa len da. ked je bordel ale ty mas nervy v kybli, posed si 5 minut v klude, hoc aj sa na zachode zamkni, obe deti 5 minut vydrzia, aj ten neporiadok vydrzi.
2. Ked babo place, daj ho do satky, alebo zavin a do nejakej hojdacky/ kolisky, pusti vysavac/ biely sum, zaspievaj mu uspavanku, nekoj castejsie ako kazde 1,5-2 h, aby ho nebolelo brusko.
3. Miluj obe svoje deti, nezabudaj ze aj to vacsie je stale malinke. daj mu vela objati a slov uistenia
4. V case ked babo neplace, sa raz venuj sebe, raz dcerke, raz domacnosti. Ak pospi dlhsie, pospi s nim.
5. Rob veci pomaly a poriadne, hoci mas pocit, ze nestihas (skus, az potom zistis, preco ti to radim)
6. Casto volaj kamoskam, casto chodievaj von, babo lepsie pospi vonku, aj tebe to spravi dobre
7. Nezabudaj, ze raz to skonci 🙂
@lucilaines hej. Toto na nu zabera. Ked jej poviem,ze ideme spolu nieco robit tak sa velmi tesi a opakuje ze je moja dobra pomocnicka...ani by mi nenapadlo ze ako to deti potesi ked maju taky pocit vynimocnosti ze su uzitocne pre mamku, ze jej pomahaju s mladsim surodencim atd. Bydem musiet castejsie ju zapajat.
Ešte by som skúsila hroznový stavu Matysak a nájsť v sebe pokoj hoc to nie je ľahké.
S klobúčik i nemám skúsenosť, takže nevie ako co.
Ale prechodom na umelé mlieko si vôbec nemusíš polepšiť.
Ešte skus koliprev
@mionag veru sú aj takéto detičky. Takéto deti by som priala ženám, ktoré majú dobré detičky, aby si to len vedeli predstaviť, čo je to starať sa o takéto dieťa. Kamoška sa vyjadrila,že ona sa na materskej nudí. 🤷
Vydrz, mama. Zlepší sa to. Aj ja som staršieho musela odsuvat. Bordel nekomentujem radšej ani. Chvalabohu, mám manžela, ktorý sa spolupodiela na chodbe domacnosti a na starostlivosti o deti, takze ja mám oporu.
Skus nosič.
Buď trpezliva, prežívate náročné obdobie,ale bude lepšie, mysli na to. Raz nám to aj chýbať bude.
Držím palce!
Necitam, tak uz ti mozno poradili;
Ja som mala oboch takychto, pri prvom som pomaly ani nedychala aby spal, pri druhom to uz neslo, lebo ved starsi... zachranila ma SATKA..
Vtedy mladsiemu nevadilo ani ze sa rozpravame, ani ze sa nieco deje, zaspal na prsniku, hupala som sa s nim a zaroven som sa vedela venovat starsiemu aspon pri takej normalnej hre - malovali sme, skladali puzzle atd.. a takto som napr chodila s nimi aj von, mladsi spal na mne a ja som bola vonku a venovala sa zaroven starsiemu.
Bordel, unava a to vsetko ostatne, to musis proste len velmi silno prizmurit oci a vydrzat 🍀
O a este jedna vec- ja som nemala kam vyhnat na spanie starsieho, cize sme spali vswtci nahromadke ale myslim, ze to prave pre toho starsieho bolo super, ze citil istotu, ze sme sa mohli pritulit a tak.. drzim silno paste, je to narocne obdobie, mysli aj na seba, vela jedz, spi ked mozes a bud k sebe laskava 😊

@mionag moja zle spávala keď som jedla mliečne výrobky. Odsledovala som si, že istú dobu (už si nepamätám koľko hodín trvalo kým sa to dostalo do mlieka a kým jej to spôsobilo bolesti) po tom, čo som zjedla niečo mliečne plakala a nechcela spávať. Keď som mliečne nejedla, tak to bolo úplne iné bábo.
Tiež som bola na prášky z mojich urevaných detí, ale neboj, raz to skončí.