Zvážte viac detí, ak sa neviete postarať
Tento príspevok dávam anonymne, lebo nie je na mne o tom hovoriť verejne, nakoľko sa jedná o mužovu rodinu a nie moju. Ale pointa je, že môj manžel je z 5tich detí. Nakoľko ho poznám dlhé roky, viem, ako vyrastal a aj ako to u nich chodilo. Môj muž bol oproti iným deťom vždy nejakým spôsobom zanedbávaný. Zo začiatku emocionálne, časom aj finančne. A dôvod? Jednoduchý. Nebol najobľúbenejšie dieťa svojich rodičov. To, ktoré by bolo na ich obraz alebo obraz, ktorý by si „vysnívali". Môjho muža to dodnes neskutočne trápi a zanechalo to na ňom nepekné rany. Preto píšem tento príspevok. Pretože je to od rodičov detí svinstvo. Ja osobne si myslím, že aj kecy rodičov o tom, že majú všetky svoje deti rovnako radi, sú naozaj len kecy. No ak už som si tie deti predsa len narobil, tak preberiem aspoň tú zodpovednosť a nedám to tým deťom pocítiť. Milí rodičia viac početných rodín, vstúpte si do svedomia. A ak ešte len 20 detí plánujete, lebo je to podľa vás super cool, tak si to radšej ešte tak 10x premyslite. A tiež kecy o tom, že veď súrodenci sa budú mať radi a v živote si pomôžu – to môže, ale absolútne nemusí platiť. Takže vás všetkých prosím, ak na to nemáte, či už finančne alebo na tej mentálnej úrovni, aby ste sa ku všetkým vašim deťom správali rovnako, nenarobte si ich za autobus.
Ďakujem a prajem každému rozumnému človeku a dobrému rodičovi pekný večer ❤️
@ckocka jasné, tieto argumenty milujem :D keď už nemám čo, tak strelím somarinu o veku, lebo ľudia, čo nemajú 70 rokov, musia byť automaticky blbí 🙂
O blbosti píšeš ty, ja som myslela skor idealizmus a vieru, že zmením svet.
Ja ťa úplne rozumiem o čo ti ide. To nie je o tom, že každé dieťa má iné potreby. Môj manžel (on je s tým v pohode a nerieši to) to mal tak isto. Rodičia ho nikdy neodviezli na vlak, keď chodil na internát, musel si ho sám aj zaplatiť, či snežilo/pršalo vyhnali nás spolu vysávať ich auto, platil inkaso, niekedy zo svojho účtu. Zase jeho mladšia sestra .. vkuse ju vyvážajú na stanicu, nikdy nevysavala ani neumyvala auto, peniaze hneď rozhajdáka a ešte pýta od nás, aby sme jej poslali, lebo si nemá za čo kúpiť lístok na vlak. Dokonca jej kúpili bicykel, čo môjmu manželovi bol problém kúpiť nahrávatko (do 50€ to cca stálo). Takže ja pochopiť viem, že sú rodičia, ktorí nadmerne protežujú jedno zo svojich detí.
@30majka71 Presnee o tomto hovorím. A je super, že muž to berie takto 🙏 Môj múž je dosť emocionálny typ a dosť ho to trápi, ale verím, že sa s tým jedného dňa vyrovná úplne. Akože on zas neplače každý deň do vankúša, ako to tu niekde niekto naznačil, ale človeka to proste zamrzí.
Môj manžel to berie tak, proste vďaka tomu sa z neho stal samostatný muž. Nevravím, že ho rodičia nemali radi, ale značný rozdiel vo výchove a financiach bol. Naopak jeho sestra je celkom dosť neschopný človek do života. Všetko jej kúpia, zaplatia, spravia za ňu... Som zvedavá čo sa bude diať, keď skončí školu
@30majka71 presne, že je toho veľa. Skrátka akákoľvek príležitosť, či už krúžky alebo oslavy narodenín alebo len blbá snaha urobiť decku raňajky – v každej sfére dostával nejakým spôsobom pocítiť, že nie je až taký dôležitý ako iný súrodenec. A ja som napríklad zvedavá, čo bude, keď sa rodičia pominú, lebo presne ako píšeš, môj muž sa naučil zariadiť si veci sám, a bohovsky sa teším na to, ako dopadne najmilovanejší súrodenec, za ktorého všetko vybavili vždy rodičia a sám že nič...
Každý,kto má viac ako jedno dieťa ľúbi rozdielne svoje deti a má svojho ,,obľúbenca".Nikto to nepovie nahlas,ale je to tak.
"bohovsky sa teším na to, ako dopadne najmilovanejší súrodenec, za ktorého všetko vybavili vždy rodičia a sám že nič..." - tu mas super material, nad ktorym sa mozes zamyslat, ak by si sa chcela zaoberat 'zlepsovanim' seba, miesto inych
Myslím, že veľmi veľa komentujúcich nepochopilo, čo znamená slovné spojenie viac, než dokážete zvládnuť. To nie je len o materiálnom, fyzickom zvládnutí, ale aj o psychickom. Samozrejme, že niekto nezvládne psychicky ani dve deti, veď presne to autorka vraví. A áno, niekto nezvládne ani to jedno, presne to autorka vraví 🙂 treba poznať svoje limity. Ja napríklad viem, že hoci by som materiálne a pozornosťou dokázala zabezpečiť ešte aj dve deti, psychicky už nezvládnem žiadne ďalšie- preto žiadne ďalšie mať nebudem. A samozrejme, že sa to ani zďaleka netýka všetkých viacdetných rodín, veď to autorka píše úplne jasne.
@reanda z toho človeka nevyrástlo vďaka tejto super výchove nič dobré a ja sa naozaj teším, keď príde deň, že sa bude musieť postaviť na svoje nohy, lebo trochu možno pochopí, že sa správal k ostatným fakt otrasne. K súrodencom, k žene, k jeho deťom. Je to proste bohužiaľ zlý človek, ktorý si myslí, že je pán boh.
@thoughtfulweirdo ❤️ A mám to úplne rovnako.
Áno, stáva sa to a je to strašne zlý základ aj pre súrodenecký vzťah v budúcnosti. Niekedy je to v podstate začiatok konca pre takýchto súrodencov, ktorí pociťovali rozdielny prístup a prejavované city od rodičov vo výchove. Ale môže sa to diať ako pri 10 tak aj pri 2 deťoch. Stačí, keď je uprednostňovaný jeden a hotovo.
A spýtala si sa všetkých ukrivdených detí, či by sa naozaj radšej nenarodili vobec? Bol by svet krajšie miesto, ak by tvoj muž neexistoval?
@ckocka vieš čo, máš pravdu, nech si všetci robia deti hlava nehlava a potom serú na ne. Na toto nemám inú odpoveď.
Jasné, toto milujem. Keď už nemám čo, tak strelím somarinu.
Dúfam, že nikdy a nijakým spôsobom neublížim nechtiac ani jednému zo svojich detí. Toto vnímam na rodičovstve ako to najťažšie. T.j. rozdeľovať lásku rovnomerne medzi obe deti, rovnako sa im venovať,žiadnemu neukrivdiť, pristupovať tak, aby sa žiadne necítilo menej ľúbené, aby medzi nimi nevznikla rivalita a žiarlivosť. Milujem ich neskutočne oboch, ale aj tak každý večer premýšľam čo som mohla v daný deň urobiť ako mama inak a lepšie. Vždy som chcela veľa detí, no dnes si myslím, že mi stačia tieto dve a urobím všetko čo sa dá, aby boli šťastné a milované.
@ckocka Veď ale a čo ti mám na takú vec odpísať? Mám sa opýtať muža, či by sa radšej nenarodil? V pohode si, že? Tak sa to poďme opýtať každého týraného človeka, sexuálne zneužitého dieťaťa atď. Namiesto toho, aby sa riešili ich problémy im poďme povedať, buď rád, že si sa vôbec narodil a nesťažuj sa tu na takéto detaily...
Ako chceš riešiť ich problémy, ak sa podla teba nemajú vobec narodiť?
@dominikak4 Asi najkrajšia odpoveď, akú som na túto tému dostala. Už len to, že nad tým rozmýšľaš a že ti na tom záleží z teba robí podľa mňa super mamu ❤️ Prajem všetko dobré 🙏
zrazu sa to chces pytat tych ludi? tych nenarodenych deti sa to nepytas, ale rovno kazes ich rodicom, aby ich nemali 🙂
Bože ženy, vy ste niektoré úžasné 😅 namiesto toho, aby ste uznali, že nemáte pravdu, tu idete do totálne odveci bludov
a ty nie si schopna vidiet inu pravdu, ako tu svoju 🙂
Tie bludy vyplývajú z tvojho ohnivého manifestu.
To by určite povedalo dosť roznych ludí, nie iba tí čo zažili nejaké krivdy od rodičov. A určite by dosť ludí povedalo, že aj tak stojí za to žiť.
Viem že príspevok mal otvoriť oči no pozri sa do osád aké sú tam výchovné metódy a myslíš že písmenká takým ľuďom pomôžu...Ak by to išlo písala by som slohy napr na tému domáceho násilia manipulácie alebo mladý ľudia ktorí sa zbytočne zoberú a potom sa rozvádzajú a ničia si životy. Ale k téme detí mám tri a starám sa najlepšie ako viem a budem naďalej z láskou no môžem z vlastnej skúsenosti napísať že život detstvo dokážu zničiť aj najbližší či už starý rodičia,svokrovci a to je boj ak nechcú "fungovať" tak ako by si rodičia svojich vlastných detí predstavovali a ver že deti trpia aj tým. No je to smutné ale každý máme v živote vlastné priority. Prajem len mužovi aby sa čo najmenej trápil minulosťou🍀

@jana_eyre_2 Ja som ho čítala a na konci je, že prajem každému dobrému rodičovi a rozumnému človekovi pekný večer, ak si sa v tej vete nenašla, tak už neviem no