Zvládate starostlivosť o deti aj bez pomoci babky?
Kazdy druhy prispevok - ved pockaj, este sa ti bude babka hodit na strazenie deti.
Su tu aj take, ktore to zvladaju bez babky a da sa to? Uprimne si neviem predstavit, preco odkladat deti niekde prec. Ale mozno nemam len info.
My päť bez babky a dedka ,dedkov deti pomaly ani nepoznali zomreli uz a jedna babka ešte pracuje a druhá žije v zahraničí a žijeme aj bez odkladanie deti k babkam .
@anjelicek26 Vy ste to aj museli zvládnuť, pretože tvoji rodičia sú na Slovensku a manželovi rodičia vzhľadom na jeho vek už boli dosť starší predpokladám.
My tak začíname fungovať od januára, ja na rannú, muž poobedne. Budeme sa vidieť len cez víkend,čiže úplne na ...
Som v zahraničí, takže bohužiaľ sa na nikoho spoliehať nemôžem. Ale ked babka občas príde alebo my ideme domov mile rada deti "odkladam" 😅
No jasne, ze sa to da zvladnut, ked clovek musi a inak sa neda. Ale ked sa da, ked su stari rodicia zdravotne v poriadku, a aj vztahy v rodine su zdrave, potom je to velky prinos pre deti, starych rodicov a aj rodicov.
Pochybujem, že odpovieš ešte, ale ja typujem, že ty tie deti ešte ani len nemáš.
Predstav si, že deti sa nemusia babke ,,odkladať", existuje aj možnosť, že deti chcú ísť k babke a babke chce tie deti chce.
3 deti a na všetko sama s manželom. Nákupy, lekári, úrady.. ak bol manžel na služobke všetko sama som riešila. Keď mala druhorodena 2 mesiace manžel odišiel na 3 mesiace do Anglicka. S dvojročným a s bábätkom som behala pre lekároch, mladšej nevedeli namerat sluch, strašili nás, že je hluchá, starší mal rotavirus... Zvládla som, dokonca aj na jar na záhradu vysadiť
Nuž ked si ako dieťa nezažila pekný vztah so starými rodičmi, nepoznala si ake je to tesit sa na prázdniny, tak je pochopiteľne ze si to nevieš predstaviť a považuješ to za odkladanie preč.
Ja som za detstvo so starými rodičmi vďačná, sú to krásne spomienky. Ešte nás tam bývala celá partia, moja babka bola totálny macher kľudne vzala spolu na prázdniny aj 4 vnúčatá naraz. A rodičom to pomohlo ked bolo o nás cez prázdniny postarané.
Škoda ze teraz vacsina starych rodičov pracuje tak je toho času menej
Úprimne- ja si neviem predstaviť, fungovať bez našich babiek, to nie je o odložení deti- ale mame malé deti a ešte minuly rok každý druhý týždeň bola jedna chorá, ak nie obe naraz- neviem ako by mi toto v práci tolerovali, keby nebolo babiek, ktoré sa postarali + maju super vzťah, som rada, ze sa k ním tešia a maju možnosť zazivat take detstvo aké som ja mala so starými rodičmi.
My máme tri deti 16mesiacov a 18 mesiacov rozdiel a zvládame. Musíme.. zišlo by sa nám aspoň občas postrážiť že by sme sami vybehli aspoň z času na čas, párkrát do roka príde svokor ku deťom ale inak sme s nimi stále, primárne ja.
Ja si to neviem predstaviť , resp.by som musela nájsť opatrovateľku. Pomáha mi svokra, chvalabohu za ňu, lebo nie každý ma taký luxus.
Ano, tiez fungujeme bez babky….jedno dieta, moji rodica bez zaujmu, moja mama strazila 2x asi hodinu a a svokrovci byvaju daleko a maju svoj vek a zdraotne problemy, takze tiez strazili len parkrat, aj ked oni by radi, ak by sa dalo….inak nemame nikoho, takze sa vzdy musime s muzom zariadit sami
Zvládame bez babky 3 deti, ale úprimne? Čo by som ja dala za to, aby mama žila na Slovensku a videli sme sa viac než cca 3x ročne.... Ja mám s babkami tie najkrajšie spomienky a ďakujem im za veľmi veľa v mojom živote...čiže mne je aj ľúto niekedy, že moje deti také babky nemajú ❤️
Sme na deti sami, je to náročné a nebudem klamať, že niekedy by sa nám taká pomoc hodila. Ale ak je otázka, či sa to dá zvládnuť, tak dá.
Zvladnut by som to zvladla. Mam dvojicky a starsieho syna (2r rozdiel). Kym boli uplne maly bola som na ne sama. Vekom sa to menilo. Oba babky mame blizko. Deti tam miluju chodit. Vacsinou si strazenie alebo prespavacku dohodnu s nimi oni. Ja a muz mame moznost ist do kina. Ja robim na homeoffice, ale raz tyzdenne chodim do kanclu do BA z Piestan takze svokra ich berie zo skolky, skoly nech nemusim ponahlat. Je to fajn. A deti tam neodkladam 🙂 ja ako dieta som milovala prazdniny u babicky a necitila som sa odlozena 🙂 skorej ze mam velku rodinu kt so mnou rada travi cas 🙂
Zvládame, mám za to že keby som odmalička deti mala k dispozícii babku, nenastavim si to tak ako to reálne mám.. mám odpozorované v okolí (čiže pre predpodrazdene, reálne príklady, nemusí sa to týkať každého) že čím viac pomoci má žena od rodičov/svokrovcov tým väčší ma pocit že jej nikto nepomáha.. nechcem sa nikoho dotknúť ale take zážitky mám.. totiž veľmi radi sa ľudia sťažujú ake ťažké to majú, lebo svokra/mama chodia len raz/dva/tri krát do týždňa k deťom 🤪
Moje deti boli prvý krát u babky keď mali 11r,10r a7r.. nikdy ich nikto nekocikoval mimo mňa a muža, keď sú choré sú somnou.. mám len svokru a tá má doma stále vnukov od dcer.. mne to teda vôbec neprekáža že to tak mam, skôr mi prekážajú tie sťažovania keď niektoré ženy vôbec nevidia že sa im mamy či svokry o deti vedia plnohodnotné postarať a im sa to ešte mali..
Mama mi zomrela keď som zmaturovala, takže tá sa mojich detí nedozila..
ked musis tak musis… 10 rokov som to dala bez babky a teraz prisla babka k nam na 2 mesiace a zvladli by sme to aj dalej bez babky ved ked musis tak musis…. ale musim povedat ze je to pomoc… aj ked je tu teraz babka, aj dve mame co robit a bude zase sranda a makacka ked po vianociach tu uz nebude (na prazdninach v zajranici). Je to jednoduchsie ked nemusim nakladat 3 deti do auta ked treba ist s jednym k lekarovi alebo zaviest na kruzok… (deti 1 rok, 5 rokov s motorikou 2 rocneho, a 10)
Syn bol u jednej babky asi dvakrát sám na dve hodiny
Babka ho zavolala chcel ísť tak išiel
Svokrovci majú len veľa reči a skutek žiadny
Deti sú s nami radi lebo stále chodíme niekde na výlety vonku takže ani sa nepýtajú k starým rodičom
Zvladame a tiez nechapem mnohych v okoli, ktorym sa deti chodia domov len vyspat. Aj to nie vzdy.
Mame 2 deti a obe babky 500km daleko. Zvladame to, ale ked mam byt uprimna, obcas zavidim kamoskam ze mozu deti na chvilu "odlozit".
My si platime babysitterku za 12€/hodinu ked chceme ist dvaja napriklad do kina. 😀
Samozrejme, ze to rodicia zvladnu aj bez starych rodicov. Napokon co ine im zostane? Neni ina moznost len to zvladnut. Ved predsa nevratia dieta. Neni kam 😅 ale zas povedat na to, ked dieta ide k babke ze “odlozit dieta” mi tiez pride riadne vyhroteny nazor 🤔
Tak ja sa nebude tu pchať medzi tie "top dokonalé" mamičky...
Máme 3 deti...
A je to extrémne náročné, pokiaľ má človek prácu,kde nie je možne pracovať doma atď...
A hlavne,ono to vzdy je badateľné v tých priehľadnútelmuch situáciách...
Napríklad,včera sme šli na vianočné trhy dcérke do školy (je prváčka) boli sme všetci 5 ti
Najmladší 14 mesačný,má obdobie,kedy sotva vydrží v kočíku,je nespokojný.dostal záchvat...
Musela som ist kočíkovat naprieč dedinou ,ísť preč.Nakoniec sme museli ísť pre,uspať v aute ...
Dcéra smutná ,ale pochopila to....
Na trhoch znami- 5 clenna rodina,jedno dieťa mali choré,starala sa on jedna babka doma.
Jedno dieťa lietalo,predávalo ...
Ďalšie dieťa behalo s taktom
Mamička deti pila čajík a klabosila s maminkou....
My sme boli 2 dospelí na 3 deti
Oni boli 3 dospelí na 2 deti ....
A potom prečo niektoré maminky tak zvládajú ,a sú oddýchnute....
Dcérka prváčka chodí na pohybovku(telesná)
Mali pohybovku,kde boli pozvaní rodičia.
Bez prítomnosti malých detí.
Otázka,kde dať malého syna?
Takže dcéra smutná,lebo maminka nemôže prísť....
Našťastie tatkovi sa podarilo aspoň o trošku ísť skôr z roboty....
A tak ďalej.....
Platame všetko kde sa dá, a vždy ak čosi sa nevydarí,snažíme sa to deťom vynahradiť iným štýlom a niekedy si povedia,že je to ešte lepšie!
A našťastie,veľa vysvetľujem a sú veľmi chapave,keď majú maličkého brata....
Dá sa, my takto fungujeme už 8 rokov, "občas" ich babka baví, ale skutočne len občas, keď sa inak nedá; ani my nechceme deti odkladať, hlavne ja cítim, že teraz mám byť pri nich.
@mikadooo
Presne. My s mužom obaja pracujeme a deti si riešime len my dvaja. Všetko si dopredu plánujeme, máme jasne stanovené, kto kedy nesie/berie deti do/z školy/škôlky, kto s kým kedy ide na aký krúžok. Ktorý deň kto rieši čo. My máme s mužom každý aj svoje záľuby, ktorým sa venujeme, takže tiež len plánovanie, keď idem ja niekam preč, chlap rieši deti a naopak. Nečakané udalosti (choroby, úrazy, hocičo) riešime ako prídu, záleží od konkrétnej situácie. Minulé rok týždeň pre Vianocami sme my s mužom ostali ležať v horúčkach s covidom v posteli, náš najstarší syn (12 rokov) sa sám dva dni staral o svoje mladšie sestry. Spravil im jedlo, na obed bol vziať jedlo v neďalekej reštike, so staršou sestrou skočili do obchodu na malý nákup a vrchol bol, keď spolu napiekli medovníky 🤷♀️.
Nejde o odkladanie detí. Ľudia často vidia veci iba tak, že buď jeden extrém (“odkladám” deti aby som sa ich zbavila) alebo druhý (žiadna pomoc). My mame kvôli rôznym okolnostiam veľmi, veľmi málo takejto pomoci (nechcem napisať že žiadnu, lebo to nie je pravda, ale v porovnaní s ostatnými v mojom okolí je to fakt “skoro nič” a nepreháňam). A poviem pravdu, občas je to ťažké. Moje dieťa bolo a je celkom náročné a boli chvíle keď som si veľmi priala, aby mi niekto pomohol a na chvíľku zabavil moje dieťa a ja by som si trošku oddýchla. Boli chvíle, keď som bola psychicky dosť zničená a rada by som si bola “odložila” dieťa na par hodin aspoň raz za čas. Možno si nevies predstaviť, prečo by niekto “odkladal” svoje deti, mas možno viac trpezlivosti, a tak isto ako my mamy sme každá iná, tak aj tie deti sú rôzne a s niektorými sa oveľa ľahšie funguje ako s druhými.
Takze v skratke, samozrejme dá sa to zvládnuť, ale je to ťažké.

Dá sa to zvládnuť,ale je to náročné. Babky mame ďaleko, takže tam chodíme raz za dva mesiace na 1-2 dní. Môj muž pracuje v zahraničí,takže som prakticky na všetko sama. Mam dve práce, dve deti a malého psa. Je to veľmi náročné, no musím si poradiť. Najhoršie to je,ak nebodaj ochoriem ja. Vtedy to nezvládam. Ale inak, v pohode