Zvláštny vzťah so synom
Ahojte. Už od narodenia máme so synom zvláštny vzťah. Narodil sa maličký, skončil v inkubátore a na mne tá separácia od neho zanechala trvalé následky. Nevytvorila som si k nemu vzťah a ani on ku mne. Nie sme na seba napojení, keby neexistujem, tak si to malý ani nevšimne a keby mi niekto vezme dieťa, prežijem to bez problémov. Skrátka sme ako cudzí ľudia a neviem ako to napraviť. Nemá u mňa to, čo dieťa potrebuje. Trápime sa obaja na materskej, najradšej by som ušla odtiaľto a nikdy sa nevrátila. Pritom to je zlaté, pekné a talentované dieťa, vidno už teraz, že to bude veľmi múdry človek. Chodím aj k psychoterapeutke, ktorá mi dala tipy, ako nadväzovať vzťah s dieťaťom. Ale je to bez odozvy, malý je samostatná jednotka, nepotrebuje so mnou interakciu. Tak veľmi by som chcela mať s ním vzťah ako majú iné mamičky s deťmi. Ale nie, musím byť zrovna ja tá mama, pre ktorú je materská nočnou morou. Keby viem, čo ma čaká, v živote by som nemala dieťa. Niekedy závidím slobodným ženám, teda dosť často, len čas sa nedá vrátiť späť. Je mi jedno, že ma tu zvozíte pod čiernu zem, len som sa potrebovala vykecať.
zaujala ma veta - keby mi niekto vezme dieťa, prežijem to bez problémov
V dobrom ti závidím.
Ja by som za svoje deti aj dýchala - čo tiež nie je úplne OK... 🙄
Mozes mat stale nejaky typ poporodnej depresie. Ale kazdopadne si myslim, ze ten vztah medzi tebou a diretatom nie je taky zky ako opisujes. Nemas tie holivoodske pocity ako prejavuju vo filmoch, ale som si ista, ze by si branila a chrabila svoje dieta pred vsetkym zlym a nedala by si ho za nic. To je najdolezitejsie. Vztah sa upravi casom, asi viac na nom musite obaja pracovat, ale pojde to. Ani ja som s dcerou nemala tuti fruti vztah, aj mne bolo luto, ze to necitim tak ako ine zeny, ale tak to je, niekto to take ma, niekto nie. Nevycitaj si to. A nie je otavda, ze keby ti fieta niekot vzal ani by si si to nevsimla a ani ono nie. Vsak vyskusaj dat na pol dna dieta k svokre ako sa obaja budete citit
Tu sa vyžaduje osobný kontakt a každý máme iné skúsenosti, ťažko sa radí, každý má iný svoj "zdravý" pohľad. Každopádne, čo sa týka vzťahu matka k dieťaťu - každá sme iná, neporovnávaj sa s inými matkami. A čo sa týka dieťaťa ku matke, tak napr. naša staršia dcéra od malička nechce byť túlená, pusinkovaná, mojkaná - už ako novorodenec nechcela byť v perinke a potrebovala doslova voľnosť, nechcela ísť na ruky. Bola citovo taká chladnejšia. Občas sa teraz už aj pritúli (asi obkukala od mladšej 😀). Dnes ako školáčka je takmer úplne samostatná a má racionálne zmýšľanie. Mladšia dcéra je naopak tuľkáčik nielen doma, ale aj s učiteľkami, kamarátkami (až ju musíme krotiť) a je to taký snílek ako školáčka oveľa menej samostatnejšia ako staršia dcéra v jej veku. Zaujímalo by ma tiež, či máš pocit nedostatočného vzťahu len so svojim dieťaťom alebo celkovo nevyhľadávaš deti.
Koľko máš od pôrodu?bola si už niekedy bez neho?lebo by bola možno prekvapená, keby si s ním 2 dní nebola.Mozno máš niečo vyfantazirovane aké by to malo byť.Nie všetky deti sú mamankovia a deti sa začnú túliť, stiskat neskôr 2,3 r
Si jeho najbližšia osoba možno to nevie dať ešte najavo
A ako sa konkretne trapite? Kde sa to prejavuje? Kolko ma rokov ci mesiacov? Bol bez teba a ty bez neho dlhsie? Nechce komunikovat ci kde vidis problem? Lebo nejak spolu predsa musite interagovat... Hlavne ak ste dvaja sami doma.. Moj prvorodeny tiez bol v inkubatore,je ako hodinky a mega logicky a maximalne nekontaktny ale rozpravali sme vela od mala..
To,že bol v inkubátore a nevytvorili ste si vzťah je blbosť a tvoja výhovorka. Vzťah(každý!) treba budovať a pracovať na ňom. Ty si sa ani nepokúsila. Malý je samostatná jednotka,lebo sa prispôsobil situácii. Nemá u teba odozvu,tak to už ani neskúša. 😪
napíš mi súkromnú správu (ja ti nemám ako, nevidím tvoj nick), môžeme pokecať, rozumiem ti 🙂
Aké staré je dieťa?
@dusankomoj Nie, vôbec som sa nepokúsila, k psychoterapeutke chodím zo srandy králikov. Ach, radšej nekomentuj, keď nemáš čo.
@teddustok Máš pravdu, mala som veľmi ťažkú popôrodnú depresiu a beriem aj AD. Len niekedy to na mňa len horšie dopadne.
@luccija No je to už rok a trištvrte, niekedy je to lepšie, niekedy horšie. Niekedy sa pýta na ruky a chce sa túliť, inokedy odmieta všetko. Ja som bola mamánek a myslela som si, že si mamánka aj porodím. 🙂
Tak ja myslím, že to neni žiadnou separaciou, ved si ho nosila v bruchu atď.
Skôr myslím, že to je celkovo depresia, bola si šťastný človek pred tehu? Šťastná v tehu??
Ešte by som chápala, že je náročný, človeku sa koľkokrát nechce žiť, keď je toho veľa ale píšeš, že je zlatý.
Čo vadí, čas, že už nemáš sama pre seba?
Chceli ste dieťa? Keby to bolo dievča bolo by to rovnaké?
Nie si zlá mama, len máš syna ktorý je nekontaktny co znamená, že v podstate dokáže fungovať sám, ale potrebuje ťa ver tomu, aj keď sa ti to nezdá.. budujte svoj vzťah
Moja dcéra je nekontaktna, nepotrebuje sa túliť, objímať odmalicka a má 15....a syn je opak, denne sa večer na mňa zavesí a to už má 13 rokov a je v puberte
Ale ty nemôžeš mať vyfantazirovane svoje dieťa ake bude🙂ja som extrovert dieťa mám úplného introverta a veľa veci som musela prijať a zmeniť.
Také dieťa objavuje, je v pohybe moja sa veľmi zmenila po 2 r.potom sa začala túliť, vyžadovať sto x denne maminka ľúbim Ťa.
Si dobrá mama a vzťah sa buduje celý život.
Veď ho nemusíš stiskat povedz mu, že ho ľúbiš, ty ho nauč ako sa vyjadruje láska.
Terapeutka Ti pomáha máš z toho dobrý pocit?
Fuha toto je skor depresia. Dobre ze to riesis ale je to dlhodobejší proces. O kontakt sa musis snazit ty. Snad ti odbornicka poradi, skúšaj veci ako ti radi. Laska je rozhodnutie. Cize ked sa rozhodnes, ze mu ju budes davat, tak to pojde. Moj bol strasne narocny, padala som na hubu ako sa hovori ale za nic na svete by som ho nedala. Iba take mamickovske veci ti tu poradim ako jemne skrabkanie ručičky, skrabkanie chrbátika, hladkanie hlavičky, vecerna masaz chrbatika. Juuuj to deti milujú, ukazes mu to a budes si chodit casom pytat. U nas este 9 rocny si povie, skrabkaj ma 🤣🤣🤣 a pýtanie pomasiruj ma, je pravidelne. Ked prisiel priatelov maly, mal 3 roky a jemu som to ukazala, detto ako moj. Lebo ja to robim najlepsie 🤣🤣🤣. Teraz sedim pri telke, jeden si sadne z jednej strany, druhy z druhej a skrabkam. Este, ze mam dve ruky a su len dve deti.
Aj môj syn bol menej kontaktný. Ale je to čím ďalej tým lepšie. S cudzími, teda bezo mňa, otca, je hrdina, alé emócie vypúšťa potom, čiže tak. Chybame mu veľmi, ale pred cudzími nedá najavo. Ma 3,5 roka. Možno to bude povaha. Možno len skus deň za dňom, pomaly, rob tak aby vam bolo prijemne a ostatné vôbec nerieš. Psychoška ti určite pomáha a určite Ti aj povedala, že je to normálne. Nič si nevyčitaj! Si pre svojho syna to najlepšie, čo mu vesmír dal. Ma Teba, ma všetko čo potrebuje!!! Robíš všetko, aby si s problémom bojovala, si super!
Mimochodom myslím, že nie je mama, ktorá by z času na čas nemyslela na to, čo by v konkretnej chvili robila ako bezdetná. Tým sa netráp.
Vôbec nespomínaš otca dieťaťa. Žijete spolu? Pomáha ti? Máš čas aj na seba? Lebo toto sú podľa mňa veľmi dôležité atribúty. Bol plánovaný? Neplánovany? Chápeš....
Pokiaľ sa k nemu správaš pekne, staráš sa o neho, nemaj žiadne výčitky voči samej sebe. Keď bude starší, môžu byť z vás veľký partaci. Nie každý má vzťah k babatkam a malým deťom, aj keď ide o vlastne. To neznamená, že si zla mama. Nakoniec sa možno staráš ešte lepšie ako taká, ktorá zdieľa na fb denne fotky z miliónmi srdiečkami že,,moja laska"....
A Ty to mas ako s emociami v zivote, s blizkymi vztahmi? Milovat vie kazdý, len sa treba ucit. Treba sa s nimi hrať, venovat sa im, ich potrebám, aj svojim..
Tak urob viac. S dieťaťom treba komunikovať,objať ho(aj keď máš depresiu) si dospelá mama,premôž sa,aby malý necítil nezáujem.Urobte si rutinu: o 8.00hod si dáte pusu,o 10.00 sa objímte,...nauč ho ľúbiť. A psychoterapeutka je správny krok,ale ešte máte čo robiť,aby si prestala tvrdiť,že by ti kľudne mohli vziať dieťa a teba by to nemrzelo.
@simona20201309 áno to by aj mňa o Tom otcovi zaujímalo

Môj malý tiež nieje taky kontaktný. Od malička sa neznášal pusinkovat,objímať asi ma takú povahu. Ako teraz ma 4 roky občas príde a postiskaj ma mamka ale neoblubuje to od mala je taky. Proste sú deti ktoré neznášajú pusinkovanie🤣