Ako často je bezpečné piť vodu?
Mám aplikáciu kde mi ukazuje koľko mám vody vypiť. Mám nastavené tak, že každých 1 hodina a 50 minút mi príde upozornenie na pitie vody. Mám cieľ 2800ml a to stále len večer do 21:00 viem dosiahnuť a skorej sa nedá. Áno pijem vtedy keď ma smädí, ale potom toľko vypijem že až to by som už do 13:00 by som stiahol 1250ml.
Pil by som častejšie a viacej ale čítal som o tom, že keď sa prijme veľa vody naraz môže sa nastať otrava z vody. ÁNO tá otrava z vody sa môže dostať keď vypije človek za hodinu alebo pol hodinu liter vody. Ale keď vypijem za 6 hodín liter vody alebo za 5 hodín liter vody môže sa niečo nastať?
Vy časovo ako pijete? Každé 2 hodiny alebo ako?
Áno má sa piť tak a toľko keď je človek smädný ale nemôže sa to preháňať. Ja pijem každé 1,45 h.
kludne to moze vychadzat dobre, ze vypijes len 3l za den. to je predsa uplne v pohode.
Autor, kolko litrov je akurat zavisi aj od vonkajsej teploty, od toho aku cinnost vykonavas a aj od fyzickej konstitucie. Lebo 50 kg zienka, ktora sedka na gauciku v klimatizovynej obyvacke a v podstate nic nerobi nebude potrebovat vypit tolko kolko potrebuje 100 kilovy chlap, ktory nahadzuje v 35° palave omietku na zateplovany panelak.
@viestta nebude potrebovať žienka vypiť toľko vody ale môže
logicky si na to aj sam dosiel. Alebo appka vypocitala?
@viestta ale keď žena vypije nad priemer napr ma vypiť 2 litre a vypije 3 litre a nemá namáhavu prácu tao vtedy sa čo stane?
Bude viac curat. Co by sa jej akoze malo stat?
len tak mimochodom. nefungujeme podla nejakeych predpisanych tabuliek. vacsina z nas sa pri prijme tekutin zasade nicim neriadi a sme tu.
preco to tak analizujes?
Nerieš pi koľko chces a koľko potrebuješ.
Ja napríklad nemám starecku demenciu ako to bolo spomínané a ani medom žienka čo sedí doma na riti v klimatizovaného obývačke a pijem úplne máličko takže áno mám apku čo mi to pripomína pretože ja osobne smäd necítim, nikdy som ho necítila. Keby že mi nevinne mobil tak nepijem aj celý deň. Reálne kedysi som sa po dvoch dňoch spamätala že sa musím aj napiť.
Takže nerieš koľko kto pije. Pi koľko potrebuješ.
Otrava vodou nastava vtedy ked pijes viac vody ako oblicky dokazu vylucit. Ked je v tele privela vody, zdriedi sa hodnota sodika v tele. To sposobi nerovnovahu medzi tlakom vody v bunkach a mimo buniek a voda zacina prenikat do buniek. Bunky puchnu. Ked sa to stane mozgovym bunkam, moze clovek umriet.
Pozeram na Google a vravi ze zdrave oblicky, dokazu vylucit liter vody za hodinu. Cize tato otrava nastane ked za normalnych okolnosti, vypijes viac ako liter vody za menej ako hodinu. Ale ak si napriklad extremne vysmednuty, tak ten liter mozes kludne vypit.
To ci mas zdrave oblicky poznas podla toho ze ak zacnes pit podstatne vacsie mnozstvo vody, oblicky sa flexibilne prisposobia a vsetku tu vodu z tela vylucia. Ak sa nejaka voda zacne v tele zadrziavat, musis si davat pozor. Velmi dobrym znakom toho ze sa ti v tele zadrziava voda su opuchnute clenky. Ak uz niekolko dni pijes 3 l vody a clenky mas stale bez znamok opuchu, vobec by som sa nebala.
Ak zacnes pit viac vody, mal by si jest viac mineralov (hlavne ten sodik). Kludne staci extra stipka soli denne. a tiez viac vitaminov rozpustnych vo vode, lebo tie sa ti tou vodou z tela rychlejsie vylucuju.
Ja pijem nejako takto ale nesledujem to na minutu presne.
Rano hned po zobudeni 2 pohare (1 pohar je asi 0,25l)
pol hodinu pred kazdym jedlom - 1 pohar
2 hodiny po kazdom jedle - 2 pohare
Vecer pred spanim - 2 pohare
Cize za den okolo 3 litre.
Inac k tej soli, vacsina ludi si mysli ze ich bude smadit ak zjedia stipku soli, ale ono je to uplne naopak. Ta sol drzi vodu v tele. Ak si das 2 pohare vody na lacno a za tym nic nezjes, tak do hodiny mas plny mechur. Cize ta voda tebou iba prebehne a telo ju velmi nevyuzije.
Ak si das 2 pohare vody a za tym stipku soli, tak budes mat plny mechur mozno o 3 hodiny. Ale ak tej soli zjes prilis vela, budes zadrziavat prilis vela vody v tele. Vtedy hned budes mat tie opuchnute clenky. Ak budes mat opuchnute clenky, nepanikar, iba zacni pit menej.
V živote som si to nemerala. Tri litre v tomto teple sú optimum. Ak máš pocit, že piješ príliš veľa, môže to poukazovať na nejaké ochorenie. Určite by som pila tak, aby som nebola smädná. Každú 1hod. 50 minút mi príde hrozne málo sa napiť.
@petrofka tak každé 1 hod 30 min napit sa?
nemeraj to na cas. naber si do nadoby vody a pi ked potrebujes. tak budes vediet co vypijes cez den. pitie sa nemera na cas, musis iba splnat vhodne mnozstvo za den. to co robis je maximalne neprirodzene.
oblicky nepracuju podla tabuliek.
vseobecne sa poobede a vecer z tekutin ubera,a by sa nechodilo na wc v noci, no ja mavam priblem, ze cez den menej vypijem, tak potom mam smad prave vecer a pijem viac. a v pohode.
ak ma organizmus deficit a chybaju mutekutiny, nevypusta ich hned von, najskor ich doplni. este navyse teraz cez leto vela vypotime.
Veď si naber do fľaše a keď budeš aj cuckať po kvapkách tak je to jedno. Deti to tak v škole tiež robia. Nacucnuté sú na tých fľašiach stále. Ale nemyslím si, že vypijú reálne viac vody. Niekedy pijem po tri glgy a stačí mi, niekedy stiahnem celý pohár. A ak náhodou vypiješ aj tie 3 litre skôr ako večer, nie že sa budeš vodou postiť. Naber si vodu do fliaš, nepi vedome, možno to až príliš riešiš. A uvidíš koľko vody reálne vypiješ. Ak je niekto v týchto teplách vonku, je možné, že vypije aj viac a je to v poriadku. S tou vodou je to tak a rozpráva sa o tom veľa, aby si nezabúdal piť. Lebo veľmi veľa ľudí vypije menej ako liter za deň, hlavne starší ľudia, tí musia vedome piť. Nie je to kvôli tomu, aby si sa obmedzoval. Ak zistíš, že tri litre sú ti veľmi málo a vypiješ vody veľa a ai stále smädný, choď k dr. Môže to byť aj príznak ochorenia, napr. cukrovka.
@majamat a ak niekto pije naraz viac vody než je pre neho zdravé ale zase pije menej často, ale celkovo za deň vypije toľko, koľko človek pri jeho hmotnosti a fyzickej aktivite atď. vypiť má, jeho farba moču by mohla byť podobná tej zdravej a predsa jeho pitný režim nie je zdravý. Či bude tá farba iná? Závisí asi aj na tom, kedy pôjde na wc :D
No ja stále nechápem, koľko toho ľudia vypijú. Ja som v živote nevypila 1,5l fľašu. Je jedno, kolko je stupňov. Ja pijem všeobecne celý život málo. Keď chcem vypiť cielene viac, mám pocit, že sa dogrcám. Asi som nejaký exemplár.
@fruitys co znamena ze vypije tolko, kolko nie je zdrave? kolko je zdrave?
dospely clovek am za den vypit urcite mnozstvo tekutin, aj keby toto vypije na 3x, nic sa nestane. samozrejme bavime sa o zdravom cloveku.
je uplne normalne, ez ak ma napr niekto deficit, cize nemoze sa napit, potom dobieha a vypije viac naraz.
pit sa nema tak, ze kazdu hodinu sa musim bezpodmienecne napit. je uplne normalne, ez su casti dn, ze nepijeme a potom dobiehame. venujeme sa roznym cinnostiam, priapdne nie vzdy mame k dispozicii tekutiny. kedysi neboli napoje ani v plastovych flaskach, cize sa von nic nenosillo, ako teraz. a sme tu.
a ozaj, je aj dolezite, co sa pije. kazda ta tekutiny na nasmoze inak posobit. ja osobne pijem cistu vodu. tou sa neda nic pokazit
@fruitys Ano, prlis velke mnozstvo vody vo velmi kratkom case moze byt velmi nebezpecne, az smrtelne, lebo to vyvola nahly pokles sodika v tele.
🤦🏻♀️ Žiadnu otravu z vody z jedného litra mať nebudeš. Načo ti je appka, preboha, o pár rokov budeme mať appku už aj na dýchanie asi.
@majamat "clovek am za den vypit urcite mnozstvo tekutin, aj keby toto vypije na 3x, nic sa nestane" s týmto nesúhlasím a skôr sa prikláňam k odpovedi užívateľky pod tebou @andreatytler
Vypiť toľko, koľko nie je zdravé znamená, že človek preťaží orgány, ktoré tú vodu "spracovávajú," prípadne si tým navodí iný nežiadúci efekt. Ľudia v minulosti robili rôzne veci a nie všetky boli prospešné 🙂
stale sa tu uvadza, ze vela naraz,a le nikto poriadne nevie,c o je to vela. bavime sa o stave, kedy nijak zasadne neprekrocim denny limit.
pokial mam denny limit 3l, taka asi ich nevypijem naraz.
kazdy clovek sa vacsinou rano napije, to uz su apson 2dcl, ak by som potom ccele doobedie nepila, lebo som prec a nemam so sebou vodu, nic sa mi nestane, ked vypijem naraz aj 1l. ak je telo v deficite, bude s vodou hospodarit tak, ze ju uplne najskor vyuzije tam, kde chyba, ta voda sa tiez nevstrebe za 5min, vstrebava sa postupne a zdravy clovek si s tym vie poradit.
dokonca aj infuzia sa dava castokrat rychlejsie a to aj ludom, co popritom este piju tekutiny. len v infuzke moze byt 500ml tekutin a to davaju samotni zdravotnici.
@majamat Google vravi ze oblicky dokazu vylucit 1 liter vody za hodinu a teda ak vypijes 3 litre vody v priebehu jednej hodiny, mozes mat otravu vodou, lebo mas v tele privela vody a ta zriedi tvoje elektrolity ktore udrziavaju osmoticku rovnovahu buniek.
Pred rokom to bolo v spravach ked zena umrela lebo vypila prilis vela vody (4 litre) vo velmi kratkom case 20 minut.
https://abcnews.go.com/GMA/Wellness/family-spea...
@andreatytler ale ja som nikde nenapisala, ze 3l naraz.
@andreatytler ale ako info, ok. doky.
@majamat Nie, ale vravela si ze nikto poriadne nevie co je to vela vody naraz.
Odpoved je ze viac ako 1 liter vody v kratsom termine ako 1 hodina je privela.
@andreatytler ok. hned mi to nenapadlo, ze mi len info davas. lebo doteraz sme sa nebavili nikdy o konkretnom cisle.

ide o to, ze clovek nepije cely den v pracidelnych intervaloch niekedy vypijem aj kazdu polhodku 300ml a inokedy sa 3hod nenapijem vobec.
vela je napr 8l za den, ci 10l za den a viac.