icon

Ako prinútiť manžela jesť zdravé potraviny?

19. jan 2024

Ako veľmi by vám vadilo ze manžel nezje absolútne žiadnu zeleninu v nijakom stave, na pár ma alergiu a z ostatného ho napína, z ovocia jedine nakrajane jablko ine nic, ani napr huby, alebo vajicko varene a pod je toho vela ani mi teraz vsetko nenapadne ale z tej zeleniny proste nic, dokonca ani take ze palacinky alebo take co skoro kazdy rad, co nevravim ze je zdrave lem poukazujem na tu priebercivost... uz neviem ani co varit lebo vzdy je nieco co mu tam vadi..ja sa snažím stravovať co najzdravšie aj keď mam horsie obdobia kedy jem veľa sladkého ale viem aka je strava dôležitá a snažím sa stale a chcela som viesť k tomu aj deti ale jednoducho dcéra sa pridala na jeho stranu, a je tak ako on...čiže varíme bud každý zvlášť, on väčšinou ryžu s mäsom, alebo zemiaky, cestoviny s mäsom, jedine zdravšie co jeme spolu losos, a ja sebe pestrejšie veci...a bojím sa ze syn bude taky istý, ešte nemá ani rok čiže papa pekne ale to aj dcéra keď bola malá a postupne menej a menej zdravého...vadí mi to cim ďalej tým viac, neviem s nim pohnúť nijako, ešte ma aj problémy so žalúdkom čiže o to viac by bolo treba aby niečo s tou stravou robil...je mi z toho čím ďalej tým viac smutno, aj keď možno si poviete ze nech si každý je co chce ale najviac ma to trápi kvôli deťom...ďakujem za názory

Strana
z2
zuzka1117
19. jan 2024

@tianna zelenina ti rozhodila trávenie kvôli tomu, že tvoje telo nevedelo spracovať vlákninu lebo nie je zvyknuté ju prijímať vo väčšom množstve. Časom by sa to upravilo.

zuzka1117
19. jan 2024

@dadka1997 zdravá a vyvážená strava je základ zdravia. Autorka nehovorí nič o bio či raw strave.

dadka1997
19. jan 2024

@zuzka1117 da sa stravo jesť aj keď urobíš na obed rezne, laebo uvariš gulaš ;)

zuzka1117
19. jan 2024

@dadka1997 rezne? Jedine tak na prírodno, ale jesť mäso každý deň je nezdravé.

1gramofon
19. jan 2024

Ja sa nevyznám, ale vraj sú v tele aj dobre aj zle baktérie. Keď ješ zeleninu množia sa tie dobré a ak nie tak ty ich tam máš menej, čiže ti je z toho zle až na zvracanie.
Mala som takú kolegyňu, ja som sa ju snažila občas ukecať na zeleninu, aj ovocie, ale nie a časom mala vredy na žalúdku a niečo so stavami. On keď je v tomto blbec, tak nech aspoň kvôli deťom občas zje tu zeleninu, alebo ja neviem... Hádam nemaju mat problém so žalúdkom ako on. Co nemá rozum? Alebo môžu byť IBD pacienti časom, to len bude nádhera

tianna
19. jan 2024

@zuzka1117 a kde je napísané že je vôbec veľa vlákniny zdravej? 🙂 predsa všetkého veľa škodí.. keď si dám polku šalátovej uhorky všetko je v poriadku. Teda ja sa riadim týmto. No samozrejme nejeme ani mäso každý deň.

negymama
19. jan 2024

@dadka1997 treba citat co pise autorka, tu nejde o nechuti k nejakej super bio raw strave, jej muz nezje ZIADNU zeleninu, cize ani to co sa vseobecne povazuje za "klasicke jedla, z ktorych sa clovek naje"...cize nezje ani kapustu knedlo zelo, nezje ani plnenu papriku, ani paprikas, ani bezne rizoto v ktorom je mrkva a hrasok, nezje bezny vyvar so zeleninou, ani syte strukovinove jedla ako fazulovicu, hrachovu polievku, sosovicovy privarok, neda si ani vajce k tomu privarku, lebo ani to neje, neda si vyprazany karfiol, ani zapecene zemiaky s cibulou, nevyloyi si na chleba s udeninou ani tu cibulu ci papriku, alebo platok paradajky, proste nic, kde by bolo co len maly kusok ktory siel okolo zeleniny.

schvalne som menovala len jedla ktore okolo super bio raw ani nesli, a povazuju sa za tradicnu sytu stravu, ktoru ma rad bezny chlap. Ale jej chlap toto neje, a ani nevyzaduje jest. Z jedenia beznej slovenskej stravy bo bola asi autorka uplne stastna a spokojna.

negymama
19. jan 2024

alebo taka svieckova nasmotane, tiez klasicke syte jedlo, no ale je tam v omacke pomixovana mrkva a petrzlen, takze nic.
Proste jesd dookola ryzu, maso, zemiaky a udeniny, prip. mliecne vyrobky, to nespominala autorka ci muz je. ...je strasne fadne a nezazivne. To nie je bezna vyberavost, ze zjem len ten druh zeleniny, a par druhov ovocia, a neznasam drzky a rezance s makom.

snowflakenel
19. jan 2024

Koj prisiel vcera od lekara. Ze ma hustu krv a vysoke mnozstvo cervenych krvoniek. Tiez vysoky cholesterol. Od lekara siel rovno do obchodu , same zdrave veci nakupit.
Ako,varime? On zje vsetko...(od masa, je pravda, ze viac cerveneho, no ma.rad aj morcacie. ),,cez.zeleninu, cestoviny,strukoviny,,sladke jedla.tiez.....

alazala
19. jan 2024

A na preventívnu prehliadku na rakovinu hrubého čreva už bol? Lebo je ideálny kandidát

simca06022011
19. jan 2024

no kedze deti su vymyslavci, ja by som si s nim vazne pohovorila, a proste neprisposoboval by sa svet jemu. Cakala by som ze bude aj on vplyvat na zdravu stravu deti, alebo bohuzail niektori ludia su taki, ze im nedopina... ze svojim vzorom, a este ak to aj obhajuju, nebodaj reci ako "to ma po mne, po tebe" proste posobia ako zly vzor.
Ja osobne by som 2x nevarila, navarila by som jedno, primerane zdrave a hlavne pestre jedlo, a nepaci sa mu? navari si sam, ale deti a ja a vsetci by jedli jedno.

negymama
19. jan 2024

@simca06022011 ono tym ludom niekedz dopne, ale az ked zacnu mat vazne zdravotne problemy. Niekedz je uz aj neskoro. a on je otec rodiny, mal by chciet byt zdravy aj pre rodinu, vidiet vyrastat deti, dozit sa vnucat. Len niektori ludia myslia ze su nejake speci vynimky a ich sa prirodne zakony netykaju...

tenerifka
19. jan 2024

autorka, nech uzavrie dobru zivotnu poistku, mozno ked deti dosiahnu dospelost, bude z teba vdova....s nim nepohnes, nech si robi podla seba. Skus co najviac stolovat sama s detmi, nechat zeleninu aj na tanieri aj v strede stola, a chod im prikladom. Detom mozes sama vysvetlovat dolezitost zdravej stravy, ale dospely pako dospelym pakom zostane

zuzka1117
19. jan 2024

@tianna vláknina je zdravá, je to napísane vo vedeckých štúdiách .

tianna
19. jan 2024

@zuzka1117 to nepopieram, ale tiež s mierou.. kopírujem z netu: Veľa vlákniny môže uškodiť napr. aj seniorom, ktorých často sužujú tráviace ťažkosti (napr. hnačky). Navyše, vysoký príjem vlákniny narušuje u starších ľudí vstrebávanie niektorých živín – najmä železa a vápnika.

nwnw
19. jan 2024

To je asi geneticka vada. Muzova babka ma 95 a furt by jedla iba klobasu, slaninu a bôčik, svokor detto a zelenina jedine sudova kapusta. Moj muz to iste a starsi syn uz sa pridal k nemu. No ja si nerobim hlavu. Spravim zajtra karfiolovu polievku a paprikas. Kto nechce jest, nemusi. Bud si da chleba, alebo bude hladny!

zuzka1117
19. jan 2024

@tianna to by už človek musel toho naozaj veľmi veľa zjesť, vo všeobecnosti máme málo vlákniny

tianna
19. jan 2024

@zuzka1117 myslím si že každý by sa mal riadiť svojim telom.. mne napríklad všetci odporúčali magnézium (stuhnuté svaly z námahy, následne stres zo stuhnutych svalov 😆), no absolútne som ho brať nemohla.. stačila mi dávka 200 mg čo som aj tak podľa lekárov mala brať oveľa vyššie dávky no ja som hnackovala už aj z tej 200.. teda som ho brať prestala. Rovnako s vlákninou, keď raz cítim že mi z väčšej porcie zeleniny či ovocia krúti črevá nebudem jej toľko jesť. Možno ale niekomu inému taká porcia nevadí. Napríklad aj to magnezko, muž v pohode dá aj 2x 500 mg a nič mu to nerobi.

tianna
19. jan 2024

@nwnw ale vidíš? Má 95, teda očividne to až také škodlivé ako sa to prezentuje nebude.. 🙂 samozrejme, všetko s mierou a treba aj to zdravé ale zas nerobiť vedu z toho že to skrátka niekomu nechutí..

stanulienkat
19. jan 2024

@tianna babka ma 95 rokov, ale za svoj zivot sa urcite narobila ako kon. Volakedy ludia mohli jest cokolvek, ale mali pohyb, pracu. Dnesni ludia len zeru a sedia na riti. A Sk kuchyna je extra nezdrava. Same mastnoty, udene, sol a vyprazane. A vyprazana zelenina urcite nie je zdrava.

fadama
19. jan 2024

A čo? Keď nechce tak nechce. Je to snáď jeho vec. Ja zjem max špenát zo zeleniny, z ovocia len mandarínku, či pomaranč. Jem len zemiaky, ryžu, knedlu, v žiadnom prípade ti nezjem cestoviny, halušky ani nič podobné. 90%je to kuracie mäso, hovädzie nezjem. A uz vôbec nie pirohy, fliačky a iné ........

tianna
19. jan 2024

@stanulienkat áno, môže byť. No u nás sedenie napríklad na zadku nehrozí, manžel pracuje manuálne, ja si sadnem väčšinou až večer 😄 práve sedím a bola aj zelenina, kyslá uhorka 😆 ale samozrejme jeme pravidelne aj normálnu 🙂 no uznávam že keď niekto sedí na zadku v kancelárii 8-10 hodín a tlačil by pravidelne len to nezdravé asi by onedlho ani cez dvere neprešiel 🙂

dadka1997
20. jan 2024

@zuzka1117 a ja hovorim o jedeni mäsa kazdy deň?

zuzka1117
20. jan 2024

@dadka1997 dala si príklady jedal iba s mäsom

dadka1997
20. jan 2024

@zuzka1117 ja som dala príklad dvoch jedál z miliardy, samozrjeme, že je normálne aj keby chlapc zjedol na obed cuketu, alebo karfiol alebo vyprazany syr, alebo na zdravšie v upecenom stave

dadka1997
20. jan 2024

@zuzka1117 ja som jej príspevok pochopila tak, ze pani varí vsetko na zdravý sposob, čize u nej ako napríklad guláš alebo fazulova polievka ci kapustnica alebo karfiol neexistuje .. jednoducho z burín sa nikto nenaje .. to neznamena ze ako priloha to nie je dobre dat k jedlu

negymama
20. jan 2024

@tianna ak ma tvoja babka 95 rokov, narodila sa a detstvo mladsot prezila v case hops. krizy, druhej sv. vojny a povojnovych rokoch. Ak super vynimocne nebola clen slachty ci esxtra bohatych pomerov...tak s velkou pravdepodobnostou jej strava v detstve a rannej dospelosti tvorila kapusta, krupy, zemiaky a kaše. Maso sa jedlo max. v nedelu a pri zabijackach. Ludia casto hladovali. Aj podla svojho neboheho deda viem, a zrejme to plati aj pre tvoju babku, ze oni si neskor ked boli starsi v case hojnosti vynahradzovali tie chudobne casy. Aj moj dedo sa preto vyzival v sytej strave, miloval klobasy, maso, smotanu, nevedel sa toho dojest, lebo jeho detstvo bolo velmi chudobne.

tym chcem povedat ze tvoja babka zrejme nejedla 95 rokov klobasy a maso dookola, a jej zdravie a vyvoj v detstve sa nezadladal na opisovanej strave, ktoru konzumuje teraz.

negymama
20. jan 2024

@tianna vidim ze to je babka @nwnw , ale to je jedno, podstata je jasna.

Strana
z2