Ako riešiť nízky krvný tlak?
Ahojte, vedeli by ste mi odporucit nieco na nizky tlak okrem kavy ? Pijem vela vody, sportujem , snazim sa mat dostatok spanku, vyradila som kofein lebo som mala pocit ze to ma opacny efekt (poobede som mavala nahle zachvaty unavy ). Teraz mam pocit ze sa to este zhorsilo, x krat do dna mi pride tak zle ze si musim sadnut alebo lahnut lebo by som snad odpadla, zhmlieva sa mi pred ocami. Kavu som vylucila aj lebo mi to narusalo spanok, a vecer sa mi nedalo zaspat. Takze aspon v tom vidim pozitivnu zmenu ze lepsie spim, no na unavu to vplyv nema. Nedavno som bola aj na komplexnej preventivke, vraj mam vsetko vynikajuce, hladiny zeleza skor ku vyssej hodnote....Co vam take pomohlo ??? Hodnoty tlaku mavam medzi 80-90/ 60 ...Zacinam sa takto zle citit ked mam uz pod 100, no samozrejme cim nizsie tym horsie mi je. Este dodam ze to mame dedicne, ako moja mama aj babka mavali taketo hodnoty tlaku .
Niekomu pomáha aj doplniť magnézium, lebo ono tlak stabilizuje a normalizuje, teda vysoký znižuje a nízky zvyšuje. Záleží však od príčiny a nie každému s nízkym tlakom to pomáha.
Taktiež doplnenie vitamínu C pomáha zlepšiť prekrvenie a dodá pocit zvýšenia energie.
Teoreticky je na nízky tlak lepší nikotín ako kofeín, pretože kofeín krátkodobo síce zdvihne, ale nasleduje často ešte väčší pokles. Nikotín zužuje cievy a tým pádom sa zvyšuje tlak, pričom efekt je dlhší.
@tanyan beriem denne aj magnezium ale skor na vecer kvoli spanku. ten vit. C je dobry napad...a vymenit kofein za nikotin no neviem neviem :D
Cierny caj a nudzovo aj pohar coly, len s tou opatrne kvoli cukru
Ako rychla pomoc slaná voda, pol malej lyzicky. Mne zabera okamzite. Studena voda za krk, premasirovat si hlavu a krčnú chrpticu. Trosku si poskakat, ponaťahovať sa, rozprudis srdiecko. Mam sedavu robotu a normalne, ked uz citim, ze ide dole si trosku pocvicim. Tu niekto raz pisal hroznovy cukor, vyskusaj. Ja magnezium nemozem vobec. Mna to položilo 😉 a to som skusala rozne druhy, rozne znacky. Ale treba vyskusat na sebe. Mozem iba magneziove mineralky. Jeden lekar mi odporucil, ze cervene vino, to som mala 13 rokov 😉. Mama mi sem tam davala deci cerveneho vina, ked uz sa mi točil svet, hlavne pred búrkou a to zaberalo. Ale od VS, kedze som stale autom a ja vobec nepijem, tak cervene vino doma ani nemam.
Určite nikomu neodporúčam, aby začal fajčiť. 😉 Ale z vlastnej skúsenosti môžem skonštatovať, že u mňa to funguje. Od detstva som mala problémy s tlakom - štandard bol 85/60, najnižší nameraný som mala (po stabilizácii) 60/40. V puberte som bola naučená, že musím mať so sebou vždy vodu a nejakú sladkosť, aby som neodpadla. Pri relatívne pravidelnom "príjme" nikotínu mám naozaj hodnoty 120/80 a nemávam pocity na odpadnutie,
Ahoj, ak si z okolia bratislavy tak ti viem pomoct ozvi sa mi na mail alienocka@gmail.com
Určite nikomu neodporúčam, aby začal fajčiť. 😉 Ale z vlastnej skúsenosti môžem skonštatovať, že u mňa to funguje. Od detstva som mala problémy s tlakom - štandard bol 85/60, najnižší nameraný som mala (po stabilizácii) 60/40. V puberte som bola naučená, že musím mať so sebou vždy vodu a nejakú sladkosť, aby som neodpadla. Pri relatívne pravidelnom "príjme" nikotínu mám naozaj hodnoty 120/80 a nemávam pocity na odpadnutie,
@tanyan takze ti vlastne fajcenie pomohlo ? wow...to len zo zvedavosti sa pytam...nezacala si s nim kvoli tlaku dufam :D ?
@tanyan prepac ze tolko vyzvedam, prisli ti niekedy na to z akeho dovodu mas nizky tlak ?
Nezačala som kvôli tomu, ale od vtedy nemám také problémy ako kedysi. 🙂
Nikdy neurčili nejakú konkrétnu príčinu nízkeho tlaku, ako ani náchylnosti ku krátkodobej strate vedomia, bolestí hlavy, extrémne silného krvácania počas menštruácie...
Na neurológii mi lekár asi pred 20 rokmi povedal, že mám príliš dlhý krk 😀 a už pri ľahkom stuhnutí svalstva alebo nedostatku tekutín (zhustená krv = zhoršený prietok) mi krv nestíha dostatočne okysličovať mozog. Tento lekár mi ako prvý povedal, že si mám ráno dať najskôr kávu a cigaretu a až potom začať deň, aby sa mi mozog naštartoval. Potom som dostala ešte pár krát (lekár, lekárnik) pri konzultácii k nízkemu tlaku odporúčanie "zapáľte si."
nikotin sa da prijimat aj zdravsim sposobom, ako v cigaretach predsa... urcite by som nezacala fajcit kvoli tlaku, a to ho mam tiez dobre nizky.
autorka, ak ti nerobi dobre kava, mozes skusit cierny/zeleny caj alebo colu, ale u mna to ma rovnaky vplyv.
skor mi pomaha ten pohyb, pripadne ked uz je velmi zle, tak do lahu a vylozit nohy, co sa vsak nie vzdy da. meni sa to aj vekom, uz ho nemam taky nizky ako kedysi.
Železo, paradajky posolene, špenát, magnézium mne znižoval ešte ia tlak.
Nezačala som kvôli tomu, ale od vtedy nemám také problémy ako kedysi. 🙂
Nikdy neurčili nejakú konkrétnu príčinu nízkeho tlaku, ako ani náchylnosti ku krátkodobej strate vedomia, bolestí hlavy, extrémne silného krvácania počas menštruácie...
Na neurológii mi lekár asi pred 20 rokmi povedal, že mám príliš dlhý krk 😀 a už pri ľahkom stuhnutí svalstva alebo nedostatku tekutín (zhustená krv = zhoršený prietok) mi krv nestíha dostatočne okysličovať mozog. Tento lekár mi ako prvý povedal, že si mám ráno dať najskôr kávu a cigaretu a až potom začať deň, aby sa mi mozog naštartoval. Potom som dostala ešte pár krát (lekár, lekárnik) pri konzultácii k nízkemu tlaku odporúčanie "zapáľte si."
@tanyan wow...fascinujuce...a to s tym krkom by som nečakala 😂
Železo, paradajky posolene, špenát, magnézium mne znižoval ešte ia tlak.
@kavasmliekom toto všetko ti znižovalo tlak ci iba magnézium?
nikotin sa da prijimat aj zdravsim sposobom, ako v cigaretach predsa... urcite by som nezacala fajcit kvoli tlaku, a to ho mam tiez dobre nizky.
autorka, ak ti nerobi dobre kava, mozes skusit cierny/zeleny caj alebo colu, ale u mna to ma rovnaky vplyv.
skor mi pomaha ten pohyb, pripadne ked uz je velmi zle, tak do lahu a vylozit nohy, co sa vsak nie vzdy da. meni sa to aj vekom, uz ho nemam taky nizky ako kedysi.
@deedol vďaka skúsim tie čaje, aj keď to sa mi zatiaľ zdalo že má slabé účinky. Ja som práve nechcela nič také návykové čo si furt musím pocas dňa dopĺňať. Inak ešte som si uvedomila že po jedle mám hlavne takéto stavy..
magnézium znižuje tlak
Ak to mávaš primárne po jedle, tak to môže súvisieť s tým, že sa Ti "presunie" krv do žalúdka a telo sa koncentruje na trávenie. Ale možno by si mohla vyskúšať eliminačnú diétu, či Ti nespôsobuje takýto stav napríklad lepok alebo BKM. Nemusí to byť na úrovni alergie, ale aj tak to môže vyvolávať diskomfort.
Ak to mávaš primárne po jedle, tak to môže súvisieť s tým, že sa Ti "presunie" krv do žalúdka a telo sa koncentruje na trávenie. Ale možno by si mohla vyskúšať eliminačnú diétu, či Ti nespôsobuje takýto stav napríklad lepok alebo BKM. Nemusí to byť na úrovni alergie, ale aj tak to môže vyvolávať diskomfort.
@tanyan mliecne vyrobky nekonzumujem, a mávam to aj po jedle čo nemá lepok tak neviem ci to bude tým...
Tak na zvýšenie tlaku by mal fungovať vyšší príjem soli
Tak na zvýšenie tlaku by mal fungovať vyšší príjem soli
@glade22 tak možno skúsim tie minerálky
Zelený čaj piť dlhodobo. Ráno voda s citrónovou šťavou by mala rozprúdiť krvný obeh.
Magnézium
Ja mam bezne taky ako Ty. Mne pomoze pomaly vstavat z postele a vela chodze, vela vody. Sol tiez pomaha, ale nie je zdrava. Kludne to mozes to.mat z krcnej, ja tiez na nu trpim, ak som seknuta, zacvicim a ok, aj tlak sa dorovnaaspon na 90/60.. Doky vravel, ze nizky vzdy lepsi.

Niekomu pomáha aj doplniť magnézium, lebo ono tlak stabilizuje a normalizuje, teda vysoký znižuje a nízky zvyšuje. Záleží však od príčiny a nie každému s nízkym tlakom to pomáha.
Taktiež doplnenie vitamínu C pomáha zlepšiť prekrvenie a dodá pocit zvýšenia energie.
Teoreticky je na nízky tlak lepší nikotín ako kofeín, pretože kofeín krátkodobo síce zdvihne, ale nasleduje často ešte väčší pokles. Nikotín zužuje cievy a tým pádom sa zvyšuje tlak, pričom efekt je dlhší.