Ako sa snažíte žiť ekologicky vy ?
Ahojte zaujímalo by ma ci sa snažíte žit ekologicky? Učíte svoje deti žiť ekologicky? Co ma podla vás skutočne význam z hľadiska ekológie? Co naozaj praktizujete. Napíšte aj co by ste chceli robiť ekologickejšie ale zatiaľ ste sa k tomu nedostali/ neskúsili / nedarí sa z rôznych dôvodov.
Tak my také bežné veci, teda, pre nás už bežne.... Separovanie odpadu, nie moc veľa zbytočného oblečenia, detské veci posúvame, vymieňame. Bohužiaľ, tu kde momentálne bývam, nemáme v blízkosti žiaden obchod, kde by sa dalo nakupovať bezobalovo.... Ale zakúpila som si aj ekologické orechy na pranie, som na ne zvedavá, poradila mi ich známa. No často sa zamýšľam nad otázkou, že či to vlastne nerobím zbytočne, keďže veeeeeeeeeeeeela ľudí na separácia a eko život a snahu pomôcť prírode a zachovať ju pre budúce generácie úplne kašle..... 😣😣😣 Teda mam ten pocit, že sa ľudia nesnažia....
@77kacena nemáš skúsenosti s orecha i na pranie?
@lenteraz111 ja zvyknem mame hovoriť " aha mami , je im to jedno , my sa teda musíme snažiť viac , aj za nich " :D
@lenocka12345 no ako mňa rozčuľuje hlavne to, že máme k dispozícii kontajnery na separovaný odpad a susedia veselo sup fľašky umelé aj sklené do komunálneho.... Kks.... Ako fakt už neviem, či lenivosť alebo blbosť. 🤔
@lenteraz111 pravdepodobne kombinácia oboch ....
@adamadent minule som pocuvala v radiu, ze oni si vedia poradit s lahkym znecistenim (cize dojedeny jogurt napriklad), ze to netreba umyvat. Maju na to technologie, ktore su ucinne. Problem je, ze ludia hadzu do odpadu neotvoreny jogurt, cele zabalene kurca a s tym si, samozrejme, ziadna technologia neporadi. 🙂 Suhlasim ale s manzelom, ze aj s odpadom pracuju ludia, tak nech je to co najcistejsie.
Boze, triedenie odpadu je uplne najzakladnejsie minimum, ako vobec mozno zit bez toho? Netriedit mozu len fakt zaostalci. Takze snažíme sa tvorit co možno najmenej odpadu, kompostujeme, nepoužívame jednorazove veci, nenakupujeme zbytocnosti a lacne handry, vodu si nosime vsade so sebou vo vlastnej fľaši, tasky takisto mame vzdy so sebou vlastne, nepouzivam menštruačné vlozky, ale menstruacny kalisok, nepouzivame žiadne sprchove gely a podobne blbosti vo flasi, ale tuhe mydlo bez plastoveho obalu, pri babatku sa snazim používať latkove plienky, ale z pohodlnosti pouzivam zial aj jednorazove... No vobec nepouzivam ziadne vlhcene utierky na ritku, (su nerozlozitelne a nechapem ten trend ze sa vo velkom používajú), babatku vzdy umyjem ritku v umyvadle. Nepouzivame pracie prasky, avivaze... Znecistuju aj vodu, aj sa predávajú v jednorazových obaloch. Viem, ze planetu tým nezachranim, robim len spominane uplne minimum, ktore mi nekomplikuje zivot a teda dovoluje dalej zit rovnako pohodlne - dokonca pohodlnejsie ako s tymi zbytocnostami.
Snažíme sa separovať plasty, papier, baterie, sklo, olej, nebezpečný odpad(správe, chémiu zbierame a odovzdávame v zbernom dvore), v teplejších mesiacoch aj bioodpad(ten nosim rodičom do kompostu), použité, ale ešte dobre oblecenie dávame do kontajnerov ekocharity. Do obchodu si nosime vlastne tašky. Pri kojení som pouzivala pratelne vlozky do podprsenky. Kupujeme si drahsie oblecenie(pre deti z biobavlny), ktoré je kvalitne a dlho vydrzi(roky, aj tie detské veci sú ako nove, mozeme posunut dalej), nekupujem oblecenie typu Pepco, čo človek 3x operie a už je súce do kosa.. kupujem biopotraviny(dceru mám v podstate len na bio strave), u rodicov sme sa dali aj na pestovanie vlastnej zeleniny, na trhu podporujeme drobnochovateľov a drobnopestovatelov. Snažím sa pri prani pracky a umývačky pouzivat eco programy. Keď si umývam zuby a sprchujeme sa, vypinam vodu, pokial ju aktívne nepoužívam.. som za to, aby sa deti umývali len čistou vodou(aj sme to tak robili, že keď sa napr dcéra pokakala, osprchovali sme ju aj 3x denne miesto používania vlhcenych). A teda nejeme hovädzie a my dospeli nekonzumujeme mliečne vyrobky, dcera je len bio mliečne, lebo biznis s hovädzím dobytkom je veľmi krutý a neekologicky.
Žienky chcem skúsiť ekovlozky, ktoré sú naj? Respektíve co hovorite na kalisok? Je tu niektorá z vás, ktorá ho používa?
@lenteraz111 ja používam kalíšok , čo myslíš tým ekovložky ?
Jasne, my sa snazime hlavne minalizovat. Kupujeme len to, co potrebujeme a to ci to ozaj potrebujeme v case este prehodnocujeme. Oblecko hlavne bazarove, potraviny sezonne a co najlokalnejsie, eko cistiace prostriedky a kozmetiku. Toto by som chcela kupovat capovane ale zatial si to pri dcerke neviem zmanazovat.
Odporúčam super skupinu Zero Waste, veľa dobrých nápadov som v nej našla : https://www.modrykonik.sk/group/8821/
@lenteraz111 orechy u nás neprali, teda prali rovnako ako čistá voda, naviac sa dovážajú cez pol zemegule 😕
@lenocka12345 niekde som tu čítala niečo o ekovlozkach, neviem, či sú to vložky vo forme akú poznáme, možno si to nejaké bavlnené, čo sa Peru, neviem, zháňam o tom info.
@lenocka12345 spokojná si? Žiadne problémy, pretečie ie a pod?
@adamadent samozrejme. Napr. nenakupujem zbytocnosti,oblecenie,dekoracie, serepeticky. Celkovo sa snazim neobklopovat sa vecami. Snazim sa mat co najmenej odpadu,dbam na to aj pri nakupe potravin. Napr. nekupim platky syta v plastovom obale,ale dam si nakrajat. Zit eko nie je len o separovani odpadu. Je to v prvom rade o tom,vytvarat co najmenej odpadu, uhlikovych stop atd. Eko zivot je na ukor casu a nie kazdy sa vie a chce vzdat pohodlneho zivota
@vulka Plasty to je biznis,ale urcite treba sepatovat,lebo v prirode sa same nerozlozia
@lenteraz111 ja používam látkove vložky už dlhé roky, prvé som si šila doma, keď sa ešte nedali kúpiť - ak máš doma šijací stroj, nie je to náročné, návody aj strihy sú na nete.
Kúpiť sa dajú v e-shopoch s látkovými plienkami alebo na Sashe, tam si vieš pozrieť aj recenzie.
Super info o tom, ako vlastne fungujú si môžeš pozrieť tu:
@lenteraz111 niekedy pretečie , niekedy nie , mne to celkovo nejde , ale zlepšujem sa , takže si dávam aj látkovú vložku ako istotu
@lenocka12345 😀 ďakujem pekne
@lenteraz111 kalisok je super, používam cca 10 rokov. Je to také čisté, hygienické, bezodpadove...ja som nadšená. V prvé 2 dní sa ale istim intimkami, ktoré už chcem definitívne vymeniť za textilné. Aj dcéru plánujem nahovoriť na látkové vložky, snáď to bude realizovateľné, aspoň doma.
Ahoj. Obnovujem tému. Myslím, že žiť ekologicky je veľmi dôležité a nie je potrebné robiť hned všetko dokonale, je potrebné robiť aspoň niečo, preto budem rada, ak sa ešte niekto pozdieľa a vzájomne sa inšpirujeme 🙂 Veď ide aj o naše deti. My sme si z knižnice požičali super knižku Planéta Zem sa usmieva ( je aj čast 2), je tam niekoľko pekných príbehov na to ako šetriť životné prostredie a je zameraná pre najmenšie deti. U nás v pohode chápe aj 3 ročná a baví to aj 6 ročného. Sú tam témy ako napr. slamky, ako šetriť vodou, samozrejme separovanie, papierové vreckovky, balóny, sáčky... vždy s altrnatívou, ktorá je pre životné prostredie udržateľná. Naozaj skvelé, odporúčam. Naše decká perfektne chápu, prečo nechcú slamky a balóny (lebo zvieratká ich môžu zjesť a zahynúť... plastový odpad a pod.)
Ďalej čo robíme v domácnosti - seprarovanie, nakupovanie pečiva/ovocia do vlastných vreciek, používame ekologické prášky a čistič na riad z obchodíku s čapovanou drogériou, postupne skúšame veci ako lufa - namiesto špongie na riad, recyklovatelné utierky z celulozy (do kuchyne) a prvý krát máme aj bambusové zubné kefky. Snažíme sa nenakupovať zbytočne, oblečko je samostatná kapitola, ale mojím koníčkom je šitie, takze deckám čo to pošijem zo skvelých látok, ktoré mnohé majú GOTS certifikát a vyjde ma to lacnejšie ako fast fashion. Pepco a pod. obchádzam (ok, niekedy sa pritrafí :D) Nejde všetko dokonale, ale snažíme sa. 🙂
Baby, keď už sme pri tom eko, kde vyhradzujete nepoužiteľné staré oblečenie? Triedim skrine a je toho hrozne moc, keď to zanesiem do zberného dvora, zas to pôjde len na skládku. Na charitu sa to už nehodí, chcela by som sa toho zbaviť ako tak eko.
no toto ozaj neviem. co sa da, postriham si na handry, ostatne tiez hadzem iba do kontajnera na oblečenie, neviem či taký máte. Ale myslím si, že väčšina z toho tiež skonči na skládke.
@callisia asi to nie je ten najspravnejsi sposob, ale cestou do prace mame autobusovu zastavku blizko chudobnejsej romskej ulici, je tam autobusova zastavka, vylozime tasky s oblecenim to do budky /pre pripad ze by bol dazd ci sneh/ a poobede to vzdy zmizne, takto sme distribuovali aj matrac z postele, dopyt je vysoky 😀

@adamadent aj intímkové mám , super sú 🙂 teraz Ponio , ale myslím , že všetko je približne rovnaké ,len Soaphoria bola katastrofa , síce zmenil zloženie , ale po tom zážitku už nemám odvahu 🙂)))