Ako sa zbaviť nočnej závislosti na mobile?

26. júl 2022

Ahoj. Máte niekto skúsenosti ako sa zbaviť nočnej závislosti na mobile? Cez deň úplne v pohode fungujem, mobil nekontrolujem ani ho niekedy neberiem von. Akonáhle príde večer a mne sa nedá zaspať, vezmem do ruky mobil a už je po spánku, dokonca sú take noci, že musím na mobile pozerať seriál alebo počúvať hudbu, aby som zaspala, ale aj to len nachvíľu. Spanok mám strašný, stále sa prebúdzam a pozerám na mobil 😫. Takto taham niekoľko noci za sebou, je to extrém. Prosím pomôžte ako sa zbaviť tohto neduhu.

autor
26. júl 2022

🙏🙏🙏

vifoncitta
26. júl 2022

Vypnúť a odložiť,radšej si prečítaj knihu ;)

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
26. júl 2022

@vifoncitta to som skúšala, prečítala som takto par kníh, avšak nedarilo sa mi zaspať tak som opäť zobrala mobil 😔

autor
26. júl 2022

@cocolino234 ďakujem za úprimnosť. Nie je to take jednoduché ako sa zdá, keďže som tehotná a hormóny úradujú naplno posledný mesiac 😔 vieš poradiť nejaký prípravky? Čítala som o valeriane napr. Aká je to metóda rýchleho zaspania?

andrea_82
26. júl 2022

kúp si obyčajný budík a mobil daj do inej miestnosti, aby si ho mala ďaleko a nie na očiach.

matqa411211
26. júl 2022

Ak nevies zaspat skus zacat rychlo zmurkat, niekde som to citala, unavis si tym oci a mala by si zaspat

autor
26. júl 2022

@andrea_82 vyskúšam 🙂

yoxinka
26. júl 2022

1. Mobil mimo spálňu! Úplne do najvzdialenejšieho kúta bytu//domu keď treba. Keď pptrebuješ budík, kúp si budík, netreba ti na to mobil.
2. Ja som bola 3x tehotná, vždy som od 6mesiaca nemohla spať. Stalo sa, že ma muž našiel o 3ráno piecť koláč, upratovať. Keď mi nešlo v tom období spať, vyšla som zo spálne a čítala na inom mieste. Knihu alebo časopis, nie mobil! Ja som mala aj Kindle. Počas tohto nespavého obdobia som počas nocí prečítala komplet Narniu a ešte iné knihy k tomu. Len po nociach, len z Kindle, žiadny telefón. Ono tá únava časom prišla.
3. Čítať knihy, časopisy pres spaním. Niečo z papiera, prípadne, spomínaný Kindle.
4. Dychové cvičenia na zaspatie … napríklad, nádych a výdych sa snažíš 2x taký dlhý, pomaly v pokoji. Ono je to celkom náročné, vlastne chceš donútiť mozog úplne vypnúť, nemyslieť na blbosti, na nič, len na to, ako máš dýchať. A sranda je v tom, že ten výdych sa snažíš pri každom nádychu ešte viac predĺžiť.
5. Pokiaľ si budeš stále hovoriť, že hormóny a že to nedokážeš a že to nie je ľahké a blablabla, nezvládneš to. Čo je horšie, úplne si dokašleš spánkový režim. Dôsledkom môže byť fakt reálny problém zaspať, strašné bolesti hlavy, hrozná únava. To fakt chceš kvôli takej chuj*vine ako je mobil, brať časom lieky na spanie alebo niečo podobné? Ty vždy vezmeš znova do ruky mobil, lebo to už máš dopredu tak nastavené, že bez mobilu nezaspíš. Je to výhovorka, proste, nič iné.

autor
26. júl 2022

@yoxinka ďakujem za úprimnú správu. Som ochotná vyskúšať všetko, je to veľmi ťažké, meditácia som skúšala, avšak nedokážem sa uvoľniť som typ človeka ktorý nemá na takéto veci čas, predtým som ľahla do postele a spala som a preto má to teraz tak veľmi negatívne pohltilo. Akonáhle si začala citat a začalo sa ti driemať, presunula si sa do postele? Pretože ja zvyčajne čítam v posteli, keď sa mi začne driemať knihu odložím, ale nezaspim zase sa ako keby preberiem…

yoxinka
26. júl 2022

Nemáš čas na meditáciu, ale máš čas celé noci premobilovať … 🤦‍♀️. To dýchanie, ktoré opisujem, to nie je meditovanie. Je to fyziologická vec, keď spíš, dýchaš pomalšie, toto sa tým snažíš navodiť. Ako píšem, chceš oklamať mozog, aby neblbol, že treba spať. Z toho, čo píšeš mi príde, že podvedome sa furt vlastne chceš vrátiť k tomu mobilu, lebo inak sa nedá … ver že dá. Áno, keď som ešte nemala Kindle, šla som do obývačky, tam sadla a čítala. Po takej hodine-dvoch v extrémnom prípade tá ínava prišla. Ešte ma teraz napadla jedna vec. Keď som doma furt vyjedala sladkosti, raz ma to strašne už dožralo, povedala som mužovi, nech ich schová. Netuším, kde máme doma čokolády ani žiadne somariny, chlap to má niekde zašité, keď mám fest chuť na dačo, normálne mu poviem, on mi donesie keksík alebo čosi 😂😂😂. Daj večer mužovi do ruky mobil a povedz, nech ho schová a dá ti ho až ráno. A toto opakuj, kým si proste zvykneš fungovať normálne, bez mobilu.

thereisabear
26. júl 2022

V tehotenstve sú časté problémy so spánkom aj bez mobilu. A keď sa bábätko narodí, podľa mňa si dobre rozmyslíš, či budeš na mobile alebo spať, kým sa dá 😝

autor
26. júl 2022

@yoxinka nemyslela som to tak, ze nemám čas na meditácie ale ze som taký typ netrpezliveho človeka a nevydržím meditovať. Ale určite vyskúšam na to si pýtam rady. Ono ten mobil je naozaj teraz pre mna prínosom lebo si veľa čítam o porode, sledujem pôrodné príbehy, nakoľko som mala prvý pôrod veľmi zlý, určite tam prameni aj strach. Na druhej strane je mobil prekliatie 😔 ako som písala, u mna príde únava rýchlo, ale akonáhle odložím knihu som čulá. Pripadne zaspim a o hodinu sa strhnem a som hore. Avšak aj to môže súvisieť s mobilom ze ako keby som ho chcela skontrolovať…. S tým nápadom na ukrytie súhlasím je to jediná možnosť ako sa k nemu nevrátiť v noci máš ty pravdu vo všetkom 🙏🙂

autor
26. júl 2022

@thereisabear ja viem, ale keďže mi to trvá viac ako štyri mesiace chytajú ma rôzne myšlienky, že to pôrodom neskončí už sa mi blíži pôrod tak je to vypäté celé 😬

mariejenka
26. júl 2022

Ja som takto počúvala podcasty, ...biele svetlo z displeja ti narúša vyplavovanie melatonínu,a preto máš zle zaspavanie aj spánok. Ak sa dá, uz o 19:00 si telefón vypni,a odlož mimo spálňu, daj si vlažnu sprchu, predtým pomôže aj prechádzka v pomalom tempe, ľahká vecera.

autor
26. júl 2022

@mariejenka ďakujem vyskúšam, kedy si chodila do postele? A Podcasty si na čom počúvala?

yoxinka
26. júl 2022

Mobil neovláda teba, ty ovládaš mobil. Chceš si čítať o tehotentve? Kupuj si časopis Mama a Ja alebo hocaký iný, je ich dnes xy na trhu a čítavaj si to po nociach, keď už. A isto si nečítaj pôrodné príbehy! Ja som mala prvý pôrod ako z hororu, hej bála som sa, ale zároveň, keďže som vedela, čo ma čaká, snažila som sa nastaviť úplne inak. Sú ontehotentve knihy, nemusíš kupovať, isto máš kamošky, poprosi ich požičať. Choď do knižnice, požičaj si o tom knihu. Zožeň si knihu o hypnopôrode. Mne veľa techník z hypnoporodu (len som o tom čítala, nebola na kurze), pomohlo až tak, že druhý pôrod bol nádherný. Komplet som si prestavila hlavu, ale toto nedosiahneš s pomocou koňa a zážitkouv žien, to je často kontraproduktívne čítať tie pôrodné storky. A tretí pôrod bol totálne iný ako tie dve pred tým. Nedá sa na to úplne pripraviť a keď už, tak čítaj veci k veci, časopisy, knihy o tom.

luccija
26. júl 2022

Prave preto, ze sa nevies uvolnit a si v napati je meditacia, nejaky autogenny trening pre teba vhodny.

autor
26. júl 2022

@yoxinka knihu hypnoporod mám doma, je skvela už ju budem citat druhýkrát. Dobrý nápad s tým časopisom, pojdem si hneď kúpiť a taktiež aj budil do spálne. Niekoľkokrát priznávam že máš svätú pravdu, teba keby mám doma tak som vycepovana a vyspata 😀🙈

autor
26. júl 2022

@luccija len ono to všetko sa počúva cez mobil aj meditácie aj autogenne

yoxinka
26. júl 2022

Podcasty sú fajn, ja to počúvam, keď neviem spať. Len potom sa nenačahujem v noci po mobile 20x. Ale v tvojom prípade by som niečo iné skúsila asi, nie podcasty. Ja mám ešte takú úchylku, ja o 22.00 cvičím 😂😂😂. Môj muž nechápe, že ako potom môžem zaspať. Ale tak ja necvičím žiadne HIIT a kardio, ale také pomalé presné cviky, veľmi sústredené (problémy s platničkami, chrbticou …), minimálne pohyby, veľké sústredenie, mňa to aj unavuje aj uvoľní. A v pohodičke zaspím. Ale toto je špecifická vec, na to asi nie si, či, nejaká yoga na večer alebo čosi? Hm? 🤷‍♀️

janetinka27
26. júl 2022

bala by som sa o oci, citim, ze po mobile mavam oci unavene a zhorsuje sa mi zrak. ked som niekedy spala u kamosiek a v noci mali pustene potichu radio, celu noc som nespala, strasne ma to rusilo. mozno by ti pomohli zatemnovacie zavesy, pripadne k tomu poriadne ticho. vsetko ostatne je rusive. neviem, mozno len nepoznam ten stav ako mas ty, asi som to nikdy nezazila. ale osobne by ma rusili vsetky radia, zvuky, svetielka, z dlhodobeho pozerania do mobilu by som ma hned bolela krcna chrbtica. mozno by som skusila spat na inom mieste, mozno ti teraz nevyhovuje matrac abo co.

autor
26. júl 2022

@yoxinka Podcasty má väčšinou rozrusili, čo mi pomohlo zaspať v čase krízy boli seriály nejaký ľahký seriál ako napríklad priatelia pustila som si to a vedela som pospať aspoň hodinu maximalne dve pri tom. Len najlepšie by bolo pre mna vrátiť sa k môjmu milovanému spánkovemu rituálu z pred tehotenstva - ticho, tma a zaspala som do piatich sekúnd. Teraz má toto všetko vytáča musím mat lampičku zapnutú a vluse behám na wc aj keď mi nie je treba 😫 jogu mám rada aj som ju cvičila donedávna chodila som na kurz, ale nemáš pocit že ta to naštartuje čo sa týka obehu? Či naozaj cvicis len take cviky aby si si rozhýbala trosku telo?

autor
26. júl 2022

@janetinka27 veru pravdu máš. Ja som bola zvyknutá spat v tichu a úplnej tme ale ako som prekonala covid v 20 tyzdni tak sa mi všetko zvrtlo. Všetko má dokáže vyrušiť či je zima, teplo, vôňa, smrad, svetlo a ja neviem čo ešte 😔

patus_2
26. júl 2022

Je možné, že máš aj zníženú hladinu melatonínu - spánkového hormónu. Ten sa tvorí v úplnej tme a modré svetlo z mobilu, Pc, tv, zastavuje jeho tvorbu . Poraď sa s lekárom, či môžeš nejaky prípravok s obsahom melatonínu. Ďalšia vec, na mobile vypni modré svetlo, máš to niekde v nastaveniach. Mobil si daj napr. do kuchyne, kúpeľne a ty si choď ľahnúť . Ak aj nezaspis, tak to nevzdaj pri prvom pokuse, počkaj aspoň týždeň.

hipuska
26. júl 2022

Ja, keď nemôžem spať tiež pozerám seriál/počúvam. Dám si slúchadlo do jedneho ucha, pustím niečo nudné. Dám si to úplne potichučky. Tým pádom musím ležať bez pohybu aby som počula. A väčšinu zaspím rycho

yoxinka
26. júl 2022

Ja necvičím, aby som sa rozhýbala. Môj fyzio tomu hovorí, že “prevnímať sa”. Sú to pomalé cviky, často zotrvanie v nejakej pozícii a sledovanie, čo to telo robí, aké svaly sa zapoja, predýchavanie. Mne sa už stalo, že som zaspala priamo pri tom cvičení, ma muž našiel spať na karimatke 😂😂😂. Ale ako píšem, toto nemusí byť pre každého.

autor
26. júl 2022

@patus_2 mám vypnuté to modré svetlo automaticky sa sťahuje o siedmej večer. Melatonin mi dr poradila sprej Dospinox, on pomáha avšak ja sa viem tak rozrušiť v noci že si to sama ako keby stopnem 😔

autor
26. júl 2022

@hipuska presne takto to robím ja, síce zaspim ale spanok je trhany a krátky…

janetinka27
26. júl 2022

mna totalne uspava hercule poirot. mam ho rada, ale padaju mi strasne z neho oci 😂 rano, ked sa zobudim, napriklad cez vikend a je este moc skoro, tak sa zakuklim do periny tak, ze si do nej zabalim aj hlavu, hlavne usi a vtedy sa mi podari zaspat