Ako začať zdravo jesť?
Djate tipy a rady ako sa zdravšie stravovať diki
1. prestanes pit sladene napoje
2. pridas ku kazdemu jedlu 1/3 objemu zeleninu
3. vyhodis sladkosti resp. zredukujes ich jedenie vecer
4. prestanes veci vyprazat.
5. doslapnes si na jedenie 5x denne (zdrava mala desiata ci olovrant a nie,ze dam ranajky a veceru a tym koncim)
Ine ma moc nenapada, ale takto to dava zmysel a kludne ten proces par tyzdnov, krok po kroku...zmenis nakupovanie (tie veci prestanes kupovat) a tym padom budes aj inak chystat inak varit.
Tie sladene napoje su najhorsie, moja mamina sa konecne dokopala prestat to pit (cely zivot pila len to) a uz normalne na nej vidim, ze schudla. Sladke moc nezvykne jedavat.
Tie sladene napoje su najhorsie, moja mamina sa konecne dokopala prestat to pit (cely zivot pila len to) a uz normalne na nej vidim, ze schudla. Sladke moc nezvykne jedavat.
@tannia197 Tomuto som nikdy neprišla na chuť. Ja sladké ľúbim, dám si, nehovorím, že nie. Ale čo fakt nemusím sú tie kadejaké malinovky presladené.
Jesť lepšie pečivo, chlieb, nezahustovat mukou
Vynechať sladké jogurty radšej biely a do toho ovocie ...nejesť polotovary zelenina, ovocie, orechy, kaše
Pomaly a postupne, nečakať, že prejdeš z rezňov a sladkostí na tofu so zeleninou po týždni.
Velmi zalezi aj na tom, kolko coho jes a kedy. Vecer si zvyknem dat nieco lahke, hlavne nech je tam vela zeleniny. Obed az tak popravde neriesim, to si zvyknem dat fakt cokolvek, obcas aj vyprazane, ale samozrejme s mierou 😀 Ranajky ovsena/ryzova kasa s orechmi, kopou ovocia, ake prave najdem, nejake musli si tam tiez viem supnut.
určite nerobiť všetko naraz ... pomaly, každý týždeň zaviesť nejakú zmenu do jedálnička ...
Nie je asi univerzálny návod, ktorý by sa zmestil do jedného príspevku. Záleží veľmi aj na veku, zdravotnom stave a momentálnom štýle stravovania. Z vlastnej skúsenosti mi najviac pomohlo vymeniť sladký čaj za čistú vodu. Pre zdravie čriev sa z pohľadu kolorektálneho karcinómu, v ktorom ako krajina vedieme (žiaľ nelichotivo), sa odporúča jesť čo najmenej ťažko stráviteľných jedál a veľkého množstva bielkovín bez dostatočného príjmu vlákniny - niektoré bielkoviny tak ostávajú v črevách príliš dlho, kde fermentujú, množia sa tam neprospešné druhy baktérií a dochádza k iritácii sliznice. Preto sa športovcom a seniorom pri odporúčaniach jesť veľa bielkovín (aby nabrali svaly a silu) má vždy dodať, že je potrebná aj vláknina - nie je to len prebiotická potrava pre mikrobióm ale urýchľuje pasáž črevom, takže sa udržiava aj jeho vitalita. Teda čím viac zeleného a farebného si na tanier pridáme, tým lepšie... Je super, že sa snažíte zdravšie stravovať ale presne ako sa píše vyššie, dôležité je začať postupne a hlavne vydržať. Najskôr vyhodiť sladené nápoje, ultraspracované potraviny a údené mäso a postupne nahrádzať červené mäso radšej kuracím alebo morčacím, ideálne si obľúbiť nejakú rybu. Prajem Vám, aby ste si našli takú cestu k zdravému jedálničku, že to nebudete vnímať ako obmedzenie, ale jedlá Vám budú naozaj chutiť a budete sa na ne tešiť 🙂
Zapoj kazdy den 2druhy ovocia.. Ked budes zvyknuta na to, ze jes toto ovocie, tak pridaj 3druhy zeleniny. Spolu cca 500-600g ovo-zel.
Ked budes s tymto v pohode, tak zacni pit dostatok vody. Potom neskor zase pridaj 1-2mliecne vyrobky nesladene. Napr. na desiatu jogurt s ovocim atd..
Potom si zacni robit napr zdrave vecere. Kludne na obed 'knedle' alebo hocico na co si zvyknuta, ale na veceru si uz das nieco vhodnejsie (napr chlebik so sunkou, vajicka, salat...)
Sladke nejest kupovane, ale doma pecene. Tak si das aj kolacik. Ak si k nemu das acidko/kefir/biely jogurt, tak naplnis aj bielkoviny a nepotrebujes zjest pol plechu...
Postupne aby to bolo udrzatelne.

hlavne postupne a pomaly a dlhodobo 🙂 napriklad si mozes zacat tym, ze obmedzis vyprazane, a ku kazdemu jedlu si das zeleninu