Ako zaviesť nové návyky do každodenného života?
Stále si hovorím, že začnem skôr chodiť spať. Alebo že si nájdem chvíľku len pre seba – každý deň. Niekedy túžim po rannom behu, inokedy po tom, aby som každý večer čítala aspoň pár strán knižky. A hoci viem, že by mi to urobilo dobre, vždy to niečo odsunie.
Ja sum sa to naučila ako deti odrástli,len o to dlhšie ponocujem. Ale to celý život a natom musím popracovať.
Mám to presne rovnako – viem, čo by mi pomohlo, ale deň má akosi stále málo hodín. Niekedy mám pocit, že celý deň len “hasím požiare” a keď príde večer, som už len rada, že si sadnem. Možno začnime fakt maličkými krokmi – pár minút pre seba denne, aj keby to malo byť len tiché sedenie s čajom. Možno sa to postupne rozrastie. A hlavne sa za to nebiť – robíme, čo môžeme.
Odporúčam knihu atómové návyky…ak sa ti nechce citat dam ti par tipov vďaka ktorým som si vybudovala svoje návyky ja…
1. Nový návyk treba dodržiavať každý jeden den aspon 14dni (nech sú okolnosti akékoľvek, alebo akokoľvek sa ti nechce)
2. Po tomto čase Nikdy nevynechaj nikdy návyk viac ako jeden den (odporúčam niekoľko mesiacov aj pól roka) po tomto čase uz nad tym ani nebudeš rozmýšľať ze sa to nieco nechce, ak aj nechce telo a myseľ sa samé pripraví na daný návyk v danom čase
3. Nový návyk si urob co najviac dosiahnuteľný (chceš začať rano behať? Príprav si uz večer veci na behanie, daj si ich k posteli alebo na viditeľne miesto aby si hneď dostala impulz návyk vykonať) chceš pred spaním citat knihu? Nemaj ju v šuflíku, polož si ju na vankúš
4. Pravidlo 5tich minút - ak sa ti velmi velmi nechce ist rano behať, alebo citat knihu daj si čas 5minut (napr. Cieľ prečítať jednu stránku, obliecť si veci na behanie a vyjsť von- nie si hned nastaviť cieľ ako beh 5 kilometrov každé rano, alebo každý den 10stran) toto sú tie drobné veci, impulzy ktoré ta navnadia pokračovať v činnosti (prečítať viac strán knihy, ist behať ked si uz oblečená, nachystana a vonku)
Pri budovaní návyku velmi pomaha prvotná motivácia..ta ale väčšinou po par dňoch prejde a ostane práve len ten návyk..ak chceš začať citat knihu, atómové návyky ti velmi odporúčam ako prvú ;)

Tak treba zacat tym, ze uvidis samu seba ako prioritu.