icon

Chráni rúško pred chrípkou?

tenerifka
Včera o 09:10

V covidovych casoch nam vysvetlovali, ze rusko ma nosit najma ten chory....ale vela ludi je nezodpovednych, po odozneni tych najsilnejsich priznakov idu medzi ludi, lebo sa uz citia trochu lepsie, a pritom su este infekcni.... A teda otazka-ak ja zdrava budem nosit rusko, ochranim sa? Mate skusenost, ze ste sa aj tak nakazili? Ja pracujem s ludmi, a rozmyslam po tieto sviatocne dni nosit v praci rusko, budem mat doma vsetky dcery aj vnucku, aby som aspoñ do urcitej miery minimizovala riziko nakazy...... Ale ma to vobec cenu?

jogy1984
Včera o 09:13

@tenerifka trochu hej ale viac to chráni iných pred vami

anonym_5ea3ab
Včera o 09:16

moc nie. kedze vela virusov moze vstupovat aj cez oci.

brrunetkaa
Včera o 09:17

Zvolila by som respirator.

namina
Autor odpoveď zmazal
anonym_91d179
Včera o 09:42

@tenerifka respirator vás ochráni

anonym_153f75
Včera o 09:48

Daj si respirátor. Ja tiež teraz nosím do obchodu.

janinah
Včera o 10:09

Ruško lepsie ako nič,respirator lepsi ako ruško.Standardne sa nosí ruško svetlejšou stranou navonok napr.na oper.salach,ked prioritne chranime pacienta.Ak prioritne chces chranit seba a ty si zdrava,tak ho nos tmavšou stranou navonok.

amdornik
Včera o 11:52

@tenerifka čiastočne ťa môže chrániť. ale tiež som zástanca názoru, že to patrí na pusu hlavne ľuďom chorým. žiaľ, tí sú mnohokrát tak nezodpovední a netaktní, že ti budú chrchlať priamo do tváre :( ja som bola nedávno veľmi chorá, nemala som doma respik, dala som si k lekárovi rúško. aspoň to. a čakala som v chodbičke na poradie, nie v čakárni. po nástupe do práce som ešte vykašliavala, prvé dni som nosila rúško. pretože sama viem, že je to nepríjemné, ak si človek odkašle po chorobe a nemá ničím prekryté ústa. ja osobne to neznášam. ale ľudia sú svine, napíšme si otvorene. mnohí vidia iba seba :(
ak si dáš aj respirátor, ak sa stretneš s poriadnou náložou, tak ťa to ochráni tiež len minimálne :(
rozhodne všetko lepšie ako nič. takže ak chceš urobiť čo najviac pre to, aby si sa chránila, určite si ho nasaď. keby sa čosi zomlelo, ty si nebudeš nič vyčítať.
škoda, že ľudia nie sú tak zodpovední, ako si napríklad aj ty...

maranta_leuconeura
Včera o 12:21

Podla mna sa neochranis, staci, ze sa niecoho kontaminovaneho chytis, pretries si mimovolne oci a mas to. Alebo chytis telefon, hodinky, cokolvek, doma si sice ruky umyjes, ale potom opat chytis telefon, hodinky, cokolvek... ani si to nemusis uvedomit.
Rusko a respirator je primarne pre chorych, aby neroznasali nakazu dalej. Lepsia ochrana pre jednotlivcov je ockovanie.

sss777
Včera o 12:24

@tenerifka
Dala by som si respirator. Ja som takto prežila celú pandémiu bez toho, aby som sa nakazila. A to som teda bola v dennom kontakte s Covid pozitívnymi pacientmi. Teraz toto isté s chrípkou, tiež denný kontakt, respirator, ale teda bez nákazy. Ale zase je pravda, že som aj zaočkovaná.
Držím palce!

tenerifka
autor
Včera o 14:24

Ok.
Este otazka-ak som kedysi prekonala chripku A (ta, ktora teraz koluje a je velmi nebezpecna-vlastna skusenost), som aspoñ trochu chranena od zavaznych priznakov?
Alebo tym, ze stale mutuje, je to jedno?
Napriklad norovirus tiez mutuje, ale dcera ho mala silny, ja stredny a manzela (najstarsi clen v domacnosti) len raz prehnalo..... Vraj cim viackrat ho clovek dostane, tym je odolnejsi...... Hm.....

sisaka
Včera o 15:46
@tenerifka

Ok.
Este otazka-ak som kedysi prekonala chripku A (ta, ktora teraz koluje a je velmi nebezpecna-vlastna skusenost), som aspoñ trochu chranena od zavaznych priznakov?
Alebo tym, ze stale mutuje, je to jedno?
Napriklad norovirus tiez mutuje, ale dcera ho mala silny, ja stredny a manzela (najstarsi clen v domacnosti) len raz prehnalo..... Vraj cim viackrat ho clovek dostane, tym je odolnejsi...... Hm.....

@tenerifka základ je byť zdravý na všetkych úrovniach a vírusy/bakterie budú zdolané v tele veľmi rýchlo.
Najhoršie je mať strach, akurát si chorobu pritiahneš.
Chrípku som nemala takmer 30 rokov, covid som mala 2x, viem prečo a čo som mala oslabené.
Robím v nemocnici, príležitosti na nakazenie mám denne až-až. Očkovaná nie som. Proti chrípke očkovanie tuto sezónu myslím že účinnosť 30% čo sa týka prevencie hospitalizácie (čiže nie, že neochorieš 🤦‍♀️) , proti covidu sa radšej ani nevyjadrujem.

Rúško nepomože, keď už, tak ten respirátor, ale musí poriadne sedieť. Väčšina ľudí ani nevie, akú veľkosť potrebujú a ako má na tvári priliehať, ubezpečujem všetkých, že keď správne prilieha, ste po hodine aktivity - hybanie sa, hovorenie atď. k.o.
Prevencia norovirusu - nedeliť sa s nikým o jedlo, dodržiavať hygienu, či už pri príprave jedla, alebo osobnú. Používať mydlo, hand sanitizer je neúčinný.

yoginka231
Včera o 20:15

@tenerifka áno.

tinka3435
Včera o 20:37

Áno môže to ochrániť .Keď bola dcéra malička a ja som bola chorá nosila som doma rusko aby som ju nenakazila a našťastie to pomohlo .Áno niektorý ma ukamenujte že som doma nosila rusko 😄

marianarem
Včera o 21:14

@tenerifka No moja skusenost je taka, ze aspon ciastocne ta to ochrani spolu s hygienou ruk. Ja ked som prvykrat ochorela od maleho, tak som sa z toho mesiac nevedela vyhrabat a bola som nefunkcna, lebo proste metal okolo seba sople, dostala som urcite velku naloz. Kedze bol chory od nastupu do skolky tak 12-15× do roka, tak som proste zacala nosit respirator a dbat na ruky. Sice som to pri tych supach takmer vzdy chytila aj tak, ale len take velmi mierne, bola som normalne funkcna, za chvilku to preslo. Takze podla mna sa to minimalne kvoli tej sile priebehu oplati.