Čo čakať pri odvykaní od alkoholu?

17. jan 2025

Manžel prestal piť a mam pocit, že aj fajčiť (to ale nemám ešte až tak odlsedované). Zatial sú to len tri dni, no už je to náročné aj pre mňa. Nechodí nikam, rieši to sám doma. Nie je momentálne priestor na rozhovor o odbornej pomoci, lebo na akukolvek moju snahu o rozhovor akykolvek reaguje podraždene. Chcem ho podporiť naviac ako viem. Do teraz pil každý deň. Nie veľa ale návyk tam bol. Ja si neviem ani predstaviť, čo sa v ňom teraz odohráva po fyzickej a psychickej stránke a chcem mu byť oporou. Čo môžem a mám robiť a nerobiť?
Aktuálne je unavený, bez nálady, nervózny, podráždený a celkovo proste iný. Nemôžem povedať že hnusný ale izoluje sa, nekomunikuje - ak len sucho, vecne. Fyzický kontakt žiadny, max 1 pusa pred odchodom do práce. Sprava sa skoro až trucovito ako po hadke, enviem to lepšie opísať. Snažím sa si nič z toho nebrať osobne ale je to pre mňa tiež naročne, kedže mam zrazu pri sebe ako ineho človeka.
Ako dlho to može byť takéto divne? Bude niekedy opäť vesely? Chcem veriť, že to zvlasdne, ale čo ak nie? Ako mam reagovať ked sa zase napije? Mám sa snažiť komunikovať alebo ho mam nechať tak?
Akékovľvek skúsenosti pomožu...

autor
17. jan 2025

@martinmmartin to som si presne tak vnímala, že to mal ako taký cieľ napr že zvládnem deň v práci, dám si víno. Dnes mám voľno, uvoľním sa, dám si víno. A teraz to nemá. Neviem si ani len predstaviť, aké to je náročné a nechytám sa tváriť, že viem. Lebo naozaj neviem

autor
17. jan 2025

@derdia aha chápem. tým pádom musím ovládnuť aj sama seba a moju povahu, že by som najradšej všetko rozoberala a pýtala sa ho pre neho hovadiny. Lebo ja chcem na všetko hneď odpovede. Takže sa musím toto naučiť, že nechať ho. A uvedomiť si, že to nie je o mne, že nie je na mňa nas**ný alebo niečo ale bojuje so svojimi démonmi. Ďakujem ti

brendaa
17. jan 2025

myslím že sú rôzne fázy preto sa poraď v nejakom centre pre abstinujúcich alkoholikov, alebo na fóre kde ti odpovie psychiater....
potrebuje nejakú činnosť, ak máte vzťah a možnosť venčiť psíkov z útulku.....atď....

sense
17. jan 2025

Aj keď nestojí o reči a je podráždený, tak ho pochval že si hrdá ako to statočne zvláda....že ak by čokoľvek potreboval si tu pre neho. Ja by som ho napr aj napriek podráždeniu zavolala na prechadzku
V podstate čo zažíva sú abstinenčné príznaky.... Budeš ich mať napr aj ty ak ješ sladkosti a zrazu seknes s akýmkoľvek cukrom napr
Môj ex ešte predtým ako sme sa spoznali si niečím podobným prešiel povedal že sa zavrel má tri týždne do izby aby mal od všetkých a vsetkeho pokoj, nechcel to s nikým rozoberať a vyšiel Max na záchod, umyt a zobrať si jesť čo mu pripravila mama. Po troch týždňoch vyšiel "na stalo" a oholil sa...ale stále sa vyhýbal miestam kde by mohlo dôjsť k nutkaniu. Až po ďalšom mesiaci keď si myslel že je dosť silný šiel medzi ľudí.... Keď som ho spoznala ja už nepil vôbec ani kvapku a vždy odmietol aj keď ho ponukli

lenicka298
17. jan 2025

No bude to ťažké. Je len na ňom, ako to bude v sebe spracovávať, a či to zvládne. Môj oco je " čerstvo" po liečení. Sam skúšal prestat piť veela krát, vydržal niekedy aj 2 mesiace. Ale pre nás to bol doslova teror... tie jeho nálady... mohla by som napísať aj knihu o tom. Všetko verejne ani nemôžem. Ak budeš chcieť kľudne mi napíš spravu. Od januára do apríla bol na proti alkoholickom. A tie nervy a nálady? Mava ich stále. Ešte ma lieky, dáva si ich keď ma krízu. Teraz je v podstate rok, ako nic nepil. Ale je to uz lepšie. Už sa viacej usmieva, venuje sa vnucatam, veľa chodí do prírody... ono to chce len silné nervy, trpezlivosť. Keď sa snažil prestat sam, tak sme sa mu snažili pomoct, volali sme ho kade tade, vymýšľali sme aktivity, program, no bol presne ako píšeš.... nič nebolo dobre, strohe odpovede, nervozita...úprimne, niekedy sa nám aj ulavilo keď si zase vypil, lebo tie abstaky sú niekedy iný zahul...

autor
17. jan 2025

@sense ďakujem za skusenosť. Ja ho chcem zavolať presne ale nastavila som sa na to, že odpoveď môže byť nie, i keď by inokedy hneď súhlasil. Ale presne takúto skúsenosť aj s tými časovými údajmi som chcela čítať.
Vieš mi povedať aj, či to celé na ňom zanechalo nejaké dlhodobé negatívne následky? Fyzické alebo duševné?

autor
17. jan 2025

@lenicka298 ďakujem ti, idem písať správu

derdia
17. jan 2025

Ano tak. Presne tak. On musi najst zmysel. Ak ma depresiu tak bez liekov to bude tazke, a moze sa stat, ze zase zacne pit. Z toho smutku a beznadeje co citi. Ak to tak bude musis ho dostat k psychiatrovi, da mu jeden liek a polepsi sa mu. Ak chces ore neho spravit maximum musis ho niekedy postavit aj ored tvrde rozhodnuie. Bud ja alebo alkohol. Onoo vacsinou si zrna nevir oredstavit zivot bez toho muza...a preto nrda ulimatum. Preto musis aj ty najst svoju hodnotu. A nemoze byt on tvojim zmyslom zivota. Leba teba sa tiez teraz tyka, ze si sa stala spoluzavislou...ale neodpisuj ho. Clovek sa meni aj dozrieva a pokial sa v nom prebudu pud sebazachovy a vlastnej hodnoty tak da preberie. Ale musis ho nechat orevziat zdopovednkst aj oreto, ze on sa bude citit konecne ze o sebe rozhoduje, ze on je ten dospely, ze vyhral. Ze je hodny toho ze je chlap... Na ktoreho mozrs byt hrda...alkoholizmus je to, ked nevedia zit ludia vlastny zivot lebo nieco v nom nie jje v potiadku. Kus aj nad tym porozmyslat....

derdia
17. jan 2025

Ale kolko pil kazdy den? Az do nemoty, alebo len si dal trosku do nalady? Ak len do nalady mozr sa z toho dostat v pohode

soldi
17. jan 2025

tiez mam osobnu skusenost. ako bolo pisane predtym, alkoholici si odpalia dopaminove receptory a je velmi tazko najst nieco, co toho cloveka znova zacne bavit. pravdepodobne uz nenajde nic, co by ho natolko naplnalo ako alkohol, aj preto sa odvyka velmi tazko a tie percenta abstinujucich alkoholikov su mizive.

ked su alkoholici na lieceni, vacsinou (ak nie vzdy) im davaju antidepresiva na nejaky cas. aby sa hladina hormonov stabilizovala.

mozes mu povedat, ze si tam prenho. ale ten hlavny boj musi vybojovat on sam. je prirodzene, ze sa uzatvara do seba. stoji ho kopu energie s tym bojovat a nevladze uz riesit nic ine. je to len tri dni. velmi kratucko. daj mu cas. malo by sa to zacat zlepsovat. samotna fyzicka zavislost trva pomerne kratko, ta psychicka ostane uz do konca zivota. je to pre takeho cloveka kazdodenny boj, aj ked postupom casu je to lahsie a lahsie.

robis vsetko, co mozes. staci, ze tam prenho si. nenavrhuj mu aktivity zatial, pockaj naozaj aspon dva tri tyzdne.

jumama
17. jan 2025

Podla mna, mu iba davaj najavo, ze ma tvoju podporu, nech by sa dialo cokolvek. Ze si velmi vazis ze zacal, a ze mu drzi palce, aby vytrval, ze to bude lepsie aj pre neho sameho.

Skus to ustat tak, ze predstav si, ze alkoholizmus je iba choroba. Oddel tu chorobu od neho. Zamietni ten alkoholizmus a jeho dosledky, ale nie jeho ako cloveka. Vzdy ked by si chcela konat nieco, ze ta nastve ako a chova, pozri sa na svojho muza, a vid takyto obrazok: Je moj muz a vedla na stolicke stoji oddelena bytost stelesnujuca alkoholizmus - ty si ju uz nejako predstav. A vzdy rozlisuj, co je tvoj muz, a co z jeho chovania je ta bytost na stolicke. Bytosti na stolicke sa neprihovaraj. Neries ju, ten boj musi vybojovat tvoj muz. Poslat tu bytost prec a nikdy viac sa s nou nespojit.

Mozno sa ho obcas spytaj - ci nieco potrebuje, ci by ho nieco dokazalo povzbudit. V ziadnom pripade mu ale nedavaj nevyziadane rady a nechci nic urychlit. Nevyziadane rady sposobuju ludom vycitky, ze sa nevedia podla nich zachovat. Co sa nam zda lahke, ked radime, tak pre nich je neprekonatelne tazke a preto padaju do recidiv, lebo maju vycitky, co neznesu.

Popros ho, aby ti dal vediet, ak by chcel ist na prechadzku, alebo napriklad mal chut na konkretne jedlo, alebo cokolvek potreboval. A nechaj ho tak. Nevolaj ho, neplanuj vylety ty, neponukaj mu ty veci... tak ako ta chut liecit sa musela prist z neho a iba ta ma cenu, aj to vsetko ostatne musi prist z jeho vole.

Momentalne potrebuje cas, ma co so sebou robit, aj ked mozno navonok vyzera ako ze nic sa nedeje, vo vnutri velmi bojuje. Ak mas na neho poziadavky, odporucania atd atd, ktore nevie splnit, dojdu vycitky a chut zit ich zas alkoholom, aby sa stratili.

Cize to co potrebujes ty, to je nekonecna trpezlivost a pozeranie sa z dialky a v pripade jeho prosby - pokusit sa mu splnit zlanie, pomoct mu, ak si vypyta pomoc atd. Je to velmi narocne a asi nie uplne to, co by si ocakavala.

soldi
17. jan 2025

a ako reagovat ked sa zas napije? idealne: nevadi, zajtra je novy den, novy zaciatok.

soldi
17. jan 2025

@jumama super si to napisala

autor
17. jan 2025

@derdia ako kedy, on niekedy vypil do nálady, niekedy do opitosti - nikdy však nie do nemoty, do odpadnutia. Vždy ale len víno, málokedy sa stalo, že si dal niečo iné, to max v spoločnosti nejakú whiskey ale pálené, vodka toto nie. Len víno, to bola jeho volba č. 1
A ja si tiež myslím, že on začal zapíjať nejaké vnútorne nevyriešné veci, ktoré by mal riešiť odborne, ale neviem ho naložiť do auta a vyklopiť pred ambulanciou. Kiež by to tak šlo...

autor
17. jan 2025

@soldi ďakujem ti veľmi za skúsenosť a rady. na jednej strane sa cítim bezmocne no na druhej som rada, že vlastne robím dobre. Pre mňa je najťažšie nebrať si tie prejavy osobne a dôverovať, že sa to zlepší. Ja sa bojím, aby taký nezostal navždy ale viac sa bojím, že bude ťažký závislák... Ale jednoduchá cesta v tomto smere zrejme neexistuje :( Ešte raz ďakujem

autor
17. jan 2025

@jumama ahoj, ďakujem!! Takáto vizualizácia mi ani nenapadla. Nikdy som sa s tým nestretla, nemusela som. Úprimne som trochu zmätená z toho, či vlastne ja sama viem, kto je a aký je on bez alkoholu. Ja už pochybujem o všetkom. Aj keď viem, že 3 dni sú málo a je pred ním aj predo mnou dlhá cesta. Toto je vec, na ktorú by ma nikto nemohol pripraviť, ale ja som odhodlaná. Cítim, že mám na to silu. A aj keby mi niekto pred rokmi ukázal, čo ma s ním čaká, aj tak by som si ho vybrala - pre neho, to akého ho ľúbim. A obdivujem ho za to, že sa na to dal. Ja to hovorím roky, že ludia čo prekonajú závislosť sú najväčší frajeri. Moje dúfanie je, že aj on bude raz taký veľký frajer

autor
17. jan 2025

@soldi a myslíš, že to mám aj nejako dať najavo, že viem, že si vypil, ak sa to stane?

tiezjedna
17. jan 2025

mrkni na adiktologické poradne, tam to bude najlepšie👍 Je skvelé, že sa odhodlal, to zvládne málokto. Držím palce!

autor
17. jan 2025

@tiezjedna ďakujem veľmi pekne 🙂 ja som na neho tiež hrdá za tento krok. A priznávam, že by som to od neho nikdy nečakala

sense
17. jan 2025

To neviem, jedine čo ku vadia sú opití alebo prípiti ľudia..ja som ho spoznala už ako vylieceneho...ale napr nikdy som ho nepočula povedať že je vyliečený alkoholik, každému keď ho núkal alkoholom povedal že je abstinujuci alkoholik a ľudia ho už viac nenukali. Vždy došlo skôr k tomu či mu bude vadiť ak si ale oni dajú.

tiezjedna
17. jan 2025

@autorka to je fakt zásadný krok, ver mi. Dlhodobo sa potýkame s alkoholizmom v širšej rodine a dotyčný ani za boha priznať, že má problém. Už pritom kvôli chlastu prišiel aj o vodičák, našťastie nestihol nikomu ublížiť... Je hrozné tomu prizerať. Pevne verím, že tvoj muž to zvládne. A tú adikto poradňu som radila preto, lebo sama som sa v nej bola radiť ohľadne toho dotyčného, strašne sme mu chceli pomôcť. Pani tam bola úžasná, fakt vedela o čom hovorí, myslím si, že bežný psychológ ti nepomôže... Vedia poradiť aj anonymne, online. Skús si nejakú vyhľadať. Ona mi vtedy hovorila, že je extrémne dôležitá podpora okolia, u nás to nakoniec bolo na prd, pretože dotyčný sa liečiť nehodlá. U vás, už len tým, že s tým začal sám, je veľká šanca🙏

roxanna
17. jan 2025

Fú, môj muž tým akurát prechádza, ale neviem si to predstaviť bez odbornej pomoci. Ale u neho to bolo už naozaj cez a mal aj fyzické ťažkosti, tak som ho dokopala k obvodacke, ta mu vyčistila žalúdok a hneď v ten deň sme išli do Centra na liečbu drogových závislostí, brali nás hneď v ten deň, nemuseli sme sa vopred objednať. Dolu na vrátnici musel fúkať, potom mu v ambulancii urobili odbery, krv, moc, odmerali tlak, potom sme čakali na psychiatra. Ten spravil s ním pohovor, aj so mnou, predpísal lieky. Bral Diazepam v dosť veľkej dávke, ten mu po dvoch týždňoch vysadili, lebo sa na ňom vytvára závislosť. Teraz dlhodobo berie Campral. Chodil na kontroly najprv každý druhý deň, teraz už len raz za týždeň a k psychiatrovi individuálne, teraz má už len raz za týždeň skupinové sedenia. Vždy, keď tam príde, musí fúkať, odovzdať moč a dostane tabletku. Drží sa už štyri mesiace. A áno, sú tam nejaké zmeny v povahe, nie je už taký veselý, býva podrazdeny atď, ale ja som rada, že sa lieči a nechávam ho relatívne na pokoji, akurát kontrolujem, či berie lieky a či je. Čo sa týka praktických veci, treba z domácnosti odstrániť všetok alkohol a kontrolovať stravu aj kozmetiku, to sme dostali taký letáčik, v čom všetkom môže byť alkohol a teda môže byť spúšťačom recidívy.
Ja som až prekvapená, ako to dobre zatiaľ ide, on sám hovorí, že necíti potrebu napiť sa. Ale tak rátam s tým, že môžu prísť krízy.
Ja by som teda nevedela sama s ním pracovať, preto vrelo odporúčam nájsť najbližšie takéto centrum, tam sú sústredení odborníci, čo majú skúsenosti a vedia byť nápomocní.

macekovam
17. jan 2025

Poviem ti úprimne.bobec ho teraz vaše prechádzky nebudú zaujímať..bude mať abstak...jedine alkohol bude mať v hlave..kože mať trás tela...potenie..búšenie srdca..nervozita..veľký nepokoj...aj teplota môže stúpnuť...potiť sa bude...telo bude bojovať o svoj ,,chľast,,ak to dá..tak vyhral..ale skôr si myslím že to nedá.

roxanna
17. jan 2025

@macekovam je to tak, na elimináciu týchto problémov sú práve lieky a psychiater, preto píšem vyššie, že treba odbornú pomoc. Ale možno nie je závislý, keďže mu diagnózu nikto nestanovil a naozaj to dá aj sám.

autor
17. jan 2025

@roxanna myslíte, že je možnosť, že to, čo má, nemusí byť závislosť? Potom by som už vôbec nerozumela tomu jeho správaniu. Môže mať abstinenčné príznaky aj keď to nie je priamo závislosť?

autor
17. jan 2025

@macekovam takéto fyzické prejavy som si nvšimla... teda áno, prvý deň ráno som registrovala, že sa trasie a má v noci slabší spánok + je podráždený ale potenie, teplota, nejaké výrazné trasenie celého tela a pod nemal

autor
17. jan 2025

@tiezjedna no on to má práve také zvláštne, že podla neho on nemá problém, nie je alkoholik. On sa rozhodol prestať preto, že som povedala, že mi to vadí. Podla mňa problém má a aj keď som hovorila napr mamine, tak si myslí tiež... ale keďže sa vyhýbal úplne debatám o návšteve odborníka alebo akejkolvek diskusii na túto tému, nemám k dispozícii názor odborníka a vlastne len tápem

autor
17. jan 2025

@roxanna a dakujem za zdielanie skúsenosti. Ja by som bola naozaj rada, keby s tým niekam zašiel... ale aj keď bol cca pred rokom na preventívke u všeobecnej, kde mu zistili zhoršené pečeňové testy, ona ho nijak extra neriešila, len mu dala essenciale tabletky a povedala, aby si na to dával pozor alebo také niečo.

macekovam
18. jan 2025

uz tie spomenute tebou su deliriom...

macekovam
18. jan 2025

taky alhohik dokaze aj 4 dni vydrzat bez alkoholu ak naozaj musi.. napriklad koli praci.. ale potom pride piatocek a uz sa slope cely vikend...napriklad kazdy vecer