Fyzioterapia panvového dna
Ahojte, máte skúsenosti s fyzio panvového dna? Dostala som odporučenie od mojej gynekologicky, objednali ma na máj a rada by som si prečítala vaše skúsenosti 😊 popravde vôbec neviem čo od toho čakať ani ako také niečo prebieha 😅
bola som tam asi 4x a vždy to bolo len o dýchaní a snažení sa zapojiť panvové dno... akože jednu hodinu som celú hodinu len dýchala to som sa rozhodla, že končím .... absolútne žiadne cviky mi neukázala. Potom som bola u druhej, ktorá mi pár cvikov aj ukázala ale bolo to pre mňa zbytočne drahé
Ja som chodila s dcérou, ukázala nám cviku a chodila aj na pelvic kreslo.
@tina1549 Za mna inac tiez zbytocnost...tie cviky aj dychanie si vies bezproblemov nastudovat aj doma. Pri posilneni panvoveho dna treba jednoducho cvicit kegelove cviky, idealne co najcastejsie v ramci dna a rovnako cvicit cviky na posilnenie brusnych svalov - cviky na pevny stred tela. Mne najviac pomohla trenerka, ktora uz vedela, ako cvicit po svojich styroch porodoch 😁 👍.
@oceanahory no ja síce osobnú skúsenosť nemám, ale sledovala som fyzioterapeutku, ako to učí jednu pani. Vysvetľovala jej, že kogelovi cviky nestačia, tie posilňujú len vonkajšie svaly okolo konečníka a vagíny, vraj treba posilňovať aj celé vnútro.
@esther100 No ved jasne o tom niet pochyb. Vnutro ale vies posilnit cvikmi na pevny stred tela, idealna je power joga alebo pilates. Mna tieto cviky dali uplne doporiadku a to ja som mala bolesti panvoveho dna.
Ja som dvakrát absolvovala jeden kurz zameraný na panvové dno a tam nám pani vravela okrem iného to, čo spomína @esther, že Kegelove cviky samy osebe nestačia, posilňujú iba vonkajšie svaly. To, čo nás naučila tá fyzioterapeutka, cvičím už roky (s prestávkami, ako sa dá, pri dvoch deťoch), nechcem si na dôchodku cikať do nohavičiek 😅 Je to dobré na všetko možné, šla by som na taký kurz aj tretíkrát, občerstviť si to.
Uff baby to ste ma moc nepotešili teda. Hlavne keď to stojí 100€ 😭😭 myslela som že to prebieha inak. Tak teraz som na vážkach 😂 ja som čítala aj niečo o odblokovaní panvoveho dňa a kostrče zvnútra..s tým nemáte skúsenosti?
Myslim si že fyzioterapeut neštudujte niekoľko rokov a nevzdelana sa v odbore aby ti ukázal cviky a dýchanie čo si vieš pozrieť aj na internete . Iba toľko k tomu poviem. Škoda že to nefunguje tak jednoducho. Len si daj pozor komu ideš . Opýtaj sa na kurzy , certifikáty atd. Internet ti nepovie ktoré svaly mas správne zapojiť , ako si nadstavit telo , ako sa ucit dychat do jednotlivých segmentov tela . Je to o prístupe . Dýchanie je len začiatok a je to dôležité aby si správne zapájala telo ako treba . Nie je to o com stihnúť čo najviac cvikov za hodinu . Cviky su ti na prd keď ich nerobíš správne a mozem si viac uškodiť ako pomôcť .
@minenkaa toto som videla, len som myslela, že fyzioterapeut spraví aj niečo “naviac”, preto som nevedela čo od toho čakať. Napríklad to odblokovanie kostrce a panvoveho dna ma zaujíma, údajne sa to robí per rectum🙈
áno vedia spraviť aj vnútorné odblokovanie, buď predom alebo zadom
Autorka, nie je fyzio ako fyzio. Hladaj podla zoznamu certifikovanych terapeutiek na inkoforum.sk. Zakladom je vysetrenie, zvycajne per vaginam. Ak s tym nie si ok, nemusi byt. Na zaklade vysetrenia vie terapeut zhodnotit ci mas panvove dno oslabene, alebo naopak napate. Podla toho da spravne cviky. Dalej dokaze uvolnit jazvy po porodnom alebo inych poraneniach, pomoct s bolestou pri styku, bolestivou menstruaciou apod. Pomoze s celkovou posturou, tehotenskou kacacou chodzou a vselicim inym. Ja chodim uz roky, po dvoch porodoch a v tehotenstve mi to velmi pomohlo. Mozem behat, skakat, nemam problem. Len si treba vybrat spravne. Je okolo toho dost velky boom, snazi sa na tom kdekto zarobit.
@diefca presne takú fyzioterapeutku mi odporučila gynekologička, čo robí aj vnútorne vyšetrenie, ale neviem či sa to robí vždy, preto som bola zvedavá na skúsenosti. Viete mi napísať ako takéto vyšetrenie prebieha prosím? Aj to odblokovanie. Pýtam sa jak debil ale fakt nemám žiadne skúsenosti 😅
odblokovanie funguje normálne manuálnou masážou zvnútra, buď spredu alebo zozadu. Fyzio manuálne rozmasíruje panvové dnu zvnútra
Tuto je to dost podrobne rozpisane:
https://gynfyzio.sk/fyzioterapia
Na nete uz je aj dost podcastov na tuto temu, skus pogooglit.
Ak chces pocut moje osobne skusenosti, napis mi spravu, sem to rozpisovat nebudem.
Ja by som si zistila na nich recenzie. Nie je fyzio ako fyzio. Sú urogynekologickí fyzioterapeuti. Cviky nájdete aj na internete, ale je otázne, ci ich budete cvičiť dobre. Dôležité je aj správne dýchať popri tomto cvičení. Kegelove cviky nestačia. Niekto odporučil cviky na brucho, ano aj nie. Pri panvovom dne musíte posilovat iny typ svalov ako sa bežne na bruchu cvičia. Také brušáky môžu aj uškodiť. Napríklad pri diastáze sa vôbec nesmú, ani plank a veľa ďalších vecí.
Uff baby to ste ma moc nepotešili teda. Hlavne keď to stojí 100€ 😭😭 myslela som že to prebieha inak. Tak teraz som na vážkach 😂 ja som čítala aj niečo o odblokovaní panvoveho dňa a kostrče zvnútra..s tým nemáte skúsenosti?
@anonym_autor Odblokovanie (resp. mobilizácia) kostrče per rectum spoločne s mobilizáciou rebier sa robí v rámci rehabilitačnej terapie podľa Ľudmily Mojžišovej skúsenou a školenou fyzioterapeutkou v tejto metóde. Myslím, že neexistuje fyzioterapeutka, ktorá by ho pacientke robila hneď pri prvej návšteve nakoľko tieto oblasti treba najprv pravidelným cvičením (napríklad práve ale nielen cvikmi podľa Mojžišovej) ako posilniť tak vedieť uvoľniť aby mobilizácia prebiehala čo najmenej bolestivo a relatívne komfortne. Ja som docházala v Prahe na Smíchov k pani fyzioterapeutke Šimonkovej (centrum fyzioterapie Anděl) a nesmierne mi pomohla, určite sa nájde pár dobrých fyzio aj na Slovensku. K mobilizácii sme pristúpili cca po jednom mesiaci pravidelného (tzv. denného) cvičenia cvikov ktoré mi ukázala (u niektorých žien môže táto doba trvať aj tri mesiace, veľmi záleží od stavu a vzájomných súhier svalov panvového dna). Každopádne čím poctivejšie a pravidelnejšie budete cvičiť tým rýchlejšie sa môže pristúpiť k mobilizácii a tým bude pre Vás príjemnejšia. Prikladám zopár info tu: https://www.fyzioterapeut.com/metoda-ludmily-mo..., https://www.fyzioterapeut.com/metoda-ludmily-mo....
Ozaj a ešte by som rada doplnila, že nie je vždy vhodné panvové dno posilňovať, niektoré špecifické problémy s panvovým dnom si naopak vyžadujú nácvik relaxácie týchto svalov aby dochádzalo nielen k opore orgánov ale harmonickej súhre týchto svalov a svalov chrbtice a končatín pri pohybe či státí. Správnu cvičebnú zostavu by mala fyzioterapeutka stanoviť na základe postavenia chodidiel, kolien, bedier, chrbtice (ev. skoliotického postavenia) zároveň vyšetrením svalov panvového dna per vaginam pohmatom (prípadné spasmy alebo naopak pokles), odberom anamnézy (pôrody, prolapsy, inkontinencia, aktívne jazvy a pod.), porovnať prípadne aj sonografické snímky (derotovaná maternica, zošikmenia, cysty, myómy, endometrióza). Niektoré gynekofyzioterapeutické ambulancie už disponujú aj diagnostickým sonom na vyšetrenie keď pacientka nesúhlasí s vyšetrením per vaginam či per rectum. Autorka neviem odkiaľ ste ale napríklad tu v Žiline ho majú tu: https://www.pkfyzio.sk/sluzba/fyzioterapia-zeny/ a kočky venujúce sa tejto problematike sídlia aj tu: https://activeclinic.sk/.
@tina1549 Za mna inac tiez zbytocnost...tie cviky aj dychanie si vies bezproblemov nastudovat aj doma. Pri posilneni panvoveho dna treba jednoducho cvicit kegelove cviky, idealne co najcastejsie v ramci dna a rovnako cvicit cviky na posilnenie brusnych svalov - cviky na pevny stred tela. Mne najviac pomohla trenerka, ktora uz vedela, ako cvicit po svojich styroch porodoch 😁 👍.
@oceanahory kegelove cviky urcite nestačia a dýchanie si urcite nenaštuduješ len doma.
@autorka najdi si kvalitnú fyzio nie nejaku pofidérnu trénerku.

Fyzio ti ukaze vhodne cviky na posilnenie panvoveho dna, to je vsetko 😉.