Je bezpečné podávať deťom opečenú šunku?
Možno zvláštna otázka. Malému 6 ročnému niekedy k chlebíku opečiem šunku aj červenú salámku. Chutí mu to. Je to hrozný jedák tak som rada, že aspoň niečo zje. Môj milý mužíček ma v práci kolegyňu, ktorá je "najmúdrejšia" a muž keď jej vravel, že robíme synovi sem tam opečenu šunku spustila, že ako to robíme, že r to nemôžme, lebo zo šunky - pečenej sa uvoľnuje botulotoxin a my tak otravime svoje dieťa. Sa muž so mnou začal vadiť, aby som malému už nikdy nepiekla šunku. Je to podľa vás normálne a pravda?
Počkať,veď ale botulotoxín sa normálne nepichá ako kozmetický prípravok,či kieho? 🤭
Počkať,veď ale botulotoxín sa normálne nepichá ako kozmetický prípravok,či kieho? 🤭
@zuzanita1609 picha, akurat ze v tom pripade funguje lokalne. Je to neurotoxin, ktory zablokuje prenos neurotransmiterov na nervosvalovej synapsii a teda clovek nevie hybat mimickymi svalmi, tudiz sa mu nerobia vrasky. Pruser je, ked sa ti to dostane do traviacej sustavy, potom posobi systemovo a umries na zastavu dychania, lebo ti zablokuje cinnost vsetkych svalov.
@zuzanita1609 picha, akurat ze v tom pripade funguje lokalne. Je to neurotoxin, ktory zablokuje prenos neurotransmiterov na nervosvalovej synapsii a teda clovek nevie hybat mimickymi svalmi, tudiz sa mu nerobia vrasky. Pruser je, ked sa ti to dostane do traviacej sustavy, potom posobi systemovo a umries na zastavu dychania, lebo ti zablokuje cinnost vsetkych svalov.
@selenka7 tak fajn,jed ktorý si vedome niekto napichá do tela,ale v opraženej šunke je už fest problém. Troška divné, či? 😏
@selenka7 tak fajn,jed ktorý si vedome niekto napichá do tela,ale v opraženej šunke je už fest problém. Troška divné, či? 😏
@zuzanita1609 ako pisem vyssie, v oprazenej sunke urcite nebude 🙂
Je smiešne, že niektoré mudrujete ako je opečená šunka nezdravá, ale pchávate do seba hormóny 😂
Je smiešne, že niektoré mudrujete ako je opečená šunka nezdravá, ale pchávate do seba hormóny 😂
@sisska96 tiež pravda 😉
A my sme dakedy vami jroatí jedli zemiaky z pahreby ako úhoľ čierne,žužlali sme spečenú slaninu skoro čiernu,tajtiech chlieb a div sa svete,nikdy som nemala s ničím problém,ani bratia (klop, klop, klop). Niektorí to už vážne preháňate a tou bio extra zdravou stravou Tiež som musela ...🤭 🤣
@zuzanita1609 Úplne si mi to zobrala "z klávesnice"😝 Niektorí jedinci sa už z tej bio stravy idú posrať🙈 Stačí zdravý sedliacky rozum a negoogliť kraviny! Ináč mi nejde do hlavy, prečo stravu svojho dieťaťa rieši s kolegyňou? Asi si budú nejakí blízki, že?
@zuzanita1609
Botulotoxín v estetickej medicíne (napr. Botox)
Farmaceuticky čistý a veľmi, veľmi zriedený.
Ide o rovnaký typ toxínu, ale je upravený, dávkovaný na mikroúrovni a aplikuje sa presne na určené miesto.
Používa sa aj v medicíne – napr. pri migrénach, kŕčoch, nadmernom potení.
@zuzanita1609 Úplne si mi to zobrala "z klávesnice"😝 Niektorí jedinci sa už z tej bio stravy idú posrať🙈 Stačí zdravý sedliacky rozum a negoogliť kraviny! Ináč mi nejde do hlavy, prečo stravu svojho dieťaťa rieši s kolegyňou? Asi si budú nejakí blízki, že?
@mandarinka555 DR Google 😂 😂 😂 😂
@mandarinka555 hlavne negooglit. Mňa tiež "vystiera",keď si môj chlap googli každý soplik a fotí ingrediencie napríklad Bebe keksov. Pritom už bude mať 50tku a keď sa ho opýtam,z čoho variť,aby si nebol na "práškoch" tak mi povie,veď ja to len pre svoju pohodu a pritom v žiadnom prípade nevidím pohodu,ale stres a blbé reči okolo. 😁. Poviem,var si sám a var si zo vzduchu, ktorý už tiež nie je najzdravší 🤣. VYPNÚŤ INTERNET ASPON NA MESIAC 😅🤭
@mandarinka555 hlavne negooglit. Mňa tiež "vystiera",keď si môj chlap googli každý soplik a fotí ingrediencie napríklad Bebe keksov. Pritom už bude mať 50tku a keď sa ho opýtam,z čoho variť,aby si nebol na "práškoch" tak mi povie,veď ja to len pre svoju pohodu a pritom v žiadnom prípade nevidím pohodu,ale stres a blbé reči okolo. 😁. Poviem,var si sám a var si zo vzduchu, ktorý už tiež nie je najzdravší 🤣. VYPNÚŤ INTERNET ASPON NA MESIAC 😅🤭
@zuzanita1609 Kriste pane...my snáď máme jedného chlapa na polovicu...Akurát môj mal predvčerom 60😝 Samé kraviny....vymýšľa...toto mu škodí....hento mu škodí...čaj mu varím už len s kurkumou, zázvorom, medom a citrónom....mäso len na olivovom oleji a neviem ani z akej riti musí byť🙈 Teraz každý večer pred spaním žerie sódu bikarbónu. lebo to "údajne" pomáha na cievy🙈 Takže som sa nasrala, nevarím...naschvál žeriem klobásu a slaninu, aby pukol od jedu, ale sliny mu tečú, už keď to krájam. Vieš si predstaviť, ako si to vychutnávam? Známy výrok: "tělo má jít do hrobu zhuntovaný"😝
@zuzanita1609 Kriste pane...my snáď máme jedného chlapa na polovicu...Akurát môj mal predvčerom 60😝 Samé kraviny....vymýšľa...toto mu škodí....hento mu škodí...čaj mu varím už len s kurkumou, zázvorom, medom a citrónom....mäso len na olivovom oleji a neviem ani z akej riti musí byť🙈 Teraz každý večer pred spaním žerie sódu bikarbónu. lebo to "údajne" pomáha na cievy🙈 Takže som sa nasrala, nevarím...naschvál žeriem klobásu a slaninu, aby pukol od jedu, ale sliny mu tečú, už keď to krájam. Vieš si predstaviť, ako si to vychutnávam? Známy výrok: "tělo má jít do hrobu zhuntovaný"😝
@mandarinka555 Ja neviem,ale ono to ide asi vekom. Pritom nikdy taký nebol,jedol a miešal všetko,čo chladnička, špajza dala 🤭. Športujeme obaja,bike, cvičenie každé ráno (v tomto má pozitívne ovplyvnil), pretože na ranný nízky tlak je lepšie sa rozhýbať,ako káva (aj keď,dám si aj tú, pretože káva, kvalitná,je antioxidant, tú mi tiež vyhováral,ale nedala som sa roky zlomiť) 😁. Na jednej strane sa "tvári",že sa stravuje zdravo a potom zistím v aute,že má na podlahe hodené obaly od všelijakých lakociniek 🤣. A ževraj cukry sú jed a sladidlá rôzneho chemického druhu. Čiže,ja varím tak,ako má mamina naučila, zápražky,zátrepky a lá hladká múka 😁. Mäso kupujem od mäsiara a vôbec mi nenapadlo sa ho opýtať,na akej tráve,sene,zrne sú kravky,prasiatka chované. Vajci sú domáce a tých dvoch zajov chovám preto,lebo sú maznáčikovia,nie potrava. Podľa mňa,aj tak najviac tráviaci trakt ovplyvňuje stres a nie taká fajná prerastená slaninka aspoň 3x "Adidas" 🤣🤭.
@mandarinka555 Ja neviem,ale ono to ide asi vekom. Pritom nikdy taký nebol,jedol a miešal všetko,čo chladnička, špajza dala 🤭. Športujeme obaja,bike, cvičenie každé ráno (v tomto má pozitívne ovplyvnil), pretože na ranný nízky tlak je lepšie sa rozhýbať,ako káva (aj keď,dám si aj tú, pretože káva, kvalitná,je antioxidant, tú mi tiež vyhováral,ale nedala som sa roky zlomiť) 😁. Na jednej strane sa "tvári",že sa stravuje zdravo a potom zistím v aute,že má na podlahe hodené obaly od všelijakých lakociniek 🤣. A ževraj cukry sú jed a sladidlá rôzneho chemického druhu. Čiže,ja varím tak,ako má mamina naučila, zápražky,zátrepky a lá hladká múka 😁. Mäso kupujem od mäsiara a vôbec mi nenapadlo sa ho opýtať,na akej tráve,sene,zrne sú kravky,prasiatka chované. Vajci sú domáce a tých dvoch zajov chovám preto,lebo sú maznáčikovia,nie potrava. Podľa mňa,aj tak najviac tráviaci trakt ovplyvňuje stres a nie taká fajná prerastená slaninka aspoň 3x "Adidas" 🤣🤭.
@zuzanita1609 Presne tak....a potom o polnoci mi kradne z mojich skrýš čokolády, keksy a ešte aj šlahačku musím skrývať, lebo všetko vyžerie...A kým prídem o desiatej z roboty, tak čaká ako sup, čo som doniesla🙈
Co tu kolegynu do o toho.
@zuzanita1609 Presne tak....a potom o polnoci mi kradne z mojich skrýš čokolády, keksy a ešte aj šlahačku musím skrývať, lebo všetko vyžerie...A kým prídem o desiatej z roboty, tak čaká ako sup, čo som doniesla🙈
@zuzanita1609
@mandarinka555 aj môj bol takýto, od 60ky ako keby mu preplo, samé kraviny začal jest, že vraj zdravšie 🙈. Pred par mesiacmi umrel chudák ☹️
Vykašli sa na ňu. Je to vaše dieťa, nie jej a ona nech mu varí, čo chce.
Botulotoxín v nej určite nie je a predpokladám, že tú šunku nekonzumuje 7 dní v týždni. Botulotoxín môže byť ak tak v klobáse, aj to iba pri takej, čo nie je správne robená.
Manželovi vysvetli, že vy si budete variť, ako to vám vyhovuje a kolegyňa nech varí, ako ona chce a nech nerozoberá v práci jedálny lístok.
My tiež raz za čas urobime hemendex, údenú šunku som deťom tiež kúsok upiekla a klobásu už jedli tiež, akurát párky nekupujeme.
Viem, že aj v klobáse môže byť bordel, ale ten je vo všetkom a ak budem pozerať iba to, že v čom je čo, tak umrieme hladom.
Žiadne šunky nejeme a dieťaťu vôbec nedávam. Prečítaj, čo obsahujú. Ani párky, klobásy, údeniny... To, že to muž rieši s koleg.a nie s tebou je druhá vec. Porozmýšľaj prečo
@tibor79 no povedz prečo? 😀 My sa v práci bežne bavíme o kadečom, zaujímalo by ma co z toho vyplýva 😀
Mne sa strašne páči, ako sa tu podaktorí hrajú na psychologicky a odhalili, že tu vôbec nejde o šunku, ale o tvoju kolegyňu! 😀 Vôbec ta netrápi, že sa jej zdôveril? Ja si myslím, že ju vzal bokom z kancelárie do nejakej temnej malej miestnosti kde sa na seba lepili a povedal jej: "miláčik, moja stará robi doma malému opecenu salámu! Je to v poriadku? Co na to hovoríš?" 😀😀. Takto ti poviem. My sme boli v práci skvelá partia. Rozprávali sme sa takmer úplne o všetkom bez problémov. Takže toto považujem za bežnú situáciu a kolegyňa to určite nemyslela zle a neznasi sa vychovavat tvoje dieťa. Ja som tiež musela kolegovi truhlikovi vysvetliť ze nemôže jest kuracie na spôsob rare 😀😀😀.
Ja možno raz za mesiac robím 12r synovi hemendex so šunkou a syrom. Pokiaľ to neje denne nevidím na tom nič zlé
Ja možno raz za mesiac robím 12r synovi hemendex so šunkou a syrom. Pokiaľ to neje denne nevidím na tom nič zlé
@blackcat8885 hemendex aj ja robievam,áno tam sa šunka trochu prepečie a je chrumkavá ale iba tak opekať na tenko nakrájanú šunku na oleji to je k čomu dobré akože??Moja malá je zas nejedak total ignor k jedlu ale na desiatu má rožok so šunkou a redkvičkou.Ma 7 a načo opekať šunku,to som ešte nepočula.Viem že za starých čias sa opekal dáky parizér ale to nepovažujem ja za šunku.Ja len Zipser kupujem,neskysne v chladničke.
@blackcat8885 hemendex aj ja robievam,áno tam sa šunka trochu prepečie a je chrumkavá ale iba tak opekať na tenko nakrájanú šunku na oleji to je k čomu dobré akože??Moja malá je zas nejedak total ignor k jedlu ale na desiatu má rožok so šunkou a redkvičkou.Ma 7 a načo opekať šunku,to som ešte nepočula.Viem že za starých čias sa opekal dáky parizér ale to nepovažujem ja za šunku.Ja len Zipser kupujem,neskysne v chladničke.
@gabrielabydzo tak to by mi nenapadlo takto opekať
@gabrielabydzo parízer sa vypráža aj teraz
Šesťročné dieťa je už dosť veľké. Áno všetko ohrievané, pečené,... na niečo škodí. Ale pprimerane a nie vždy prispôsobí organizmus aj takému jedlu, s ktorým sa v živote stretne. Ak by bolo dieťa od týchto jedál chránené, čím by bolo staršie a v dospelosti by ich ťažko trávilo. S trávením by mohlo mať dlhodobé ťažkosti. Náš organizmus si na pečené zvykal tisícročia. Problémom sú terajšie prísady, ale netreba to preháňať a zvykať v menšom množstve a nie veľmi často.
@gabrielabydzo tak to by mi nenapadlo takto opekať
@blackcat8885 áno písala som to že nechápem, k čomu je to akože dobré,opekať šunku a salámu,podľa mňa to ani chutné nie je a tečie z toho olej akurát.Panvicu zabrblať kvôli pár kolieskam šunky .

Nejde mi o kolegyňu 😁 ide mi o môjho manžela, že počúva kadejaké hlúposti. Nedávam malému iba opečenú šunku. Len mi to prišlo scestné s tým botulotoxinom, ja si tiež myslím, že skôr tak soľ a iná chémia môže uškodiť. Jedine co som sa dočítala, je, že ak sa používa rychlosoľ pri výrobe šunky môže uškodiť. Ja kupujem kvalitnú šunku. Ak by som chcel len výlučne domáce. To by som musela všetko chovať aj pestovať 🤯