icon

Je Borges olivový olej bezpečný na konzumáciu?

29. mar 2025

Ahojte. Kúpila som v akcii olej borges, no kupujem ho často. Považovala som ho za kvalitný olej. No teraz mi to nedalo a dala som si vyhľadať nejaké testy a dopadol v nich zle. Neviem však, či sa to mohlo týkať len nejakej sarze. Naposledy nejaký článok z roku 2023. Neviem co si myslieť o tom teraz, keď bol už nazvaný aj ako nevhodný na konzumáciu. Ci je možné aby sa to zlepšilo, a bola to len nejaka sarza. Ci už dostali pokutu a napravili to. Ci o tom niekto niečo neviete náhodou?

viestta
29. mar 2025

Tu sa umiestnil na siedmom mieste
https://www.rankito.sk/najlepsie-olivove-oleje/
Tu zas prepadol
https://www.potravinynapranyri.cz/InspProduct.a...
a🙄 teraz si vyber

done
29. mar 2025

Olivové oleje predávané na SK sú prevažne dovážané v cisternách a stáčané do fliaš u dovozcov. Sú to tie najmenej kvalitné oleje, nie sú extra vergine. Platí heslo lacno kúpiť, draho predať. Nikto to nerieši, len testy. Kvalitné olivové oleje sú označené D.O.P. Mám osobnú skúsenosť z Talianska a Španielska priamo u producentov olejov. Kvalitný olivový olej je vždy v kamenine, v plechu a krátkodobo v tmavom skle. Nikdy nie v plaste. Olivový olej nesmie byť na svetle - degraduje.

autor
29. mar 2025

@viestta a je to presne rok 22 a 23 a teraz neviem

autor
29. mar 2025

@done ide mi o to ze nepotrebujem úžastnú chuť, kde cítim na konci jazycka olivy. Nie som žiadny gurmán. Ide mi však o nezavadnost, nakoľko to dávam malému dieťaťu.

done
29. mar 2025

Nezávadnosť - laboratóriá nestíhajú analyzovať všetky šarže všetkých potravín. V poslednom čase dosť často sťahujú niektoré závadné potraviny z predaja a to len tie, ktoré analyzujú. Koľko neanalyzovaných závadných potravín zostáva v predaji je otázne. Je to už roky v celej Európe. Len pre príklad, v AT pridávali do vína toxický dietylenglykol, odhalili to v nemeckých laboratóriách. Nejde len o potraviny, ale aj o lieky, hračky...

marcellka32
29. mar 2025

@done a ktoré presne z bežných reťazcov sú fakt kvalita ? Ďakujem

autor
29. mar 2025

Kúpila som teraz 4 fľaše a asi sa v ňom budem kúpať

autor
29. mar 2025

Takže nieje virgin to znamená ze vysmazať a piecť ci variť s tým môžem, je to lepšie ako slnečnicový olej?

done
29. mar 2025

Ano, na pečenie a smaženie ok, ale iste vieš že má inú arómu aj chuť než slnečnicový.

done
29. mar 2025

@marcellka32 nejde o reťazce ale o produkty od importérov. Všetko je to o kontrole kvality, ktorá je nedostatočná. Metro, Billa, Lídl...všetky reťazce už niečo sťahovali z predaja.

marcellka32
30. mar 2025

@done ok, prosím o názvy tu dostupných kvalitných olejov

autor
30. mar 2025

@done áno, to mi nevadí varím s nim vlastne stále, málokedy ho používam bez úpravy.. Vieš mi prosím poradiť nejaký kvalitný konkrétny, ktorý môžem považovať za virgin? Viem ze sa objednavaju v plechových nádobách, no dá sa možnosť zakúpiť niečo kvalitné teda cez internet, alebo dostať sa ako spotrebiteľ k takémuto baleniu? Chcela by som vedieť ako vlastne chuti, skutočný olivový olej.

done
30. mar 2025

aj priamo v supermarkete v BA sa dajú kúpiť kvalitné oleje https://cortelazzi.sk/

princezna_bosorka
30. mar 2025

olivoveho oleja je na pecenie a smazenie skoda...

autor
3. apr 2025

@princezna_bosorka keďže je nekvalitný co sním mam robiť

hakim80
3. jún 2025

odporúčam Early harvest od rodinného mlynu s viac ako 100 ročnou tradíciou na gréckom ostrove Thassos - Sotirelis majú zastúpenie aj v SR www.panagia.sk