Používame cookies. Viac informácií tu.
Zavri

Kvalitný olivový olej

gulka2010
27. feb 2018

Žienky, poraďte mi nejaký naozaj kvalitný olivový olej. Aký kupujete vy a kde? ´Dakujem

katharines
27. feb 2018

@gulka2010 z Lidl, panensky olivovy olej z Grecka

alaguema
27. feb 2018

@gulka2010 naozaj kvalitný olivový olej je domáci od známych, ktorí vyrábajú relatívne v malom. Všetko ostatné môže a nemusí byť kvalita. Zvyšky pesticídov a dokonca DDT našli aj v olejoch, ktoré mali nálepku BIO. Konkrétne aj veľmi známe a vychytené značky. Takže ako pri všetkom - v malom, po domácky. Ak máš známych na juhu, prípadne si jazykovo zdatná, dá sa doviezť aj naozaj kvalitný olej. Ale to, čo je v supermarketoch nie. Navyše je to často aj zle skladované. Všetky rastlinné tuky podliehajú oxidácii pomerne rýchlo a mali by byť zásadne v tmavej fľaši, na tmavom a chladom mieste. Čo sa vždy nedodrží už pri prevoze.

zuzkamargit
27. feb 2018

@alaguema suhlasim a dodavam, ze u nas si nasiel miesto bodliakovy olej, nakolko ma niekolkonasobne viac omega 6 a co je pre mna velke + je bez chuti a vone

vanesanova
27. feb 2018

Ak chces kvalitu urcite nekupuj nic od borges a nic v supermarketoch na nete sa daju zohnat velmi kvalitne grecke olivove oleje tie patria medzi topku a samozrejme potom talianske chorvati robia famozny olivovy olej a vzdy ked tam ideme si kupime od nejakych domacich domov urcite nie v suvenirovych stankoch ani supermarketoch.

alobalka
27. feb 2018

@vanesanova prečo borges nie sú dobré? Rsp podľa čoho spoznáme kvalitný olej, keď je na obale akurát písané panensky, 1.lisovanie a pod?

gulka2010
autor
27. feb 2018

@alaguema máte pravdu, taký olej je najkvalitnejší, ktorý je priamo z juhu.
Ešte sa vás spýtam k tej oxidácii, už pár krát sa mi stalo, že sa mi pretočil vrchnák na oleji, nedal sa mi tým pádom dobre zavrieť, čo by ste robili? Preliali olej, alebo to nevadí? Ďakujem

meluela
27. feb 2018

@alobalka podla chuti 🙂 asi ako kvalitne vino a cuco z tetrapaku. ale na bezne varenie musi stacit ten supermarketovy :-/ ked sa da, kupim ho aspon v hoferi. snad sa zasa raz dostanem ku kvalitnemu priamo z lisovne

vanesanova
27. feb 2018

@alobalka nie borges sa uz davno radi medzi odpad...spaniely celkovo nevedia robit kvalitne oleje naj su grecke talianske a chorvatske domace skuste kupit lidl olej a potom nejaky drahsi grecky uvidite aj ucitite rozdiel hned...v hustote voni farbe

vanesanova
27. feb 2018

@alobalka a este celkom dobry rozdiel je ze na kvalitnom oliv.oleji sa da aj piect nie vysmazat ale opekat maso ryby ten lacny je riedeny a hned zhori ten smrad je hrozny

alobalka
28. feb 2018

@vanesanova dakujem, skusim

bale1rinka
28. feb 2018

@gulka2010 mám kúpené hociaké Frans Jozef a mám aj priamo z turecka z olivového sadu a rodziel som nepostrehla...

alaguema
28. feb 2018

@gulka2010 mal by byť dobre uzavretý.

@bale1rinka ak aj nepostrehneš rozdiel v chuti, tak určite je rozdiel v kvalite. Ale aj vzhľad, farba, konzistencia.

@vanesanova španieli robia skvelé oleje, rovnako ako robia skvelé víno. Ale tie v supermarketoch nekúpiš. Úžasné sú olivové oleje z Maroka. V oboch prípadoch treba hľadať domáce, alebo malé manufaktúry.

alobalka
28. feb 2018

A aký používate na tepelnú úpravu? Ja Franz Jozef, tiež mi príde chuťou aj vôňou v pohode a je aj na etikete uvedené, že je vhodný na tepelnú úpravu. Inak na smazenie používam repkovy. Kadečo sa o olejoch popisalo, ide o to, aby boli pri vysokych teplotach stabilne, čo sa nedá povedať o napríklad panenskom olivovom oleji a mnohých netradicnych semienkovych olejoch. Proste, kde sú tie nenasytene dvojité väzby: ) Dobre hovorím?
Aj o kokosovom som čítala aj negatívne veci, asi treba zachovať aj rozumnú pestrosť. ..

bale1rinka
28. feb 2018

@alobalka podľa mňa akýkoľvek olej zastudena lisovaný sa nemá používať na napr. vyprážanie-tepelnú úpravu, na vyprázanie používam kokosový a repkový.

alobalka
28. feb 2018

@bale1rinka áno, aj ja si to myslím: )

Baby čiže kvalitu oli oleja ak je panensky posudzujete len podľa chuti, vône. ..z hľadiska ucinkov a bezpecnosti je to porovnateľné? Teda napr. ten španielsky vs. grécky ak sú z prvého lisovania? Áno, môže byť iná pôda, odroda olív, ale aj technologia pestovania a lisovania. Aj to môže mať vplyv. ..

katharines
28. feb 2018

@alobalka spanielske mali kauzu, kedze tam bol velky obsah tazkych kovov, kedze to pestovali na byvalej skladke.

alobalka
28. feb 2018

@katharines niečo také sa mi marí

veriine
1. mar 2018

Treba citat etikety a hned uvidite, kolko z nich je v obchodoch kvalita - minimalne tieto dva body su pri vybere dolezite a presvedcia vas, ze na pultoch obchodov su vacsinou nie kvalitne - nech sa uz jedna o akakolvek znacku:
Za 1.) kvalitnejsi ma uvedenu presnu krajinu - teda povod. Ak je uvedene “zmes oliv z krajin EU”, tak to ma od kvality daleko - pozmiesane olivy z kade-kade
Za 2.) olovove KVALITNE oleje uvadzaju kyslost - a ta ma byt najviac 0,08%. Vsetko viac uz kvalitne moc nie je. A ja ked som kukala v obdhodoch a akoze aj hlavne tie “znackove”, tu kyslost tam uvedenu nemaju (zial zamerne, nad 0,08% by im klesla predajna cena). Dovodom je, ze ta sa uvadzat nemusi, ale vyrobca, ktoreho olej ma hodnotu do max 0,08% to tam s radostou uvedie, nakolko to svedci o jeho vysokej KVALITE oproti konkurencii.
Takze? Tieto dva body su asi uplny zaklad pri vybere kvalitneho ol. oleja. Lovu zdar 💪🏼😅✌🏼😂😂
Verte, ze sa zapotite...je to ako hladat ihlu v kope sena 😂😂

zrn
1. mar 2018

Ešte taký laický domáci test: kvalitný olivový olej by mal vraj v chladničke stuhnúť.

leadanko
19. okt 2018

O olivovych olejochkoluje mnozstvo, ale obrovske mnozstvo mytov a nepravd. Ak sa chcete dozvediet viac o olejoch, precitajte si blogy na stranke : www.olivovygurman.sk
Informacie o olejoch priamo od vyrobcov najkvalitnejsich olivovych olejov. Ale v zasade plati toto:
1. povod - ak na obale nie je uvedeny povod oliv ale, Zmes oliv z EU - jedna sa o smejd.
2.garancia povodu
3. medzinarodne ocenenia.
Atd. Ale v hyper a supermarketoch kvalitu nekupite. To je na 1000 % istota.

mirage
19. okt 2018

Ked raz ochutnate cerstvo vylisovany ol.olej uz nikdy nebudete chciet ten zo supermarketu. Ten pravy je akoby stiplavy az ostry.. Maria Mikloskova ma olivovu farmu v Toskansku a predava olej. Liter za 8 eur.Pozrite Oliwood na FB.

bale1rinka
19. okt 2018

@alobalka samozrejme, moja kamoška mi doniesla priamo z výroby olej z turecka (bola pri tom ako to lisovali) a účinky bolli rovnaké (mám psoriázu vo vlasoch) ako panenské oleje z obchodu, naj sa mi zdal franc jozef...

Tu začni písať odpoveď...

Odošli