icon

Je mach na dreve orecha pri opekaní škodlivý?

alenka2101
30. mar 2025

Ahojte,prosim vas,moze sa pouzit drevo zo stromu orecha,ktore je miestami obrastene machom na opekanie?nie je to zdraviu skodlive?dakujem

viestta
30. mar 2025

Nie, nie je to skodlive, ale ked na tom este rastie mach, tak to drevo nie je vysusene, takze nebude dobre horiet, skor dymit.

alenka2101
autor
30. mar 2025

@viestta aha,dakujem,tak ze po opileni sa mach vysusi a bude v pohode?

viestta
30. mar 2025

@alenka2101 ano, drevo treba popilit na klaty a nechat aspon 2 roky schnut aby bolo vhodne na palenie. Vy chcete zo ziveho orecha rezat a palit? Uvedomujes si, ze teraz sa orechy nerezu? Stromy na vypilenie sa rezu mimo hniezdnej sezony vtakov, co je do konca februara a orechy sa orezavaju v lete ak je treba upravit korunu.

slovakboy
30. mar 2025

@alenka2101 po roku sušenie ma drevo tri krát vyššiu výhrevnosť ako mokré. A po ďalšom roku sušenia ju má dva krát vyššiu ako po roku sušenia.

thirstymonk
30. mar 2025

@alenka2101 V pohode som opekal už aj na lišajnikoch a žijem... ono opekanie je celkovo tak trošku zdraviu škodlivé, ale netreba to zas zbytočne prežívať. Zapiješ pivom a dobre. :D

alenka2101
autor
30. mar 2025

@viestta ten orech uz davno nie je orech,pri spodu do pna je obrovska diera,vyschyna sam a tych zopar orechov,co na nom narastie sa nedaju jest,su to iba cierne mazlave gule...

viestta
30. mar 2025

@alenka2101 tak ho treba vytat, narezat na klaty a nechat vysusut na palivove drevo

euka210
31. mar 2025

@alenka2101 orech ma svoju vonu, viem, ze na udenie sa nesmie pouzivat...neviem ci na opekanie bude ok...do kozuba bude urcite ok.