Je nosenie rúška na verejnosti stále povinné?
Ahojte baby,je nosenie rúška na verejnosti stále povinné?Rozpráva sa že by sa to mohlo zrušiť a ostať povinné len v interiéri (obchody,úrady,autobusy...),ale registrujem že veľa ľudí už po meste behá bez rúška a nasadia len keď idú do obchodu.Mám z toho mix,ale asi nie som jediná.Teraz je veľa ľudí domotaných z toho čo sa môže čo nemôže🤷.Inak mi tie náhubky už idú na nervy🙄,ale čo už.
@pribinak suhlasim s
@krisbar Preto su nizke cisla, ze sa ludia zlakli a posluchali. Ako alergicka a astmaticka velmi dobre viem, ze sa v tom zle dycha. Ale rovnako dobre viem, ze som v rizikovej skupine. Ludia teraz odporucania ignoruju, avsak ono sa to velmi lahko a rychlo moze opat zhorsit. Rusko nam vzdy okolo krku a ked sa k niekomu blizim, na par sekund ho natiahnem. Je to neprijemne, ale chvilu to vydrzim, ved nemam 2 roky. Hneva ma, ked ten oprotiiduci neurobi to iste. Ja chranim jeho. On mna nie. Kym to je prikazane, mali by dodrziavanie kontrolovat. Cisla su u nas nizke, lebo sme boli zodpovedni. Teraz sa to uvolnuje, ale stale to nie je ok a ti nezodpovedni ohrozuju hlavne tych lahko zranitelnych - napr. onko pacientov - sused uz radsej ani nechodi von z vlastneho pozemk, ci chore deti - druha suseda ma novorodenca s velkymi problemami s dychacimi cestami, uz boli 2x v nemocnici, ta ma paniku niekde co i len nos vystrcit a aj s celou rodinou sa drzia doma - ani sa jej nedivim. Ti, co ruska teraz nenosia, ked su este prikazane, hladia iba na seba a svoje potreby a vobec ich nezaujima, ze by niekoho mojli ohrozit na zivote. Rozum mi nad tym zastava.
@tslobik Tak áno reštauráciam povolili otvoriť terasy,dnu ešte musia mať zavreté,čiže podľa predpisov na terase môžeš mať dole rúško a jesť či piť,ale keď z terasy odídeš a kráčaš po chodníku tak už mať musíš lebo si na verejnosti.Logigu to nemá žiadnu preto mi to nepasovalo.Správne by teraz mali povoliť bez rúška na verejnosti vonku a povinné by malo byť len v interiéri(obchody, úrady...) Veľa ľudí má trochu guláš z toho čo sa vlastne môže a čo nie.
https://www.teraz.sk/banskobystricky-kraj/v-bbs...
Pozrite si tento clanok ako pomohli ruska na akutne respiracne ochorenia a chripku v tomto roku..... Statistiky hovoria za vsetko ruska pomohli aj proti inym infekciam omnoho menej chorych je v tom istom case tohto roka v porovnani s predchádzajúcimi rokmi.....
@sisaka no že ovca 🤦 normálne som na tieto vyjadrenia ľudí alergická. Lebo každý čo toto rozpráva má potrebu byť silou mocou iný a väčšinou nepoužíva mozog alebo je to veľký sebec, ktorý myslí, len a len na seba a myslí si že všetci ostatní musia okolo neho skákať.
@sisaka zo mna nikto ovcu nerobi.
To, ze sa chodi do skoly - robi z nas ovce? Ze sa platia dane? Ze ked nemate pracu dostanete podporu v nezamestnanosti?
Toto z vas robi ovcu? Je to standardna vec ako vsetko ostatne v nasom statnom zriadeni. Mame vyhlasky, zakony, nariadenia. A toto je jedno z nich. Nevzniklo len tak. Bolo za tym vela odbornikov, ktori to navrhli na zaklade vedeckych skutocnosti.
Pozreli ste si statistiky umrti a poctu nakazenych? Sme na spici a to len kvoli opatreniam a ich dodrziavaniu.
Taki taliani, ktori si den po vyhlaseni opatreni este 30000 ludi skocilo na futbalovy zapas o par tyzdnov na stadione mali marnicu, lebo nemali kde skladovat tela.
Ano, mame mat kazdy svoj nazor. Ale treba ho stavat v takychto pripadoch na poznani a vedomostiach a nie na pocitoch a rebelantsve,aby "zo mna nikto nerobil ovcu".
@janinah a pred cim 🤦🏼♀️ rusko nechrani nikoho, je to obycajny psychologicky tah, prepusta virusy, ked uz, doktori ich nosia z uplne inych pricin a ak, tak brani kvapock. infekcii, kvapockam kt. sa dostanu do vzduchu kaslanim, kychanim,.. ma zmysel u ludi, kt. maju respirac. problemy, u zdravych je zbytocne - naopak - dychanim v nom si ho akurat tak zvlhcujes a vlhko = zivna poda pre bakterie a virusy
My nosime rusko tiez vsade a vzdy, povinne to stale je, ale myslim ze v lese v pridlrode kde neni ani nohy ho mat nemusime, ale inde ano, my sme si uz zvykli, dokonca aj 5 rocna dcera, ktora furt pištala ze ho musi mat, tak uz nastastie nepisti 👍
Ano, zatial povinne. Niekto vonku nosi ruska, ale niekto nie...
@viestta oni nosia ruska hlavne na ochranu pred smogom, my tu mame relativne dokonaly zdravy vzduch oproti nim, a po spravnosti by sme ruska pocas chripk. sezony mali nosit tiez, idealne ostat doma, kolki to dodrziavaju? kychaju a kaslu vsade mozne a pohoda, sak nejaky paralen a prechodim to
a kedze mame oproti nim relativne dokonaly vzduch, treba prijimat kyslik a nie z ruska vdychovat vlastne patogeny, hovorim o vonkajsom rozlahlom priestranstve, ruska v bankach, postach, potravinach,atd ok
@natuska87 Prosím? To nie je "moja" logika. S čím nesúhlasíte, to je dotyčného "logika"? Veď rozmýšľajte. Keď prejdem vonka bez rúška, zakašlem, nikto okolo mňa. Teraz tie kvapôčky, ktoré som vykašľala ostanú na tom mieste VONKA a počkajú si na toho, kto pôjde neskôr cez to miesto? Čo je to nové sci fi? Veď to sa rozptýli po okolí, HORE do vzduchu a čo ja viem kde ešte. Ja nechápem vášmu paranoidnému uvažovaniu.
Dýchať stále cez rúško, ešte keď prídu vyššie teploty, tá kombinácia vlhka, tepla, nejakej tej špiny z mesta, pri alergiách, astmách a iných dýchacích ťažkostiach to bude určite veľmi prospešné pre zdravie. Čiže ak nemám alergiu, asi ju čoskoro nadobudnem takýmto štýlom.
http://dfens-cz.com/jak-slusni-lide-pachaji-pre... odporucam clanok, a je v nom aj video, kde vlastne v jednu chvilu kazdy porusuje stanovene pravidlo dodrziavat odstup 2m.... uz je to proste na hlavu s tymi ruskami vonku, na verejnosti, kde nijakym sposobom nestoji vzduch a patogeny v nom, naopak. To by sme si doma ani vetrat uz od marca nemohli
@katulienkamoja nemyslim si,ze je to neohladuplne. Ak sk na vzduchu a kracas po meste,zbytocne ho mas,prave naopak skodi nam. Ja som astmatik,takze viem ako skodi celodenne nosenie ruska vsade. Medzi ludmi je to samozrejmost,ale na ulici naozaj zbytocne
stale je povinne aj v exterieri,ale my uz nenosime. len do obchodu,na postu, verejne budovy
Silou mocou rebelovať ako pubertiaci 😒 ... Ak je človek v prírode mimo ľudí alebo hoc aj inde v exteriéri v bezpečnej vzdialenosti od ostatných, no budiš, nech má to rúško napr. na krku a v prípade potreby (napr. ak niekto ide okolo) si ho dá naspäť.. OK, v poriadku. Ale nie, že si tu ľudia veselo porušujú nariadenia a behajú kade tade bez rúška, bez odstupu, proste ignorancia totálna. Neohľaduplnosť voči ostatným...
Či sme naozaj pubertiaci, kt. musia ísť zákonite proti prúdu? Alebo nebodaj malé detičky, kt. nevydržia trochu nekomfortu?
A že ovce? Máme nekonečné množstvo zákonov, nariadení, predpisov, atď atď.. Prakticky skoro každý aspekt nášho života podlieha nejakému zákonu, nariadeniu.... Tak ich poďme rad radom porušovať lebo predsa nie sme ovce 🙂 ...
A áno, máme tu smiešne čísla. Chvalabohu. Ale snáď si nemyslíme, že tie čísla sú preto, že by boli slováci zázračne imúnni 🙂 Opatrenia - to je to zázračné slovo...
@viestta ani nie, napisala som, ze ma zmysel u ludi, kt. maju respirac. problemy, ale ti by v prvom rade medzi ludi ani chodit nemali, a zaroven maju zmysel v uzavret. priestoroch, kde vzduch stoji a chodia tam aj spominani ludia kt. kaslu a kychaju a patogeny tam ostavaju, vzduch sa tam nehybe... myslim ze je uplne jasny rozdiel medzi pohybom vonku na vzduchu a v uzavretom mensom aj vacsom, stale uzavretom, priestore
Nech sa na mna nikto nehnevá ale na Slovensku to s tými opatreniami naozaj preháňajú . Žijem v Grecku a tiež mame smiešne čísla na počet obyvateľov by som povedala že ešte lepšie ako na Slovensku a to ruška ani povinne nie sú ani neboli. Tak kde sa potom stala chyba ? A nech sa nikto nevyhovára na teplo... ale slovenskej vláde to už pekne hrabe , mali by byt rúška povinne v interiéri ale nie v exteriéri
Dúfam, že toto nariadenie čoskoro zrušia.

Ľudia sa nechajú vmanipulovať úplne do všetkého, hlavne im to treba správne predostrieť.
Fajn, že ste si už mnohé zvykli na náhubky, vlastne je to úplne normálne chodiť všade s náhubkom 🙃
Bezpečná vzdialenosť je 2 m, nie 20 m, to si niekto tiež pekne nadhodil, ak môže niekto sedieť na ulici a konzumovať jedlo bez nahubku, tak si zoberiem jedlo do ruky a tiež behám bez. Našťastie toto riešiť nemusím, všetko sa vo mne búri, keď sa niekto snaží urobiť so mna ovcu.