Môže nedostatok spánku spôsobiť infarkt?
Divny nadpis, viem. Mozem dostat z nedostatku spanky vo veku 36 rokov infarkt? Mam tretie dieta, ktore fakt extremne nespi, ani v noci ani cez den, nemam moznost si s nim pospat ani cez obed ak sa aj nahodou stane, ze zaspi na viac ako hodinu. Netusim, co mu je, viditelne zdravotne nestrada, napreduje, ale trochu sa bojim o mna, v noci ma obcas pobolieva srdce smerom do lavej paze, zle sa mi dycha, cez den citim niekedy totalne vycerpanie, obcas do odpadnutia...Da sa zomriet od unavy? Narovinu. Nema mi kto pomoct takym sposobom aby to malo efekt na moju unavu.
Infarkt nie, ale spánok je pre organizmus veľmi dôležitý.
priamo infakrt nie ale dalsie choroby urcite ano...psychika je svina, akonahle je oslabena psychika, zacnu sa prejavovat choroby
Ano telo bez spanku moze mat vazne zdravotne problemy. Kde je partner? Na par hodin sa snad moze starat on aby si sa poriadne vyspala.
Narovinu...da. Telo ti jasne dava najavo,ze potrebujes oddych. Telo nezaujima,ze si matka. To ti ozaj nema kto to dieta aspon na chvilu postrazit,aby si sa vyspala? Ak uz teraz citis priznaky kolapsu a budes ich ignorovat,je len otazka casu,kedy skolabujes naozaj. Potom co s malym,ked si ta nechaju v nemocnici?
podobne som sa citila ked sa mi narodila dcera. Ja som k tomu este v polroku zacala aj pracovat... cize nedostatok spanku ma zabijal...
Mas viac moznosti... ak manzel a rodicia/svokrovci nepomozu aby si si mohla oddychnut, tak si najdi nejaku studentku ktora pojde 1-2x tyzdenne kocikat na 2 hodiny a ty si miesto upratovania lahni a vyspi sa.
@lubina ano len problem je ze ja neviem zaspat v takom case, trebars rano a vecer sa mi chce extremne spat, rano musim vypravit deti do skoly skolky, vecer zas vecerne zalezitosti, a aj ak idem trebars spat s malym o osmej, tak do polnoci je 3 krat hore, vtedy ho aj muz ponosi, ale ja proste nexaspim tvrdo. cez den zas kolotoc, jedlo, upratat, dat spat- dufat ze pospi a lahinam si sj ja, ale nedokazem cez den tvdro zaspat, iba lezim, moxno aj pd vnutorneho syresu ze cakam kedy zas bude maly plakat..neviem ma 7 mesiacov, je to extrem, aj predosli zle spali, ale toto je brutal.
vsetky povinnosti daj bokom.. ked babo zaspi, lahni si aj ty spat, ajked idealne by bolo zohnat niekoho na strazenie aby si sa vyspala.. varenie a upratovanie pocka, nikam to neutecie, hoci by si ani neupratala a jedlo objednala tak sa vobec nic nestane.. zdravie je na 1.mieste, aby bolo babo spokojne, musi mat spokojnu aj mamu
Áno, existujú na to štúdie, že nedostatok spánku privoláva infarkt. Skús si tvoju otázku dať do google a pozri si odborné články, nepýtaj sa "odborníkov" na MK.
Máš muža tak si noci striedajte a cez deň tiež nemusíš všetko robiť.
@tatapipka uplne to chapem, mala som taku nespavu dceru. Ale skor sa snaz hladat, ako sa da oddychnut a pospat si, nie ako sa neda....dietatko treba s niekym nechat, alebo babky, ak by mohli ist kocikovat a pod., aby si si ty lahla. Ak by si bola sama a vycerpana, zatiahla zaves, aby si mala tmu, tak by sa ti urcite podarilo zaspat. Ved by si vedela, ze dieta je v dobrych rukach a ty nemusis byt v strehu. Urcite treba nejako hladat, ako si oddychnut lebo ak skolabujes, tak ako sa budes starat o deti?
súcítim, mala som také dieťa čo dva roky nespalo, len v idúcom kočíku 20-30 minút
infarkt nie, ale stres a vyčerpanie negatívne vplýva na celé telo, proste muž sa k tomu musí postaviť ako chlap a nechať ťa vyspať aspoň pár hodín súvisle, cez víkend aj počas dňa, alebo si zaplať pomoc v domácnosti a ty namiesto upratovania oddychuj
chapem ta. tiez ma niekedy trasie po zlej nocim toci sa mi hlava. prehana ma. mam uplnu kentalnu hnlu som podrazdena placliva mevie sa sustredit...
Aha,ty mas muza? Ja ze si na deti sama. Tak potom nech si milostpan vezme par dni volno a odbremeni ta od povinnosti,ktore ty robit nemusis.
Asi ma tu ukamenuju v dobe kojacej, ale keď kojis, hod krpca na fľašu.. bude lepšie spat.. a fľašu mu keď tak moze ohriať a podať aj muz. Malému sa nič nestane, no ty ideš dosť na doraz.. niekde ten tlak vystrelí, ťažko povedať ale, kde to bude...
@tatapipka Netáraj!!!Preháňaš., Spánok je veľmi dôležitý to áno, ale ono ťa to dobehne inak a neskôr. Jednak oslabí sa imunita aj nervová sústava. Ale určite nie infarkt. To by tu už koľko ľudí nebolo...ja spávam málo od kedy mám deti. Čo je takmer 25 rokov. Skôr kvôli deťom, neskôr nočné behanie na wc (aj 10x za noc niekedy) a keď by som mohla spať nespím..Celý život ponocovač. Bežne som do práce spala 2,3 hodiny (hyperaktívny močový mechúr aj niekedy asi aj stres pred rannou) pred nočnou som absolútne nechodila spať. Takže som bežne pri dvanástkach bola hore aj viac ako 25 hodin..Do toho prechod návaly, nočné budenie, potom som nevedela zaspať a tu som..Síce za tie roky sa toho nazbieralo a už nie som v pohode keď musím v noci vstávať, a cez deň som veľa krát KO .Ale co už..to je život .
To dáš neboj 🙌
Damy dakujem za reakcie, aj rady, hned dnes som sa pokusila asertivne poslat myza s detmi rano, mamu po deti poobede, bola som aj z noci lepsie vyspata - maly sa sice budil kazdu hodinu, ale po kojeni zaspal, tak som dokaxala aj nieco spravit, sice nie odpocinok , ja to proste cez den nedokazem, ale bola som stokrat viac v pohode, mohla som robit veci v pomalsom tempe
Ak sa da tak skus 1den v tyzdni dohodnut, aby vstaval v noci manzel/mama/svokra/hocikto, ja som mala taketo nespinkavce a presne som cez den nevedela zaspat, uz vobec nie tvrdo a stale v podvedomi stres kedy sa kto zobudi, najhorsie obdobie pre mna, bola som zombie, velmi drzim palce

Z tohto infarkt nedostanes. Skús si prečítať čo je vlastne infarkt.