Pijete vodíkovú vodu? Aké sú vaše skúsenosti?
Pijete niekto vodikovu vodu na co vám pomohla ? Ďakujem
https://aktivnavoda.sk/vedecke-studie-zaoberaju... studie pre tych ktory si to precitaju.
@scholastika To nie sú žiadne vedecké práce, ale zbierka ničím nepodložených domnienok. Skús niečo čo by ma aspoň trochu zaujalo. Niečo čo bolo publikované v serióznom vedeckom časopise napríklad Nature.
A prejdi si anorganickú chémiu pre druhý stupeň základnej školy. Aspoň si nebudeš mýliť atómy a molekuly 😉
@fido69 Prikladám odkaz na článok v časopise Nature. Myslím, že ak by si mal aspoň trochu záujem porozumieť tématike, mohol si si ho vyhľadať aj sám a nie to bez hlbšieho porozumenia zavrhnúť.
Tu je odkaz na vyhľadanie všetkých článkov o vodíkovej vode:
https://www.nature.com/search?q=hydrogen-rich+w...
Mnoho štúdií je s laboratórnymi myšami, aby bolo možno lepšie pochopiť aj proces fungovania (skúmanie tkanív po pitve a pod.). Ale z ľudských štúdií vyberám napríklad:
Hydrogen-rich water reduces inflammatory responses and prevents apoptosis of peripheral blood cells in healthy adults: a randomized, double-blind, controlled trial
https://www.nature.com/articles/s41598-020-68930-2
A k tomu, že v prírode sa vodík nevyskytuje vo forme plynného H2 sa tam tiež niečo nájde:
Natural hydrogen resource accumulation in the continental crust
https://www.nature.com/articles/s43017-025-00670-1
Kto ale netrvá na tom, aby to bol článok z Nature, tak odporúčam:
Hydrogen Water: Extra Healthy or a Hoax?—A Systematic Review
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10816294/
Ešte čo zopár poznatkov ku vodíkovej vode:
1. Terapeutický účinok, ktorý sa sleduje vo väčšine štúdií je pri obsahu 500 až 1500 ppb. Teda do 1,5 ppm (mg/l). Vodík je vo vode zle rozpustný a ľahko uniká. Väčšina ho z otvorenej nádoby unikne už v priebehu 30 minút. Preto je potrebné pre zabezpečenie účinkov piť čerstvo pripravenú vodíkovú vodu, alebo ju krátkodobo skladovať v uzavretých nádobách.
2. K benefitom vo veľkej miere prispieva to, že pri pití bežnej vodovodnej vody pijeme vodu, ktorá má oxidačné účinky (zo zákona vyžadovaný obsah chlóru, aby bola zabezpečená sterilita) a pri vode obohatenej o vodík sa jedná o vodu s redukčnými účinkami (resp. anti-oxidačnými, ak niekomu viac vyhovuje tento termín). A o úlohe anti-oxidantov na zdravie je asi iba málo pochybností. Oproti pitiu pramenitej vody (bez chlóru), alebo vody zbavenej chlóru uhlíkovými filtrami (alebo pridávaním kyseliny askorbovej do vody) budú pozitívne účinky o niečo menšie. Pri balených vodách záleží na obsahu mikroplastov a tom, ako bola konkrétna fľaška prepravovaná a skladovaná. Pri dlhšom vystavení priamemu slnečnému žiareniu sa do vody môžu dostávať ťažké kovy ako Cr, Cd, Pb, As, Ni a tiež prchavé organické látky s potenciálne karcinogénnym účinkom a samozrejme mikroplasty
3. Ja osobne by som si dával veľký pozor na kvalitu použitého zariadenia. Keďže sa vodíková voda pripravuje elektrolýzou, použitím nekvalitných elektród môže dôjsť k uvoľňovaniu ťažkých kovov do vody. Vtedy je otázne, či prevážia benefity obsahu vodíka, alebo negatíva obsahu daných kovov. Štandardom sú preto titánové elektródy s vrstvou platiny - cena zariadení je vyššia, ale platinová vrstva značne predlžuje životnosť a zabraňuje nežiadúcim reakciám.
Dnešný svet nie je čierno-biely. Pri bežne dostupných zdrojoch vody nie je jednoznačne možné povedať, ktorý je správny. Balená voda - fajn, ak v celom reťazci prepravy nedošlo k jej prehrievaniu (napr. na korbe kamiónu) alebo skladovaním na slnku. Alebo v sklenených fľašiach. Vodovod - ak sa z vody odstráni voľný chlór. Voda upravená reverznou osmózou - iba pri použití remineralizačného filtra (a aj tie sú zvyčajne málo účinné), alebo iného spôsobu remineralizácie. Vodíková voda - ak som si istý, že pri elektrolýze sa neuvoľnia žiadne nežiadúce látky.
V mojom prípade používam stroj na úpravu vody s uhlíkovým fitrom na odstránenie chlóru, reverznou osmózou s remineralizačným filtrom, generátorom vodíka a UV sterilizáciou.
Ešte čo zopár poznatkov ku vodíkovej vode:
1. Terapeutický účinok, ktorý sa sleduje vo väčšine štúdií je pri obsahu 500 až 1500 ppb. Teda do 1,5 ppm (mg/l). Vodík je vo vode zle rozpustný a ľahko uniká. Väčšina ho z otvorenej nádoby unikne už v priebehu 30 minút. Preto je potrebné pre zabezpečenie účinkov piť čerstvo pripravenú vodíkovú vodu, alebo ju krátkodobo skladovať v uzavretých nádobách.
2. K benefitom vo veľkej miere prispieva to, že pri pití bežnej vodovodnej vody pijeme vodu, ktorá má oxidačné účinky (zo zákona vyžadovaný obsah chlóru, aby bola zabezpečená sterilita) a pri vode obohatenej o vodík sa jedná o vodu s redukčnými účinkami (resp. anti-oxidačnými, ak niekomu viac vyhovuje tento termín). A o úlohe anti-oxidantov na zdravie je asi iba málo pochybností. Oproti pitiu pramenitej vody (bez chlóru), alebo vody zbavenej chlóru uhlíkovými filtrami (alebo pridávaním kyseliny askorbovej do vody) budú pozitívne účinky o niečo menšie. Pri balených vodách záleží na obsahu mikroplastov a tom, ako bola konkrétna fľaška prepravovaná a skladovaná. Pri dlhšom vystavení priamemu slnečnému žiareniu sa do vody môžu dostávať ťažké kovy ako Cr, Cd, Pb, As, Ni a tiež prchavé organické látky s potenciálne karcinogénnym účinkom a samozrejme mikroplasty
3. Ja osobne by som si dával veľký pozor na kvalitu použitého zariadenia. Keďže sa vodíková voda pripravuje elektrolýzou, použitím nekvalitných elektród môže dôjsť k uvoľňovaniu ťažkých kovov do vody. Vtedy je otázne, či prevážia benefity obsahu vodíka, alebo negatíva obsahu daných kovov. Štandardom sú preto titánové elektródy s vrstvou platiny - cena zariadení je vyššia, ale platinová vrstva značne predlžuje životnosť a zabraňuje nežiadúcim reakciám.
Dnešný svet nie je čierno-biely. Pri bežne dostupných zdrojoch vody nie je jednoznačne možné povedať, ktorý je správny. Balená voda - fajn, ak v celom reťazci prepravy nedošlo k jej prehrievaniu (napr. na korbe kamiónu) alebo skladovaním na slnku. Alebo v sklenených fľašiach. Vodovod - ak sa z vody odstráni voľný chlór. Voda upravená reverznou osmózou - iba pri použití remineralizačného filtra (a aj tie sú zvyčajne málo účinné), alebo iného spôsobu remineralizácie. Vodíková voda - ak som si istý, že pri elektrolýze sa neuvoľnia žiadne nežiadúce látky.
V mojom prípade používam stroj na úpravu vody s uhlíkovým fitrom na odstránenie chlóru, reverznou osmózou s remineralizačným filtrom, generátorom vodíka a UV sterilizáciou.
@ivan_b85 predavas to? 😀
@ivan_b85 predavas to? 😀
@liv1 Nie, nie som predajca. Preto som nepísal žiadne konkrétne údaje - s podobnými vlastnosťami sa dá nájsť viacero prístrojov od viacerých výrobcov. Spomenul som aj použitie kyseliny askorbovej, ktorá odstraňuje voľný chlór z vody a upravuje ORP tak, že je má tiež redukčné účinky (anti-oxidačné). Stačí si dať pozor na neprekročenie dávky. Niekde sa píše o bezpečnej dávke až 2000 mg denne, ale dávka do 500 mg denne je preukázaná, nie len ako bezpečná ale aj zdraviu prospešná. Keďže je to stále mnohonásobne viac, než je potrebné na elimináciu voľného chlóru a zmenu ORP, bohato by stačila aj dávka 100 mg kyseliny askorbovej (vitamínu C) na 1 l vody. Výhodou je, že nie je prchavá, ako vodík.
Ja som ohľadom vody už dlhšie uvažoval o jej úprave, keďže obecný zdroj vody má dosť premenlivú kvalitu a občas je vyšší obsah železa a mangánu zrejmý. To by nebol až taký problém - okrem občasného mierneho sfarbenia vody. Vzhľadom na geológiu okolia by som ale nemohol vylúčiť ani obsahy olova v nej. Preto reverzná osmóza, aj keď to v mnohých oblastiach nie je vôbec potrebné. Vodíkový generátor bol už len niečo, čo som chcel, keďže účinkom (najmä znižovanie oxidačného stresu a protizápalovým účinkom) verím a sú aj vedecky podložené. Samozrejme, ako vyplýva aj z uvedených článkov, je potreba ešte vykonať ďalšie štúdie na ľuďoch, aby sa všetko potvrdilo.
Vrátim sa ale k predajcovi, ktorý bol u mňa prezentovať prístroj. Najprv meral TDS. Ak by som aj prehliadol to, že TDS meria iba celkové rozpustené látky a nie obsahy a pomery jednotlivých prvkov a informácia je teda veľmi obmedzená, tak výsedok bol: moja voda z kohútika mala niečo pod 150, voda po úprave prístrojom (reverzná osmóza s remineralizáciou) niečo málo pod 50. A prezentoval to ako potrebu na úpravu vody. Odporúčanie na TDS pre pitnú vodu je ideálne 50 až 150. Pod 50 sa neodporúča. Inak, dobré TDS je až do 500 a maximálne až do 1000 mg/l pre pitnú vodu (to je už ale pomerne tvrdá voda). Voda pred úpravou bola teda úplne ideálna. Opäť, ak by som sa nebál vyššieho obsahu olova, ten prístroj by mi de facto zhoršil kvalitu vody! On to ale prezentoval ako potrebné. Potom ale prišla tá skutočná perla. Použitie malého elektrolyzéra, ktoré malo odhaliť obsahy kovov vo vode podľa sfarbenia. Najprv použil vodu z kohútika a voda sa po chvíli sfarbila do oranžova a vytvorila sa pena (plus sa pri tom dosť zahriala). Pri rovnakom teste s upravenou vodou bolo sfarbenie omnoho menšie. Opäť, podľa toho uvádzal, že je potrebná úprava, keďže podľa jeho interpretácie v neupravej vode bol vysoký obsah kovov. Z časti mal aj pravdu. Ale dôvodom bolo, že robil elektrolýzu prístrojom s elektródami, ktroré do vody uvoľňovali kovy, čo bolo jasné zo sfarbenia elektród - namiesto kovovej farby boli tmavé. Takže materiál nebol inertný. To je to, pred čím som varoval. Inak, ten prístroj na akože meranie kvality vody si môžete aj vygoogliť. Stojí pár Eur. Takže nejaké titánové elektródy s platinovým povlakom nehrozia. A prečo bol teda rozdiel v sfarbení? Nemeral vôbec čas, ako dlho tú elektrolýzu nechal vo vzorkách. A keby aj použil rovnaký čas, tak samotný rozdiel vo vodivosti vody by pri rovnakom čase spôsobil uvedený rozdiel - koľko kovov sa z elektród stihlo do vody uvoľniť. Za mňa opäť veľmi pofidérne meranie hraničiace až so zavádzaním zákazníka (alebo len nepochopením fyzikálnych princípov?). Aby som to zhrnul, na základe tej konkrétnej predvádzačky by som ten prístroj nekúpil. Kúpil som ho výlučne na základe mnou naštudovaných informácií a mojich konkrétnych potrieb.

ja mam konkretne tuto BlueWater BW900 - Hydrogen, mne pomaha pri migrenach tiez, neviem preco, ale je mi vzdy lepsie