icon

Riziká nezdravej stravy pre dospelú dcéru

19. júl 2024

Mám síce dospelú dcéru.. ale jej strava je hrozná.. napíšem bežný deň : na raňajky redbull/ sladká tyčinka, obed nejaké pletenky, cesnakove uzle, .. príde z roboty dá si čipsy a to je naozaj vsetko.. vodu len sladkú čistú vypije
Nejje mäso, nejje, vajcia, zo zeleniny zje 2 veci
Raz za mesiac si dá bryndzové halušky to lubi , pripadne nejaký langos, alebo syrové cestoviny
Viac ju naozaj nevidím jesť… ona si z toho tobi srandu
Ja viem poviete že je dospela ale pochopte že je to dcéra…
Čo si myslite čo jej hrozí takouto stravou?

yosi
19. júl 2024

@ivik4 Ja som si po univerzite našiel prácu ďaleko od domova. Býval som na hoteli na úplnom okraji jedného krajského mesta. Keď som sa vrátil z práce, už sa nevarilo a obchod bol len jeden taký dedinský / sídliskový kde je len to najnutnejšie a najbližší veľký obchod bol pekne ďaleko. Navyše tam poobede už toho veľa nemali. Keďže to bol hotel a nie ubytovňa, nedalo sa tam variť. Maximálne zohriať vodu na Vifonku. Takže buď som si na celý týždeň nakúpil šaláty, bagety, rybacie konzervy, jogurty... alebo som nejedol nič. Ešte bola možnosť zájsť do pizzerie ktorá bola pri hoteli, ale hoci pizzu milujem, každý deň sa to jesť nedá. Dá sa tak žiť nejaký čas, ale nie navždy

h2
19. júl 2024

@modrykolibrik Keď pije redbully a sladké vody, tak od hladu neumrie, energiu jej to dodá. Bohužiaľ, okrem tej energie už nič.

natall113
19. júl 2024

@h2 autorka píše v odpovedi že dcéra tvrdila že týždeň nejedla, potom si dala chipsy a bola najedená to bola zrejme reakcia na to.

h2
19. júl 2024

@natall113 Ja som to adresovala prispievateľke, ktorá tvrdila, že ak by nejedla týždeň, tak by zomrela. Nezomrela, keď prijíma energiu z tých nápojov.

natall113
19. júl 2024

@h2 v tom m prípade sa ospravedlňujem

marianarem
19. júl 2024

No znie ta strava hrozne, tiez ma napadlo, ci nema z toho depresie. Ale dospeleho cloveka nedonutis, neukontrolujes...Mozno este nejaky kompromis, keby si tie bagety aspon niecim naplnila alebo kupila take cerealne s roznymi semienkami. Na ranajky ked uz sladku tycinku, tak nejaku musli, granola..Chipsy su aj cicerove, sosovicove, nesmazene, ale pecene.
Na druhej strane, ked si spomeniem na svoj jedalnicek na VS, ovela zdravsie to nebolo. V jedalni bol kazdy den v ponuke vyprazany syr s tatarkou a dala som si ho minimalne raz do tyzdna. Prekladane to bolo obcas rybimi prstami. Ked bolo v ponuke sladke, tak samozrejme to. Co sme si varili na izbe, tak to boli cestoviny s mastnymi syrovymi omackami, vysmazany lansmit, lacne klobasy...Niekolkokrat do tyzdna langos, majonezove salaty z bufetu, Wifony. Sladkosti samozrejme kopec, same Fidorky a cokolady. Asi najzdravsi z toho vsetkeho bol jogurt na ranajky, ale smotamovy ochuteny. Ovocie a zelenina nic. Pecivo len biele. Ked si teraz na to spomeniem, tak nechapem. A bola som zdrava, imunita ovela lepsia ako teraz.
Vyriesilo sa to postupne same. Okolo tych 25 rokov sa mi postupne zacali menit chute. Pecivo mi zrazu islo na chut cerealne, zacali mi chutit salaty, ovocie vo velkom. Mozno aj dcera z toho vyrastie. Ako dieta jedla ako? Ja dobre, pestro, ta VS bola taky ulet, kedy som si o strave zrazu rozhodovala uplne sama a proste najviac zo vsetkeho mi chutil junk food a sladkosti, tak som jedla to, ale postupne sa to otocilo.

amelie2017
19. júl 2024

Ja mam 21 rocnu kolegynu. Uz by som povedala, ze nie s nadvahou, ale obeznu. Pije len colu a 4 z 5 dni ju vidim jest len hranolky s kecupom. A potom bagetu. Na fotkach z pred par rokov stihlucke dievca. Vraj pribrala z antikoncepcie. Dost sa tomu cudujem, jej mamina je stihla, priatel je triatlonista. Kazdorocny ucastnik iron man sutaze.

miadi
19. júl 2024

To ze neje maso je uplne ok. Ja som nejedla od 3r do 24r a potom seafood raz za rok kusok kurata telacie bravcove nikdy. Ale mala by jest strukoviny. Zeleninu ovocie. Problem je ze nepije nic nesladene. Casom z toho moze vzniknut nadvaha. Snad ju to prestane bavit . Takto Asi nejedla vzdy ?

yosi
19. júl 2024

@miadi Žiadny karfiol mäso nenahradí

miadi
19. júl 2024

@yosi karfiol nie je strukovina . 😁si predstav ze som uplne zdrava neberiem ziadne lieky a kazdy tyzden dam 18km peso.

martinka13
20. júl 2024

Tak zrejme sa tak podobne stravovala aj keď bola dieťa. Niekde ten návyk musel vzniknúť. Teraz s tým už nič nespravíš. Jej telo, jej život. Možno keď začne mať nejaké zdravotné problémy, zmení to.

dettilv
20. júl 2024

Napr zuby a krv mám úplne zle.

viestta
20. júl 2024

Este napis, ze dnom svojich 18 narodenin zmenila takto stravu. Cele detstvo jedla zdravo, aj v puberte sa stravovala zdravo... Keby mala dobre navyky z detstva tak sa +/- stravuje rovnako, ak sa celu mladost stopala kravinami, tak teraz uz len sama musi chciet zmenit stravu. Ty uz mozes iba poradit ale tvoje raby nemusia byt vypocute. Je dospele, zodpovedna za seba

eliska13
20. júl 2024

@martinka13 vôbec to nemá nic spoločne s tým ako jedla ako dieťa.Vela ľudí sa opustí v podnajmoch na VŠ, pri detoch.... Je lenivá si niečo uvariť, ráno si dat redbull je len úplný primitivizmus.Nespamata sa pokým ju zdravie nezradi

1sally12
20. júl 2024

To jak u nás v práci jedna..je u nás len pár týždňov ale teda normálny obed ešte nemala. Ráno si dá kávu s nejakým keksom a poobede to isté🤦‍♀️ 2x milu zapije vodou, poobede ďalšia káva a ďalšie sladké🤦‍♀️

earlgrey
20. júl 2024

Mám kámošku, ktorá vypije denne 5-6 káv...ale tá káva vyzerá takto ... 1 lyžička instantnej kávy a 7 lyžičiek cukru...samozrejme k tomu 2-3 cigaretky...naposledy bola u mňa na návšteve a hrozne sa na ňu pozeralo....nesúdim, každého osobna vec, ale tá žena je večne podráždená, nespokojná, v strese, negatívna...síce sa smeje stále, ale ten smiech je len výplodom toho stresu a nervozity...takže áno, stravovacie návyky ohrozujú aj psychiku človeka...

hylary
20. júl 2024

Nepíšeš ako jedla v detstve a keď dospievala.. som toho názoru že strava dieťaťa sa.formuje od mala.. čiže ako si ju "naučila" tak máš... Neverím že ak by normálne jedla.od maličkého dieťaťa tak že by to dospelo do tohto štádia..

7miriam77
20. júl 2024

Ona sa zbadá,keď jej začne haprovat zdravie. Z tejto stravy,čo opisujes hrozia rôzne choroby...plus nanič imunita. Ty jej môžeš len dohovarat, no zvyšok je jej rozhodnutie

jana_eyre_2
20. júl 2024

Verím že toto je ťažko sledovať.. ja ale v mladom dospelom veku som sa stravovala tiež na prd, nejedla som vlastne nič zdravé a keď som videla čo je môj vtedy ešte len priateľ, tak to bolo ešte horšie.. príklad mňa - raňajky nič, obed rožok s maslom a keksy, cokolada, večera to isté.. príklad jedla môjho muža kedysi - ráno cigareta, cez deň 7kav bez mlieka, obed čo bolo v kantine, najlepšie niečo tučné.. samé cigarety, večera klobása 🙈 hrozne keď si spomeniem.. lenže keď sme dospeli naozaj nie len vekom nás jedálniček sa zmenil a to výrazne..

Môj muž už nepije kavu asi 15r, nefajčí 13r, jeho gro surovín je zelenina a mliečne výrobky, neje absolútne nič sladké, mäso pomenej, najviac ryby.. ja mám síce stále rada pečivo, ale jem veľa ovocia a zeleniny, nefajcim a sladkosti sa snažím jesť malo.. a čo nás zmenilo? Myslím ze najmä to, že sme videli v zivote smrť, závažné choroby a starosti.. to otvorí oči mnohym ľuďom..

Týmto všetkým chcem povedať ze v mladom dospelom veku sa ľudia často stravujú strasne, ale neostane to tak navždy.. nakoniec si uvedomia ako jedlo a pohyb dokáže ovplyvňovať ich život.. na tvojom mieste by som jej povedala svoj názor a povedala by som jej kncomu vsetkemu zle stravovanie vedie, ale viac by som nechala na nu..

Ja mam ešte len školopovinné deti, od malička sa snažíme im vstepovat že jedlo a pohyb je neuveriteľne dôležitý a často sa rozprávam s nimi o dôsledkoch zlého stravovania.. napriek tomu neviem ako budú žiť keď budú dospelí a nebudem už mať dosah na to čo budú mať na tanieri, nie som naivná a mozno že tiež budú mať obdobie ked budú ignorovať to čo som im kedy vravela a k čomu viedlq.. snáď sa ale neskôr uvedimia..

jana_eyre_2
20. júl 2024

A teda obaja nepijeme vôbec, manžel si dá pivo raz za čas..

kandelabra
20. júl 2024

Mna by zaujimalo, ako sa stravovala do 18, ake navyky jej boli vsepovane, co sa dovtedy robilo preto, aby vedela, ako strava vplyva na cloveka. Kazdopadne teraz je dospela a hoci ta to trapi, ona musi pochopit sama...

iwesska
20. júl 2024

Chapem ta,ja mam pubertaka,vyrastal na zdravej strave a stale sa snazim,aby tak doma jedol,ale ked je sam,tak sa dzga samymi hlupostami,lebo aj kamarati...Hneva ma to,lebo ma zdrav.problemy a sladke/mastne musi obmedzovat a jemu to je u prdele,este aj lekarka mu dohovarala. Chapem,ze pozerat sa na dospelu dceru,ktora ma z toho prdel,musi byt strasne. Raz na to pride sama. Kazdy den na redbulle vedie k zvacseniu srdca a jeho zlyhavaniu - kludne jej posli clanky,kde sa to pisu lekari. A zaludok si dodzube tak,ze sa jej proste zapali,bude mat bolesti a potom prestane aj sama od seba,to ti garantujem. Zrejme aj cukrovka sa prida,kedze pankreas je nonsop pretazeny.

bmolko
20. júl 2024

Kym sa dostala do tohoto stavu a varievala si jej doma ty, co ste jedavali? Ja mozem byt so svojimi dvoma dcerami spokojna. Od 6-7 do 18tich rokov vrcholovo plavali, takze tam bola zdrava strava popri 5-5,5hodinovom treningu denne samozrejma. A to si preniesli aj do sucasnosti, ked maju 21, resp. 23 rokov.

catherinah
20. júl 2024

Vôbec to nemusí byť návykmi v detstve. Môže to kľudne robiť preto, LEBO MÔŽE. Chuti jej to, nikto jej to nezakazuje keďže je dospelá. Ja som mala dlho stravu naprt. A občas ešte mam také tendencie a celé detstvo sme jedli pekne, zdravo, mamina varila čerstvé každý deň.

marianarem
20. júl 2024

@viestta No ako pisem vyssie, my sme mali prave doma dobru stravu, vela strukovin, zeleninu, ovocie, aj maso, proste vsetko a ja som nikdy nebola vyberava. A na tej vysokej skole, ked som si o tom rozhodovala sama, tak jedna velka tragedia. Hlavne na ten lacny lansmit, ked si teraz spomeniem, ako som si to este vyprazala na oleji 🙈 Este som si teraz spomenula na americky hotdog z junk food stanku, kde som si nechala nakydat kecup, horcicu aj majonezu naraz, az mi to tieklo po brade 🙂 A taketo veci boli na dennom poriadku, doslova. Nie je to vzdy tak, ze zvyk z domu ostane na cely zivot.

nelka93
23. júl 2024

Len tak medzi rečou, nemôže mať bulimiu?

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
mircalla
23. júl 2024

Tak super junk food. No co si o tom mysliet...dobehne ju to neskor. Tu nejde o to, ze je malo, ale totalny junk, ziadna kvalitna alebo aspon primerana strava. Vsetko co konzumuje, je nezdrave, keby to bolo aspon nejako vyvazene. No co jej hrozi - vredy, rakovina, cukrovka, ale vsak to vies

margotka17
23. júl 2024

@yosi neboj sa ja som v sedemnástich ráno vypila kakao, na obed pečené špekačky a zvyšok dňa som Lentilkovala 🫣, keď som bola na brigáde tak občas vyprážaný syr som zjedla. Časom sa to nejako zmenilo, no mám jedla, ktoré by som za žiadnych okolností nejedla a to paradajkovú polievku, vnútornosti, halušky s tvarohom.....

katkakuch1
23. júl 2024

Milá autorka. Určite ti to trhá srdce ale nič s tým nespravíš. Takéto stravovanie naozaj nie je vôbec v poriadku a dcéra na to neskôr určite doplatí. Až telo prestane produkovať nejaké živiny, ktoré už nebude zvládať bez pomoci rôznych potravín. Nezmôžeš teraz určite nič a ja viem, že je to hrozný pocit. Lenže dcéra na to musí prísť sama. Mám 25 a aj keď som sa od našich odsťahovala v 19/20 nikdy som sa takto nestravovala. Občas si dám niečo nezdravé ale s manželom skôr preferujeme zdravšiu stravu. Tá voda ale musí byť naozaj záhul na to telo.. takýmto štýlom si môže priviesť cukrovku.. držím palce, aby sa spamätala. Neviem, či ti pomôže sa s ňou porozprávať, keď sa takto vysmieva.. musí len dopadnúť na dno.