icon

Spíte pri otvorenom okne?

26. okt 2023

Dievcata spavate pri otvorenom okne? Nemyslim dokoran, ale tak aspon na vetracku. My cez leto ano, ale teraz uz rozmyslam, ci to vobec je vhodne, zdrave...
Neviem, poradte.
Este k tomu aj syn chodi k nam do spalne niekedy do postele a ten teda spava vselijako poodokryvany..

jankalukasova
26. okt 2023

@domkakvet tak... Každý to ma nastavené inak. Nemyslím si, že to treba škatuľkovať do "spôsobov spania". Proste ja by som sa u Teba uvarila, pravdepodobne by ma začala strašne bolieť hlava. Tento problém som mala v pôrodnici, kde bolo 28°C🙈 do dnes som vďačná za príčetnú spolubývajúcu, ktorá mala rovnako potrebu otvoriť okno (áno, vo februári, áno pri úplných novorodencoch) a v rámci možností sme sa vyspali. No a Ty u nás jednoznačne zamrzneš. V dome máme bežne 21°C-22°C.

januska12323
26. okt 2023

@domkakvet keď je vonku - 10 vnútri určite nie je - 10, to by muselo byť okno otvorené dokorán niekoľko hodín. Teraz je v noci vonku okolo 10 stupňov a ráno keď vstanem je v izbe len o troška chladnejšie ako bolo pred spaním.
Neviem ako u vás ale u nás sa ľudia v noci zakryjú, niekto až po mihalnice a spia. Zima sa ti pod paplón proste nedostane.

euka210
26. okt 2023

nie, v takom case uz nie, ved by som zamrzla. My si kurime podla potreby a teda mame okolo 20C.

mistymay33
26. okt 2023

Ja byvam v panelaku a v spalni mame vypnuty radiator cely rok a vetracku mame otvorenu. Iba ked je v noci naozaj zima - t.j. -5 a viac, tak vetracku zatvaram. V spalni mame tak 18-19 stupnov a to mi vyhovuje.

yoxinka
26. okt 2023

Ako …. Ja neviem, ale je mi zima, spím pri zatvorenom okne. Je mi teplo alebo príjemne pri otvorenej vetračke, spím tak. To vážne sa, ženy, potrebujete radiť aj o tom, či otvoriť alebo zatvoriť okno???? 🤯🤷‍♀️

mimolimit
26. okt 2023

Spim celorocne pri otvorenom okne - nie vetracke a v spalni vobec nekurim. Az ked v zime mrzne riadne, dam sem-tam len vetracku. Mam v zime paperovy paplon, ziadna ciapka na hlave🙂

bronkax
26. okt 2023

😲 to vám vážne nie je nikomu zima? My už mesiac v noci nevetrame a po troche kurime inak by som umrela. A to nemáme deti v izbe ale ja osobne by som to nezvládla. Odkiak beriete toľko telesného tepla? Dajte tipy ušetríme na plyne 🤣

elanor
26. okt 2023

kedze mame vsetky spalne od hlavnej ulice, a ja potrebujem na spanie vramci moznosti ticho, neexistuje v noci mat okno otvorene, nikdy.
A kedze som este k tomu zmrzlina, tak by ma v 90% roka trafil slak a "odmrzla" bych.
Teraz mame v spalni 23-24st, a uz davno som vymenila kratke pyzamko za dlhe, a som zakutrana pod perinou. Zatial ale este nekurine. Az pojde vonku pod 10st., isto aj radiator pustim.
Musim mat v spalni tych 23-24st., lebo inak konecna...

iplny ideal je na zaciatku / konci leta ked tam mame 26st, v kratkom, len tak, nezakryta, to je paradicka 🙂

matkahelka
26. okt 2023

my sme opacny tabor- my sme tzv. neprikryvacia cela rodina, takze okna mame teraz logicky zatvorene a kurime normalne celu noc. aj teraz spi skoro 2 rocna len v kratkych rukavoch a kratasoch, vobec neprikryta. a spava takto kazdu noc. a my zvysok rodiny rovnako.

tosomja
26. okt 2023

Áno, vkuse mám otvorené okno v spálni, a spia so mnou aj deti. ..aj v iných izbách ráno a večer. Alebo pri varení, upratovaní.
Jedine, keď je manžel doma, tak zapne na 5 radiátory a pozatvára okná, že mu je zima. Ja vtedy neviem dýchať.

anesim
27. okt 2023

Okno otvorene cely rok,( nie vetracka), teraz este stale otvorene cele, a ked su minusove teploty, tak je otvorene na nejakych 10 -15 cm. Je otvorene tak, ze smeruje na mna, postel mame kusok od okna. Radiator v spalni nezapinam vobec, dcera len ked sa uci. Aj dcera mava otvorene okno normalne, spime tak od prveho dna ako sme prisli z porodnice, - postielka bola na druhej strane izby. ,ani jednu noc nespala,ze okno by bolo zatvorene, a to uz ma 19 rokov.
Najlepsie sa nam spi od oktobra do marca, potom uz je teplo .

heidy222
27. okt 2023

@domkakvet ja som žila v Holandsku a tam tak každý spal, ale fakt že každý a boli ľudia čo vôbec v domoch mali kúrenie len dole. Ja som si tiež za 5 rokov nezvykla, aj ked je pravda že je to zdravšie. Ale nekurim v noci máme tých 18 stupňov, dobre sa mi spí ale v teplom pyžame

kvetinka75
27. okt 2023

teraz mám už len mikrovetranie. Keď sa ešte viac ochladí bude okno zatvorené. A nekúrime. V podstate máme kúrenie zapnuté až keď je okolo 0 príp. pod nulou. Stále máme tak príjemne teplo a v prekúrenej miestnosti sa nám zle spí

kvetinka75
27. okt 2023

@domkakvet tak to si neviem predstaviť ani v zime, keď je niečo nad 0 mať stále otvorené okno a nekúriť. To už by mi bola zima a poriadna. A to bývame v podstate na juhu SK,

kvetinka75
27. okt 2023

@bronkax hlásim sa , ja mám už len mikroventranie. Ak by bola otvorená vetračka, do rána mi je zima. Nerada spím v župane, tak nechávam iba takto otvorené a mám krátke tričko a nohavice pyžamové. A muž niekedy v noci keď sa zobudí, že na neho fúka alebo mu je zima, tak zatvorí a ráno otvárame vetračku a v spálni je celý deň otvorená. Zatiaľ. Kým sa neochladí ešte viac. Potom už len nárazovo vetráme. ale na FB sídliska sa už pri 18tich teplotách niektoré ženy ozývali, prečo sa nekúri a dosť ich bolo, že im je zima. Tak my máme stále tak normálne, nepotrebujem kúriť. chodím doma v tričku a teplákoch, legínach a keď dlhšie sedím a vetrám hodím si mikinu a sedím v nej. Lepšie sa dýcha.

guudy
27. okt 2023

Aktualne mame otvorenu vetracku a nosime letne pyzama. Paplon pouzivame celorocne uplne najtensi, aky som zohnala. Termostat je v spalni na noc nastaveny na 16, kurenie sa nespina, takze v pohode. V najtuhsej zime vymrazim spalnu pred spanim, ale potom mame uz len mikrovetranie. Paplon teda rovnaky, pyzamo vymenime za dlhe.
Cez den sme doma stale v kratkych rukvoch aj gatiach. Vsetky vetracky su otvorene cely den. Nekurime. Ale teda byvame v zateplenom tehlovom dome.

sima234
27. okt 2023

V lete pri otvorenom okne. V zime máme zatvorené okno, vyvetrám pred tým než ideme spať, otvorím okno úplne tak na 10 min (podľa teploty vonku). Kúrime málo, tiež záleží od teploty vonku. Ale nakoľko sme rohový byt, tak máme v spálni chladno celoročne.

poleva
27. okt 2023

Ano mame vetračku, aj deti... maju 13 rokov

0silvia0
27. okt 2023

@domkakvet ja odpadnem, že v posteli čiapku na hlave😍 Ja osobne som mala čiapku na hlave keď som bola decko. Pred dvadsiatimi rokmi ako dospelá som si jednu kúpila, ale doteraz som ju nemala na hlave, a to pred 20timi rokmi ešte boli poriadne zimy. Keď mi je fakt zima na uši, používam kapucňu na vetrovke, to mi úplne stačí. A keďže neviem spať pri zatvorenom okne, musím mať vetračku, tak keď je fakt vonku už treskúca zima, spím v župane (ja viem, divné), ale otvorenej vetračky a čerstvého vzduchu sa nedokážem vzdať, radšej budem spať ako debil v župane.

kvetinka75
27. okt 2023

@0silvia0 poznám takých ľudí. Je im zima na hlavu tak spia v čiapke. Môj muž si tiež v zime občas hodí niečo na hlavu. Čiapku, kapucňu. Kúriť nechceme, to sa zle spí, tak keď má pocit, že mu je zima na hlavu, tak to rieši takto.

maryetta
27. okt 2023

Ano. Otvorim okno aj dokoran. Zalezi ako je vonku. Ci je 10-15 stupnov(aktualne) alebo -2 co bolo nedavno.
Tak otvorim ci na 15min. Tuto noc som otvorila a zaspala. Tak bolo asi aj hodinu dve.
Ale otvaram dokoran. Pre mna vetracka nejaka straca vyznam.

0silvia0
27. okt 2023

@kvetinka75 aj môj muž mi hovoril o strýkovi, ktorý večer o siedmej v lete či v zime ležal zababušený v posteli s čiapkou na hlave v teplom prádle, mi to pripadalo čudné, ale asi je ich viac😎, lebo oni ako malí spávali v nevykúrenej miestnosti, hovoril, že koľkokrát im zamrzla voda v pohári, tak tento ich strýko bol pre nich exot.

viestta
27. okt 2023

@domkakvet nie, v spalni nekurime cely rok. Ked je tam v lete nad 20° tak uz sa necitim pohodlne. A zima nam nie je.

kvetinka75
27. okt 2023

@0silvia0 tak v takejto zime by som asi aj ja mala čiapku na hlave 🙂. U nás je príjemne, nie zima ale pocitovo mu je chladno. Skúšali sme aj prikúriť ale potom bol v spálni hrozný vzduch, nedalo sa nám poriadne spať. Takto rieši takto. Nie je to každú noc ale iba občas.

majlo1234
27. okt 2023

Kym som bola sama, milovala som to. Muz mi uz okno zatvaral a syn spi bez paplona, to si netrufnem. Ked zas budem raz soavat sama, rada sa k tomu vratim

hefo
27. okt 2023

Čiapka má význam pri spaní na štýl starého Anglicka, v nevykúrenej izbe 10 stupňov, hrubé periny a vyhrievací kameň do postele. Ja som istý čas spával pri cca 15-tich, a to čiapku nebolo treba.

yanni
27. okt 2023

Jasne, ze pri otvorenom. A ani nekurime. Ani v detskych izbych. Na to je este velmi teplo. Cez den svieti do izieb slnko, dom je novy, dobre izolovany, cze den je este stale 10+, dnes a cez vikend ma byt dokonca 18 stupnov. V noci je tiez este relativne teplo, mali sme sice uz aj 2-3 noci okolo nuly ale tak, ked mi je zima, mam paplon. Deckam zima nikdy nie je, behaju v trickach, kratasoch, bez ponoziek. Byvame 90 km od Alp.

hiro
27. okt 2023

@domkakvet "to co potom ani nekurite v zime vobec?". Cele roky sme nekurili stacilo nam ked bolo 22-23 stupnov, zapiname par krat ked je fakt velka zima. Teraz sme bez kurenia v detskej je otvorene okno ale v obyvacke mame 24,5...

sims4
27. okt 2023

Ako kedy. Dnes do rána sme mali vetračku otvorenú a v pohode, ale sú dni, kedy mi je fest zima, že máme komplet pozatvárané, lebo mrznem 😀

cherrystone
27. okt 2023

ja neznasam, ked odniekial citim prudit studeny prievan, takze hned po lete zavrete celu noc a v lete, ked fuka, tak tiez. a bez hanby si aj prikurim, ked sa ochladi 😃 vzduchu mame v spalni dost, nakolko dvere nezatvarame. okna v byte su tiez zavrete, okrem varenia, vtedy dam vetracku. vetrame narazovo, ze otvorim dokoran na 10-20 minut, ked sa vymeni vzduch zavriem.