icon

Sú raňajky dôležité?

6. nov 2025

Ako sa naučiť raňajkovať? Lebo ja som snáď nikdy neranajkovala pred odchodom do škôlky, školy, práce a to už mám tento rok 50. Keď som bola malá mama chodila do práce o piatej, tak som v polobdenom stave bola šupnuta k babke ktora mi možno aj dávala jesť možno nie nepamätám si. Do školy som chodila sama a aj keď som mala pripravené rožky vzala.som ich zo sebou. Sš si už pamätám jasné, po piatej som odchádzala z domu, 6:20 prestup na druhý spoj 7:30 škola. V bude som sa buď učila alebo spala a jedla som iba cez prestávku alebo ak odpadla hodina. V práci sme si robili raňajky aj každý jedol ako mal čas niekedy až o desiatej. Potom prišli deti, asi sú po mne ale pred odchodom do mš nechceli nikdy jesť a zostalo im to doteraz. A tak isto ako mne je im zle pri každom cestovaní, je jedno či auto, autobus, možno vo vlaku menej ale záleží kde sedim
Snažila som sa samú seba prinútiť, ale mne to žalúdok neberie, napína ma. Skúsila som jesť ovocie, napr rozpolila slivku, ešte prvú polku ako tak ale pri druhej má už zas napínalo. V práci som sama, väčšinou bez obedňajšej prestávky. Tu na okolí ani nie je miesto kde by sa dalo sadnúť. Ani veľmi hladná nie som. Problém je ten že som hladná až večer.
Cez víkend a keď nikam netreba cestovať sa v pohode najem.

Strana
z3
anonym_823ec9
6. nov 2025

tiež ráno hneď nejem, až okolo 9tej mi začne chutiť, mám to tak celý život, tiež som 50+

mandzula
6. nov 2025

Je to individuálne, pre mňa sú, pre iného nemusia, ja bez raňajok nejdem ani von so psom. Okrem toho väčšine ľudí, najmä starších, do prvého jedla páchne z úst, zrejme z prázdneho žalúdka.

anonym_8fc1bf
6. nov 2025

@anonym_autor jedávam až okolo 10. Dovtedy mi nechutí. Mám to tak od mala.

kavasmliekom
6. nov 2025

Ja som 40+ a od školy neraňajkujem. Jedla som až desiatu v škole a teraz jem až obed. Ale zato doobeda vypijem aj 3 kávy

anjelicek26
6. nov 2025

Neranajkujem a ani sa nechystam....rano velky pohar vody, potom kava a o desiatej pokrrajane ovocie..

komplikovana
6. nov 2025

@anonym_autor volakedy sa tak rozpravalo, ze ranajky su zaklad dna. Dnes to uz neplati. Jedz ako vyhovuje tvojemu telu. Ja osobne ranajkujem, ale za to vecer nejem, lebo mi to nerobi dobre. Samozrejme su vynimky, ked ideme do restiky, alebo sme niekam pozvani. A viem vydrzat aj bez ranajok, ak si to situacia vyzaduje. Cize to nejako nehrotim. Skor si davam zalezat, aby to bolo telu prospesne.

titla
6. nov 2025

To, ze neranajkujes je v poriadku, ak sa po zvysok dna stravujes primerane a tvoja denna porcia obsahuje adekvatny pocet kalorii a zivin. Problem by to bol ak napr. polovicu dna nejes, prides domov a vyzeries pol chladnicky piate cez deviate, pripadne hlad v priebehu dna riesis sladkostami a pochutinami, nie normalnym jedlom

majerhka
6. nov 2025

je to uplne individualne. 🙂 vela ludi tvrdi, ze ranajky su zakladom dna, ale podla mna je to blbost. kazdy funguje inac. mne napriklad do tej 9-10 vobec nechuti jest, potom si dam nieco lahke, neskor obed a potom zase az veceru. takto som nastavene uz velmi dlho a absolutne mi to vyhovuje. 🙂 100 ludi, 100 chuti. ak ti rano tiez nechuti jest, tak nejedz, nic sa nestane, pre telo je to uplne v poriadku, dokonca ziaduce. ak by si ale hladovala, tak to nie, to sa radsej najedz🙂

anonym_150c6b
6. nov 2025

Ako pre koho. Ja ranajkujem len v hoteloch, na dovolenkách, výletoch, chatách atď. Doma nikdy, len dvojitá káva. Ideálne jedávam až poobede niečo malé a potom večer normálne teplé jedlo. Medzitým len ovocie/zelenina alebo nejaké čerstvé pečivo z pekárne. Nikdy v živote som neraňajkovala doma, ani ako dieťa, ani tínedžer ani keď som chodila do práce.

negymama
6. nov 2025

tak sa nesil do ranajok , ked nevies do seba rano nic dat. mas 50 rokov, tvoj metabolizmus je tak nauceny, naco to menit?
My sme cela rodina ranajkove typy. Ja mam nizky tlak a ked rano do polhodiny nieco nezjem, pride mi strasne zle a zatmieva sa mi pred ocami. Na VS som par x aj odpadla v poslucharni, ked som si nedala rano ranajky. alebo raz na brigade, ked sme chodili na 6stu na smeny, a nestihla som jest, som si sadla na zem v hale, a nic, uplne nic som nevidela, tma pred ocami z tlaku. bleda ako smrt.
Ked sa mi narodili deti , ranajkovali so mnou. Neskor rano pred skolkou , skolou, ked boli mali a nestihali sme pochystat vsetko, poobliekat, tak im muz urobil aspon kakao a mne kavu s mliekom a cukrom.
Potom mi ucitelka pri jednom synovi vypisovala, ze mu nestaci desiata, nech mu davam vacsiu. tak sme zaviedli plnohodnotne ranajky. Ja vstanem o pol hodiny skor, a chystam 3 detom na tanierik aspon pol krajca chleba, sunka, vajicko, syr, zelenina, vzdy vsetko zjedia este aj zuby stihnu umyt...za tym este 3x doza s desiatou, este sebe doza s obedom /to si pripravim vecer/. Skratka my musime rano jest.

autor
6. nov 2025
@titla

To, ze neranajkujes je v poriadku, ak sa po zvysok dna stravujes primerane a tvoja denna porcia obsahuje adekvatny pocet kalorii a zivin. Problem by to bol ak napr. polovicu dna nejes, prides domov a vyzeries pol chladnicky piate cez deviate, pripadne hlad v priebehu dna riesis sladkostami a pochutinami, nie normalnym jedlom

@titla nuž finančne sú veľký kráľ a ja utekám z jednej práce do druhej. Nejem sladkosti a nemám rada ani sladké vody. Max jednu kávu denne. Do roboty si beriem podľa toho čo mám po ruke(polievku, šalát, toasty, jogurt ) len jedno s toho. Nejem ani doma piate cez deviate len niekedy mám čas najesť sa až okolo druhej, a potom z druhej práce som doma až o šiestej. Kým niečo uvarím je už neskoro, potom domáce práce a je skoro polnoc. Po desiatej tak vtedy ma chytá akom,že by som aj hrdzavé klince zjedla. Nuž niekedy neodolam

anonym_b4aa73
6. nov 2025
@kavasmliekom

Ja som 40+ a od školy neraňajkujem. Jedla som až desiatu v škole a teraz jem až obed. Ale zato doobeda vypijem aj 3 kávy

@kavasmliekom tak preto taký nick 😅

autor
6. nov 2025
@negymama

tak sa nesil do ranajok , ked nevies do seba rano nic dat. mas 50 rokov, tvoj metabolizmus je tak nauceny, naco to menit?
My sme cela rodina ranajkove typy. Ja mam nizky tlak a ked rano do polhodiny nieco nezjem, pride mi strasne zle a zatmieva sa mi pred ocami. Na VS som par x aj odpadla v poslucharni, ked som si nedala rano ranajky. alebo raz na brigade, ked sme chodili na 6stu na smeny, a nestihla som jest, som si sadla na zem v hale, a nic, uplne nic som nevidela, tma pred ocami z tlaku. bleda ako smrt.
Ked sa mi narodili deti , ranajkovali so mnou. Neskor rano pred skolkou , skolou, ked boli mali a nestihali sme pochystat vsetko, poobliekat, tak im muz urobil aspon kakao a mne kavu s mliekom a cukrom.
Potom mi ucitelka pri jednom synovi vypisovala, ze mu nestaci desiata, nech mu davam vacsiu. tak sme zaviedli plnohodnotne ranajky. Ja vstanem o pol hodiny skor, a chystam 3 detom na tanierik aspon pol krajca chleba, sunka, vajicko, syr, zelenina, vzdy vsetko zjedia este aj zuby stihnu umyt...za tym este 3x doza s desiatou, este sebe doza s obedom /to si pripravim vecer/. Skratka my musime rano jest.

@negymama nuž menopauza a priberanie , stítna žľaza ďalšie choroby (mám zdr kartu hrubú a 80 ročné)a jedno s druhým niečo musím zmeniť

anonym_17654e
6. nov 2025
@anjelicek26

Neranajkujem a ani sa nechystam....rano velky pohar vody, potom kava a o desiatej pokrrajane ovocie..

@anjelicek26 Pokrajane ovocie? Akoze jablko, banan vcelku nezjes?

ivik4
6. nov 2025

A preco sa chces nutit ked Ti je zle ? Kedysi som tiez nejedla rano, nebolo mi dobre z toho. Teraz naopak, musim jest cim skor

anjelicek26
6. nov 2025
@anonym_17654e

@anjelicek26 Pokrajane ovocie? Akoze jablko, banan vcelku nezjes?

@anonym_17654e tak v praci pri pocitaci mat zababrane ruky...si to pokrajam a jem vidlickou popri tom...

autor
6. nov 2025
@ivik4

A preco sa chces nutit ked Ti je zle ? Kedysi som tiez nejedla rano, nebolo mi dobre z toho. Teraz naopak, musim jest cim skor

@ivik4 veď predsa píšem že som hladná večer keď prídem z práce. Zjedla by som aj hrdzave klince. A jesť večer mi nerobí dobre

anonym_753ef1
6. nov 2025

Nečítala som cely príspevok, ani odpovede ale raňajky nie sú dôležité. Čím dlhšie pauzy od jedla máš, tým lepšie (ak sa potom neprejedas). Môj brat 55 ročný je raz denne. 25 rokov nebol u lekára, aj zuby má všetky zdravé. Telo potrebuje oddych. On veľa športuje, neje žiadne umelé vitaminy, minerály. Stravuje sa striedmo a je oveľa zdravší ako ja

mandzula
6. nov 2025
@anonym_753ef1

Nečítala som cely príspevok, ani odpovede ale raňajky nie sú dôležité. Čím dlhšie pauzy od jedla máš, tým lepšie (ak sa potom neprejedas). Môj brat 55 ročný je raz denne. 25 rokov nebol u lekára, aj zuby má všetky zdravé. Telo potrebuje oddych. On veľa športuje, neje žiadne umelé vitaminy, minerály. Stravuje sa striedmo a je oveľa zdravší ako ja

@anonym_753ef1 To, ze 25 rokov nebol u lekara, neznamena, ze je zdravy. Niektore choroby su dlho bezpriznakove, no ked prepuknu, casto je uz neskoro. Takze toto by som ako argument velmi nepouzivala.

carolynka
6. nov 2025

@anonym_autor a naco sa chces naucit ranajkovat ked 50rokov zijes bez ranajok a citis sa dobre?

mandzula
6. nov 2025
@carolynka

@anonym_autor a naco sa chces naucit ranajkovat ked 50rokov zijes bez ranajok a citis sa dobre?

@carolynka Praveze jej to robi problem, citaj vyssie.

tibor79
6. nov 2025
@mandzula

@anonym_753ef1 To, ze 25 rokov nebol u lekara, neznamena, ze je zdravy. Niektore choroby su dlho bezpriznakove, no ked prepuknu, casto je uz neskoro. Takze toto by som ako argument velmi nepouzivala.

@mandzula je zdravý. Telo si normálny človek, ktorý má k sebe vzťah pozná. Aj tie najmenšie odchýlky registruje. A čo ti zaručí zdravie? Tvoj pocit, či xy vyšetření a výsledkov? Často neistých a rozporuplnych ktoré prinášajú ďalšiu neistotu?

negymama
6. nov 2025
@anonym_autor

@negymama nuž menopauza a priberanie , stítna žľaza ďalšie choroby (mám zdr kartu hrubú a 80 ročné)a jedno s druhým niečo musím zmeniť

@anonym_autor ale tvoje zdr. problemy nemusia suvisiet s tym ze neranajkujes. Mmch, aj ja mam 50+ , a ja som skor zmenila kvoli zdr. problemom , priberanie, autoimunita - zlozenie stravy, plus pridala som pohyb.
To mi velmi, velmi pomohlo. Este tak par rokov dozadu som bola rozkysnuta teta, co sa zadychala po kilometri lahkej chodze a nevladala doplavat pol dlzky bazenu. Busilo mi srdce, arytmie, preexitacny syndrom, kazdy vecer som mala bolesti klbov az do krcov, a bez liekov som nezaspala.
Dnes sportujem, dam priemerne 12tis. krokov denne, plavam, veslujem, chodim na tury, doma s cinkami /male jednoručky/ cvicim, vydrzim plank aj 2-3 minuty... Toto bolo este par rokov nemyslitelne a ma to rozhodne vplyv na moje zdravie.

la_dolce_vita
6. nov 2025

Tiez mi kedysi nechutili ranajky, ale naucila som sa postupne s tym, ze som uplne vynechala vecere. Mam po 50tke. Tym padom som rano hladna, je to pre telo urcite lepsie ako mat v noci plny zaludok.

anjelicek26
6. nov 2025

No nerobi dobre, co znamena - co? Mozno treba len upravit to, co jes vecer na nieco, co ti problem robit nebude... nie piate cez deviate, ale v rovnaky cas si dat druhu veceru (?) ... ja vecer potrebujem bielkoviny, ani neviem, preco to tak je, ziadne mlieko, ziadne ovocie, ziaden cukor k veceru, potom som ok .. na vahe sa drzi stabilna vaha, zatial...

komplikovana
6. nov 2025
@anonym_autor

@titla nuž finančne sú veľký kráľ a ja utekám z jednej práce do druhej. Nejem sladkosti a nemám rada ani sladké vody. Max jednu kávu denne. Do roboty si beriem podľa toho čo mám po ruke(polievku, šalát, toasty, jogurt ) len jedno s toho. Nejem ani doma piate cez deviate len niekedy mám čas najesť sa až okolo druhej, a potom z druhej práce som doma až o šiestej. Kým niečo uvarím je už neskoro, potom domáce práce a je skoro polnoc. Po desiatej tak vtedy ma chytá akom,že by som aj hrdzavé klince zjedla. Nuž niekedy neodolam

@anonym_autor zmenit management. Varit dopredu, aby si si len jedlo zohriala ked prides domov a jes hned.

mandzula
6. nov 2025
@tibor79

@mandzula je zdravý. Telo si normálny človek, ktorý má k sebe vzťah pozná. Aj tie najmenšie odchýlky registruje. A čo ti zaručí zdravie? Tvoj pocit, či xy vyšetření a výsledkov? Často neistých a rozporuplnych ktoré prinášajú ďalšiu neistotu?

@tibor79 Nemas pravdu, mnohe ochorenia objavia az vysetrenia. Moj otec sa citil dobre, no chodi na pravidelne preventivky. Zachytili mu zvysene onkomarkery, zistila sa rakovina prostaty. Keby na tej preventivke nebol, nemusela sa zachytit vcas a mohol byt pod drnom.
Takze toto vysetrenie mu prinieslo istotu - mam rakovinu, mozu mi ju liecit.
Ja, samozrejme, nepopieram, ze zdravy zivotny styl je extremne dolezity, rozporujem len informaciu, ze ak niekto nebol 25 rokov u lekara, musi byt automaticky zdravy.

tibor79
6. nov 2025
@mandzula

@tibor79 Nemas pravdu, mnohe ochorenia objavia az vysetrenia. Moj otec sa citil dobre, no chodi na pravidelne preventivky. Zachytili mu zvysene onkomarkery, zistila sa rakovina prostaty. Keby na tej preventivke nebol, nemusela sa zachytit vcas a mohol byt pod drnom.
Takze toto vysetrenie mu prinieslo istotu - mam rakovinu, mozu mi ju liecit.
Ja, samozrejme, nepopieram, ze zdravy zivotny styl je extremne dolezity, rozporujem len informaciu, ze ak niekto nebol 25 rokov u lekara, musi byt automaticky zdravy.

@mandzula to je otázka ako sa človek k tomu postaví. Môjmu strýkovi zistili nález na pľúcach, nechcel to nijak riešiť. Je to 7 rokov a nič sa nedeje. Každý má voľbu. Nie všetko, co "objavia" treba invazivne riešiť. Človek má právo rozhodovať o svojom tele.

negymama
6. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie je v tom skor problem, ze mas vela stresu?
ako si popisala svoj den, utekanie z jednej prace do druhej, potom ze nestihas niekedy jest, az prvy krat o druhej pooobede...to o niecom vypoveda.
Ze problem nebude len v ranajkach , ale celkove v zivotnom style, stres potom vecer zajedas, obcas zachvatove jedenie. Nemas uz inzulinovu rezistenciu?

autor
6. nov 2025
@komplikovana

@anonym_autor zmenit management. Varit dopredu, aby si si len jedlo zohriala ked prides domov a jes hned.

@komplikovana neviem či som výberčivá ale mne nechutí suchá strava ani zohrievané jedlo, aj to čo si beriem do práce zjem posledné niekedy nasilu.

Strana
z3