icon

Umývate si ráno zuby pred alebo po jedle?

16. feb 2024
cookie29
16. feb 2024

@vanilkovazmrzka preco? To zalezi co jes/pijes nie? Vseobecne sa neodporuca umyvat zuby po kyslych potravinach pokial viem, lebo to narusi sklovinu (kola, citron, dzus, pomaranc atd) ale pokial ranajkujes chlieb s maslom napriklad aky je problem?

ibrunova
16. feb 2024

Ak som doma a nikde nejdem zrána, tak sa najem a potom si umyjem zuby.
Ak idem ráno do práce a doma nejem (až v práci), tak si samozrejme hneď ráno umyjem zuby, idem do práce a tam jem.

liz_lemon
16. feb 2024

@lilianka28 aky to ma vyznam? ked si zuby umyjes spravne, tak sa ti na ne jedlo nebude zachytavat, tym pado nie su spinave, umyvat si zuby po jedle ti moze poskodit sklovinu
inak ked si niekde v hoteli, ides na ranajky s neumytymi zubami?

alex49
16. feb 2024

Pred, ranajkujem 2 hodiny po zobudení

viestta
16. feb 2024

@liz_lemon v hoteli si tak dva tyzdne v roku, tam je to ine ako ked rano letis do roboty

lilianka28
16. feb 2024

@liz_lemon Predpokladám, že otázka znela na bežný deň v domácnosti. V hoteli si koľkokrát v roku?
Samozrejme, ak idem z domu medzi ľudí nalačno, napr. k lekárovi na odber krvi, tak si zuby umyjem. Taktiež aj v hoteli (2-3x do roka) pred raňajkami, ale potom aj po raňajkách. Ja zase nemám rada, keď mi cítiť jedlo z úst.
Asi som stará škola, nás učili umývať zuby PO jedle. Ale rada sa nechám poučiť.

liz_lemon
16. feb 2024

@viestta ved vstanem tak, aby som mala na vsetko cas, umyvani zubov trva tak 3 min, jedenie 10-15

@lilianka28 zdravie zubov nie je o tom, kto je aka skola, je to fakt, ze zuby sa ti skor pokazia, ked si ich umyjes po jedle ako pred jedlom
ak teda ranajkujes nejake zapachajuce jedla, tak samozrejme umytie zubov chapem, ja jem normalne jedla, ktore nepachnu

viestta
16. feb 2024

@liz_lemon ano, vstavam tak aby som si stihla aj zuby umyt aj sa najest. Najprv sa najem, potom si vycistim zuby. Keby som zacala zubami, tak by som neranajkovala, lebo mlieko s prichutou pasty by som nedala.

monika4487
16. feb 2024

Jasne, ze pred jedlom. Ked nestiham, tak si ich aspon poriadne oplachnem, a vyrovnam PH. A potom po jedle asi tak hodinu.

autor
16. feb 2024

@monika4487 správne 👍

bytc20
16. feb 2024

Jednoznacne pred. Neviem si predstavit davat jedlo do rannych "vonavych" ust. By ma napinalo. Umyt zuby ihned jak vstanem je proste zaklad. Rovnako, ako ked si vecer umyjem zuby, uz nic po tom nekonzumujem ani nepijem. Iba cistu vodu.

majlo1234
16. feb 2024

Po

tykat
16. feb 2024

Ked idem do prace tak pred odchodom, ranajkujem az v praci. Ked som doma tak po jedle. Co je spravne neriesim, chcem mat zuby umyte.

maranta_leuconeura
16. feb 2024

Pred. Je to prva vec ktoru rano urobim. Potom sa obliekam, chystam, jem az nakoniec/niekedy az v praci.

domiklik
16. feb 2024

Máš dve možnosti. Vstaneš, umyjes zuby, naranajkujes sa a ides do roboty. Pripadne po ceste zujes žuvačku bez cukru. Druhá možnosť je, vstaneš, naranajkujes sa, počkáš pol hodinu a umyjes zuby. Pokiaľ tu prestávku medzi jedlom a umytí zubov vynechávas, ze tak zbohom sklovina

oli18
Autor odpoveď zmazal
domkakvet
16. feb 2024

Pred

lenka567899
16. feb 2024

Pred. Veď ani cez deň si neumyvame po každom jedle zuby

vanilkovazmrzka
16. feb 2024

@cookie29 lebo travenie zacina uz slinami - je jedno co jes. Zmeni sa ti ph v ustach, kvoli tym slinam, nie kvoli potravine 🙂 mechanicke suchanie kefkou ti potom lahsie poskodi sklovinu. Mne to takto pred rokmi povedal zubar a tym sa proste riadim. A hlavne rano si umyvas zuby najma preto, aby so zmyla povlak a zapach :D na vycistenie zvyskov jedal staci zuby umyt vecer resp pred spanim.

vanilkovazmrzka
16. feb 2024

A inak nechapem ako moze mat niekto problem s jedenim po umyti zubov :D chut tej pasty v ustach citit chvilu, staci sa napit cistej vody a je uplne prec :D

iwet25
16. feb 2024

Ja zvyknem pred. Tiez som minule čítala článok od zubára za sa majú umývať zuby pred raňajkami. Mne sa veľakrát stalo ze keď som bola v hoteli, kamošky sa mi smiali načo si ráno pred jedlom umývam zuby.

ibrunova
17. feb 2024

A tie, ktoré si ráno ako prvé umyjete zuby, potom sa najete, prípadne vypijete kávu, potom také idete do práce, bez ďalšieho umytia zubov?

zafir01
17. feb 2024

Umývam si zuby hneď ako vstanem ,a idem na toaletu ,ešte pred prvým pohárom čistej vody .

Presne z dôvodu v noci premnožených baktérií . Vždy mi tam hovorili moje zubarky .
Raňajkujem odost neskôr .

zafir01
17. feb 2024

@ibrunova viem si ústa potom vypláchnut , a medzizubnou kefkou prebehnúť . Určite si ty po každom jedle počas dňa neumyvas ,alebo áno ? Teda ja niekedy áno ( vypláchnite a medzizubnou kefkou) ,aké keď som celý deň v práci ,či v meste je to nemožné .
Večer si dôkladne umyjeme zuby jednozvazkovou kefkou ,použijem aj medzizubné kefky dvoch veľkostí , jazyk očistím , použijem zubnú pastu a aj ústny sprej . Na dental hygienu chodím každého pol roka . Takto sa mi ani po jedle nestáva ,že by sa mi usadzovalu zvyšky jedál v zuboch a v priestoroch medzi nimi ,ako kedysi ,keď som bola mladá ,a o dent.hygiene a správnom čistení zubov som mala iné vedomosti

0silvia0
17. feb 2024

@ibrunova ved to mas to iste ako po obede alebo po desiatovani v praci, niekto si ide umyt zuby, niekto si vyplachne, to je ten isty postup.

lneviemmeno
17. feb 2024

@ibrunova takze pocas dna ked vypijes napr kavu v meste si umyvas niekde na wcku zuby? 😀 to je to iste

zeldia
17. feb 2024

Ani jedna manželka zubára tu neni?😂
Zuby je vhodne umyt rano na odstránenie baktérií ktoré sa vytvoria počas noci a na zuboch vytvoria povlak. Po umyti keďže sa zmení pH aby sa nepoškodila sklovina je potrebné pockat 20-30minut až potom si dať kavu/jedlo. Po jedle je opäť vhodne pockat 20-30minut (zas ta sklovina) ak chceme umývať zuby. Po kave je vhodne ústa a zuby vypláchnuť vodou a vypľuť nie vypit.

0silvia0
17. feb 2024

@zeldia preco manzelka zubara, co je malo zien zubariek, dentistiek? 🙈
Inak dnes rano mi napadla tato tema ked som sa zobudila. Ze aky by to bol pocit si rano po zobudeni neist hned umyt zuby a sadnut hned k ranajkam. No pre mna fakt nepredstavitelne, lebo som na to zvyknuta umyt zuby v ramci rannej hygieny.

zeldia
17. feb 2024

@0silvia0 som cakala či sa niekto chytí😉 to ja len k tým príjmom na MK pod 8-10k nikto nema tak ma prekvapuje že žiaden zubar tu nie je (zarába) ale žeby ani manželka….
Pokus pre inteligentnejšie o iróniu. Zvyšok humoru nerozumie tak nic.

0silvia0
17. feb 2024

@zeldia tak si sa dockala😉