icon

Aké vianočné koláče neobľubujete?

19. dec 2025

Ja nemam rada medovniky, keby nezjem medovnik do konca života,vobec mi to nevadi.
Aky kolac neznasate vy?

oblecenie99
21. dec 2025

V živote som nejedla šuhajdy, u nás sa to vôbec nerobí na Vianoce.
Ale čo nemám rada, tak tie zvyskove blbosti, čo sa pomieša, pridá sa rum, urobí sa z toho guľka, vyvála sa v kokose. Preto nemam rada ani tie kokosové kocky, lebo mi to pripomína.
A ešte ta kakaovo kokosová nepečená roláda.
A ani klasickú zamatavu roládu, ja ju robím, ale s krémom z mascarpone.
Vlastne nemám rada nič, kde základ krému či plnky tvorí maslo, či hera. Minule som dostala v diskusii zdžubanie, že mi tradícia nič nehovorí, ked som napísala, že keby som mala jesť týždeň staré krémové koláče na Vianoce, tak to rovno radšej urobím panna cottu 24.12 😅

oblecenie99
21. dec 2025
@anonym_807ecd

@anonym_c9c8b6 vôbec, tam som bola len raz v živote, ale som rada, že nie som sama “divná” 😄

@anonym_807ecd Že by juhovýchod...? 😁 U nás čo si spomínam, tak tie "farebné" (napr. Ten zákusok s tvarohom a žltou želatínovou vrstvou, žĺtkove rezy či spomínane puncove) sa skôr robili na Veľkú noc, na Vianoce boli väčšinou také tmavšie koláče 😅
Linecké, tak tie museli byť vždy, len na Vianoce sa použila srdiečkova forma a na Veľkú noc kvety 😅 ale po rokoch mi prestáva chutiť mamin recept, zistila som, že ona dáva Heru, ja dávam maslo a nastrúhame citrónovú kôru, takto to nechutí ako margarinovy práškový cukor. Máme a otcovi zase nechutia moje, im ten citrón vyslovene vadí.

sense
21. dec 2025

Burizonove guličky s karamelom, všetky maslové zákusky ,výnimka sú len medové rezy, linecké tiež nemusia byt. A zbožňujem vanilkové rožky, Medvedie labky a všetko kde je kokos a aj fúkanie rožky , tie ale nerobím kvôli množstvu cukru a viem že by som nejedla jeden ale bola by som schopná ich zožrať na posedenie

martinadomianova
21. dec 2025

@anonym_autor všetky

beahaydee
21. dec 2025

Medovniky som vzdy nemusela, ale zaroven ich mam rada pre atmosferu - ako dekoraciu. Objavila som ale super recept a uz si aj sem-tam dam. A vanilkove rozteky su nuda, ale moja mama maca konce do cokolady, tak v tejto verzii ich milujem. A tiez nemusim grilazky

anonym_563651
21. dec 2025

@anonym_autor keď niekto nemá rad vanilkové rožky tak ich asi nevie robiť 😅 koláče mám rada všetky okrem tých že suhajdy, to je vlastne len samotná čokoláda nie? Fuj

kuchynka15
21. dec 2025

@anonym_autor zazvorniky, to sú tie tvrdé suché koláčiky s polevou. Inak všetky milujem. aj teraz sa v robote napchávame labkami, rožtekmi,lineckym a medovnikmi. A ľúbim aj šuhajdy, kokosové ježe, Marlenku, guľky.... Vlastne zjem všetko,čo nezje mňa 😉

ria_sprout
21. dec 2025
@anonym_563651

@anonym_autor keď niekto nemá rad vanilkové rožky tak ich asi nevie robiť 😅 koláče mám rada všetky okrem tých že suhajdy, to je vlastne len samotná čokoláda nie? Fuj

@anonym_563651 tam by mala byť aj orechová plnka s rumovou prichutou. tie som tiež jedla buď ktoré nechutili, alebo naopak výborne. to ide teda rovnako o to ako sú urobené, aké kvalitné suroviny použité. a ide aj o to aké sú veľké.

ria_sprout
21. dec 2025
@oblecenie99

V živote som nejedla šuhajdy, u nás sa to vôbec nerobí na Vianoce.
Ale čo nemám rada, tak tie zvyskove blbosti, čo sa pomieša, pridá sa rum, urobí sa z toho guľka, vyvála sa v kokose. Preto nemam rada ani tie kokosové kocky, lebo mi to pripomína.
A ešte ta kakaovo kokosová nepečená roláda.
A ani klasickú zamatavu roládu, ja ju robím, ale s krémom z mascarpone.
Vlastne nemám rada nič, kde základ krému či plnky tvorí maslo, či hera. Minule som dostala v diskusii zdžubanie, že mi tradícia nič nehovorí, ked som napísala, že keby som mala jesť týždeň staré krémové koláče na Vianoce, tak to rovno radšej urobím panna cottu 24.12 😅

@oblecenie99 ja práve guličky milujem najviac, lebo to je ako surové cesto 😅 a keby to môj žalúdok zvládol, jem len surové cesto 🤣

natalka13
21. dec 2025

Suhajdy nedam do ust tie klasicke cera kakao cukor.
A vsetko suche m labky vanilkove rozky...nemusim, ale ak navsteva ponukne, dam si.

natalka13
21. dec 2025
@anonym_563651

@anonym_563651 cokolada a suhajdy? Ale kde.

relaxx11
21. dec 2025

@anonym_autor medové rezy, linecké

zuz0110
21. dec 2025

V podstate ziadne, ktore si neurobim sama. Ani moj muz neda do ust taketo vianocne kolaciky u nikoho, iba doma. Neznasame rastlinne nahrady masla, umely vanilinovy cukor, nekvalitne orechy s kuskami skrupiny atd. Inak a “linecke”, ktore nie su spravene original v pomere 3:2:1 plus zltky a kvalitny vanilkovy extrakt su fakt nechutne. Ale zakusky typu suhajdy, zbytkove gulky ad, to nerobievame, to nechuti nikomu u nas. Ja peciem z toho sucheho len - linecke, perniky, vanilkove rozky z mandlovej muky, snickerdoodles, kokosovych jezov, crinkles. Take tie, co vydrzia dlho a da si ku caju/mlieku kto chce co chce. A cerstve potom to, na co mame akurat chut uz priamo cez sviatky. Ci uz ovocne, kremove atd.

bomba36
21. dec 2025

Akékoľvek s alkoholom, lebo to neviem či mám povedať "dobrú chuť" alebo "na zdravie"
Nemám rada sladký alkohol všeobecne 😂

margotka17
21. dec 2025

@anonym_autor žĺtkove rezy

romana_h2000
21. dec 2025
@zuzana76

suhajdy neznasam, u nas zase ide len suche - vanilkove rozky, orechove, makove fukane rozky, linecke, medovniky, vsetko bez plnky, potom s plnkou robievame metrovy kolac, tiramisu, jablkovy kolac, gastanovu tortu, orechovy kolac s jablkami, makovu tortu s ovocnym rozvarom, jablkovo-tvarohova torta, ja peciem len bezlepkove, takze vsetko je bez lepku

@zuzana76 dobry vecer, mozem sa prosim spytat, aku muku pouzivate na linecke ? Popripadne recept ? Dakujem pekne

zuzana76
21. dec 2025
@romana_h2000

@zuzana76 dobry vecer, mozem sa prosim spytat, aku muku pouzivate na linecke ? Popripadne recept ? Dakujem pekne

@romana_h2000 promix uni od novalimu to bolo tusim, ale da sa aj zo schar mix C, teraz novalim nemam a pouzijem asi tu, ak nestihnem kupit

mircalla
21. dec 2025

@anonym_autor Tiez medovniky. A ta ovocna stola...

romana_h2000
21. dec 2025
@zuzana76

@romana_h2000 promix uni od novalimu to bolo tusim, ale da sa aj zo schar mix C, teraz novalim nemam a pouzijem asi tu, ak nestihnem kupit

@zuzana76 ďakujem pekne, a náhodou stým mixom liana bakery nemáte skúsenosť? 🙂

zuzana76
21. dec 2025
@romana_h2000

@zuzana76 ďakujem pekne, a náhodou stým mixom liana bakery nemáte skúsenosť? 🙂

@romana_h2000 mam, aj tu som pouzival, myslim, ze ok

maya_hi
22. dec 2025

@anonym_autor nepečené koláčiky, všetky tie guľky, kavové zrná, ktoré už potom neprechádzajú tepelnou úpravou... si u cudzích nedám. Nedôverujem veľmi ich hygienickým štandardom 😁 Doma áno. (Aj keď syn ich má ešte vyššie, takže tento rok sme ich robili s rukavičkami 😎) Inak nemusím punčák a akékoľvek tie džemové presladené rezy. Suché práveže milujem. Aj kvôli chuti aj praktickosti. Nemusím strážiť aby sa nepokazili. Určite dovtedy všetky stihneme zjesť 😊

linki90
24. dec 2025
@anonym_4dc972

Šuhajdy.. Pri predstave že jem ceru mi je zle 😑

@anonym_4dc972 ja dávam riadne maslo 🤷🏻‍♀️

adik64
24. dec 2025

Ja velmi nemusim bielkove pusinky, kokosky a pod., take tie co su len same bielka s cukrom. A puncovy si tiez vyberiem ako posledny 🙂

silviaab
24. dec 2025
@0silvia0

@anonym_autor suhajdy, puncaky

@0silvia0 presne to iste

ivik4
24. dec 2025

Uplne vsetky suche co sa robia uz xy rokov. Uff

milanemila
24. dec 2025

@anonym_autor vseobecne nemam rada vsetko kde je kandizovane ovocie alebo prilis citit citronovu/pomarancovu koru a ani kolace s alkoholom mi nechutia. Cokolvek v com je namiesto masla margarin.

iwesska
24. dec 2025

Vanilkove rozky,medvedie labky - na to len ked pozeram,tak ma dusi,ake je to suche 😖 Crincles zaprasene cukrom podobne. Ani puncovy rez. Sladke cesto prekladane este sladsim a zaklincovane sladkou polevou😬

jablkovastrudla
24. dec 2025

Tiez sa predavam k vanilkovym rozkom a lineckym, nikto to u nas nezje tak ich nerobim. Nemam rada karamelove veci ako burizonove gulicky a podobne. Medovniky robim lebo starsi syn ich chce ozdobovat.
Tento rok som piekla iba pernik ktory beriem k muzovej rodine, ten im naposledy chutil.
Oblubeny kolac su asi medove rezy, moja starka robila robila velmi dobre a tu vacsinou nenavideny puncovy rez 😁😎 a este laskonky, mnam.

jamabe
24. dec 2025

Nemám rada suché pecivo typu medvedie labky, vanilkové rozky. Linecké kolieska milujem, ale len jediny recept od mojej mamy, tie vlastne za suché nepovažujem - je tam lekvar. Aj perniky mam rada len vlastný recept. A to isté uz zahlasila i moja dcera 😊