icon

Ako správne piecť, aby bolo cesto dokonalé?

2. aug 2024

Dobrý deň.
Som mamička malého synčeka a z času na čas sa rozhodnem mu niečo jednoduché upiecť. Ako aj dnes. Našla som si tento recept na brumíkov https://www.zenyvmeste.sk/brumik-recept - zdal sa mi jednoduchý tak somho vyskúšala - ale brumíky sú akoby nedopečené z toho banánu su take mokré (často sa mi stáab že cesto je navrchu už pripečené suche a vo vnútri mokré)
Piekla som v teplovzdušnej rúre. Neviem kde je chyba.
Pravidelne sa snažim niečo upiect a vždy to skončí zle.😩

Prosím vás skúsené mamičky poraďte nejaké tipy triky. Som z toho smutná že malý sa teší a vždy to ide dokoša.

hipuska
•
2. aug 2024

Tak ak mas v strede surove, tak málo pecies. Kontrolujes sparadlom? Mna babka naucila, pokial necitim vonu, rura sa nesmie otvarat. A ake teploty a ako dlho si piekla? Ruru mas novu ci staru?

tetapetra
•
2. aug 2024

Ja by som vyšľahala vajce s cukrom, dlho,nech sa cukor roztopí, potom rozmackany banán,potom mokru časť, nakoniec múku s pdp. Určite pec ako máš napísané,pred koncom spajdla a podľa toho uvidíš. Každá rúra pečie inak

stanulienkat
•
2. aug 2024

Pohraj sa s teplotou. Bud daj vyssiu teplotu. Mas dobru (kvalitnu) ruru?

cimage
•
2. aug 2024

Asi pecies na vysokej teplote ked to mas zvonka hotove a vnutro je mokre. Ja nemam teplovzdusnu, ale zvyknem dat naplno a po chvilke stiahnem teplotu na miernejsiu aby sa stred stihol upiect pred tym ako sa specu kraje a spodok.

liz_lemon
•
2. aug 2024

nepiekla si to s ventilatorom? lebo kolace sa pecu na programe hore/hole

thereisabear
•
2. aug 2024

Podla mňa vysoká teplota a krátke pečenie. Ja by som to piekla na 170/175 a tak 20-25 minút.

januska12323
•
2. aug 2024

Nižšiu teplotu a dlhšie. Ale ak ti takto končí všetko možno bude chyba v rúre. Keď pečieš zemiaky alebo mäso ako to dopadne?

autor
•
2. aug 2024

@liz_lemon peciem s ventilatorom🙄 možno toto je chyba

lakebabe
•
2. aug 2024

Ja by som to piekla bez ventilátora. Stred máš surový keď máš vnútro mokré. Normálne vrchné spodné pečenie klasicke

vikusjk
•
2. aug 2024

Tento konkretny recept vyzera byt dost vlacny, preto ak ti silno pecie rura (teda ak pecies dlhsie, je uz pripeceny a vnutro stale nedopecene), zniz teplotu o 10 stupnov a predlz dobu pecenia kludne aj o 10 minut, sleduj, skusaj, aky je. Musis si odsledovat, ako pecie tvoja rura, pretoze kazda pecie inak. A nepec to s ventilatorom, to je zbytocne pri takomto kolaci. Skusaj, dojdes na to ;) Ak aj sa nedopecie jeden, supni tam este zvysne nech sa dopecu, je skoda to hodit do kosa. Strc sparadlo a nemalo by byt na nom prilepene cesto - vtedy je oka.

lindous
•
2. aug 2024

Ja koláče nikdy napečiem s ventilátorom, oba horný/dolny ohrev, ani keď je v recepte aj taká možnosť 😅… myslim, že presne toto môže za tým častým problémom, ktorý mávaš pravidelne, teda že zvonka suché, pomaly spálené a vnútri surové…

jesenzima
•
2. aug 2024

Piecť bez ventilátora treba

viestta
•
2. aug 2024

@liz_lemon vsetko peciem s ventilatorom, aj kolace a mam ich aj upecene, aj prepecene. Na ventilator sa dava nizsia teplota ako na bezne pecenie. tam kde pisu 180, staci 160 za rovnaky cas

babulkomale
•
2. aug 2024

A ventilatorom peciem len veci co maju byt chrumkave a potom kolace, kde sa to vyslovne uvadza v recepte.

mandzula
•
2. aug 2024

Pri tomto type ciest sa drzim zasady, ze ruru nesmiem prvych 20 minut pecenia otvorit, inak v ceste ostane nedopecena spongiova vrstva. A peciem bez ventilatora.

liz_lemon
•
2. aug 2024

ano, ventilator je chyba

fauko
•
2. aug 2024

Treba piect dlhsie pri nizsej teplote