Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
ahojte maminy-som tu nová tak neviem či tu už bolo písané ale chcem vyskúšať kus kus,ale neviem ho pripraviť.A dalšia podstatna vec kde ho zohnať?
🙂
dnes sa nám to vymenilo..stále nám ostala polievka..na dnes máme od včera kuracie soté a ryžu a polievku smotanovú so zelenou fazuľkou..a práve dopekám synovi muffiny na otvorenie výstavy pre deti z výtvarného odboru zo ZUŠ 🙂
@natalitimk ja som ho kúpila normálne v potravinách..ale ešte nerobila 🙂..tiež neviem ako 🙂
tak nakoniec som to spravila tak, ze k haluskam je nakoniec perkelt a pe malu granatir lebo ho ma rada a polievka zo vcera tekvicova 🙂
@natalitimk ja som ho kúpila aj v zdravotnej predajni a mali biely aj celozrnný a robím ho rozne,napr. zalejem vriacou vodou,alebo vývarom(v pomere asi 1:1) a nechám pod pokrievkou cca 10 min. pridám maslo na zjemnenie,alebo ol.olej,premiešam,dá sa aj na sladko ale to nerobievam,na nete je dosť receptov ,podla toho čo máš rada,na spôsob rizota....
@veve39 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=1389 to je treska z mmb ktoru robievam,no robim ine...
a uplne domaca z cerstvých rýb:
1. Príprava rýb pred spracovaním
Čerstvé ryby vypitváme, zbavíme kože a šupím. Dôkladne umyjeme pod tečúcou
vodou, nakrájame na podkovičky a vložíme do nejakej varnej nádoby.
2. Príprava nálevu a ostatných komponentov
- 2 diely octu,
- 1 diel vody,
- 1 polievková lyžica soli,
- 1-2 bobkové listy,
Tento nálev zarobíme v nádobe a dôkladne premiešame. Jednu stredne velkú mrkvu
očistíme a pokrájame na malé kúsky cca. 1.5-2 milimetre a asi na 15 minút necháme
takto upravenú mrkvu prevariť vo vode. Po uvarení mrkvu zlejeme z vody. Očistíme
asi 2 stredne velké cibule a pokrájame na veľmi jemno, jedna tatárska omáčka, jedna
majolka, čerstvé mlieko,zavárané uhorky cca. 3 kusy asi 5-6 centimetrové nakrájame
ne veľmi jemno, soľ, citrónová šťava.
3. Postup pri pri príprave rýb
Medzi ryby vložíme bobkový list a zalejeme pripraveným nálevom a zakryjeme. Ryby
vložíme do chladničky a pomecháme asi 7 dní pôsobiť nálev na rybacie mäso. Pri
tomto procese ryby nažijú nálevom a ocot spôsobí úplné zmäknutie rybacích kostí. Po
7 dňoch ryby aj s nádobou vyberieme a necháme asi 5 minút prejsť miernym varom.
Ryby zlejeme od z nálevu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ryby oberieme z
kostí a premiestnime do sklennej nádoby, kde ich budeme ďalej spracovávať. Do
takto pripravených rýb vysypeme upravenú mrkvu, cibuľu a uhorky a dôkladne
premiešame. Potom dáme tatásku omáčku, majolku a znovu dôkladne premiešame.
Následne zriedime tresku mliekom dľa potreby, aby nabrala takú hustotu ako máme
možnosť vidieť v príslušných distribučných predajňach. Znovu dôkladne
premiešame. Po týchto krokoch urobíme prvú degustáciu(koštovku) a tí, ktorí ešte
tresku nerobili, s hrôzou zistia, že sa to chuťou vôbec na tresku nepodobá. To nie je
však na závadu. Jedným z najdôležitejších úkonov pri výrobe tresky je odhadnúť resp.
dochutiť tresku správnym množstvom soli. Čiže tresku miešame a pridávame postupne
po malých soľ a stále ochutnávame. Po určitom čase zistíme, že chuť sa úplne zlomí a
treska sa stane treskou. Pokiaľ by sa Vám zdalo, že kyslosť tresky je malá, dochutíme
citrónovou šťavou.Týmto máte zverejnené tajomstvo výroby tresky zo sladkovodných
rýb, a verte mi, treska býva veľmi dobrej chuti, ale samozrejme záleží aj na rybách.
Ideálne sú dravce a ryby ulovené v zimných mesiacoch. Tresku potom zakryjeme,
vložíme do chladničky a necháme do druhého dňa komponenty spolu pôsobiť tak, ako
to býva u všetkých druhov šalátov, chuť je najlepšia na druhý deň.
4. Konzumácia tresky
S treskou podávame nalepšie čerstvé rožky a ideálne je aj nejaké to deci pivka pri
konzumácii tou vhodnou alternatívou
včera pivové rarášky a dnes, keďže sa von kvôli dažďu asi nedostaneme , záchranný plán v podobe makových rezancov 😅
@titkovamiriam dakujem krasne, budem robit z mraz.ryb, takze tu z mmb
robis ju presne podla receptu, alebo mas este nejake vylepsenia ?
Takze dnes ,hrachova polievocka,estoviny s tuniakom ,syrom a kecupom a na pooobedie sa pecu pizza slimaciky 😉
ahojte,
my dnes zemiakovo-porova polievka, zapekane cestoviny.
deti luskovy privarok s parockom.
zajtra urobim mnamku nasi budu strazit, my pojdeme na vystavu zahradkar.
panenka plnena slaninkou a kapiou zapecena na karamelovej zeleninke s brusnicami a sus. slivkami. mnam strasne davno som to nerobila.
@natalitimk kuskus kupis v dm drogérii,a urobíš takto: jeden hrnček kuskusu zalejeme dvoma hrncekmi vriacej vody a zakryjes to na 10 minút.
My dnes zapekané kuracie prsia v smotanovo-syrovom páci s ryžou, polievka rajčinová zo včera...
niekedy dam kyslu uhorku 😉 ,niekedy trochu aj tatarskej alebo smotanu-ved uvidis ked prvu spravíš 🙂

@firstbaby ahoj, dajú sa piect ako normálne kuracie s kostou, alebo vypŕažat, alebo sa dá urobit z nich soté so zeleninou, s hríbami, alebo nasladko soté s ovocím, dajú sa robit špízy, ako ked robíš jedlá z kuracích pŕs. Toto masko je iné ako kur. prsia, také štavnatejšie. nám chutí 🙂