Je repkový olej vhodný na pečenie muffinov?
Ahojte. Piekla som muffiny so slnečnicovým olejom a pekne narástli. Druhý krát som robila ten istý recept, ale s repkovým olejom a muffiny nenarástli a olej ostal na dne košíčkov. Repkový olej nie je vhodný na pečenie? Všade v receptoch to píšu tak genericky, že máme použiť hocijaký olej. Vaše skúsenosti?
Ja tiež používam repkový a koláče sú fajn. Olejom to nebude. Asi si urobila chybu niekde inde
Slnečnicový nepoužívam vôbec a nemám problém s pečením, používam rôzne oleje, najmä repkový. Olejom to nie je.
Mne repkovy odjakziva strasne smrdi.pouzivam iba slnecnicovy na varenie aj vyprazanie.
Zrejme to nebude olejom, ale skôr tým, ak ti cesto postalo, kým sa tie prvé piekli. Ja slnečnicový olej ani nekupujem, nám s ním nič nechutí.
@saxana000 na vyprazanie a vysoke teploty je vhodnejsi repkovy. Znesie viac stupnov.
@saxana000 pretože má nižší bod zadymenia ako repkový, je pri vysokej teplote nestabilný, prepaľuje sa, vznikajú karciogenne látky atď. Na vysoké teploty je vhodnejší a istejší repkový. Slnečnicový na vyššie teploty musí byť zo špeciálnej odrody, tuším klátovský znesie I vyššiu teplotu, ale ten má I inú cenu. Na varenie je slnečnicový dobrý, ale na vyprážanie je lepšie voliť iný druh.
@stanulienkat tiež nechápem. Smrdieť môže tak starý, alebo prepáleny olej. Možno nejaký lacný z výliskov 🤔

Som strašný amater v pečení, ale olejom to určite nebude. Slnečnicový som dala raz a nikdy viac. Strašne som ho cítila v celom koláči. Celý kolac mi smrdel aj chutil za olejom.