Kvalita potravín v hypermarketoch
Dnes som bola po dlhej dobe v hypermarkete. Inak nakupujem najradšej v malých obchodoch, na trhu, prípadne v Rakúsku. Ale z času na čas sa vyskytne potreba urobiť veľký nákup a tak sme skončili v hypermarkete. No bolo mi to treba, ako som sa vytočila. Paradajky ako polystyrén, bez farby, chuti a zápachu, bio cukina s krásnou vrstvou bielozeleného plyšu, každá tretia mandarinka hnilá, jablká detto, zelenina ako pre prasatá, plesnivá, zvädnutá. Cesnak z Číny, v lepšom prípade zo Španielska. Hlavne, že lacné.
Naozaj sme na tom tak zle, že nám táto ponuka stačí? Uprednostňujete pri kúpe potravín cenu či kvalitu? Zaujíma vás pôvod potravín? Kde nakupujete?
no ja si myslim,ze netreba podporovat Hmarkety pokial tam maju nedozrete ovocie alebo opacne polozhnite. Treba ist spat do mensich obchodov a podporit domacu slovensku vyrobu 🙂
@macamac no a o čom po tom to značenie je?????? EÚ zavedie nezmyselné normy, ktoré zbytočne predražujú tovar a ešte aj tak sú tie normy k ničomu, pretože aký to má zmysel ako krajinu pôvodu označiť tú krajinu, kde sa to balí. To fakt aj tovar z Číny je potom označený ako z EÚ, lebo tu bol zabalený. Vtipné a smutné zároveň.
A čo sa týka produkcie zo SR, ja napríklad teraz hľadám po obchodoch kozie a ovčie mlieko a výrobky z nich, no je to na zaplakanie, ako nie je možné nič zohnať, našla som jedine v Bille a to je nemecké. Kde sú teda tí naši výrobcovia????? Všetci ma len posielajú hore na Oravu, no ja to potrebujem tak na týždennej báze a čo mám teraz každý týždeň točiť Oravu? Na jednej strane sa spotrebitelia sťažujú, že nie je slovenských výrobkov v obchodoch a na druhej strane sa výrobcovia nepresadzujú, aby svoje výrobky predávali. Veď ak výrobcu odmieta hypermarket, alebo mu nastoľuje nesplniteľné podmienky, alebo likvidačné ceny, tak nech si ten výrobca predáva sám - tu však netreba zabúdať na zviditeľnenie sa, na reklamu a pod., čo zase i tu nastáva problém, lebo chce sa presadiť, no nechce platiť za reklamu - hold, nič nie je zadarmo.....
@andreah25 do Bratislavy vozí tovar zo salaša pani Tužinská - Farma Tuška http://www.farmatuska.sk/ ... keď vyrábam syr a bryndzu, moju produkciu stíham predať záujemcom, ktorí prídu na farmu, nemám dôvod baliť to ( náklady na balenie a prepravné ) Na bryndzu mám dokonca objednávky, nerobí sa každý deň, je tam niekoľko dňový zrecí cyklus.
Po diaľnici smer Trenčín treba zísť z diaľnice na Púchov, hneď pod diaľničným privádzačom má predajňu mladý bača http://www.farmavisolaje.sk/ a vôbec v tomto okolí sú slušne zastúpené salaše, dá sa vybrať obľúbený s chutným syrom a výrobkami. Ovčie mlieko však neviem či zoženieš, výrobky sa robia z nepasterizovaného ovčieho mlieka.
@zuzkanka117 Díky za info, no ja by so potrebovala niečo blízko okolia PN, nepotrebujem pasterizované mlieko, môže byť čerstvo nadojené, doma prevarím. Všetko je to kvôli malému, lebo kozie a ovčie mlieko a výrobky sú pre neho v pohode, na kravské má silnú intoleranciu (čo som bohužiaľ musela zistiť sama), preto potrebujem niečo na blízku, alebo s pravidelnou dodávkou raz týždenne. Odmietam totiž niekam chodiť, pretože v TN som našla predajňu, kde dané veci zoženiem, lenže bola som tam včera, už mali zavreté, a to otvárali až tretej poobede. Dnes tam bol manžel o pol piatej a už zase mali zavreté a to mali mať otvorené do šiestej. Toto nechápem, veď keď mám raz obchod v obchodnom centre a ešte s tak debilne otváracou dobou, tak aspoň tie tri hodiny tam budem sedieť. A teraz si zober, že za dva dni sme zbytočne otočili z PN do TN, t.j. cca 240 kilometrov zbytočne. Takže fakt odmietam chodiť niekam ďalej. Ale dík za kontakt, keď pôjdeme okolo, určite sa tam stavíme 🙂
@andreah25 to ma mrzí ☹ to vytočí, keď sa takto preveziete zbytočne ... mám pani, ktorá chodila na ovčí syr, lebo ten toleruje ... a keby si skúsila tú pani Tužinskú z Farmy Tuška ... nezáväzne jej napíš mail, ona je aj na FB pod takým istým menom, kedy robí rozvoz .. za opýtanie nič nedáš
A ešte som ti našla toto, možno sú aj u vás výrobky tejto firmy http://www.nika.sk/index.php?page=produkty&grp=12 - koziarkina žinčina a bryndziarkina žinčica, u nás sú tie výrobky bežne dostať, môžem ti pozrieť zloženie
@andreah25 a ešte ma napadlo, do Trnavy chodí predávať ovčie výrobky jeden známy, to máte asi najbližšie, môžem ti dať na neho číslo, zistíš, kedy pôjde predávať a možno by po dohode doviezol aj ovčie mlieko
ani na dedinách to nie je žiadna sláva - síce v sezone si vieme dopestovať vlastné, ale občas to bez tej chémie nejde, lebo by sa to proste neurodilo, ale snažíme sa tej chémie minimum. Ale kým nie je vlastná prodkucia - niet ani veľmi kde kupovať. Je tu jednota - kvalita hrozná, zelovoc - no tiež kupované vo veľkoskladoch ktovie odkiaľ a to je asi všetko. Jedenie mäsa som u nás obmedzila na minimum - máme tú podnikovú predajnu HSH Veľké Zálužie, tak už sa snažím kupovať len tam. A prestala som kupovať párky, salámy a pod. Radšej si kupujem sojové pomazánky a pod.
@bambola praveze chut mam, dokonca velmi mlsny a fajnovy jazycek, preto v HM rajciny nekupujem, pisala som, ze ma zasobuju rodicia 😉 maju velku zahradu, vsetko ovociw a zeleninu dostavam od nich 😉 a moc neverim tomu, ze by sa v prahe nedali kupit nemarocke paradajky 😉
Mozno niektorych sklamem mojou skusenostou s dedinskou babkou chovajucou kraliky - brala som od nej domace az do chvile, kym som raz nevidela, cim ich krmila - granulkami, lebo po nich boli take a onake, nie ako z travy 😅 tak dobru chut teda 😅
@zuzkanka117 jasne, s tym masiarom som to zle napisala, myslela som chovatela, ale hlavne, ze sa chapeme 😉
@luciferova 😉 áno, chápeme !! je to tak ... 🙂
@mahalo ani nie, kazdy den pomedzi tie stanky chodim na obed. Mozno mi sice lakaju oci tie oranzove pomarance a perfektne nalestene farebne jablcka a pre ne neregistrujem mensie stanky, ale ja mam taku skusenost. Naozaj je to mravencia praca najst nieco domace. Pekne to vidno na hrozne, velke, bezkostkove, bez chuti. Par stankov tam ma klasicke hrozno, male, kostkove, stavnate. Za paradajky som tam minule nechala 5e, boli krasne, vonali, vyzerali ako domace.a cisty polystyren vo vnutri. To ma nastvalo. A malickych predajcov najdes na trhu poskromne aj kvoli najomnemu samozrejme.
Inak pocula som, ze farmarsky trh, byvala ikea, je na tom lepsie. Moji bio kolegovia tam chodia nakupovat ked sa da. A to maju mileticku pod oknom a hentam musia soferovat.
Co sa tyka vajec, tak najlacnejsie su tie velke kartony v hm. A ked su este v akcii, tak nemaju cenovu konkurenciu. O kvalite vsak pomlcat. Hore na orave, kde mampocit uz coraz viac ludi zapasi s chudobou vacsina aj tak nakupuje lacne polske ho.na a od susedov malokto kupi nieco dopestovane. Lebo otacaju kazdy cent. To je bohuzial realita.
Ja sa nepriecim, len som napisala moje skusenosti. Ako to vnimam ja 🙂
@aduskatt a co by si nezasadila? Ja chodim "piratit" aj na obecny pozemok. Rastie tam prales, tak obcas daco pretrham a nenapadne zasadim maliny ci cernice, cucoriedky, vsak nech maju decka co trhat ked idu okolo. Nik sa zatial nestazoval. Dokonca som si vsimla, ze od niekoho tam minuly rok pribudli ceresne a jablon 🙂.
Nasi inteligentni architekti vysadili plne sidliska okrasnych stromov. Keby tam radsej kde tu pichli jablon ci hrusku, mali by aj na sidliskach decka co oberat.
Tak pekne skus aj ty nenapadko ku bytovke nieco zasadit. Nik ti ruky neodtrhne a naopak, mozno inspirujes dalsich. A ovocne stromky a priesady su lacne.
no baby, bohužiaľ niektorí malí predajcovia sú horší ako veľkopestovatelia ☹ kolega rozprával príhodu, ako babka s dedkom, jeho susedia, čo chodili predávať na trh, striekali jahody a na druhý deň ich už zbierali... hovoril im, že ich nemôžu jesť, musí prejsť niekoľko dní ochranná doba kvôli postreku - a odpoveď? že ale veď my ich nejeme, my ich predávame...takže nikdy nie je istota, čo taká milá babka doma s ovocím alebo zeleninou robila...tí, ktorí sa zameriavajú na pestovanie a predaj, určite hnojivá a ochranné postreky používajú, niektorí bohužiaľ bez rozmyslu a keď vedia, že oni to jesť nebudú, je im to jedno...aj toto je slovenská realita.
@viera27 ono s tým sídliskovým sadením to nemusí dopadnúť dobre, hlavne ak máš "dobrých" susedov. nakoľko výsadba na sídlisku podlieha schváleniu architektom, tak ak ťa ten "dobrý" sused uvidí "nenápadne" sadiť pri dome a nahlási to, môžeš si vyslúžiť aj mastnú pokutu (prinajmenšom dohovor) a povinnosť vrátiť "vec do pôvodného stavu". a ak sa ti aj podarí niečo zasadiť, tak musíš rátať s tým, že min. 75% z toho, čo zasadíš, sa nedočká "dospelosti" - nevyrastie. buď sa to zničí pri kosení, alebo to zničia deti (teda aspoň na našom sídlisku) ☹
@buffinko bohužial musím s tebou súhlasiť a navyše naozaj (teda aspoň v našom meste) na tých predajcoch nerozoznáš, čo vypestovali sami a čo nakúpili počas akcií v kauflande, tescu a teraz predávajú na trhu
@zeleny_cajik To máš pravdu s tou zeleninou. Je však ale smutné, že vláda to dopustila. Nie sú podporovaní domáci pestovatelia, ale len tí zo zahraničia. Prečo musel skončiť ten skleník, vyhrievaný teplom z termálnych prameňov, v ktorom sa pestovali paradajky? Na toto nech mi dá niekto logickú odpoveď. Krásne a chutné paradajky bez chémie. Zároveň prišli o robotu ľudia. Na tomto mieste teraz postavia termálne kúpalisko. Nech si trhnú nohou s kúpaliskom..
@viera27 ved pohodcike som rada ze sa delime o skusenosti 😉 urcite je na milteciske viac takych predajcov ako domacich, no ja uz poznam domacich predajcov tak nemam problem s nakupenim domaceho tovaru. Tam kde maju cudzokrajny tovar ako pomarance, alebo teraz hrozno ani nejdem. Ja tam chodim obden..a najlep=sie domace jablcka od jednej madarky uz dosli a povedala ze bude mat az na jesen zas 😉 boli bombove. O tej ikeii som pocula, aj som tam bola tento piatok a neviem ci to bolo tym ze som tam prisla az o pol jednej 🙂)) ale minimum stankov a tie dva s opvocim a zeleninou co tam boli boli vsetko dovozove :( Co sa tyka tych susedov..mam asi stastie..mlieko aj vajcia mam lacnejsie ako v obchode 🙂 juch
najhorsie je že po novom aj je tovar s europskej unie nemusi bit napisana krajina povodu len povod europska unia tak si potom domysli odkial ten tovar asi je.ja osobne robim v hypermarkete a poviem vam su to dost bojovne podmienky nikto tam nechce robit za taky plat ako maju upratovačky niekedy maju aj viac tym padom jeden zamestnanec robi robotu kolkokrat aj za 3-4zamestnancov a nestiha sa nic tiez tlaky vedenia znižovat odpisi atd.. rano musi skontrolovat tovar,cenykatalog atd.. jasne nikoho to nemusi zaujimat ja len preto ze to poznam .je toho vela castokrat ovocie zelenina dovezene su uz hnile nakolko neviete zarucit ako sa tovar prepravuje ci kamion ma stale pustene chladenie atd.. neraz su dovezene zo zvieratkami uz som videla skorpiona,pavuky a dačo ako giga svab ....ja mam trh za domom chodime tam ale aj do billi tiez ju mam za domom ked chcem kupim tam ak nie idem na trch tiez ale len overenym domacim predajcom pretoze dat za jablka 2€ na trhu a 1€ v obchode stym že obe su z velkoskadu je rozdiel.teraz budeme pestovat na zahradke tak budeme mat odtial usetrime a chut sa neda porovnat. 😀 ked sme byvali v petrzalke na balkone sme pestovali cherry paradajky mali bit male kričky ale tak sa im tam darilo ze sme nebedeli co snimi a vysoke kriky az po strop😀 😀 😀 teraz balkon nemame ale keby hned pestujem 😀
na margo slovenskych vyrobcov ja som predavala salami a kazdy den sme bojovali s nekvalitou suchych salam bol to des neraz sme otacali cele zavozi suche salamy boli mäkke ako tlačenky tym padom to do 2min po nakrajani oxidovalo nedalo sa to krajat,spekačky už neraz dosli zelene v salamach, v sunkach kovove uchytky neraz zlomili nože na strojoch parky tiež ja preto chodim orbanovi to je kvalitka chutne vyrobky a ma perfektne ceny.
a na margo ešte tých babiek - nikdy nevieme naozaj ako to pestujú a pod... Doma vlastné, ked už, tak aspon vieme koľko a kedy sa postriekalo, ale snažíme sa fakt nevyhnutné minimum
ja najcastejsie nakupujem v retazcoch ako Billa, Lidl, ci CBA, mam to najblizsie, minuly rok sme aj pestovali vo vlastnej zahrade, ale kedze ju nemame pri dome, tak to bola fuska, muz vystaveny z roboty este vecer chodil polievat rajciny a nakoniec skoncili zhnednute od velkeho slnka, takze sme co sa rajcin tyka nemali skoro nic, ale mali sme aspon vlastne ovocie - ceresne, jablka, hrusky, slivky, visne, broskyne, marhule- ale marhula nam odisla, jahody, maliny. Visna nam vsak tento rok zamrzla, uvidime ako bude ostatne. Aj to nam vsak otec postrieka asi 3x, zvysok nam daju rodicia- kaleraby, uhorky, kopor, cibulu, ale nieco a striekaju ahnoja, takze v tom mame chemiu tiez. A samozrejme by som najradsej kupovala vsetko ciste, bio a pod. Ale neverim ani tym babkam na trhu, pretoze mozu byt take iste ako moj otec, postriekaju tiez.
tak.. neprecitala som si diskusiu... ale prezradim vam par "pikosiek" co som osobne robila ako studentka na praxi v hypermarketoch ...
ucila som sa na OA a prax som mala v obchode.
salamovy pult :
- klobasky, salamy, spekacky, parky osliznute - vzali sme ich z pultu do zadu a tam striekali hadicou a umyvali vo vode
- nakrajana salama , ktora uz bola obschnuta a nevyzerala cerstvo sa musela primiesavat do cerstvo nakrajanej salamy .
syrovy pult a salatovy:
- salat, ktory bol aj den ci dva po zaruke napr.. vlassky a podobne sa zmiesaval do misy s novy salatom ...
- krajany a v obchode baleny do folie syr napr gouda so stitkom s datumom balenia aj po 3 dnoch nepredania sa sa jednoducho vybalil z obalu a prebalil opat a bol predavany ako cerstvy .
gril pult .
- grilovane kurence - na to mala veduca zvlast fintu . roztok do ktoreho sa namacali aj boli nazelenane, potom riadna marinada a kuriatko bolo ako cerstve .
pekaren -
asi netreba hovorit ze vacsina vyrobkov je len dopekanych a v podstate si kupujeme zmrazene pecivo, ktore je potom dpecene... zmrazene je cca 6 - 12 mesiacov . pricom sa stava , ze kym sa dostane priamo do pekarne obchodu, byva niekolko krat rozmrazene a spatne zmrazene .
obchody maju i vlastne pekarne, kde si cesto sami robia . no aj tu som bola svetkom ako zo stola sa rozsypala miska s o zrnieckami slnencice, lanu a neviem coho vsetkeho taka zmeska... a pani pekarky nemaju prblem to pozametat metlickou dat na lopatku a opat na stol kde to bude sluzit ako posyp na rozne celozrnne pecivo .
toto som si narychlo pospominala , co som zazila cca 6-8 rokov dozadu ..
aj ked si davam poror na to co kupujem , nikdy nevieme co jeme...
ako studentka som brigadovala vo firme HAME . 😅 od tej doby som mala len par krat 😅usok pasteky a to s adnesenim sa nad skutocnosti, ktore som videla vo fabrike .. a netyka sa to len pastet ale aj zeleninovych zavaranin a inych produktov ... 😖
takze jedina istota , ktoru si mozme byt ozaj isty je tá, ked si doma vypestujeme, vychovame a vyprodukujeme vyrobky sami . hold , klobuk dolu pred nasimi starymi mamami a otcami, ze stihali pracovat , vychovat 6 deti a este sa k tomu an nemuseli bat o to , ci nahodou v pastete pre deti nenajdu kusok leukoplastu z prsta, ci iny predmet, pretoze si vyrabali tieto veci sami....
preto s mm zabijame prasiatka, u svokry chovame, morcacinu,kuracinu, kacacinu, pestujeme co sa da a rybky tiez mame z rybnika u otca . a cuduj sa svete .. popri tom sa vobec necitim byt vytazena, a ani nejako obmedzovana a ani nezijeme nejakym zastaralym stylom .. prave naopak
@renab da sa najst strasne vela dovodov a argumentov preco to nerobit. Dokonca aj budu spravne, hoci neviem ci je niekde zakomponovane zakazom vysadzanie (klcovanie je samozrejme ina vec). Ja to vsak beriem systemom pokus-omyl a ratam so stratami, aj ked chvalabohu na moje pocudovanie nik tym "mojim" ciernym kriakom nic neurobil, skor obcas vidim susedov blizsie pri inkriminovanom obecnom pozemku polievat ich. Ono je to vzdy len o ludoch a niekto musi byt jednoducho prvy 😀
Inspiracia, permakultura v praxi
@viera27 určujú to všeobecne záväzné nariadenia mesta a tie vo väčšine miest majú samovoľné vysádzanie a presádzanie drevín zakázané. Vysádzať ich môžeš len s povolením mesta. Aj v novinách písali, že napr. v Poprade bol za to zatknutý dôchodca. Nevravím, že je to správne, ale tiež keby si každý na sídlisku zasadil čo chce a kde chce, navyše ak by sa o to patrične nestaral, tak ako by to tam vyzeralo? My máme na sídlisku vysadených toľko stromov, že teraz ich budú musieť píliť. Keď boli malé, architekt asi neuvažoval nad tým, že raz vyrastú a je to hotová "džungľa".
@renab no vidis, to som nevedela. Tak 33e pokutami hrozi. Ale tak ja sa povacsinou aj tak riadim heslom radsej sa ospravedlnit ako si pytat dovolenie 😀
Inak nasla som toho dochdocu a na vracanie naozaj z niektorych ludi.
http://poprad.korzar.sme.sk/c/6340728/po-vysadz...
Tak ono hlavne ku nam sa dostava 20trieda odmietnuta vo vsetkych krajinach EU takze co cakame, ale. Ja sa obavam toho ze moj maly prejde zachvilu na prikrmy a som zvedava kde budem na to kupovat ovocie a zeleninu. Myslite ze trhy su lepsie? Naprtaka mileticka, je spolahlivejsia nez tieto markety? Lebo to tiez osobne nepoznate tych predavajucich a nemozeme vediet ci nemaju tie svoje polia kde to pestuju niekde pri dakej dialnici alebo tak 🙄
ono je to ťažké s ovocím a zeleninou, ani drvivá väčšina tých dedkov a babičiek čo predáva na trhu to nerobí preto, že by nemala komu úrodu rozdať alebo žeby ich nejako tešilo s podlomeným zdravím pestovať niečo vo veľkom, väčšinou to robia preto, lebo majú nízky dôchodok a potrebujú si privyrobiť, lebo inak by nemali čo jesť.
preto môžu ťažko riskovať či im ich úrodu niečo nenapadne a preto väčšinou tiež hojne striekajú proti všeličomu možnému a nie je to až tak zdravé ako sa zdá.

@andreah25 k tomu značeniu výrobkov-minule som čítala článok, že krajina pôvodu neznamená, že tam sa to dopestovalo/dochovalo, ale to,že tam to bolo balené