Marcipánové torty a sladké pečenie pre bezlepkáčov
Tuto temu som sa rozhodla dnes zalozit, nakolko sama mam celiakiu cez 35 rokov.
Okrem toho, ma velmi sikovne kocky tu na MK svojimi nadhernymi sladkymi dielami inspirovali k zalozeniu rovnakej temy pre bezlepkove, pripadne aj bezmliecne a bezsojove pecenie krasnych torticiek a muffinov. Preto budem velmi rada ak sa tu najdeme a povymiename si svoje skusenosti, recepty, tipy na potraviny na pecenie take, ktore nam alergikom zarucene neuskodia.
Tesim sa na Vas a Vase inspiracie.
Katarina
Dievcata,chcela so sa spytat ako riesite vianocne oblatky pre bezlepkacikov a tiez aj s inymi obmedzeniami.
J asom vlani zohnala take co mi moc nechutili .Kupovala som v cajovni.
Ahojte dievčatá, už ste začali vypekať na Vianoce? Dajte nejake tipy a pochvalte sa vianočnými maškrtami 🙂
kocky, to je uuuzasna tema, pojdem vsetko pekne poprecitovat dnes vecer, ekd malu ulozim hajat a pridam receptik 🙂
baby neviete mi prosim vas povedat, creme ole od dr. oetkara je vhodny pre celiatika? dakujem krasne.
@mizulienka creme ole je aj pre celiatikov,minule som to citala 🙂
@milenka74 super, dakujem 😉
@mizulienka neni zac.Co dobre ides kuchtit? Ja som z toho tusim tu trasenu tortu robila 😉
@milenka74 idem plnit tortu 😉 pani je celiaticka, uz som im robila tortu minuly rok, ale vtedy som davala salkovy krem, ale teraz chceli vyskusat nieco ine 😉 takze pribinacikova plnka - slahacka, tvaroh, kysla smotana a ten creme ole 😉
@mizulienka no skoda ze byvas tak daleko,dala by som si upiect 😉
Hezký večer všem. Narazila jsem na tuto debatu a moc mě to zaujalo. Celiakii mi zjistili v květnu 2012, takže jsem na začátku. Dívala sjem se na úvodní fotky dortíků a byly tam lentilky, což mě dost zarazilo. Píší ve složení pšeniční škrob. Hlavně jsem se chtěla zeptat, jakou čokoládu používáte při pečení, vaření, třeba i k jídlu. Zatím se mi nepodařila žádná najít. Všude je lepek. ☹(( Moc děkuji za Vaše odpovědi.
@pitrisek21 Vitaj v klube celiakov. Co sa tyka mojej torty z lentilkami. Celiaticka som ja, nie moje deti. Peciem tak, aby som mohla aj ja. Nepeciem nikdy dvojmo. Takze ja som lentilky nejedla 😉 Co sa cokolady na varenie tyka, ja kupujem uz iba v LIDLI, stoji 0,90 centov tusim, max 1 EUR. Je najlepsia a vyborne sa mi s nou pecie 🙂
@drobec33
Ahojky, děkuji za odpověď. Nevíš prosím jak se ta čokoláda jmenuje?
@pitrisek21 fuuu, je mi luto, neviem.Ake ma taky zlty obal a nazov je tusim cervenou napisany. Mavaju to pri veciach na pecenie. Kde su pudingy, vanilk. cukor.
Děkuji. Mrknu se tam. Psala jste, že máte dvě děti a obě jsou zdravé. Měla jste je už když jste celiakii léčila, nebo ještě před tím? Uvažujeme ještě o jednom mimču, ale mám strach... Nevím jestli to těhotenství ještě zvládnu. Celiakie mi úplně rozbourala imunitu, jsem pořát nemocná, snad to bude díky té dietě lepší....
😨
Dobry den chcem sa spitat nema niekto na predaj knizku na pecenie?dakujem a piste mi na mail gabikavajova@gmail.com
Ahojte,
prosim Vas o radu. Peciem tortu pre zakaznicku celiaticku. Kupila som si dnes na piskotove cesto schar muku mix C. Ale ako vas citam, tak asi by som si ju mala ist vymenit za B??? Ci aj s C upeciem v pohode korpus???
Postupujete ako pri klasickom korpuse, alebo treba ist na tuto muku specialne??
Dakujem za kazdu radu
@petkaa28 upecies aj s C , ale ja mam skusenost, ze s mix b sa korpus tak nemrvi a chutovo je na nerozoznanie od normalneho lepkoveho .-) Pouzivam mix b a peciem ako s normalnou mukou, akurat si treba dat pozor, ked ju zamiesas do cesta, treba opatrne, aby sa nespravili hrudky, bezlepkova muka mix c je v podstate kukuricny skrob.
@drobec33 Ahoj, chcela som ta poprosit o radu. Mam piect svadobnu tortu, okrem toho aj minitorticky pre kazdeho hosta, len 2 hostia maju celiakiu a k tomu aj alergiu na kravske mlieko, tak mam z toho dilemu. Pre nich mam upiect zvlast 2 minitorticky (8x8cm). Nemam s tymto skusenost, mohla by si mi prosim ta poradit nejaky vyskusany recept na korpus, prip. najeku plnku, krem, co by tam mohli mat? Dakujem ti velmi pekne, moc by si mi pomohla. 😉
@zuzana92101 Mile rada by som ti pomohla, avsak do dnesneho dna mam problem upiect korpus tak, aby mi napr. nesplaskol ☹ Ale myslim si, ze @zlatat ako odbornicka nie len na bezlepkove pecenie ti rada poradi. Ma toho odpeceneho poooooooodstatne viac ako ja. Ja peciem iba pre seba, doma. A nerada by som ti poradila nieco, co by mohlo skoncit fiaskom. Verim, ze sa na mna nenahnevas, ale na moje chabe skusenosti by v praxi nemuseli dobre dopadnut. Drzim paste, urcite sa podari 🙂
zdravim pridavam nejake recepty, sama hladam radsej prirodne bezlepkove, s nahradou muky za napr mlete mandle atd. ocenim pomoc radu na korpus na tortu, dik
Čokoládové suflé bez lepku
30 minut
vyzkoušelo kuchařů (0) Porce:6
Ingredience
Kakao 50 g
Kokosový tuk 2 lžíce
Med 4 lžíce
Vanilka
Žloutek 4 ks
Bílek 4 ks
Mandle - loupané 20 g
Máslo
na vymazání formy
Sůl 1 špetka
Čokoládové suflé bez lepku
Čoko suflé bez lepku.JPG cokoladove sufle bez lepku a bez laktozy.JPG
Postup přípravy:Zařazení: Moučníky, Dezerty
Kakao, kokosový tuk a jednu lžíci medu ohřejeme nad vodní lázní. Přidáme vanilkové aroma. Krém odložíme bokem, může se stát, že se vytvoří hrudky, nepanikaříme, o nic nejde.
Žloutky, sůl, 3 lžíce medu našleháme. Přidáme kakaovou hmotu. Vznikne krásný hustý lesklý čokoládový krém. Přidáme najemno namleté mandle.
Našleháme bílý sníh z bílků a opatrně přimícháme do čokoládového krému.
Suflé se obvykle vkládá do malých keramických forem, ale teď jsem zvolila jednodušší řešení: malou dortovou formu o průměru 14 cm. Na spodek vykrojíme pečící papír, boky natřeme máslem. Vložíme do trouby na cca 150°C na 20-30 minut. Vnitřek by měl zůstat lepkavý, krémový. Podáváme ihned z trouby.
http://www.recepty.cz/recept/nebeska-rolada-bez...
roladu som piekla, vyborna! rozmyslam upiect plechy a vykrojit korpusy-kruhy
xx
http://www.recepty.cz/recept/cokoladovy-dort-be...
neskusala ale asi obdoba rolady
xx
kavovy moka mandlovy dort bez mouky
http://dolcevita.blog.cz/0903/moka-dort-nasi-ba...
recept>
Na dortový korpus potřebujeme:
210 g loupaných mandlí (jemně strouhaných)
210 g práškového cukru
7 vajec
Na dortovou náplň a ozdobu:
150 g másla
150 g cukru
3 žloutky
vanilka nebo vanilkový cukr
3 lžíce studené černé a hodně silné kávy
postup
Žloutky utřeme do pěny s cukrem, přidáme strouhané mandle a ze 7 bílků tuhý sníh. Těsto naplníme do dobře vymazané a moukou vysypané dortové formy 27cm a upečeme v předehřáté troubě. Sice neznám vaši troubu, ale při teplotě 165-170 °C by z ní měl přibližně za 45 minut vyjít stejný výsledek.
Na dortový krém utřeme máslo a postupně přidáváme žloutky, cukr a vanilku. Třeme tak dlouho až je krém jemný a pěkně se napění. Po kapkách přidáme kávu.
Upečený dortový korpus rozřízneme, potřeme jednou třetinou krému a ostatní krém použijeme na ozdobu povrchu dortu. Dortík je nižší, ale hodně chuťově výrazný a sytý. Je to úžasný kavárenský dortík, který ladně doprovodí vaši silnou neslazenou kávičku a zvedne náladičku.
xx
http://recepty.vareni.cz/mandlovy-dort-bez-mouky/
mandlovy dort bez mouky
Mandlový dort s příchutí vanilky, medu, rumu a pomeranče potíráme karamelovým krémem. Vhodný moučník pro nejrůznější oslavy, zejména svátky vánoční.
Ingredience
na porcí
1 lžičkamletá skořice 300 gmandle 5 ksvejce 75 mlpomerančová šťáva 4 lžícecukr moučka 1 balíčekvanilínový cukr 1 lžičkaprášek do pečiva 3 lžícemed 1 lžičkarumová esence
KRÉM
1 plechovkaslazené kondenzované mléko 200 gmáslo
PODLE POTŘEBY
pomerančová marmeláda mandlové lupínky máslo na vymazání formy
Postup přípravy receptu
Mandle jemně umeleme. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Med rozmícháme v zahřáté pomerančové šťávě. Malou dortovou formu vymažeme máslem a troubu předehřejeme na 180 °C. Z bílků ušleháme pevný sníh.
Příprava těsta: Nejdříve promícháme všechny suché ingredience. Do mísy vložíme mleté mandle, prášek do pečiva, skořici, moučkový a vanilkový cukr, Potom do směsi vmícháme žloutky, rumovou esenci, med s pomerančovou šťávou a sníh z bílků.
Těsto naplníme do vymazané dortové formy a pečeme zvolna asi 35 - 40 minut.
Připravíme si karamelový krém. Plechovku slazeného kondenzovaného mléka vaříme ve vodní lázni asi 2 hodiny. Zcela vychladlé mléko vyšleháme s máslem dohladka.
Mandlový korpus podélně rozkrojíme a na řezu potřeme pomerančovou marmeládou. Celý dort potřeme karamelovým krémem a posypeme mandlovými lupínky. Dort odložíme do ledničky a několik hodin necháme krém tuhnout.
Mandlový dort bez mouky s chutí medu, pomeranče, vanilky, rumu a s karamelovým krémem podáváme ke kávě nebo čaji.
http://blog.veruska.cz/?p=5662
Originál k vidění na stránkách Nigelly, já jej aplikovala následovně:
Na dortovou otvírací formu o průměru 23 cm potřebujete 200 g rozpuštěného másla, 150 g cukru krupice, 160-180 g mletých mandlí, 100 g polenty (instantní a jemná) – můžete nahradit i kukuřičnou moukou, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 3 vejce, 1 citron, moučkový cukr.
Postupujte takto:
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně 160), formu vytřete máslem a vysypte krupičkou.
Cukr vyšlehejte s máslem, pak přidávejte postupně vejce po vejci a vždy pečlivě prošlehejte, aby se vejce spojilo s hmotou.
V samostatné míse smíchejte mandle, polentu, prášek do pečiva a kůru nastrouhanou z citronu. Sypkou směs postupně zapracujte do tekuté.
Těsto nalijte do formy a dejte do trouby. Horkovzdušně mi pečení trvá asi 20 minut – upečený koláč poznáte tak, že zapíchnutá špejle vyjde z těsta suchá.
Mezitím vymačkejte šťávu z citronu a smíchejte ji s moučkovým cukrem v množství dle chuti – vznikne sirup.
Hotový koláč vytáhněte z trouby a nechte ve formě. Propíchejte špejlí hojně povrch koláče a nechte chvíli chládnout. Pak lžičkou nanášejte na povrch citronový sirup tak, aby se do koláče vsákl a koláč nechte až do úplného vychládnutí ve formě.
Pak formu otevřete, koláč nazdobte dle libosti a podávejte.
xx
http://www.paleolifestyle.cz/2012/03/03/cokolad...
cokoladovy dort bez jakekoli mouky
Co potřebujeme:
2 vysokoprocentní čokolády (dávala jsem 86procentní)
1 avokádo
3 banány (v původním receptu jsou psány dva, ale takhle je dort vláčnější. Chuť banánu vymizí do druhého dne, ale i kombinace banán-čokoláda je skvělá)
1/2 hrnku medu (agáve, atd.)
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu (dávala jsem sušenou vanilku)
1 hrnek kakaa (nejlépe bio)
1 polévková lžíce espressa (nedávala jsem)
1/2 čajové lžičky stévie (nedávala jsem)
6 vajec
Čokoládu rozpustíme. Banány a avokádo dohladka rozmixujeme s rozpuštěnou čokoládou, medem a vanilkou. Přidáme kakao a espresso a pečlivě rozmícháme (rozmixujeme) V receptu se píše, abychom v tuto chvíli hmotu ochutnali a případně dosladili. Přátelsky radím, nedělejte to, jestli ten dort chcete dopéct. Těsto je totiž hříšně dobré emoticon
Po jednom přidáváme a vmícháváme vejce. Finální hmota musí být perfektně hladká. Formu (22 cm, ale klidně míň, jestli chcete mít dort vyšší) vymažeme máslem a vystřihneme kolečko pečicího papíru ve velikosti dna. Přiložíme na dno a také pomažeme máslem. Tenhle trik zaručí bezproblémové vyklopení. Těsto vlijeme do formy a uhladíme. Pečeme na cca 30-35 minut, kontrolujeme špejlí – těsto by nemělo být vevnitř úplně tekuté, ale zase ne úplně suché.
xx
http://www.labuznik.cz/recept/stavnaty-mandlovy...
Ingredience
225g oloupaných celých mandlí
60g mandlových lupínků na ozdobu
máslo na vymazání formy
1 hrnek jemného, krystalového cukru + víc na formu
225g sušených meruněk
kůra a šťáva z vosku zbaveného citronu
2 lžičky pomleté skořice
1/4 lžičky pomletého hřebíčku
1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
8 velkých žloutků
8 velkých bílků
1/2 lžičky hrubé soli
4 lžíce meruňkové zavařeniny
Vanilkový cukr smíchaný s jemným krystalovým na posypání
Doporučená příloha
Šlehačka, chcete-li.
Postup
Předehřát troubu na 170°C. Položit celé mandle na plech a dát je do trouby. Položit mandlové lupínky na druhý plech do trouby. Opražit obojí do zlatohněda, asi 8–10min.. Nechat vychladnout. Vymastit 25cm dortovou formu a vysypat ji cukrem.
Pomlet celé mandle na jemno. Smíchat je s citronovou kůrou, skořicí, oříškem, hřebíčkem a na velice jemno posekanými meruňkami. Dát stranou.
Pomocí elektrického šlehače našlehat 3/4 hrnku cukr a žloutky do lehka a světla. Přendat do velké mísy.
V čisté míse našlehat bílky se solí a citronovou šťávou do pěny. Pomalu přidávat 1/4 hrnku cukru a našlehat bílky do kopečků. Opatrně vložit bílky do našlehaných žloutků. Dovnitř vložit mandlovo-meruňkovou směs.
Nalít těsto do připravené formy. Péct do zlatohněda. Špejle zapíchnutá doprostřed dorty musí být po vyjmutí čistá (asi 50–60min). Je možné, že se dort peče nahoře příliš rychle a v tom případě je nutné ho volně přikrýt alobalem. Upečený dort přendat i s formou na mřížku a nechat vychladit po 10min. Pomocí kulatého nože uvolnit dort od stěn formy, vyklopit ho a nachat úplně vystydnout.
V malém kastrolku rozehřát meruňkovou marmeládu do varu. Sejmout z ohně a pomocí štětce potřít vychladlý dort. Posypat mandlovými lupínky a vanilkovým cukrem.
Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty
pre bezlepkacov
http://varecha.pravda.sk/recepty/zelatinovy-kol...
http://www.celiakia.sk/bezlepkove-recepty/torty...
mala som totiz problem, ci je mozne pre bezlepkacov pouzit zelatinovy stuzovac za studena Dr. Oetker a Creme ole puding bez varenia ako stuzovadlo do slahackoveho kremu pre bezlepkacov, oba recepty su bezlepkove, dokonca trasena torta je zo stranky www.celiakia.sk, takze je ich mozne pouzit 🙂
@vladiella /po umornom studovani...ale uspesna... 😉 /
@luciahromadkova
vidis?. a to si mala len zakazku. a nemusis tak zit a existovat 🙂

@milenka74 vitaj v klube 🙂 Ako dlho ju mas?