icon

Máte recept na šípky?

titkovamiriam
26. sep 2008

ahojte!tento rok je dobre sipkovy,doteraz som ich len susial a davala do caju,mate niekto aj ine rcepty co so sipkami ci uz cerstvymi alebo susenymi?

pacna
•
26. sep 2008

my sme zbierali šipky min.rok a čaj nechcel nikto piť 😖

titkovamiriam
autor
•
26. sep 2008

u nas sa pije aj z nazberanej lipy a maty 😀 ,no zevraj sa da zo sipok robit dzem tak taky recept by som prijala aj ked je to s tymi sipkami poriadna piplacka

stresmenka
•
26. sep 2008

Šípkový lekvár

Šípky, 1 kg cukru na 1 kg uvarených šípok, želírovací prostriedok.

Z umytých šípok odrežeme vrch i spodok (od stopky aj od kvetu) a uvaríme ich. Osladíme podľa chuti, pridáme želírovací prostriedok (napríklad Gel Fix), povaríme ešte 3 minúty, dáme do pohárov a uzatvoríme ich.

alebo:

1l kilogram šípok, 700 gr kryštálového cukru, 2 dl vody

Zrelé šípky umyjeme, zbavíme semien a uvaríme vo vode domäkka.
Prelisujeme a kašu osladíme a povaríme.
Hotový lekvár nalejeme do čistých pohárov, dobre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút.

Robievala ho moja mamina a je fakt výborný, ale pracné čistenie preto ho už nerobí nemá jej kto pomôcť ☹

titkovamiriam
autor
•
26. sep 2008

mooooc dakujem! 😀

wien
•
28. okt 2008

ja akurát robím tento: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10689 neskutočne to voní po celom baráku 😵 až sa mi slinky zbiehajú. a miešam to s jablkami. tak uvidíme výsledok... výhoda je, že sa nemusia vydlabávať semienka ani chĺpky. zatiaľ môžem potvrdiť len to, že chĺpky sa rozvarili.

libka1
•
14. nov 2008

Wien trochu by som sa bála toho že sa to nevydlabe... Ono to potom dosť páli záhu... My robíme taký z vydlabancov, alebo teda moji rodičia, keby to bolo na mne tak určite nemám na to trpezlivosť 😅

elif2013
•
19. sep 2014

Da sa robit aj z čerstvych šipok čaj

cessy
•
19. sep 2014

Aj sirup sa da spravit, recept mam z najnovsieho apetitu, idem vyskusat prvy krat 🙂