Prečo sa mi zrazí mliečna polievka z domáceho mlieka?
Ahojte gazdinky. Robila som hribovu mliečnu polievku. Dala som do nej čerstvé domáce kravské mlieko a sladku smotanu a zatrepku z hladkej muky. Keď som nakoniec pridávala ocot, tak sa mi polievka zrazila. Nechápem prečo, pretože vždy ju robím rovnako, akurát teraz som robila druhýkrát z domáceho mlieka (minulý týždeň som robila bielu zemiakovú z domáceho mlieka a zrazila sa mi tiež). Keď dám všetko kupované, nestane sa mi to... V čom môže byť problém?
@jaja1979 no,sama som zvedava....ja davam kyslu smotanu,nie sladku a ocot nedavam,cize neviem. Ale niekde so.citala,ze ked dame prevareny ocot,ze sa polievka nezrazi,len neviem,ci je to pravda.
Ocot sa nikdy nemá dávať do vriacej polievky a neverím že sa ti to inokedy nezrazí
@terezka1947 a v obchode kupujem len to vo fľašiach s krátkou trvanlivostou... Tak neviem, nabudúce asi skúsim dať ocot do odstavenej prevarenej polievky, uvidíme, čo to spraví...
@jaja1979 dnes som to prave riesila, tiez sa mi zrazil privarok. Pridala som za CL sody bikarbony pomalicky, bude bublat ako dive, ale tie zrazeninky povolia.
Keď robím napr.sosovicovu polievku nakyslo,vždy dám ocot zohriať na chvilku,potom sa nezrazi..
@jaja1979 mna mama ucila, ze ocot az do odstaveneho, idealne niekolko minut po. Urcite nie do vriaceho.
Ja idem na to opačne ako vy 😉 Najprv dám ocot, nechám polievku zovrieť a až potom zátrepku. Nikdy sa mi polievka nezrazila. Takto to robila už moja starká.
Tak ja davam do polievky kyslu smotanu, ked tak, zmiesanu so smotanou na varenie a nezraza sa mi nic ani s octom. Ale vacsinou ho ani nedavam, davala som uz aj citron miesto octu, alebo si to kazdy naoctuje kolko chce na tanieri. Inak som o tom ohriatom octe pocula od susedky, na panvici prevrie a supne do polievky :D
Inak ked robim napr. fazulkovu na kyslo, tak uz do tej vody kde sa vari fazula davam hned na zaciatku ocot.. a mlieko/smotanu az potom.
@jaja1979 Ak das ocot do vriaceho mlieka a coilen trosku varis, v podstate robis syr.... a to je jednoduhsie s domaceho mlieka ale ja robim tvaroh aj z kupeneho pasterizovaneho mieka, tak ze dam ocot a privediem do varu... tym ze mas este aj smotanu, mas tam este viac bielkoviny na tvorbu syra.
Ako radia, pridaj ocot az uplne na konci ked sa prestane varit. U nas sa daval ocot az do taniera... kazdy podla chuti.