icon

Vydržia krémové koláče do Vianoc?

sisska96
19. dec 2025

Iba ja nechápem že ako vydržia krémové koláče , košíčky do Vianoc ? Teraz pozerám FB a kopec žien už spravili aj krémové plnky a je mi z toho normálne zle keď vidím.

markusrasford
19. dec 2025
@sisska96

@markusrasford a varený krem vydrží 2 týždne napríklad ?

@sisska96 pozerám ze ty si aj pred rokom podobnú tému založila. Chcela si vedieť ci sa niečo za rok zmenilo? Ale to uz mas ako tradíciu.?

viestta
19. dec 2025
@markusrasford

@viestta zas si veľmi múdra. Do tartaletiek ide aký krem? Tepelné upravený?

@markusrasford aky komu vyhovuje. Niekto dava ganache, niekto maslovy krem, niekto pudingovy, niekto mascarpone, dalsi ovocie so zele... Tartaletka je len tvar korpusu z krehkeho cesta, plnka je volitelna. Dokonca mozu byt aj na slano ako quiche alebo plnene lososovou penou alebo cibulou a syrom.

sisska96
autor
19. dec 2025
@markusrasford

@sisska96 podľa mojich skúseností 5 az 6 dní v pohode.

@markusrasford to hej 6 dní áno, Ale do Vianoc keď je 5 dní, viacerí už spravili počas týždňa, tak rátam týždeň do Vianoc a za 1 deň nezjedia všetky krémové , ale to potrvá pár dní , tak kým sa dostanú na konci, tie krémové koláče už budú už skoro 2 týždňové

markusrasford
19. dec 2025
@viestta

@markusrasford aky komu vyhovuje. Niekto dava ganache, niekto maslovy krem, niekto pudingovy, niekto mascarpone, dalsi ovocie so zele... Tartaletka je len tvar korpusu z krehkeho cesta, plnka je volitelna. Dokonca mozu byt aj na slano ako quiche alebo plnene lososovou penou alebo cibulou a syrom.

@viestta tvoja kamarátka @sisska96 ma rok co rok problem s kremovymi zakuskamy. Robí si stoho tradíciu.

markusrasford
19. dec 2025
@sisska96

@markusrasford to hej 6 dní áno, Ale do Vianoc keď je 5 dní, viacerí už spravili počas týždňa, tak rátam týždeň do Vianoc a za 1 deň nezjedia všetky krémové , ale to potrvá pár dní , tak kým sa dostanú na konci, tie krémové koláče už budú už skoro 2 týždňové

@sisska96 kosicky sa upecu povedzme 21 naplnia sa 23. tieho a povedzme ze 6 dní vydržia to je cca 29 tého. Treba piecť primerane k počtu konzumujúcich.

viestta
19. dec 2025
@markusrasford

@viestta tvoja kamarátka @sisska96 ma rok co rok problem s kremovymi zakuskamy. Robí si stoho tradíciu.

@markusrasford a preco mi to potrebujes osobitne oznamit? Vsak si to vybav s nou

markusrasford
19. dec 2025
@viestta

@markusrasford a preco mi to potrebujes osobitne oznamit? Vsak si to vybav s nou

@viestta no asi ta prekvapim poradil mi to Al. Na teba potrebujem posilu a Al je v tvojom prípade dobry pomocník. Ty mas rekordne najviac príspevkov na MK to vyhodnotil 10 456 tisíc a to je co povedať

viestta
19. dec 2025
@markusrasford

@viestta no asi ta prekvapim poradil mi to Al. Na teba potrebujem posilu a Al je v tvojom prípade dobry pomocník. Ty mas rekordne najviac príspevkov na MK to vyhodnotil 10 456 tisíc a to je co povedať

@markusrasford mozes len zavidiet, co ine ti ostane?

markusrasford
19. dec 2025
@viestta

@viestta este mi Al zvestoval ze ty aj keď strikuješ tak aj vtedy píšeš na MK a to je co povedať.

viestta
19. dec 2025
@markusrasford

@viestta este mi Al zvestoval ze ty aj keď strikuješ tak aj vtedy píšeš na MK a to je co povedať.

@markusrasford kto vie, ten vie. Aj teraz mam rozpletenu ponozku polozenu na klavesnici na notase

markusrasford
19. dec 2025
@viestta

@markusrasford kto vie, ten vie. Aj teraz mam rozpletenu ponozku polozenu na klavesnici na notase

@viestta ale este pred chvíľkou si podcenovala môjho kamaráta. Ma ta prečítaného ako @sisska96 vkladnu knižku svojej starkej.

viestta
19. dec 2025
@markusrasford

@viestta ale este pred chvíľkou si podcenovala môjho kamaráta. Ma ta prečítaného ako @sisska96 vkladnu knižku svojej starkej.

@markusrasford ked bude vediet strikovat fusakle, moze sa ta tvoja kamaratka porovnavat so mnou. Zatial je to stale iba a len vyhladavc toho co uz nejaka ludska bytost napisala...
(Ano, viem ze dokaze aj optimalizvat procesy vyroby ocele v konvertore a optimalizovat fukanie horuceho vetra do vysokej pece podla zlozenia vsadzky alebo nastavovat valcovacie hrubky a rychlosti podla toho aky substrat sa valcuje, ale aj to sa naucila len od ludi, ktori to robili pred nou)

markusrasford
19. dec 2025
@viestta

@markusrasford ked bude vediet strikovat fusakle, moze sa ta tvoja kamaratka porovnavat so mnou. Zatial je to stale iba a len vyhladavc toho co uz nejaka ludska bytost napisala...
(Ano, viem ze dokaze aj optimalizvat procesy vyroby ocele v konvertore a optimalizovat fukanie horuceho vetra do vysokej pece podla zlozenia vsadzky alebo nastavovat valcovacie hrubky a rychlosti podla toho aky substrat sa valcuje, ale aj to sa naucila len od ludi, ktori to robili pred nou)

@viestta nezahovaraj. Ty si Papagáj roka na MK za rok 2025.

markusrasford
19. dec 2025
@viestta

@viestta ja mam občas taky dojem ze Al a @viestta je ta samá osoba.

viestta
19. dec 2025
@markusrasford

@viestta nezahovaraj. Ty si Papagáj roka na MK za rok 2025.

@markusrasford takze ako to je? Je v pohode spravit kremove kolace 2 tyzdne vopred. Z tvojej vlasnej hlavy skus vygenerovatt odpoved.

sisa_s
20. dec 2025
@markusrasford

@markusrasford si strasne otravny, nemas inu zalubu, len tu zabrdat do zien? Na 2 stranach si zaspamoval diskusiu bludmi, ktore nikoho nezaujimaju

anonym_537922
20. dec 2025
@sisska96

@markusrasford však to je krem kde je buď mlieko šľahačka , mascarpone,maslo atď. Džem vydrží no ale mliečne ??? No pre mňa týždňové krémové je staré

@sisska96 myslím že to budú skôr plnky šľahané nad parou, tie sú trvanlivejšie, ale nechápem ani ja. Ak robím nejaký zákusok, tak ho jeme maximálne dva, tri dni s krémom maslovým, ak je s mascarpone, šľahačkou, tvarohom alebo ovocím ani toľko nie. Tiež sa tomu roky čudujem, ale veď nech si každý robí, ako chce.

anonym_537922
20. dec 2025
@sisska96

@markusrasford a varený krem vydrží 2 týždne napríklad ?

@sisska96 myslím, že vydrží, ale na chuti to poznáš oveľa, oveľa skôr, že je koláč starý

anonym_537922
20. dec 2025
@markusrasford

@markusrasford sorry, ale si trápny, Bavila som sa už pri tom, ktoré koláče sú a ktoré nie sú vainočné a teraz si to zaklincoval.

letfenixa
20. dec 2025

My sme ako vianočné koláče piekli vždy suché, a zákusok (s krémom) až na Silvestra. Teraz už nikto nič sladké v podstate nesmie, tak to neriešim, ale veru na Štedrý deň sme okrem suchých koláčikov mali ešte zaviny. Kremove nič.

anonym_d644e4
20. dec 2025
@sisska96

@markusrasford však to je krem kde je buď mlieko šľahačka , mascarpone,maslo atď. Džem vydrží no ale mliečne ??? No pre mňa týždňové krémové je staré

@sisska96 no nedavam tam slahacku a mascarpone, ak to ma vydrzat. Jednu plnku som robila vcera a dnes robim dalsie, preane do kosickov, laskoniek, orieskov. Ale je to vareny krem s maslom. A skladuje sa v chladnicke. A tortu, ked peciem, to sa tiez neda za 1 den spravit, tak plnim vo stvrtok/piatok, ak to je na sobotu a vydrzi kludne aj do utorka, ked ostane.

anonym_d644e4
20. dec 2025
@markusrasford

@lindous zaujímavé tvrdenie. Zajtra ti sem pošlem recepty kde krém prechádza tepelnou úpravou. Bud trpezlivá.

@markusrasford ja davam vsade varenu plnku, zltkovy krem, vareny s pudingom alebo mukou (aj take recepty mam a su bozske), do toho prave maslo. Toto je fakt dost trvanlive. Preto tieto srakoty mavaju ludia, lebo tam drbu mascarpone a slahacky, tvarohy, co je len na okamzitu spotrebu a aj u torty si nedaju povedat. Tecie to a hlavne v lete a lahko sa pokazi, este ked je s ovocim.

anonym_d644e4
20. dec 2025

Ale tak 2 tyzdne pre Vianocami urcite nic kremove nerobim, ale dnes uz nie je skoro. Potrebujem aj ine dorobit, take medove rezy potrebujelu aj odlezat, aby s plnkou zmakli.

anonym_2a9396
20. dec 2025

@sisska96 Ja preto pečiem krémové zákusky 23 decembra aby sme mali čerstvé.

anonym_84bd0e
20. dec 2025
@sisska96

@sisska96 pozri si, aku zaruku ma maslo....slahacku by som tak skoro nerobila, ale maslo v pohode

iwesska
20. dec 2025

To je tak,ked maju dvojaky meter. Plnka do torty 3 dni stara,je bleee,ale kolac s pudingovo maslovou plnkou upeceny vyse tyzdna pred Vianocami,bude na sviatky akurat😆

anonym_bc2f85
20. dec 2025
@lindous

@markusrasford jasné, že sú aj varené krémy, či už sa šľahajú nad parou a pod., nemusíš mi posielať recepty, nevyjadrila som sa teda úplne presne, ale nadviazala som na autorku, ktorá hovorila o šľahačkových a mascaropone krémoch, ktorým ja plním napríklad tartaletky

@lindous to nie ty si sa nevyjadrila presne. To @markusrasford tvrdí, že všetky krémy prejdú tepelnou úpravou. Ja súhlasím s tebou, také mascarpone, či tvaroh určite prevárať nebudem 🤷‍♀️ krémové robím až v pondelok/ utorok. Poznám moje trávenie, vrátane histamínu. Po týždni nebudem jesť ani tie s vareným krémom a nedám ich ani deťom. Už či sa niekto urazí alebo nie.

markusrasford
20. dec 2025
@viestta

@markusrasford takze ako to je? Je v pohode spravit kremove kolace 2 tyzdne vopred. Z tvojej vlasnej hlavy skus vygenerovatt odpoved.

@viestta kedy a kde som to napisal? Bud konkrétna. Ty keď nevieš ináč tak si vymýšľaš. Teba uz zopár žien poslalo tam kde patríš a čoskoro to urobím aj ja. Ty si zákerná žena.

markusrasford
20. dec 2025
@anonym_bc2f85

@lindous to nie ty si sa nevyjadrila presne. To @markusrasford tvrdí, že všetky krémy prejdú tepelnou úpravou. Ja súhlasím s tebou, také mascarpone, či tvaroh určite prevárať nebudem 🤷‍♀️ krémové robím až v pondelok/ utorok. Poznám moje trávenie, vrátane histamínu. Po týždni nebudem jesť ani tie s vareným krémom a nedám ich ani deťom. Už či sa niekto urazí alebo nie.

@anonym_bc2f85 nevymyslel si nič také som netvrdil ze všetky kremy

markusrasford
20. dec 2025
@anonym_537922

@markusrasford sorry, ale si trápny, Bavila som sa už pri tom, ktoré koláče sú a ktoré nie sú vainočné a teraz si to zaklincoval.

@anonym_537922 lebo ty si veľmi odvažna