icon

Zdravé a chutné recepty zo sójových kociek

7. jún 2025

Ženy môj muž si po minuloročnej preventívnej prehliadke asi zmyslel že bude vegetarián, má čerstvých 50. Doteraz bol na klobáske a slaninke, nakúpil niekoľko.balení sójových kociek, skúšala som jeden recept boli ako žuvačka a bez chuti. Dajte recepty niečo zdravé a chutné.
Ja vlastne ani neviem čo si mám myslieť, ani či ku to vydrží...

biba_18
•
7. jún 2025

ako žuvačka budú vždy, je to ich prirodzená vlastnosť. my ich doma voláme špongie 😂
a chuť… no… my máme doma radi aj čistú chuť špongie, keď robím doma tak mi syn vyjedá z misky ešte pred prípravou 🤷‍♀️ ale chuť preberajú z tekutiny v ktorej ich varíš - teda daj do vody bujon, masox, sojovku, rybaciu omáčku - čo ti príde na um…
a recepty?
my to máme radi, tak zjeme hádam všetko. dôležité je špongie pred úpravou poriadne vyžmýkať!
ale také naj recepty:
- soté s jemnou “kečupovou” omáčkou (kocky alebo pásiky upražíme na cibuľke, na to troška kečupu a voda, pridať kukuricu)
- vyprážané alebo pečené špongie (špongie osoliť a okoreniť, obaliť v škrobe a opiecť na málo oleja) - toto som jedla aj v rezancovej verzii s chilli omáčkou a tiež to bolo fajn
- špongie na spôsob pečene - rezance popražiť na oleji s cibuľkou, pridať majorán, prípadne troooošičku ale fakt len trochu sojovky…

biba_18
•
7. jún 2025

ja to ešte dávam napr. aj do tortíl namiesto masa. aj segedíň s kockami sojovými mám rada…
čomu som neprišla na chuť je drť, ale kamoška napr. drť pridáva do masových faširok - teda tu by sa dala použiť do nejakých cícerových ak sa ti s tým chce babrať…

0silvia0
•
7. jún 2025

@katkattf ma vyborny recept vo svojom profile na opekanu ryzu so sojovymi kockami. Ja len tak robim, mne to chuti viac ako masova verzia. Spravne urobene (vyzmykane a opecene) nie su ako zuvacka, su vyborne.

veselo_neveselo
•
7. jún 2025

Sojove kocky su naozaj spongiovite, boli uz pred 20 rokmi a budu na veky vekov. Pokial sa neosmazia na oleji - ale to potom straca trochu vyznam :--)
Skus ich este v trube /v airfryeri.
Dolezite je ich poriadne namarinovat - same o sebe nemaju ziadnu chut, preto ich treba poriadne ochutit.
Experimentuj s roznym korenim, azijske, indicke, rozne exoticke, tie su dostatocne vyrazne. Len sol, korenie, rasca, paprika, tie slovenske klasiky na kocky nestacia.
A vyskusajte urcite aj tofu a tempeh, to je tiez kvalitny protein. Mne chutia viac ako kocky.

autor
•
7. jún 2025
@veselo_neveselo

Sojove kocky su naozaj spongiovite, boli uz pred 20 rokmi a budu na veky vekov. Pokial sa neosmazia na oleji - ale to potom straca trochu vyznam :--)
Skus ich este v trube /v airfryeri.
Dolezite je ich poriadne namarinovat - same o sebe nemaju ziadnu chut, preto ich treba poriadne ochutit.
Experimentuj s roznym korenim, azijske, indicke, rozne exoticke, tie su dostatocne vyrazne. Len sol, korenie, rasca, paprika, tie slovenske klasiky na kocky nestacia.
A vyskusajte urcite aj tofu a tempeh, to je tiez kvalitny protein. Mne chutia viac ako kocky.

@veselo_neveselo ďakujem vyskúšam
tofu zvládnem, tempeh no neviem, to bolo také otrasné že deti zjedli po jednej vidličke muž sa do rohu pustil dva krát a údajne bral aj do práce asi to tam vyhodil. Aj keď som robila všetko podľa receptu, asi mu stačí išlo raz za život včera bol v obchode a už kúpil iba tofu a sójové kocky.

autor
•
7. jún 2025
@biba_18

ako žuvačka budú vždy, je to ich prirodzená vlastnosť. my ich doma voláme špongie 😂
a chuť… no… my máme doma radi aj čistú chuť špongie, keď robím doma tak mi syn vyjedá z misky ešte pred prípravou 🤷‍♀️ ale chuť preberajú z tekutiny v ktorej ich varíš - teda daj do vody bujon, masox, sojovku, rybaciu omáčku - čo ti príde na um…
a recepty?
my to máme radi, tak zjeme hádam všetko. dôležité je špongie pred úpravou poriadne vyžmýkať!
ale také naj recepty:
- soté s jemnou “kečupovou” omáčkou (kocky alebo pásiky upražíme na cibuľke, na to troška kečupu a voda, pridať kukuricu)
- vyprážané alebo pečené špongie (špongie osoliť a okoreniť, obaliť v škrobe a opiecť na málo oleja) - toto som jedla aj v rezancovej verzii s chilli omáčkou a tiež to bolo fajn
- špongie na spôsob pečene - rezance popražiť na oleji s cibuľkou, pridať majorán, prípadne troooošičku ale fakt len trochu sojovky…

@biba_18 ďakujem niečo vyskúšam

0silvia0
•
7. jún 2025

My sme kedysi robievali aj sojove platky na sposob reznov plnenych syrom v zemiakovom cesticku. Mne to velmi chutilo. Ale ked nechces aby to bolo ako zuvacka, treba to vyzmykat. Ja mam tu spongiovitu texturu velmi rada.

kapanek1
•
7. jún 2025

Sojove kocky su vyborne ked sa dobre pripravia. Treba ich nechat dobre nasiaknut bud vyvarom, vodou. A potom pripravit ako obycajne masko. Tj. Cibulovy zaklad, poopekat troska kocky a zaliat vodou. Omacky my robievame sweet chilli, so zeleninou, paprikas, madarsky gulas s hraskom.

pralinka86
•
7. jún 2025

Pozri si surovadcerka, ma toho kopec, aj knihy. Aj masozravcom chutia jedla 🙈😄

Fakt vyborne

sova7
•
7. jún 2025

Kocky sú nanič. Kúp sójové plátky. Treba ich posypať v miske korením podľa toho čo ideš variť ako do bežného mäsa. Vegeta grilovacie čierne korenie soľ bylinkova soľ. Rasca drvená. Zalej to vriacou vodou aby boli namočené zakry pokrievkou a nechaj aspoň hodinu postáť občas pomiesat. Potom ich vyzmykaj trochu a môžeš vysmaziť v cestíčku ako rezeň alebo nakrájať na slize hodiť na cibuľu a urobiť segedín perkelt. Vodu v ktorej sa mácali môžeš precediť a tým to podliat a dochutiť. Nikdy nie sú gumove a zásada je variť aj smažiť zakryte pokrievkou aby sa aj podusili. Rezne v zemiakovom cestíčku sú super

autor
•
7. jún 2025
@sova7

Kocky sú nanič. Kúp sójové plátky. Treba ich posypať v miske korením podľa toho čo ideš variť ako do bežného mäsa. Vegeta grilovacie čierne korenie soľ bylinkova soľ. Rasca drvená. Zalej to vriacou vodou aby boli namočené zakry pokrievkou a nechaj aspoň hodinu postáť občas pomiesat. Potom ich vyzmykaj trochu a môžeš vysmaziť v cestíčku ako rezeň alebo nakrájať na slize hodiť na cibuľu a urobiť segedín perkelt. Vodu v ktorej sa mácali môžeš precediť a tým to podliat a dochutiť. Nikdy nie sú gumove a zásada je variť aj smažiť zakryte pokrievkou aby sa aj podusili. Rezne v zemiakovom cestíčku sú super

@sova7 sorry ale vyprazať ich určite nebudem hľadam zdravé recepty, a kocky a platy sú za mňa to isté

sova7
•
7. jún 2025

🤦

sova7
•
7. jún 2025

Autorka mám vyskúšané kocky aj platy. Varím sójové mäso roky. Dávam ho s údeným tofu aj do kapustnice. Kocky nepoužívam lebo sú nahovno. Sú tvrde a nedajú sa dobre uvariť. Na varenie su lepšie platy. Ale tak uvar čo máš vyskusane ty

viera012345
•
8. jún 2025
@biba_18

a recepty?
ale také naj recepty:

@biba_18 ...aj špongie na lece sú celkom jedlé,aj v omáčke podobnej sviečkovej

margotka17
•
9. jún 2025

Ja mám rada na cibuľke s hribami či šampiňónmi a k tomu ryža, alebo tarhoňa. Podusim cibuľku, pridám sojove kocky, ktoré boli namočené v bojone, soli a čiernom korení. Podusíme spolu, pridám hríby a podlejeme bujonom, v ktorom boli namočené kocky. Keď už je to hotové, zahustím omacku. K tomu ryža, uhorka či kompót.

miskajerry
•
9. jún 2025
@margotka17

Ja mám rada na cibuľke s hribami či šampiňónmi a k tomu ryža, alebo tarhoňa. Podusim cibuľku, pridám sojove kocky, ktoré boli namočené v bojone, soli a čiernom korení. Podusíme spolu, pridám hríby a podlejeme bujonom, v ktorom boli namočené kocky. Keď už je to hotové, zahustím omacku. K tomu ryža, uhorka či kompót.

@margotka17 čím , prosím, zahustujes omáčku?

margotka17
•
9. jún 2025
@miskajerry

@margotka17 čím , prosím, zahustujes omáčku?

@miskajerry tým, že dám viac cibule, ťa sa úplne rozvariva urobí omáčku hustejšiu, tak už len takú kocku masla vhodím dnu, ja tomu hovorím zahustenie maslom.