Ako zvládate strach a úzkosť z chorôb?
Ahojte, žiaľ tragické úmrtia okolo mńa resp. choroby spôsobujú to, že mám obavy o seba a o manžela. Viete, keď som mala 20 alebo 30 rokov, tak svet bol gombička, žiadne obavy neboli, vôbec sme sa takýmito vecami netrápili, teda hlavne ja. Dnes máme obaja medzi (45-50) a jednoducho už sa bojím, lebo to kosí v našich radoch a nielen v našich. Dnes som sa dozvedela o Osťovej smrti, vedela som, že sa blíži koniec a že má onko ochorenie a aké ochorenie.. s akou prognózou. Zasiahlo ma to veľmi, bol to mladý chalan, plný života. Kamarátka 39r rakovina prsníka. Kamarátka 44r - nádor na mozgu, kamoš 54r zomrel na nádor pankreasu, ďalší kamoš 45r zomrel na infarkt, kamarát 48r zomrel na srdcové zlyhanie. Všetko to boli zdraví chlapi, športovci, nefajčiari, alkohol minimálne alebo skôr v mladosti. Kamošky nepijú vôbec a nefajčia. Moja mamina, celý život zdravá strava, veľmi dobrý mindset, nefajčiar, abstinent - rakovina močového mechúra. Vôbec nespĺňala parametre na to, aby tento typ nádoru mala (práca s chemikáliami, fajčiar). Mužov otec, rakovina pankreasu. Vydržal to pol roka. Máme v rodine aj cirhózu pečene, ktorá nie je spôsobená alkoholom. V manželovej rodine sa nám teraz objavila skleróza multiplex.
S manželom nepijeme, nefajčíme, stravujeme sa pomerne zdravo, manžel športuje - futbal a kardio - chôdza, ja cvičím pilates, silové cvičenie, jóga.
Ja aj manžel máme zdravotné problémy, Najviac gastro, plus chrbtica, ale aj srdiečko - ja chlopňa, manžel vysoký tlak apd. Ja som mala veľmi rizikový polyp na hrubom čreve vyoperovaný v 30tke, som sledovaná kolonoskopiou každých 5 rokov. Okrem toho musím chodiť na gastroskopiu každý rok. Napriek tomu sa obávam... Manžel má vážne gastro problémy. Tiež má za sebou CT brucha s kontrastom, USG, dve gastroskopie, kolono mu lekár neindikoval, hoci veľmi tlačím, aby na to išiel. Zle mu je každý druhý deň. Chudne mi pred očami. Je sledovaný lekárom, ale žiadny progres.
Ľudia ako v tomto celom žiť? Ako spracovať ten strach z toho naokolí a nepripúšťať si to?
Nebáť sa o seba a o blízkych?
aha az teraz citam, no tvoj muz mal byt sledovany na ct kvoli rakovine pankreasu. tam obycajne sono ci hadica nestaci. ale to snad lekari vedia. a to co pises, tak z toho by som mala strach aj ja
zial aj u nas to bol pankreas a odvtedy neviem normalne zit. zomrel mlady clovek, nie stary clovek ale mlady. v zivote som nevedela ze existuje take zakerne ochorenie, kde nie je skoro ziadna sanca.
ja vl;astne vobec nechapem, potom o com to cele je, lebo genetika je silny carodej.
verim vsak ze vo vasom pripade to tak nebude.
ja to spracovat neviem, a ked citam ake debiliny tu riesia mnohe zeny, je mi z nich zle.
Je to smutné, mám to aj v mojom okolí ale tým, že sa budeš stresovať “čo ak”, tak si maximálne uškodíš. Mňa ako matku 2 detí zasiahla sepsa, takmer ma stála život - oživovali ma. Zmenilo mi to pohľad na celú smrť, odvtedy sa ani trošku nebojím a už vôbec na ňu nemyslím. Vieš prečo? Lebo keď budeš umierať - už naozaj, tak sa ťa to už netýka a je ti to jedno 🙂
Je to smutné, mám to aj v mojom okolí ale tým, že sa budeš stresovať “čo ak”, tak si maximálne uškodíš. Mňa ako matku 2 detí zasiahla sepsa, takmer ma stála život - oživovali ma. Zmenilo mi to pohľad na celú smrť, odvtedy sa ani trošku nebojím a už vôbec na ňu nemyslím. Vieš prečo? Lebo keď budeš umierať - už naozaj, tak sa ťa to už netýka a je ti to jedno 🙂
@a0 tak nie kazdy to tak spracuje. smrti by som sa tvojom pripade bala. a ano viem ze si tym nepomozem.
Nezvládam to v poslednom čase. Mám úzkosti z tých neustálych obáv o zdravie moje a členov rodiny, zvažujem psychiatra. Posledné tri mesiace má denne trápia arytmie a extrasystoly, vždy mám pocit, že mám infarkt. Lieky od kardiológa nepomáhajú, podľa neho je srdce zdravé, len nervové dráhy sú rozdráždené.
Mám 42 rokov a robím v zdravotníctve. Tie osudy a diagnózy pacientov sú niekedy fakt ťažké. Nemám obavu zo smrti samotnej, ale z umierania. Ostať ležiak, nemohúci človek v plienkach...to je moja nočná mora.
Nezvládam to v poslednom čase. Mám úzkosti z tých neustálych obáv o zdravie moje a členov rodiny, zvažujem psychiatra. Posledné tri mesiace má denne trápia arytmie a extrasystoly, vždy mám pocit, že mám infarkt. Lieky od kardiológa nepomáhajú, podľa neho je srdce zdravé, len nervové dráhy sú rozdráždené.
Mám 42 rokov a robím v zdravotníctve. Tie osudy a diagnózy pacientov sú niekedy fakt ťažké. Nemám obavu zo smrti samotnej, ale z umierania. Ostať ležiak, nemohúci človek v plienkach...to je moja nočná mora.
@anonym_30a029 videla som to na vlastne oci, co tam po plienkach, ale ten pocit ze umieras a nie je cesty spat :( , strach z toho ci sa nasledujuce rano vobec zobudis , morfium, co ti sposobi halucinacie a totalne ta da dakam inam.. :((((( tiez mam posledne mesiace tras srdca, boli ma srdce, na chvilu sa rozbucha , z toho vsetkeho, ziaden den nie je samozrejmost.
@anonym_30a029 videla som to na vlastne oci, co tam po plienkach, ale ten pocit ze umieras a nie je cesty spat :( , strach z toho ci sa nasledujuce rano vobec zobudis , morfium, co ti sposobi halucinacie a totalne ta da dakam inam.. :((((( tiez mam posledne mesiace tras srdca, boli ma srdce, na chvilu sa rozbucha , z toho vsetkeho, ziaden den nie je samozrejmost.
@anonym_afedf0 - a ako riešiš tieto obavy? Ja sa začínam báť, že to bez nejakých liekov nezvládnem. Mám aj genetickú záťaž po rodičoch k depresii a úzkostiam, len nechápem prečo takto zrazu to prišlo a v takej miere. Zomrel mi otec minulý rok, možno aj to niečo vo mne spustilo...
@anonym_autor moji rodičia majú 57 a 53 a áno, reálne sa začínam báť, hoci sú obaja relatívne zdraví.. ten blbý pocit, že ten vek je už taký, kedy sa to stať môže. V mojej práci denne čelím smrti a nie su to cudzi ľudia, ale veľmi blízki.. a dosť to bolí. Dnes som to zažila tiež, tiež mi niekto odišiel a nestihla som mu povedať, čo pre mňa znamenal. 🕊️🤍
@anonym_afedf0 báť sa smrti - až tak, že má človek úzkosti je na návštevu odborníka, bez sradny.
@a0 vsak nic ine clovek len necita, vsade sama rakovina
@anonym_autor zdravá strava, mindset, pohyb, ... na to sa ľudia spoliehajú, ale to je samozrejme úplne od veci. Na rakovinu zomierajú aj mladý ľudia. Utrpenie, neistota a choroby patria k životu. Netreba sa tak veľmi na život upierať. Byť pripravený aj na odchod, zmierený, že život netrvá večne. To skrátka treba prijať, inak sa bude človek stále strachovať. A načo? Raz to príde, skôr, či neskôr. To len ľudia myslia, že dajakou stravou, pohybom a tak dokážu osud človeka zmenit. Nedokážu. 🙏
@anonym_afedf0 preto je lepšie nečítať 🙂
@a0 aj v mojom okoli rakovina 40-50rocni. ako to nemam vnimat?
U nas v rodine zomieraju ludia na rakovinu. Volakedy som sa bala a prepadol ma smutok a panika. Ale dnes si uz vazim zivot a snazim sa ho prezit najlepsie ako viem a ako si predstavujem. Nechcem ochoriet,ale pocitam s takou moznostou. A vzdy si vravim,ze keby to prislo aj teraz,vzdy som na tom lepsie ako mnohi ovela mladsi. My sme sa s muzom dozili urciteho veku,ale mnohi to stastie nemali. A viem aj to,ze sport,zdrava strava a celkovo dobra zivotosprava nie je zarukou,ze sa ti budu choroby vyhybat. Clovek nemoze nechat myslienky prudit. Musis to stopnut a neuvazovat nadtym. Vedome pracovat na svojom mysleni.
@anonym_autor bojim sa. Staram sa o umierajucich rodicov, pricom sama rozmyslam, kto pomoze mne, ked budem v takej situacii, kedze ja ziadnu rodinu nemam, kto by mi pomohol.
@a0 aj v mojom okoli rakovina 40-50rocni. ako to nemam vnimat?
@anonym_afedf0 možno sa na to pozrieť z iného uhlu pohľadu. Naozaj mi povedz, ako tvoj strach pomôže tvojej rodine alebo blízkym? Ak nenájdeš jednu jedinú vec, ktorá na tvojom strachu je pozitívna, tak je na čase sa zamyslieť nad svojim myslením.
U nas v rodine zomieraju ludia na rakovinu. Volakedy som sa bala a prepadol ma smutok a panika. Ale dnes si uz vazim zivot a snazim sa ho prezit najlepsie ako viem a ako si predstavujem. Nechcem ochoriet,ale pocitam s takou moznostou. A vzdy si vravim,ze keby to prislo aj teraz,vzdy som na tom lepsie ako mnohi ovela mladsi. My sme sa s muzom dozili urciteho veku,ale mnohi to stastie nemali. A viem aj to,ze sport,zdrava strava a celkovo dobra zivotosprava nie je zarukou,ze sa ti budu choroby vyhybat. Clovek nemoze nechat myslienky prudit. Musis to stopnut a neuvazovat nadtym. Vedome pracovat na svojom mysleni.
@marca12 dakde na rakoviny, dakde na srdce, dakde na cievy, ... neviem prečo si ľudia myslia, že smrť na rakovinu je horšia ako napríklad na porážku. Môj otec nehovoril po porážke, nevedel jesť, nepostavil sa, bol dezorientovaný. A ešte takto sa trápil dosť dlho.
@marca12 dakde na rakoviny, dakde na srdce, dakde na cievy, ... neviem prečo si ľudia myslia, že smrť na rakovinu je horšia ako napríklad na porážku. Môj otec nehovoril po porážke, nevedel jesť, nepostavil sa, bol dezorientovaný. A ešte takto sa trápil dosť dlho.
@a0 ty si velmi zvlastna osoba . mne umrelo vela ludi za posledne roky, a je to moje vnimanie, snad mi nebudes radit, ako sa mam citit. ty si este silnu bolest este nezazila. alebo si chladna osoba.
@anonym_836754 tak ty si zas nevidela ludi, co mali silne bolesti z rakoviny, videla som ludi po chemoterapiach a videla som aj najblizsiu osobu,ako ho rozkladali traviace stavy, takze nesuhlasim , co pises..ani zdaleka porazka nie je ako rakovina. a ver , ze to nechci nikdy vidiet na vlastne oci... ta bezmocmosnot ked vies ze zo dna na den umieras, kde pri porazke mas tieto pocity? NIKDE. prosim ta. porazka je sice velmi narocny stav ale to nie je rakovina. chapem ze mnohi zu nechodia, su priputani na lozko a podobne, ale stale ti ludia ziju, z mojho okolia 3 osoby som videla po porazke, kazdy to mal inac. jedna skoncila v dds, a je stastna ze zije, aj ked velmi malo chodi, vie komunikovat pozerat telku citat noviny, a co na tom ze ju prebaluju, ale ZIJE A NEMA BOLESTI.
ti dalsi dvaja tiez normalne fungovali po porazke, dostali sa z toho...
@a0 viem, zazila som u mojej mamy, skoro som ju stratila tiez. Clovek zacne vidiet svet inymi ocami, ked mu smrt raz zaklepe na dvere.
@anonym_autor Nie je to lahke, ale .v kazdodennych povinnostiach na to clovek zabudne.. ja som sa stretla tesne po tridsiatke s umrtim.kolegu a kolegyne v rozpati asi 2 rokov... Nehovoriac, ze sa mi zabila kamoska... Ano, minule zomrela mojej kamoske mama, ktora bola v mojom veku... Kamos o par rokov mladsi mal.slaby infarkt.. par dni som z takych veci mimo, hlavne v ten prvy den, ale mam deti, tak nemozem si dovolit sa tym prilis zaoberat. Potrebujem fungovat. Smrt je zial prirodzena sucast nasho zivota a ano, umieraju aj mladi ludia... Budme radi, ze medicina je aspon tam, kde je, kedysi vela umierali aj male deti...
Tiež to tak mám. Nenormálny strach z chorôb. I mňa to spustila rakovina rodiča a domáca starostlivosť oň. Úmrtie, kde na pohrebe mohlo byť v sieni 6 ľudí a týchto posledných 5 rokov. Ešte by ma zaujímalo, prečo kedysi sa ludia v takto mladom veku nezaoberali takýmito strachmi z chorôb a smrti. Moji rodičia, stari rodičia a veľa starých ľudí, s ktorými som sa rozprávala, na smrť a choroby ani nepomysleli minimálne do dôchodku. Keď v dedine bolo parte raz za čas s 55-60 ročným človekom, dedina v úžase, že tak mladý a už zomrel. Dnes je to katastrofa.
Tiež to tak mám. Nenormálny strach z chorôb. I mňa to spustila rakovina rodiča a domáca starostlivosť oň. Úmrtie, kde na pohrebe mohlo byť v sieni 6 ľudí a týchto posledných 5 rokov. Ešte by ma zaujímalo, prečo kedysi sa ludia v takto mladom veku nezaoberali takýmito strachmi z chorôb a smrti. Moji rodičia, stari rodičia a veľa starých ľudí, s ktorými som sa rozprávala, na smrť a choroby ani nepomysleli minimálne do dôchodku. Keď v dedine bolo parte raz za čas s 55-60 ročným človekom, dedina v úžase, že tak mladý a už zomrel. Dnes je to katastrofa.
@anonym_dfb87d ano, je to coraz viac. hlavne stupa rakovina traviaceho traktu, alarmujuco. tiez si nepamatam, ze by bolo tolko rakoviny medzi mladymi, skor mozno infarkty boli ale nie rakovina. co sa to deje. nieco sa deje. predtym sa zilo tazsie ale zdravsie. nez teraz
"Podľa vyjadrení profesora Krčméryho, ktorý je vládou a médiami prezentovaný ako špičkový odborník, sa o niektorých nežiaducich účinkoch očkovania dozvieme až za päť rokov. Možné dlhodobé nežiaduce účinky mRNA vakcín sú teda aj pre odborníkov veľkou neznámou." Teda súvis medzi mRNA a prudkým nárastom rakoviny a srdcovým zlyhaním ako publikovali niektorí lekári a vedci je v súčasnosti označený ako hoax, tak treba veriť tým druhým lekárom, vedcom a politikom, že experimentálna vakcína s tým nemá nič spoločné a riadiť sa vyjadrením exprezidentky, aby sme sa nebáli zomierať. Aj v mojom okolí začalo zomierať veľa ľudí 40 - 65 na rakovinu a srdcové zlyhania.
"Podľa vyjadrení profesora Krčméryho, ktorý je vládou a médiami prezentovaný ako špičkový odborník, sa o niektorých nežiaducich účinkoch očkovania dozvieme až za päť rokov. Možné dlhodobé nežiaduce účinky mRNA vakcín sú teda aj pre odborníkov veľkou neznámou." Teda súvis medzi mRNA a prudkým nárastom rakoviny a srdcovým zlyhaním ako publikovali niektorí lekári a vedci je v súčasnosti označený ako hoax, tak treba veriť tým druhým lekárom, vedcom a politikom, že experimentálna vakcína s tým nemá nič spoločné a riadiť sa vyjadrením exprezidentky, aby sme sa nebáli zomierať. Aj v mojom okolí začalo zomierať veľa ľudí 40 - 65 na rakovinu a srdcové zlyhania.
@anonym_45786c ano aj po korone pri neockovanej osobe sa spustila embolia, super. tiez skoro umrela. dalsia neockovana tiez autoimunne ochorenie, dalsia zrazu skleroza multiplex, zase nevinnme len ockovanie, kopec mladych ockovanych byt nemuselo.
Naozaj, týchto posledných 5 rokov, či sa to niekomu páči alebo nie, je zásadných v chorobnosti a úmrtiach.
Naozaj, týchto posledných 5 rokov, či sa to niekomu páči alebo nie, je zásadných v chorobnosti a úmrtiach.
@anonym_dfb87d ty si urcite dalsia neockovana ze? a my ostatny sme hlupe drbnute ovce
@a0 ty si velmi zvlastna osoba . mne umrelo vela ludi za posledne roky, a je to moje vnimanie, snad mi nebudes radit, ako sa mam citit. ty si este silnu bolest este nezazila. alebo si chladna osoba.
@anonym_836754 tak ty si zas nevidela ludi, co mali silne bolesti z rakoviny, videla som ludi po chemoterapiach a videla som aj najblizsiu osobu,ako ho rozkladali traviace stavy, takze nesuhlasim , co pises..ani zdaleka porazka nie je ako rakovina. a ver , ze to nechci nikdy vidiet na vlastne oci... ta bezmocmosnot ked vies ze zo dna na den umieras, kde pri porazke mas tieto pocity? NIKDE. prosim ta. porazka je sice velmi narocny stav ale to nie je rakovina. chapem ze mnohi zu nechodia, su priputani na lozko a podobne, ale stale ti ludia ziju, z mojho okolia 3 osoby som videla po porazke, kazdy to mal inac. jedna skoncila v dds, a je stastna ze zije, aj ked velmi malo chodi, vie komunikovat pozerat telku citat noviny, a co na tom ze ju prebaluju, ale ZIJE A NEMA BOLESTI.
ti dalsi dvaja tiez normalne fungovali po porazke, dostali sa z toho...
@anonym_afedf0 alebo som zažila až takú bolesť, až som z nej odolná voči umierajúcim? Ťažko súdiť. Avšak nenútim sa cítiť sa inak, len vysvetľujem, že častokrát sme iracionálni a bráni nám to v tom krásnom, čo môžeme zažiť, kým tu sme.
@anonym_dfb87d ty si urcite dalsia neockovana ze? a my ostatny sme hlupe drbnute ovce
@anonym_afedf0 to nikde nepíšem. Prečo si agresívna
@anonym_45786c tu niekde píšem o tom, kedy ľudia zomreli? Lebo časť z nich zomrela pred koronou, časť počas a časť teraz. Niektorí neboli očkovaní, niektorí to ani nestihli. Manžel ani nikto v jeho rodine nie je očkovaný. Ja som mala nádor na hrubom čreve pred 15r. Tak prečo miešaš hrušky s jablkami?
@anonym_autor keď pili v mladosti alkohol, tak to je určite dôvod. Alkohol vždy v ľubovoľnej dávke zabíja bunky v tele a tým môže hneď alebo v budúcnosti spôsobiť chybu telového systému - choroba.
Taktiež hovoríš, že zdravá strava, hej? Ak jedli často chleba, cestoviny, rastlinné oleje, zeleninu, margarín, mäsové výrobky obsahujúce dusitany, koláče, sladkosti. Tak sa ani nečudujem, že majú ochorenia. Treba mať stravu plnú nespracovaného mäsa.

nezvladam to, dnes dalsi raper 37r na rakovinu pankreasu...nechapem :((((
ale ak chudne a je mu zle, urcite cim skor riesit. nechcem strazit. u nas to bol pankreas. mlady znamy po 40tke rakovina HC
drzim palce.
mozem sa opytat, u manzela nie je v rodokmeni rakovina gastro traktu?
teda verim ze to nema, podla toho co pises, sprotujete ziaden alkohol cigarety...to moze byt kludne aj daka intolerancia ci ine. gastro je jedna velka zahada, viac chorob ako tam, nie je na ziadnej inej sustave.