icon

Bolesti chrbta zo sedavej práce: Riešenie a skúsenosti

25. máj 2026

Ahojte, pracujem ako administratívna pracovníčka a denne presedím aj 8 hodín, posledné mesiace ma bolí kríže a krčná chrbtica, skúšala som cvičenia z YouTube aj ergonomickú stoličku IKEA Markus ale zlepšenie je minimálne, pomohla niekomu fyzioterapia alebo konkrétny cvik, ďakujem

biba_18
25. máj 2026

každých 10-15 minút vstať a natiahnuť sa
sedieť na zdravotnej stoličke alebo podložke aj v práci aj doma
cvičiť mckenzie cviky
podkladať si za kríže podložky vždy keď nesedíš na zdravotnej stoličke alebo podložke
cvičiť jogu
viac chodiť

anonym_f9253e
25. máj 2026

Proste viac chodiť, dať si ďalej tlaciaren, ísť na prechádzku počas obeda, nepoužívať výťah, vystúpiť o zastávku dkor a ísť kúsok navyše peši, proste keď si dlhodobo v jednej pozícii tak telo pyta zmenu

anonym_335329
25. máj 2026

@anonym_autor skús magnézium a protizápalovú stravu.

anonym_40eec6
25. máj 2026

@anonym_autor ja mám tapezy problém. Krčnú chrbticu
Tiež pracujem za PC 8hod.
Mne pomáha jedine posilnenie svalov, cvičenie na chrbát a masáže. Bez toho je to koniec

katkaseiner
25. máj 2026

ja mam sedave zamestnanie a odpalene platnicky a mne fakt len to cvicenie pomaha. Lekar mi teraz chcel vypisat rehabilitacie ale ja vobec necitim ziadnu ulavu po magnete, lasere a podobnych veciach. Takze len cvicim niekolkokrat tyzdenne

sissy27
25. máj 2026
@biba_18

každých 10-15 minút vstať a natiahnuť sa
sedieť na zdravotnej stoličke alebo podložke aj v práci aj doma
cvičiť mckenzie cviky
podkladať si za kríže podložky vždy keď nesedíš na zdravotnej stoličke alebo podložke
cvičiť jogu
viac chodiť

@biba_18 to by som strávila v práci tak o 2 hodiny denne navyše, keby mám každých 10min prerušiť prácu a ísť sa prechádzať alebo natiahnuť, to nie je riešenie.
@anonymny_autor výškovo nastaviteľný stôl, kedykoľvek stlačíš gombík a vieš si pri práci postáť, dosť to pomáha. A vo voľnom čase pohyb, pohyb, pohyb - pod dohľadom fyzioterapeuta, posilniť svalstvo chrbta a stred tela, plávanie (ale technicky správne, nie ako babka v kúpeľoch, že hlava nad vodou), SM systém...

biba_18
25. máj 2026
@sissy27

@biba_18 to by som strávila v práci tak o 2 hodiny denne navyše, keby mám každých 10min prerušiť prácu a ísť sa prechádzať alebo natiahnuť, to nie je riešenie.
@anonymny_autor výškovo nastaviteľný stôl, kedykoľvek stlačíš gombík a vieš si pri práci postáť, dosť to pomáha. A vo voľnom čase pohyb, pohyb, pohyb - pod dohľadom fyzioterapeuta, posilniť svalstvo chrbta a stred tela, plávanie (ale technicky správne, nie ako babka v kúpeľoch, že hlava nad vodou), SM systém...

@sissy27 mne je jedno ako to budeš riešiť, ale toto je najlepší spôsob - vstať a natiahnuť sa. je to pár sekúnd, nie minúty… 🤷‍♀️ je to prevencia. každý sa k tomu môže postaviť ako uzná za vhodné. ja radšej problémom predchádzam…

sissy27
25. máj 2026
@biba_18

@sissy27 mne je jedno ako to budeš riešiť, ale toto je najlepší spôsob - vstať a natiahnuť sa. je to pár sekúnd, nie minúty… 🤷‍♀️ je to prevencia. každý sa k tomu môže postaviť ako uzná za vhodné. ja radšej problémom predchádzam…

@biba_18 akože áno, je to výborný spôsob, ale nie reálny každých 10min. Si predstav, že si na úrade, v banke, kdekoľvek a za polhodinu ti pracovníčka min 2x povie "sorry, zdravotná pauza" ponaťahuje sa a pokračujete. Mi neklam, že by si mala pocit, že je to normálne 😀 Ja nerobím s ľuďmi (cudzími), môžem si tu pred kolegami robiť aj mlynské kolesá a nebude im to vadiť, ale jednoducho prerušovať prácu každých 10min nie je asi pre nikoho zrealizovateľné.

biba_18
25. máj 2026
@sissy27

@biba_18 akože áno, je to výborný spôsob, ale nie reálny každých 10min. Si predstav, že si na úrade, v banke, kdekoľvek a za polhodinu ti pracovníčka min 2x povie "sorry, zdravotná pauza" ponaťahuje sa a pokračujete. Mi neklam, že by si mala pocit, že je to normálne 😀 Ja nerobím s ľuďmi (cudzími), môžem si tu pred kolegami robiť aj mlynské kolesá a nebude im to vadiť, ale jednoducho prerušovať prácu každých 10min nie je asi pre nikoho zrealizovateľné.

@sissy27 skončím zákazníka, vstanem, prejdem k tlačiarni, vrátim sa s5. aj raz za polhodinu je lepšie ako vobec…

muchotrafka298
25. máj 2026

Jedina vec co pomoze je spravne cvicenie a dlhodobo. Je to proste rehola na dlhe roky, ze najst si cas na to cvicenie, lebo inac bude amen. A toto hovorim ako clovek co ma dlhe roky problemy s platnickami a velke. Cvicim 4 x tyzdenne, 2 x vo vode a 2x na cviceni s fyzioterapeutom. Inac by som sa ani nepohla. A keby niekto pisal, ze kde ma na to zobrat cas, tak hned pisem, ze treba sa naucit dat seba na prve miesto a svoje zdravie.

mogaa
25. máj 2026

no buď zmeň prácu alebo začni cvičiť.....jedno cvičenie ani jeden cvik ti určite nepomôžu.....tam treba cvičiť denne min.20-30minút.....

anonym_8f9bfa
25. máj 2026

nordic walking, odporucam ist na kurz, nie je to take lahke ako to vyzera ale je to ucinne

anonym_102513
25. máj 2026

Ja tiez sedim celych 8hod,aj 12hod ale zase chodim pravidelne na cigu,takze sa prejdem,stojim,potom zase na kavu.No u mna je to zase v kolene,tam ma vie veru bolievat,mat ich stale ohnute a potom,ked vyrovnam nohy a kym to rozchodim tak to veru boli.
No neni dobre pre telo ani sedava praca ani praca v stoji.

0silvia0
Včera o 06:01

@anonym_autor tiež mám sedavú prácu, každých 10 minút si prestávky nerobím, ale snažím si kontrolovať sedenie. Používam pc vankúš pod zadok, loptu za chrbát, aby som nesedela zvesená. Aspoň raz za deň sa ponaťahujem, hlavne krčnú chrbticu (podľa cvikov od fyzioterapeutky). Denne idem ráno do práce 4km pešo a samozrejme cvičím plus raz mesačne fyzioterapiat+mäkké techniky.

sabca99
Včera o 10:15

Tiez rovnaka profesia, rovnaky problem. Pobehala som kopu doktorov, ale aj tak ti kazdy povie to iste - robit si prestavky, pravidelne cvicit...Okrem toho mi pomohol aj Revitanerv, pri takychto pripadoch sa vyslovene odporuca uzivat 🙂