icon

Je môj denný príjem sladkostí nadmerný?

magduska112233
Dnes o 12:46

Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadom toho, ako to máte so stravou vy. Mám pocit že jem veľa sladkého, ale zároveň si neviem pomôcť ...myslíte si, že napríklad čokoládový croissant k raňajkám, potom sladký obed (lievance) a poobede koláč ku káve je veľa sladkého? Je to len príklad, ale toľko sladkého niekedy viem zjesť za jeden deň...k tomu samozrejme normálna strava, na raňajky nejaký chlebík so šunkou, zeleninou, na obed ešte polievka a na večeru tiež nejaké pečivo napríklad s vajíčkom ...a dve tri kávy

Strana
z2
crazy_cat_lady
Dnes o 12:48

Tak za mna ano, ja tolko sladkeho nezjem ani za mesiac :D ale tak dolezite je, ci si ty s tym ok, alebo ti to vadi a chcela by si to obmedzit

anonym_969898
Dnes o 12:48

problém nie je len cukor, ale sacharidy celkovo, čiže všetko z múky - áno máš toho za deň veľa

anonym_58de8e
Dnes o 12:49

@magduska112233 nemáš tam skoro žiadne bielkoviny. A za mňa ano je to dosť sladkého.

anonym_b8d95e
Dnes o 12:50

Myslela som si ze hej veľa sladkého ale nie toto nedám. Kde je ovocie zelenina?

magduska112233
autor
Dnes o 12:53
@anonym_b8d95e

Myslela som si ze hej veľa sladkého ale nie toto nedám. Kde je ovocie zelenina?

@anonym_b8d95e jem aj zeleninu-napriklad k raňajkám vždy niečo, paradajku alebo podobne, aj dosť ovocia...trikrát denne jem vyvážené jedlo, problém mám iba s tými sladkosťami navyše, a vlastne akoby neviem posúdiť, čo je veľa, pretože z toho nepriberam, keďže mám stále rovnakú váhu 54 kg...akurát mi napadlo dnes že vlastne dosť toho sladkého pojem a nieje to zdrave

dadis
Dnes o 12:56
@magduska112233

@anonym_b8d95e jem aj zeleninu-napriklad k raňajkám vždy niečo, paradajku alebo podobne, aj dosť ovocia...trikrát denne jem vyvážené jedlo, problém mám iba s tými sladkosťami navyše, a vlastne akoby neviem posúdiť, čo je veľa, pretože z toho nepriberam, keďže mám stále rovnakú váhu 54 kg...akurát mi napadlo dnes že vlastne dosť toho sladkého pojem a nieje to zdrave

@magduska112233 V dobrom ti zavidim 😀

biba_18
Dnes o 12:58

áno je to veľa. to že nepriberáš znamená že toho vyváženého jedla nemáš dosť - a tie sladké jedlá máš namiesto toho vyváženého ... koľko máš rokov?

magduska112233
autor
Dnes o 13:02
@biba_18

áno je to veľa. to že nepriberáš znamená že toho vyváženého jedla nemáš dosť - a tie sladké jedlá máš namiesto toho vyváženého ... koľko máš rokov?

@biba_18 mám 27, ale nemyslím že je to kvôli tomu že nemám dosť vyváženého jedla, keby som zjedla aj koňa tak to sladké si proste za tým dám...skôr mám pocit, že je to u mňa závislosť, alebo nejaký zvyk...niekedy aj keď na nič nemám chuť, proste si k tej káve dám aspoň keks, lebo som zvyknutá ...a neviem vlastne že ako sa to odnaucit...ako keď sa snaží fajčiar prestať fajčiť...tým že sice viem že je to škodlivé, ale nevidím zatiaľ problémy žiadne lebo aj váha sa drží dobrá, tak sa to neviem nejak odnaucit

anonym_5d267c
Dnes o 13:02

Ak si chuda, co riesis? Pockaj na peri a menopauzu, prestane to fungovat. 🙂

michaela329
Dnes o 13:03

A krv ako? Tých 54kg je pevných, či mriedza? Ale celkovo, je to nešťastné... chýbajú Ti bielkoviny a preto tak bažíš po sacharidových jedlách. Jedna paradajka fakt nie je dosť zeleniny. Ono teraz nemusíš mať žiadne problémy, ale časom môže chýbať hmota v kostiach, svaly. Snaž sa to obmedziť, vymeniť za zdravšie alternatívy.

magduska112233
autor
Dnes o 13:05
@michaela329

A krv ako? Tých 54kg je pevných, či mriedza? Ale celkovo, je to nešťastné... chýbajú Ti bielkoviny a preto tak bažíš po sacharidových jedlách. Jedna paradajka fakt nie je dosť zeleniny. Ono teraz nemusíš mať žiadne problémy, ale časom môže chýbať hmota v kostiach, svaly. Snaž sa to obmedziť, vymeniť za zdravšie alternatívy.

@michaela329 ale ja jem aj bielkoviny...normálne jogurty, mäso, syry, orechy, avokádo, uhorky, milión druhov ovocia, šošovica, hrách proste všetko 😀 každý deň ...ale to sladké navyše ma štve...možno môžete napísať typy ako sa vám darí to nejesť 😀

anonym_5d267c
Dnes o 13:08
@magduska112233

@michaela329 ale ja jem aj bielkoviny...normálne jogurty, mäso, syry, orechy, avokádo, uhorky, milión druhov ovocia, šošovica, hrách proste všetko 😀 každý deň ...ale to sladké navyše ma štve...možno môžete napísať typy ako sa vám darí to nejesť 😀

@magduska112233 Jes malo bielkovin, bielkoviny ta zasytia na dlhsiu dobu. Telo bez bielkovin je o 2 hodiny hladne a siahnes po rychlych cukroch (croissant,...). O 2 hodiny zase hlad ...

michaela329
@magduska112233

@magduska112233 no nemáš asi dobre vyváženú stravu nutrične, inak jedine že by si bola závislá. Ja si napríklad dávam jednu čokoládku dopoludnia ku káve a mne to stačí. Nemám potrebu viac, lebo viem, že už som mala a ako jedlo mi to nič okrem krátkeho - veľmi krátkeho, dobrého pocitu nedá. Ale keby som do seba nonstop sypala cukor ako Ty, tiež by si ho moje telo pýtalo. To je celé 🤷

vecicky1805
@magduska112233

@biba_18 mám 27, ale nemyslím že je to kvôli tomu že nemám dosť vyváženého jedla, keby som zjedla aj koňa tak to sladké si proste za tým dám...skôr mám pocit, že je to u mňa závislosť, alebo nejaký zvyk...niekedy aj keď na nič nemám chuť, proste si k tej káve dám aspoň keks, lebo som zvyknutá ...a neviem vlastne že ako sa to odnaucit...ako keď sa snaží fajčiar prestať fajčiť...tým že sice viem že je to škodlivé, ale nevidím zatiaľ problémy žiadne lebo aj váha sa drží dobrá, tak sa to neviem nejak odnaucit

@magduska112233 keď nepriberáš asi to aj spáliš, druhá je otázka zdravia, skús polovicu z toho nahradiť zdravšími a domácimi sladkosťami..vyriešené..alebo si túto závislosť zameň za niečo zdravé, alebo k tomuto návyku pridaj nejaký zdravý napr za každou sladkosťou si povedz že zješ jeden ks zeleniny navyše..vypiješ pohár vody..urobíš 20 drepov chápeš čo myslím časom ťa potom tie sladkosti možno aj prejdú, ale ak to chceš naozaj riešiť - prešla som si tým, menej chuti na sladké budeš mať keď zdvihneš pomer bielkovím na deň skús uvidíš..a ku káve si dať niečo malé vždy aj ja to nevadí len ako píšeš musí to byť vyvážené - zlatá stredná cesta..a siahni po nespracovaných sladkostiach..priprav si niečo doma..pridaj k tomu bielkoviny,… napr miesto 4 lievancov zjedz dve, daj si k tomu grecky jogurt osladeny cakankovym sirupom posypany ovocím, orechmi, vločkami ..medom a podobne možností je naozaj veľa len treba chcieť a treba sa toho držať.

zobaka
Dnes o 13:09

ano vela, tak clovek nenapadne priberie

laskonkaa1
Dnes o 13:09

Tak si kúp napríklad horalku, rozdel si ju na tri časti a po každom plnohodntnom jedle si daj časť. Mozog bude spokojný, ze dostal niečo sladké, a ty zjes vlastne len jeden keks.

vecicky1805
Dnes o 13:12
@magduska112233

@magduska112233 ono áno ješ bielkoviny ale otázla je čo dostatočné množstvo..pre ženu cca 60 kg ak aj cvičíš úplné minimum 100 g ku každému jedlu aspoň 30 g bielkovín…skús si reálne prepočítať aké máš aktivity a koľko bielkovín zješ a nestačí to dodržať 2 x týždenne, matika nepustí ak siahaš často na sladké telo potrebuje rýchlu energiu- zle vyvážená strava

amalka07
Dnes o 13:15

Podľa mňa to je proste len o hlave, ak teda vravíš, že tú vyváženú stravu a bielkoviny máš. A ak si to uvedomuješ tak je to prvý dobrý krok k tomu to začať meniť. Načo sladký obed, daj si plnohodnotný obed - mäso a príloha, cestoviny, syr a pod., nevidím dôvod si ešte aj na obed dať sladké. Takýto plnohodnotný obed ťa zasiti lepšie, výživnejšie a hneď budeš mať toho sladkého menej. A na raňajky toho tiež máš asi málo ak potrebuješ ešte zjesť aj celý croissant, do mňa by sa napríklad už nevošlo keď si dám dobré raňajky. A keď toto zmeníš už tá sladkosť ku kávičke nebude vadiť, poprípade aj keď si dáš niečo malé sladké na desiatu bude to fajn

mandzula
Dnes o 13:19

Ano, mas sladkeho zbytocne vela a vobec nejde o vahu, ale o celkove zdravie. Zatazujes si organizmus, pankreas ti moze casom "podakovat". Cukor je hnusna zavislost, sama s nou bojujem. Skus si stiahnut tie otrepane kaloricke tabulky a uvidis, kolko zbytocneho cukru prijmes. Ja bojujem tak, ze sladkost si rozdelim na viac porcii, dohodim bielkoviny (tvaroh napriklad), pripadne si dam banan. A ako prve som vyhodila sladke obedy, hoci chut by som mala aj niekolkokrat tyzdenne.

malalienka85
Dnes o 13:22

za mňa veľmi veľa ja by som mala 100 kg keby sa takto stravujem

tara795
Autor odpoveď zmazal
anonym_4053d8
Dnes o 13:26

@magduska112233 Ahoj, podľa mňa to problém je. Nie som odborník, ale skus si tyzden dva zapisovať stravu cez kalorické tabuľky. Hneď pochopíš kolko cukru príjmas,bielkovin, tukov. To ze nepriberas neznamená ze je všetko okej, to som si myslela aj ja a zrazu bum enormne množstvo tuku mi ukázalo meranie 😀 skusila som si zapísať stravu a zrazu ze veľa tukov a cukrov a malo bielkovin.
Neverím ze v 3 jedlách denne dokážeš prijat dostatočný prísun bielkovin, inak by si pri tej váhe podla mňa tolko nejedla ešte lebo by si bola zasytena. A zároveň uz sú o dosť lepšie alternatívy. Napr si dáš protein pudding alebo biely jogurt s niečím sladkým a je to o dosť lepšie ako croissant ktorý má sam o sebe 20-30g cukru pridaneho 😀 takisto sú odporúčania od who kolko prídaneho cukru je v poriadku denne prijat to ti tabuľky tiež ukážu. Ja som si napríklad dávala predtym obľúbený zavin 400g obsahuje 100 g cukru 😀😀 to som mala tak na 2-3 dni raňajky len raňajky!!
Odporúčanie who mi vychádza na max 40 g cukru denne 🤣.

Takže tak, áno jes vela sladkého ale záleží ci sa ti s tým niečo chce robiť. 🙂) skus sa popozerať ci niekto v okolí nema tu váhu na meranie napr tuku svalov a podobne a podla toho si to vieš vyhodnotiť 🙂

nelinka888
Dnes o 13:32

Pokiaľ je to raz za čas, je to v pohode, ale ak je to každý deň, asi by to bolo dobré zredukovať.

akvi
Dnes o 13:33

@magduska112233 ano, je to mega vela sacharidov. Ja ked som si zacala znacit do KT, neskor pisat si to do AI, tak som bola priam zhrozena, kolko sacharidov zozeriem. A to ja som nejedla absolutne ziadne keksiky, cokoladky, sladene napoje, ani sladke pecivo a uz vobec nie sladke na obed.. Ale stacilo, ked som zratala prilohy, pecivo a ovocie a pre mna šok.. Takze teraz pekne krasne ficim na bielkovinach, tie si strazim kazdy den, presne si ich vazim a vies co, aj chut na sladke ma presla. Nie uplne, ale staci mi, ked si dam tvaroh alebo biely jogurt s bananom a pod..

januska12323
Dnes o 13:34

Ako sa ti môže vojsť kroisant ak máš normálne raňajky? Ako môžeš zjesť sladký obed a hneď za tým sladké ku káve? Bola by som precukrovana do večera.

roomaa
Dnes o 13:44

Ja osobne by som toľko sladkého za deň nezvládla. A áno, naozaj si myslím, že toho ješ až príliš. Pre mňa sladký obed napríklad ani nie je obed, to je dezert, neviem sa z toho najesť. 🙈 Určite by som zmenila aj raňajky za niečo zdravšie. Môžu byť sladké, ale croissant podľa mňa vôbec nie je dobrá voľba...

anonym_f895a2
Dnes o 13:54

Podľa mňa je skôr problém, že je to sýte sladké s minimálnou výživovou hodnotou. Lievance sú kalorické aj z toho množstva múky a tuku. Keď mám chuť na sladké, tak si dám kúsoček čokolády. A bez problémov aj 3x denne. Iba aby bol mozog spokojný, že dostal aj niečo takéto, lebo to potrebujem. Ale inak mám 3x denne kvalitné vyvážené jedlá. Väčšinu času.

anonym_82b6d8
Dnes o 13:57

ja tu budem asi "vyzrana prasnica" ale za mna to vela sladkeho nie je, dokazem zjest bohuzial aj 3krat viac a neveim si pomoct...obdivujem ako si mozete dat proste iba jeden kusok cokolady a zvysok odlozit, zavidim vam vasu silnu volu, alebo rozdelit horalku na 3 časti? pre mna nedosiahnutelny ciel, brutlana zavist z mojej strany a niekedy mam pocit, ze som taka jedina co si nevie odopriet jedlo a ma s nim problem :((

lucka_ke
Dnes o 13:59

v ovocí je zase cukor, síce ľahšie stráviteľný, ale cukor
muž je diabetik a by si videla ako mu vybehne cukor po ovocí, rovnako chlieb, cestoviny, ryža všetko to strašne dvíha cukor a pankreas musí pumpovať inzulín

anonym_8ea9b1
Dnes o 14:07

@magduska112233 Tolko zjem za 3 dni, co pises Ty za 1

Strana
z2