Je môj denný príjem sladkostí nadmerný?
Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadom toho, ako to máte so stravou vy. Mám pocit že jem veľa sladkého, ale zároveň si neviem pomôcť ...myslíte si, že napríklad čokoládový croissant k raňajkám, potom sladký obed (lievance) a poobede koláč ku káve je veľa sladkého? Je to len príklad, ale toľko sladkého niekedy viem zjesť za jeden deň...k tomu samozrejme normálna strava, na raňajky nejaký chlebík so šunkou, zeleninou, na obed ešte polievka a na večeru tiež nejaké pečivo napríklad s vajíčkom ...a dve tri kávy
Ja milujem sladké. Zavisla som na tom cely zivot. Toto čo ty spominas, ja mám na deň bežne, aj viac. Mne sa to vela nezdá. Ty mas oproti tomu este riadne jedlo ako píšeš,ja málokedy. Ja si na obed dám radsej horalku a mám pokoj.
Úplná pohoda, keď máš tu istú váhu vôbec by som to neriešila, keď som bola mladšia 100 gramova čokoláda a celá horalka padla za obeť každučký deň aj viac niekedy, proste nepríde mi, že ješ toho extrémne, ja zjem keď sú Vianoce bežne 20 koláčov za deň a som tu 🙈
@zuzubb007 teraz ti to problém nerobí, po 40ke môžeš mať inzulínovú rezistenciu ako môj muž, ten bol tiež schopný zjesť veľa sladkého, pil colu a pod. a teraz na to dopláca
@michaela329 ale ja jem aj bielkoviny...normálne jogurty, mäso, syry, orechy, avokádo, uhorky, milión druhov ovocia, šošovica, hrách proste všetko 😀 každý deň ...ale to sladké navyše ma štve...možno môžete napísať typy ako sa vám darí to nejesť 😀
@magduska112233 Do 30 vsetci jedia vsetko, potom sa to uz zacne ukladat, hlavne po porodoch. A po 40 tak to uz je ine kafe, tam uz musim jest len polovicu zo vsetkeho
@magduska112233
odkedy mám v strave 120g bielkovín denne, nemám vôbec chuť na sladké vyžieračky.
Podľa mňa toho máš až až. Máš 27, raz sa táto nadmerná konzumácia rafinované cukru na tvojom zdraví a tele podpíše. V tomto bola super relácia "Jste to, čo jíte". Tam natvrdo ľudia videli, koľko toho nezdravého vedľa lievance či koláča zjedli. Ja sladké k životu nepotrebujem, ale chápem, je to závislosť ako každá iná a človek si nechce a nevie rozkázať. Táto chuť na sladké je často preto, že telo stráda a skutočné živiny mu chýbajú.
@magduska112233 to je dosť veľa cukru za deň, mala by si to obmedziť, lebo to moc zdravé nie je toľko cukrov, radšej skús viac vyváženú stravu zvoliť
ja tu budem asi "vyzrana prasnica" ale za mna to vela sladkeho nie je, dokazem zjest bohuzial aj 3krat viac a neveim si pomoct...obdivujem ako si mozete dat proste iba jeden kusok cokolady a zvysok odlozit, zavidim vam vasu silnu volu, alebo rozdelit horalku na 3 časti? pre mna nedosiahnutelny ciel, brutlana zavist z mojej strany a niekedy mam pocit, ze som taka jedina co si nevie odopriet jedlo a ma s nim problem :((
@anonym_82b6d8 Cela veda je v tom, ze si das KT. Zistis si neutralnu hladinu, pri ktorej nepriberas ani nechudnes. Dodrzis prijem 100gr bielkovin, k tomu zeleninu, co je vlastne vacsinou voda a zvysok si mozes dat sladke az do neutralnej hranice tvojich kcal. Bielkoviny maju menej kcal, zasytia ta, zostane ti aj miesto na sladke a nepriberies. Ak chces este viac sladke, tak musis pridat pohyb. Potom si rozmyslis, ci ti tretia horalka stoji za 10 km chodze. 🙂
Kazdy sme iny, to je to caro a aj caro stravovania. Ja som fitnesska a podla vseobecnych pravidiel by som si nemala nikdy byt schopna vybudovat hmotu, lebo tuky nejedavam skoro vobec, proteiny velmi malo (ani nesuplementujem) a sacharidy tvoria drvivu vacsinu mojej vyzivy, dobrych 90% urcite, uz od mala. Napriek tomu naberam svaly extremne lahko, nemam ziadne ochorenie, citim sa super a zvladam aj spominanu perimenopauzu. Ak sa citis dobre a nemas zdravotne problemy, neries. Veda je jedna vec, no v tychto veciach empiria zasa druha. A netreba zabudat, ze vacsina vyskumov su aj tak vyslovene androcentricke.
@magduska112233 ak to nemas kazdy den, tak nehovorim, ze je to zdrave, ale za par rokov uz pravdepodobne budes nutena to obmedzit, teda ja som v tvojom veku tiez toho pojedla vela, ale rokmi som to musela obmedzit, sladke si dam rada aj teraz, ale ked to prezeniem vaha uz ide hore, nie ako za mlada.
@anonym_b8d95e jem aj zeleninu-napriklad k raňajkám vždy niečo, paradajku alebo podobne, aj dosť ovocia...trikrát denne jem vyvážené jedlo, problém mám iba s tými sladkosťami navyše, a vlastne akoby neviem posúdiť, čo je veľa, pretože z toho nepriberam, keďže mám stále rovnakú váhu 54 kg...akurát mi napadlo dnes že vlastne dosť toho sladkého pojem a nieje to zdrave
@magduska112233 ak by si zjedla za deň len to sladké, tak ok. Ale ty to ješ medzi jedlami. Za mňa zle zostavený jedálniček, keď potrebuješ ešte zajedať sladkosťami.
@biba_18 mám 27, ale nemyslím že je to kvôli tomu že nemám dosť vyváženého jedla, keby som zjedla aj koňa tak to sladké si proste za tým dám...skôr mám pocit, že je to u mňa závislosť, alebo nejaký zvyk...niekedy aj keď na nič nemám chuť, proste si k tej káve dám aspoň keks, lebo som zvyknutá ...a neviem vlastne že ako sa to odnaucit...ako keď sa snaží fajčiar prestať fajčiť...tým že sice viem že je to škodlivé, ale nevidím zatiaľ problémy žiadne lebo aj váha sa drží dobrá, tak sa to neviem nejak odnaucit
@magduska112233 keď som mala 27, nemala som ani 50kg (a to som už mala za sebou prvú sekciu) a jedla všetko zaradom. Stravu som vôbec neriešila, dokázala som zjesť celú čokoládu, či balík čipsov na posedenie. Dnes mám takmer o 20 rokov a o 15 kíl viac. Iste, som po dvoch sekciách a nejakých operáciách, čo má tiež vplyv na to, ako vyzerá napr. moje bruško. Ale vďaka perimenopauze a zmenenému metabolizmu už neládujem všetko zaradom a už vôbec nejem čokoládu, či čipsy 😛 stravu si kontrolujem, a práve včera som analyzovala moje kalorické tabuľky a mala som nervy, koľko sacharidov zjem (nejakých 160-170g), a to nemám v strave ani croissant, ani koláčik, ani lievance, ani toľko pečiva ako ty. Otázkou je, prečo to riešiš. Ak sa chceš stravovať zdravo, tak logicky vieš, že toľko sladkého je v priebehu jedného dňa veľa 🙂 poviem ti úprimne, keby som pred 20 rokmi vedela to, čo viem dnes, jedla by som inak.
@magduska112233 Do 30 vsetci jedia vsetko, potom sa to uz zacne ukladat, hlavne po porodoch. A po 40 tak to uz je ine kafe, tam uz musim jest len polovicu zo vsetkeho
@katka533 tak potom mi z toho vychádza že ešte musím jesť čo sa dá aby som do 30 stihla 😀😀😀 si to ešte užiť 😂♥️
@magduska112233 takto som jedla v 20tke a bola som stihla, športovala a stravu som neriesila..dnes 40+ milujem sladke a vidno to na postave..takze je toho dosť v mojom veku,ale niekedy to preháňam so sladkosťami denne.
Poviem Ti popravde. Teraz nepriberas, ani problem nie je, ale, co po tej 45tje, budes zvyknuta na take vysoke davky a cukor je zavislost, ako kazda ina. Potom sa budes gulatit, ako vsetky ostatne
@katka533 tak potom mi z toho vychádza že ešte musím jesť čo sa dá aby som do 30 stihla 😀😀😀 si to ešte užiť 😂♥️
@magduska112233 miesto sladkostí si daj ovocie alebo horkú čokoládu. Biela múka, cukor, priemyselne spracované potraviny... podporujú zápal v tele, aby si neskôr nemala stukovatenú pečeň a zdravotné problémy z toľkého cukru.
@anonym_b8d95e jem aj zeleninu-napriklad k raňajkám vždy niečo, paradajku alebo podobne, aj dosť ovocia...trikrát denne jem vyvážené jedlo, problém mám iba s tými sladkosťami navyše, a vlastne akoby neviem posúdiť, čo je veľa, pretože z toho nepriberam, keďže mám stále rovnakú váhu 54 kg...akurát mi napadlo dnes že vlastne dosť toho sladkého pojem a nieje to zdrave
@magduska112233 Šťastný človek. Toľko zjem dakedy ak ja..ale priberam. ak nevybehám.
Tak si kúp napríklad horalku, rozdel si ju na tri časti a po každom plnohodntnom jedle si daj časť. Mozog bude spokojný, ze dostal niečo sladké, a ty zjes vlastne len jeden keks.
@laskonkaa1 Joj to by som ja v živote nedokázala nikdy. Radšej ani kus ako málo. Ja mám dni, že zjem aj tri .
@magduska112233 no jasne, sak v 30 sme vsetky boli jak modelky, teraz musime tazko driet na to, aby sme boli stihle po 40tke. Treba jest, kym sa da 😀
A teraz nech mi to niekto vysvetli - prijem/vydaj. Prečo ma pano 54 kg ked zje toho tolko?
@magduska112233 tak ked nepriberas neries a uzi si a jedz……. po 40 tke pridu diagnozy budes potom obmedzovat
@magduska112233 ľudia sa ti tú snažia radiť a ty... super pristup😭

Úplná pohoda, keď máš tu istú váhu vôbec by som to neriešila, keď som bola mladšia 100 gramova čokoláda a celá horalka padla za obeť každučký deň aj viac niekedy, proste nepríde mi, že ješ toho extrémne, ja zjem keď sú Vianoce bežne 20 koláčov za deň a som tu 🙈