icon

Je zdravé vylúčiť strukoviny zo stravy?

tenerifka
Dnes o 11:21

Zeny, toto ma vcelku zaujima. Odkedy som zacala cvicit, nejako som postupne vylucila z jedla strukoviny, resp. si ich dam tak 2 alebo 3 x za mesiac, kedze maju okrem bielkovin aj karbohydraty, a na tie si davam pozor, preferujem zjest namiesto toho ovocie ci koreñovu zeleninu. Inak mam v strave vela listovej zeleniny, uhorky, cuketu, avokado, papriku, kvalitny olivovy olej, rozne surove orechy, chude hovadzie a bravcove maso, tunajsie morske ryby, vajicka, syry vsetkeho druhu, grecky jogurt, domaci vyvar z hovadzich kosti, kvalitne vino. Veci ako cestoviny, hranolky ci ryzu nejem vobec, chlieb vynimocne raz za tyzdeñ pohankovy, obcas varene zemiaky. To predtym spomenute denne obmieñam.
Myslite, ze to je ok a strukoviny netreba? Stravujete sa niekto podobne a citite sa dobre?

anonym_13d7fb
•
Dnes o 11:24

strukoviny som nejedla nikdy, hnusia sa mi az tak ze ma napina ked vidim ako ich niekto je, ako dieta ma rodicia par krat donutili to jest vzdy isli von rovnakou cestou ako prisli skor ako bol tanier prazdny... a nie nechyba mi ze ich nejem

anonym_03f04f
•
Dnes o 11:31
@anonym_13d7fb

strukoviny som nejedla nikdy, hnusia sa mi az tak ze ma napina ked vidim ako ich niekto je, ako dieta ma rodicia par krat donutili to jest vzdy isli von rovnakou cestou ako prisli skor ako bol tanier prazdny... a nie nechyba mi ze ich nejem

@anonym_13d7fb ale toto je tvoj subjektivny nazor a postoj. Niekto zas neznasa paradajky alebo vajicka . No z vyzivoveho hladiska su zdrave.

anonym_13d7fb
•
Dnes o 11:32
@anonym_03f04f

@anonym_13d7fb ale toto je tvoj subjektivny nazor a postoj. Niekto zas neznasa paradajky alebo vajicka . No z vyzivoveho hladiska su zdrave.

@anonym_03f04f samozrejme ze subjektivny, ako pisem, mne nechyba ze ich nejem, ja predca nemozem napisat ze nikomu na svete ich jest netreba

anonym_03f04f
•
Dnes o 11:34
@anonym_13d7fb

@anonym_03f04f samozrejme ze subjektivny, ako pisem, mne nechyba ze ich nejem, ja predca nemozem napisat ze nikomu na svete ich jest netreba

@anonym_13d7fb ale ani tu nikoho nezaujima ci ich ty neznasas... Ona sa pyta na nieco ine....

anonym_13d7fb
•
Dnes o 11:37

ona sa pytala ci niekto nekonzumuje strukoviny a inak vsetko co napisala ano a ci sa potom citi ok, moja odpoved teda je k veci ale tie tvoje vobec nesuvia.... takze odpovedaj k veci

anonym_40910b
•
Dnes o 11:41

@tenerifka a prečo neješ chlieb, cestoviny ? Zaujima ma to.

vevesh
•
Dnes o 11:45

@tenerifka v strave mas dost bielkovin, tak absolutne nemas potrebu doplnat to strukovinami. A je to okej. My nekonzumujeme strukoviny, lebo muz ma alergiu na ne (a dve deti mozno...).

gab
•
Dnes o 11:48

Joj, keby som ti ja napisala, ako sa ja stravujem, co vsetko tolerujem a z coho mi je zle, tak by nado mnou zalomili ruky vsetci odbornici a aj odbornici z MK. 😅

jedinu strukovinu, ktoru ako tak tolerujem, je hrasok. Obcas si dam bellugiu, tak raz za mesiac. Cicer, mungo nemôzem, trpne mi jazyk. 😅
takze, ano, ani mi nechybaju, a zijem bez nich a citim sa dobre.

Napr. po cvikle mi je tak zle, ze som myslela, ze mam infarkt.
Nejem paradajky, zemiaky, soju, slavky, jablka môzem len dusene alebo tepelne pripravene, pretoze na toto mam krizenu alergiu,
jedine ovocie, co zjem su cucoriedky a brusnice.

A ked si dam doma upecenu babovku, je mi z nej lepsie ako keby som si dala cerveny melon (lebo po nom mam kyslo v ustach, trpne mi jazyk a strasne sa mi grga).
No a toto sa tazko vysvetluje, a uz vidim, ako tu dostanem za to hejty. Je mi to jedno, moje telo vie, co potrebuje a to jedavam. 😉
Tvoje telo vie, co je dobre, treba pocuvat to.

sisaka
•
Dnes o 12:03

Sme približne v rovnakom veku a ja práve naopak. Tie živočíšne tuky sa snažím obmedziť a aspoň pár krat do týždňa mať strukoviny. Majú nízky glycemicky index, sú zdravé pre črevá, kardiovaskulárny systém….
Ak je niekto alergický tak chápem, ale podľa mňa to zdravé nie je vylúčiť ich zo stravy.
Vylúčenie carbohydrates zo stravy tiež nie je zdravé, neviem prečo si sa tak rozhoďla, ale pozri si na čomsú dôležité carbs - od mozgu, cez svaly, fyzicku energiu, črevá…

anonym_c0ff89
•
Dnes o 12:07

ja ti neporadim, kedze jem strukoviny 2x denne 🙂 ale ak mas dostatok vlakniny, bielkovin a dostatok roznorodej rastlinnej stravy (pre mikrobiom cca 30 druhov tyzdenne), tak je to ok

simsalabim
•
Dnes o 12:17

Neporadim, strukoviny zboznujem. Ale ak mas v strave dostatok bielkovin a vlakniny, snad to nevadi. Ale soja by mozno bola fajn kvoli obsahu fytoestrogenov, vravi sa, ze Azijcankam velmi pomaha v menopauze.

natalka13
•
Dnes o 12:19
@sisaka

Sme približne v rovnakom veku a ja práve naopak. Tie živočíšne tuky sa snažím obmedziť a aspoň pár krat do týždňa mať strukoviny. Majú nízky glycemicky index, sú zdravé pre črevá, kardiovaskulárny systém….
Ak je niekto alergický tak chápem, ale podľa mňa to zdravé nie je vylúčiť ich zo stravy.
Vylúčenie carbohydrates zo stravy tiež nie je zdravé, neviem prečo si sa tak rozhoďla, ale pozri si na čomsú dôležité carbs - od mozgu, cez svaly, fyzicku energiu, črevá…

@sisaka uplny suhlas

why_not
•
Dnes o 12:25

@tenerifka neporadím, ale ja nejedávam strukoviny. Max 2x do roka v polievke

anonym_38f533
•
Dnes o 12:25

@tenerifka
Cela India zije na strukovinach , ja tiez velmi castoi

anonym_469ecf
•
Dnes o 13:31
@anonym_38f533

@tenerifka
Cela India zije na strukovinach , ja tiez velmi castoi

@anonym_38f533 vieš o tom, že v Indii žije najviac vegetariánov na svete a strukoviny sú pre nich primárny zdroj bielkovín...
@tenerifka máš pestrú stravu a vynechanie strukovín je podľa mňa v poriadku. Já by som bez hummusu neprežila som na ňom doslova závislá 🙂 zato vôbec nejedávam bravčové mäso, hovädzinu len občas, častejšie zjem hydinu a mám zaužívané fish on Fridays...

anonym_338538
•
Dnes o 13:46

@tenerifka Len v skratke. Tvoja dieta je chudobna a tazko udrzatelna. Sacharidy by mali tvorit zaklad jedalnicka. Neverim, ze takto naplnas makra. Strukoviny su zdrojom bielkovin, vlakniny, maju nizky glykemicky index. Pre mna najednoduchsie si hodit k hocicomu edame, hrasok, zelenu fazulku - toto jednoducho vzdy v mraznicke mam. Sosovica sa hodi ako priloha, do salatov. Fazulu nie velmi oblubujem - ale obcas si doma dam dobru fazulovu alebo hrstkovu polievku od mami. No a cicer. Uz asi nemusim pisat... prilis vela masitej stravy zvysuje riziko karcinomu hrubeho creva, toto ochorenie sa stale viac objavuje u ludi uz po 40tke :/ Mimo toho k priloham - chapem, ze nechces jest hranolky. Ale zemiaky, celozrnna ryza, kuskus, quinoa, bataty a chlieb su uplne v pohode prilohy. Nerozumiem preco si usudila, ze ich nemas jest

anonym_e79c66
•
Dnes o 14:07

@tenerifka sú ľudia, ktori strukoviny nejedia vôbec.Ty ich máš aspoň 3x mesačne úplne to stačí.Ja by som tiež pridala celozrnný chlieb, ryžu , ak sa necítis slabá, tak ich nejedz.Raz si tu písala čo zjes cez deň bolo to veľmi málo na to, se pracuješ na nohách neverím, že naplnis denný príjem.Bolo tam niečo v štýle jogurt, orechy, ovocie šalát s mäsom a po určitej hodine nič.Od 16-17?

sense
•
Dnes o 14:25

Ja osobne by som ich nevysadzala a už vôbec nie preto že majú sacharidy. Ak by mi išlo o eliminaciu sacharidov a cukrov tak by som vysadila skôr víno ako sacharidy.Mať len živočíšne bielkoviny tiež nie je dobré. Strukoviny majú aj iné pozitíva ako len bielkoviny a komplexné sacharidy. Samozrejme za predpokladu, že ti strukoviny nespôsobujú zdravotné problemy

zuzanaam
•
Dnes o 14:30

strukoviny sú veľmi dôležité pre zdravý črevný mikrobióm pretože obsahujú rezistentný škrob. Znižuje v tele zápal, inzulínovú rezistenciu atď. Práve preto sa ich snažím jesť denne.

aurelia2000
•
Dnes o 15:18

Ja som to pochopila tak, že ona sacharidov prijíma dosť v ovocí, preto obmedzila strukoviny. No lenže v ovocí sú najmä tie sladké sacharidy, čiže cukry. A keď treba naplniť príjem sacharidov a neprektocit pritom cukry, tak strukoviny sú na to ideálne, ešte sú nich aj bielkoviny. Takže za mňa nedobre rozhodnutie.

aurelia2000
•
Dnes o 15:28

V tom, čo si vymenovala, nevidím ešte dostatok vlákniny, tá je najmä v kvalitnom chlebe. No nepíšeš, či to máš všetko spočítané v KT, ak áno, tak zbytočne sa v tom vrtame, máš to potom ok aj bez strukovin.

tenerifka
autor
•
Dnes o 15:39

Nie je to rozhodnutie, ja skusam. Nechce sa mi to varit. Raz za 2 tyzdñe si urobim studenu strukovinovu polievku na styl hummusu, to jem na rañajky (spolu so zeleninou a vajickami), tak 2-3 dni po sebe. A potom nic do dalsich 2 tyzdñov. Nie, nesposobuju mi traviace tazkosti, ale vidim v tom zbytocne kalorie. Bielkovin mam celkovo dost. Mne ide skor o tie vitaminy typu B. Vlakninu nenaplnim prakticky nikdy, ale vraj to tak ma vacsina ludi.
Jem len kvalitne jedlo, ale ako tu niekto napisal, mam rañajky o 8,00, desiatu okolo 12,00 a potom obed o 16,00....potom praca do 22,00, a po praci pohar vina(obcas, nie vzdy) a okolo 23,00 spat....

zuzanaam
•
Dnes o 15:48
@tenerifka

Nie je to rozhodnutie, ja skusam. Nechce sa mi to varit. Raz za 2 tyzdñe si urobim studenu strukovinovu polievku na styl hummusu, to jem na rañajky (spolu so zeleninou a vajickami), tak 2-3 dni po sebe. A potom nic do dalsich 2 tyzdñov. Nie, nesposobuju mi traviace tazkosti, ale vidim v tom zbytocne kalorie. Bielkovin mam celkovo dost. Mne ide skor o tie vitaminy typu B. Vlakninu nenaplnim prakticky nikdy, ale vraj to tak ma vacsina ludi.
Jem len kvalitne jedlo, ale ako tu niekto napisal, mam rañajky o 8,00, desiatu okolo 12,00 a potom obed o 16,00....potom praca do 22,00, a po praci pohar vina(obcas, nie vzdy) a okolo 23,00 spat....

@tenerifka ja si varím naraz väčšie množstvo a potom mrazím a už len pridávam pri varení, alebo do šalátu. Alebo zmrazím hneď hotové jedlo, napr. fazuľové placky, fasoladu...

sense
•
Dnes o 15:53
@tenerifka

@tenerifka tak napr cícer kúpiš už zavareny v skle , netreba variť. Červena šošovica je rýchlo uvarená , strúčky fazuľové tiež.
A teda zbytočne kalórie to nie sú. Ale kľudne skúšaj. Sú ľudia čo sa stravujú low carb, majú ich do 50g denne

simsalabim
•
Dnes o 15:59
@tenerifka

@tenerifka zbytocne kalorie? Ved jednak ich maju relativne malo a jednak su plne prospesnych latok a zivin…

anonym_338538
•
Dnes o 16:02
@tenerifka

@tenerifka Edamame a hrasok prakticky len vyberies z mraznicky, zelena fazulka a cervena/klasicka sosovica je raz-dva uvarena, cicer/fazulu vies kupit konzervovane. Nemusis toho zjest za tony, ale ku kazdemu hlavnemu jedlu prihodis kusok strukovin, tak sa ti to za tyzden nazbiera. A vlkanina je praveze velmi velmi dolezita - jednoducho jej prijimaj viac, aj z celozrnnych cestovin/peciva/vlociek.

anonym_e79c66
•
Dnes o 16:34
@tenerifka

@tenerifka nevidím problém vo vláknine nemáš rada ovsenú kašu, celozrnné chleby?Ak ješ zeleninu máš tam tiež vlákninu.Pri strukovinách by som sa nebála sacharidov.Nenut sa do strukovín ja mám rada zelené fazuľky, cicer do každej polievky ich davam

klotildabazarik
•
Dnes o 16:41

@tenerifka ja by som radšej vylucila mliečne výrobky, ale pokiaľ si v deficit je to jedno jedz co ti chuti

anonym_2ca609
•
Dnes o 17:03

Ak nemas dost vlakniny, odporucam bazalkove semiacka, 1 lyzica ti da 1/3 davky vlakniny (ja si dam do dzbanu vody a popijam pocas dna).. ja mam denne min 50g vlakniny 😁

anonym_79e652
•
Dnes o 17:10

Viac zbytočné kalórie mi prídu z toho vína, ako zo strukovín 😅