icon

Mama dáva prednosť internetovým radám pred lekárom. Čo robiťM

19. sep 2026

mama má 62 a posledný rok hľadá skoro všetko zdravotné na internete. niekde si prečíta, že niekomu na tlak, cholesterol alebo bolesti pomohlo toto a toto, a ona tomu verí viac ako tomu, čo jej povie lekár.
už sa s ňou o tom ani nechcem hádať, ale niekedy mám fakt obavu, čo všetko skúsi. dá sa s tým ešte niečo robiť, alebo ju už radšej nechať tak?

anonym_98707c
19. sep 2026

mozem hadat? smeracka?

doux
19. sep 2026

@anonym_autor nechaj ju tak.. načo si zaťažovať hlavu takými ľuďmi?

anonym_abfed9
19. sep 2026
@anonym_98707c

mozem hadat? smeracka?

@anonym_98707c maximalne uboha otazka.

anonym_abfed9
19. sep 2026
@doux

@anonym_autor nechaj ju tak.. načo si zaťažovať hlavu takými ľuďmi?

@doux no asi na to, ze je to jej matka a zalezi jej na nej? To co za debilne otazky mate? Co ste uz totalne bezcitni aj voci vlastnym rodicom?

anonym_a5ad0f
19. sep 2026

otazka je, kde hlada. Chat gpt, alebo nejake fb fanaticke skupiny. U chat gpt je aspon ciastocne lepsie na tom. Ak fici na lieceni savom, ukaz jej aspon chat gpt. Ono, jeden extrem je, vobec sa nestarat o zdravie a druhe pocuvat sarlatanov.

doux
19. sep 2026
@anonym_abfed9

@doux no asi na to, ze je to jej matka a zalezi jej na nej? To co za debilne otazky mate? Co ste uz totalne bezcitni aj voci vlastnym rodicom?

@anonym_abfed9 ak sú rodičia totálne hlúpi a ovplyvniteľní konšpirátormi, načo sa nimi zapodievať? každý si je sám strojcom svojho šťastia. ako rodičia, tak aj deti...

anonym_4856d0
19. sep 2026

@anonym_autor hm, to je ta internetova gramotnost a niekedy mám pocit, že dôchodci sú vaic ohrození ako naše deti. Babku toto stálo život, vygooglila si, že na cukrovku pomáha džús z čiernych ríbezlí a úplne vysadila inzulín. Za pár mesiacov bolo po nej. A predtým stvarala ešte všelijake veci, ktoré sem nejdem vypisovať. Ešte aj dedovi vyhodila lieky co mal ako onkologicky pacient, že ma na to začať užívať žihľavu 🙈 ten mal našťastie viac rozumu ako ona.

aurelia2000
19. sep 2026

Guglime. všetci, záleží na tom, aké informácie získava, ako ich vie kriticky zhodnotiť, aké má vzdelanie. Ak sú to hlúposti, verím, že ťa to rozčuľuje, u nás tiež otec občas objaví nejakú sprostosť a kým mu to nevyargumentujem, tak tomu chvíľu verí 🙄 pekne ma s tým vie vytočiť ☹️

anonym_02c3f6
19. sep 2026

Mam taku svokrusu nachylnu uverit veciam z internetu. A potom mam sestru aj sesternicu pracujucu v zdravotnictve, obe sa zhodli - ze takyto ludia su postrach, samodiagnostikuju sa, precitaju si o vseliakych vysetreniach a vyzaduju ich, pricom take sa v nasich nemocniciach ani nerobia a podobne. Vzdelaj mamu, co je to hoax a ak nejakej info veri, skus jej povedat, nech si vzdy overi, ci to nie je hoax. Je viacero takych webov aj v slovencine, ktore zhromazduju hoaxy.

bjnr
19. sep 2026

To, čo opisujete, nie je boj s internetovými článkami ani so zlou dietetikou. Je to zápas o kontrolu, istotu a bezmocnosť. Keď ľudia starnú, ich telo posiela stále viac signálov, že nie je nesmrteľné. Pre človeka vo veku vašej mamy je veľmi desivé čeliť vlastnej zraniteľnosti. Lekár jej často povie suchú diagnózu alebo jej nastaví liečbu, no, nedá jej pocit, že má veci vo vlastných rukách. Internet jej naopak ponúka ilúziu okamžitej kontroly a zázračného riešenia, ak zje túto bylinu alebo vysadí tamto, vráti si zdravie sama. Verí týmto správam, pretože jej dávajú nádej a pocit moci nad vlastným telom, ktorý pri lekárovi stráca. Hádky a vyvracanie faktov v tejto situácii nikdy nefungujú. Keď útočíte na jej alternatívne metódy, útočíte na jej pocit bezpečia a ona sa o to viac zabarikáduje vo svojej pravde. Prestaňte bojovať s jej faktami a začnite pomenúvať jej strach. Problém je, že internet dá človeku odpoveď na takmer všetko, ale veľmi často mu nedá to najdôležitejšie, kontext jeho konkrétneho zdravotného stavu. To, čo pomohlo jednému človeku na tlak, môže byť pre iného úplne nevhodné alebo môže zasahovať do liekov, ktoré už užíva. Vaša mama je svojprávna dospelá žena. Má právo robiť zlé rozhodnutia, aj keď sa na to ťažko pozerá. Keď preberáte prehnanú zodpovednosť za jej zdravie, bránite jej niesť následky jej vlastných volieb. Vaša úloha nie je zachrániť ju pred ňou samotnou, ale byť pre ňu stabilným partnerom. Namiesto zakazovania skúste dohodu: „Mama, rešpektujem, že chceš skúšať doplnky, ale sľúb mi, že nepomeníš ani nezrušíš lieky od lekára bez toho, aby si sa s ním poradila“. Akceptujte menšie „neškodné“ pokusy, aby nemala potrebu pred vami veci tajit, no držte pevné hranice pri kritických liekoch. Je prirodzené, že máte strach, no, hádky vás od nej iba vzdiaľujú a zanechávajú vás oboch vo frustrácii. Skôr by som navrhla jedno pravidlo, nič nové, čo ovplyvňuje liečbu alebo lieky, nezačať užívať bez toho, aby to najprv ukázala lekárovi alebo lekárnikovi. Ak sa z jej hľadania stáva každodenná potreba, výrazne ju to upokojuje len na chvíľu alebo kvôli tomu mení liečbu, bolo by rozumné spomenúť lekárovi aj túto stránku problému. Čo presne vo vás vyvoláva väčšiu úzkosť, to, že mama riskuje svoje zdravie alebo to, že musíte prijať fakt, že nad jej životom a rozhodnutiami už nemáte žiadnu kontrolu? To sú dve veľmi odlišné veci.

anonym_bb7e11
20. sep 2026
@bjnr

To, čo opisujete, nie je boj s internetovými článkami ani so zlou dietetikou. Je to zápas o kontrolu, istotu a bezmocnosť. Keď ľudia starnú, ich telo posiela stále viac signálov, že nie je nesmrteľné. Pre človeka vo veku vašej mamy je veľmi desivé čeliť vlastnej zraniteľnosti. Lekár jej často povie suchú diagnózu alebo jej nastaví liečbu, no, nedá jej pocit, že má veci vo vlastných rukách. Internet jej naopak ponúka ilúziu okamžitej kontroly a zázračného riešenia, ak zje túto bylinu alebo vysadí tamto, vráti si zdravie sama. Verí týmto správam, pretože jej dávajú nádej a pocit moci nad vlastným telom, ktorý pri lekárovi stráca. Hádky a vyvracanie faktov v tejto situácii nikdy nefungujú. Keď útočíte na jej alternatívne metódy, útočíte na jej pocit bezpečia a ona sa o to viac zabarikáduje vo svojej pravde. Prestaňte bojovať s jej faktami a začnite pomenúvať jej strach. Problém je, že internet dá človeku odpoveď na takmer všetko, ale veľmi často mu nedá to najdôležitejšie, kontext jeho konkrétneho zdravotného stavu. To, čo pomohlo jednému človeku na tlak, môže byť pre iného úplne nevhodné alebo môže zasahovať do liekov, ktoré už užíva. Vaša mama je svojprávna dospelá žena. Má právo robiť zlé rozhodnutia, aj keď sa na to ťažko pozerá. Keď preberáte prehnanú zodpovednosť za jej zdravie, bránite jej niesť následky jej vlastných volieb. Vaša úloha nie je zachrániť ju pred ňou samotnou, ale byť pre ňu stabilným partnerom. Namiesto zakazovania skúste dohodu: „Mama, rešpektujem, že chceš skúšať doplnky, ale sľúb mi, že nepomeníš ani nezrušíš lieky od lekára bez toho, aby si sa s ním poradila“. Akceptujte menšie „neškodné“ pokusy, aby nemala potrebu pred vami veci tajit, no držte pevné hranice pri kritických liekoch. Je prirodzené, že máte strach, no, hádky vás od nej iba vzdiaľujú a zanechávajú vás oboch vo frustrácii. Skôr by som navrhla jedno pravidlo, nič nové, čo ovplyvňuje liečbu alebo lieky, nezačať užívať bez toho, aby to najprv ukázala lekárovi alebo lekárnikovi. Ak sa z jej hľadania stáva každodenná potreba, výrazne ju to upokojuje len na chvíľu alebo kvôli tomu mení liečbu, bolo by rozumné spomenúť lekárovi aj túto stránku problému. Čo presne vo vás vyvoláva väčšiu úzkosť, to, že mama riskuje svoje zdravie alebo to, že musíte prijať fakt, že nad jej životom a rozhodnutiami už nemáte žiadnu kontrolu? To sú dve veľmi odlišné veci.

@bjnr prestan vypisovat tie litanie, aj tak ta uz vsetci pozname a necitame to.

anonym_7d53b2
21. sep 2026

@anonym_autor zaleží aj na tom, čo si na internete vyhľadá. Mne lekár hneď na prvý raz predpísal liek, no pred užitím vygooglim, že naň mám vážnu kontraindikáciu o čom lekár z karty mal vedieť a napriek tomu ho predpísal. Dokonca Sukl ten liek nedoporucuje, len ako poslednú možnosť ak iné lieky nezaberú.

anonym_3c5b4a
21. sep 2026
@anonym_98707c

mozem hadat? smeracka?

@anonym_98707c Môžem hádať - hlupana ? Myslím, že nie som ďaleko od pravdy. Milujem takýchto jednoduchých jednobunkovcov ako si ty, čo dokážu vyvestit z 2 -3 neutralnych viet politickú orientáciu, sami ste dementi, a uťahujete si z druhých. A nie, ja Smeracka nie som, ani progresívka a podobné ďalšie bludy. Ja mám na politiku svoj názor