Máte problémy s trávením v jarnom období?
Ahojte. Kto na okrem mňa problémy s trávením? Vraj v tomto období su ľudia citlivý na trávenie . Mne to trva uz mesiac a pamätám si aj minulý rok takýto. Som divná alebo ? 😀
@anonym_autor Mozes mat problemy s travenim, ak mas napriklad sezonnu pelovu alergiu. Vtedy dochadza k skrizenym reakciam a niektore potraviny ti mozu robit problem. Inak neviem, cim by to bolo.
tak to som este nepocula, aby to malo suvis s rocnym obdobim 😀 ludia si dokazu nahovorit fakt cokolvek. 😂
Je známe ze na jesen a pocas prechodzu z tepleho do chladnejsieho obdobia ludom kt. Maju traviace tazkosti, trávi ovela horsie . To nie je ziadny vymysel ale fakt .
Na jar nie
Ješ iné veci ako počas roka? Nedozreté ovocie a zeleninu z druhej strany sveta?
Ja sa čudujem, že neviete, že na jar a jeseň sa ľuďom náchylným na zlé trávenie pritazi. A ešte sa z toho smejete. 🤨
Ja sa čudujem, že neviete, že na jar a jeseň sa ľuďom náchylným na zlé trávenie pritazi. A ešte sa z toho smejete. 🤨
@anonym_1bad4f ale z akého dôvodu?
@anonym_1bad4f ale z akého dôvodu?
@januska12323 veď sa to dá ľahko dohľadať, tu máš prehlad od AI:
Zhoršené trávenie na jar je pomerne bežný jav, ktorý súvisí so zmenou stravovania po zime, prechodom na teplejšie počasie a zvýšenou záťažou na organizmus. Často sa prejavuje ako syndróm dráždivého čreva (IBS), pálenie záhy, bolesti žalúdka, nadúvanie alebo stagnácia potravy.
Tu sú hlavné príčiny a tipy, ako si pomôcť:
Prečo trávenie na jar štrajkuje?
Zmena stravovania: Prechod z ťažších zimných jedál na ľahšie jarné môže spôsobiť tráviace šoky.
Oslabená slezina a pečeň: Podľa tradičnej čínskej medicíny je jar obdobím pečene, ktorá sa prebúdza, ale po zime môže byť zaťažená. Slezina zas môže trpieť stagnáciou potravy.
Jarná únava a stres: Zmena počasia a metabolizmu zvyšuje únavu, čo vplýva na funkciu žalúdka.
Nevhodné potraviny: Kyselinári (ľudia s pálením záhy) trpia viac kvôli konzumácii čerstvého pečiva, cibule, cesnaku, papriky alebo strukovín.
Tipy na zlepšenie trávenia:
Jedzte častejšie a menej: Jedzte v menších porciách každé 2-3 hodiny, aby ste odľahčili žalúdok.
Detoxikácia pečene: Podporte pečeň a žlčník napríklad zmesou olivového oleja a citrónovej šťavy ráno na lačno.
Pozor na čerstvé pečivo: Vyhýbajte sa čerstvému, teplému pečivu, radšej siahnite po staršom chlebe alebo macese.
Obmedzte dráždivé jedlá: Znížte príjem ťažko stráviteľných jedál, ako je mak, cibuľa, cesnak či paprika.
Bylinky a pohyb: Podporte trávenie bylinkovými čajmi (mäta, rumanček) a ľahkým pohybom na čerstvom vzduchu.
Ak ťažkosti pretrvávajú, je vhodné poradiť sa s lekárom, aby sa vylúčili chronické ochorenia.
@anonym_autor ľudia si bežne robia jarné očisty tela po zimnom období ťažkých jedál, takže jarné upratovanie sa nevzťahuje len na domácnosť, ale aj na telo a psychiku.
@anonym_autor ak si citliva na laktozu, moze to k tomu prispiet. Mne pri zmene rocnych obdobi nestacia bezlaktozove vyrobky, zda sa, ze v mlieku je vtedy vyssi obsah laktozy.
@anonym_autor pre jarné obdobie je typické zhoršené trávenie u ľudí ktorí majú problém so zlcnikom
@anonym_autor urcite to neni tym,ake je rocne obdobie 🤣
@anonym_a66b92 no neviem či by si sa takto bavila na tom keby ti bolo každú jar alebo jeseň mesiac zle . Áno stretávam sa v okolí s ľuďmi ktorý maju problem zo žalúdkom a su v toto obdobi citlivejši a ja som jeden z nich. Skus si nieco o tom prečítať a potom sa pobav zo svojej nevedomosti.

@anonym_autor urcite to neni tym,ake je rocne obdobie 🤣