Prečo sa budím unavený aj po 8 hodinách spánku?
Ahojte mate to niekto tak ? Ide o to ze spim normalne 8-9 hodin podotykam ze som skusal spat aj menej napriklad 6 ale ziadna zmena… proste moje vstavania rano su pre mna trapenie a spim na nohach … potom zasa v noci mam pocit ze mam viac energie ako cez den ale idem spat aj ked uz nesom tak unaveny… a nie nechodim spat neskoro vzdy to je okolo 23:00 .. vysetrenia krv som mal v poriadku taj ine zakladne veci ako stitna zlaza atd … pocas spanku sa vacsinou ani nebudim … neviem si už rady … nemate to niekto tiez tak?
Tvoje nastavenie je sova, nie ranne vtaca. S tym vela nenarobis, len sa naucis zit s tym, ze rano si vyflusnuty a vecer mas energie na rozdavanie.
@anonym_autor na krv a vyšetrenie na štítnu žľazu
Si nočná sova. Zbytočne pôjdeš do postele o 23:00. Len sa trápis. Odporúčam spat menej a chodiť spat neskôr.
23:00 je neskoro za mna ja idem 8:00 spat a som rano o 5:30 cula.Ak idem o 23:00 tak spim do 7 minimalne.
Tvoje nastavenie je sova, nie ranne vtaca. S tym vela nenarobis, len sa naucis zit s tym, ze rano si vyflusnuty a vecer mas energie na rozdavanie.
@anonym_483006 ano uz som o tom cital , no pravdu povediac vzdy som to takto mal aoe prebral som sa napriklad po pol hodine nejakej rannej rutine .. ale tak teraz aj pocas toho jak bezi ten den sa citim taky vyflusnuty uplne ..
23:00 je neskoro za mna ja idem 8:00 spat a som rano o 5:30 cula.Ak idem o 23:00 tak spim do 7 minimalne.
@cochces ano tak ved logicky to dava zmysel co pisete .. ved ked idete skor spat tak skor vstanete a ked neskor tak vstanete neskor .. nemyslim si ze to je casom kedze tych 8 hodin mam tak ci tak
môže sa stať že budeš aj po všetkých testoch úplne zdravý ...
tak na tvojom mieste by som skúsila úplne zmenu večerných a ranných rituálov
- spať ok, najneskôr o 23:00
- ráno keď vstaneš žiadne babušenie - ale sprcha (nemusí byť hneď studená, ale ak by časom bola, pre teba lepšie) - alebo ak nie sprcha, vyzliecť sa do naha a prebudiť telo chladom a neobliekať sa možno najbližších 20-30 minút
- vytiahnuť rolety, neskrývať sa pred svetlom ako upír
- pred raňajkami rozhýbať telo nejakými cvikmi (najlepšie nejakí tibeťania, 8 brokátov, radio taiso alebo iné ázijské cvičenie)
- naraňajkovať sa - ak nie celé raňajky (lebo sovy nezvyknú raňajkovať, proste ešte nemajú spustenú tvorbu tráviacich enzýmov - vysoký kortizol a nízky ghrelin) tak zjesť aspoň niečo, napr. 1/3 raňajok a zvyšok neskôr...
nevravím že to bude na 100% tip top - ale výrazne to pomáha ...
@cochces ano tak ved logicky to dava zmysel co pisete .. ved ked idete skor spat tak skor vstanete a ked neskor tak vstanete neskor .. nemyslim si ze to je casom kedze tych 8 hodin mam tak ci tak
@anonym_autor Ale po 23:00 uz je ten spanok nekvalitnejsi,dolezite je ist spat do tej 22.Su na to rozne studie,ono aj ked ides o 23:00 kym zaspis je kludne 23:30.Alebo zvyknes zaspat do 5’?
@anonym_autor Ale po 23:00 uz je ten spanok nekvalitnejsi,dolezite je ist spat do tej 22.Su na to rozne studie,ono aj ked ides o 23:00 kym zaspis je kludne 23:30.Alebo zvyknes zaspat do 5’?
@cochces no ano ja vacsinou zaspim hneď stym nemam problem. Ako nemam to nejako odsledovane ale mas 20 minut
môže sa stať že budeš aj po všetkých testoch úplne zdravý ...
tak na tvojom mieste by som skúsila úplne zmenu večerných a ranných rituálov
- spať ok, najneskôr o 23:00
- ráno keď vstaneš žiadne babušenie - ale sprcha (nemusí byť hneď studená, ale ak by časom bola, pre teba lepšie) - alebo ak nie sprcha, vyzliecť sa do naha a prebudiť telo chladom a neobliekať sa možno najbližších 20-30 minút
- vytiahnuť rolety, neskrývať sa pred svetlom ako upír
- pred raňajkami rozhýbať telo nejakými cvikmi (najlepšie nejakí tibeťania, 8 brokátov, radio taiso alebo iné ázijské cvičenie)
- naraňajkovať sa - ak nie celé raňajky (lebo sovy nezvyknú raňajkovať, proste ešte nemajú spustenú tvorbu tráviacich enzýmov - vysoký kortizol a nízky ghrelin) tak zjesť aspoň niečo, napr. 1/3 raňajok a zvyšok neskôr...
nevravím že to bude na 100% tip top - ale výrazne to pomáha ...
@biba_18 ďakujem skusim a ani stym jedlom toje pravda odjakziva neranajkujem.. akoze posledni dobu sa snazim ale premna to je neprirodzene lebo si to telo proste nepyta
Si nočná sova. Zbytočne pôjdeš do postele o 23:00. Len sa trápis. Odporúčam spat menej a chodiť spat neskôr.
@anonym_2e8680 dobrá sprostosť.
Ja som mala dlhodobo rovnaký problém. Teraz vstávam úplne oddýchnutá a spokojná.
Čo som zmenila:
1. Spánok vždy 8 hodín. Ideálne pred 12. - nastaviť si rovnaký čas do postele a čas z postele.
2. Žiadna káva. Vymeniť za zelený čaj, ideálne do 13:00. Po 13:00 už žiadny kofein.
3. Pravidelný pohyb - cvičím 4-krát do týždňa
4. Pravidelná vyvážená strava
5. Také maličkosti ako - magnézium pred spaním, super sleep complex
6. Veľmi mi pomohla záťažová prikrývka od Hevi sleep
7. Červené okuliare hodinu pred spaník proti modrému svetlu.
8. V noci úplná tma, úplne ticho (ja mávam štuple),
9. Sledujem sleep score na apple watch, aby som mala prehľad o tom, kedy mám lepší, kedy horší spánok, identikuješ tak čo máš/nemáš robiť.
10. V izbe max 21 stupňov. Viac nie. Ideálna teplota na spanie je 18-20 stupňov.
To že nemáš dobrý spánok, nie je v žiadnom prípade v poriadku a niečo s čím sa máš naučiť žiť. Prečítaj si knihu prečo spíme a nepočúvaj tieto trubky so sovami a podobne. 🙂 držím palce. Spánok je najdôležitejšia časť dohovekosti a zdravia.
@anonym_autor preto píšem že aspoň niečo treba zjesť. sovy neraňajkujú, je to biológia. treba to trochu napomôcť ...
@anonym_ec8bec úplne súhlasím. ono tieto na pohľad drobné zmeny vedia veľa pomôcť. rutina spraví veľa tiež.
@anonym_autor ak máš zlú stravu, málo živín a nezdravú mikroflóru v črevách pliesne, chronický zápal, premnožené kvasinky... tieto pliagy vytvárajú v tele nebezpečné toxíny...
Telo sa počas spánku čistí, regeneruje, detoxikuje a uvolnené toxíny ti spôsobujú ráno a počas dňa únavu, točenie hlavy, nesústredenosť... Uprav si stravu a ozdrav črevnú mikroflóru probiotickými potravinami, pridaj do stravy potraviny bohaté na vitamín C, protizápalová strava prečistí telo, obmedz sladké a sacharidy... Skús 24 hodinový pôst...
Ak ti ráno nechutí jesť nenúť sa, jedz keď si to telo pýta, stačí nejaký drink s proteínom.
@anonym_ec8bec všetko fasa okrem tých trubiek so sovami, to si si mohla odpustiť ... pretože aj sova môže zlepšovať svoje spánkové návyky... pokiaľ vieš zaspať o ôsmej večer je pre teba plus, ak by si nezaspala o ôsmej od mala, tak by si vedela že to nie je žiaden výmysel ...
Choď do spánkové centra ako samoplatca, Union to má zadarmo. Ja som sa trápila roky a až tam som odhalila príčinu.
@anonym_autor čo by druhí dali za to, že vôbec zaspia....,👽👁️👽🕷️
@ivicatolic hej len co z takeho spanku po ktorom sa citis akoby ani nebol aj ked je😅
Choď do spánkové centra ako samoplatca, Union to má zadarmo. Ja som sa trápila roky a až tam som odhalila príčinu.
@anonym_c3418b tiez som nadtym rozmyslal ci to nieeje nejake apnoe alebo hocico hm skusim
Skus ist na masaz, ja som vstavala na šrot ráno, nevedela som fungovat. Bola som na masazi ze len chrbat/krcna chrbtica, robila mi na krku aj bankovanie a odvtedy aj ked idem spat o 00:00 rano nie som unavena. Toto som prezivala vyse 5rokov tieto stavy ze rano obrovska unava aj ked som 12h spala a teraz mesiac odkedy ma pomasirovali tak fakt super. Skus. Za pokus to stojí. 👌
@anonym_autor keď začneš nasilu, tak si telo začne pýtať. Raňajky sú základ
@erika7102 presne, takto som sa donútila raňajkovať, začala som s jedným končekom rožka. Dnes si neviem predstaviť ráno bez jedla čo predtým len káva...
@anonym_autor Podobne, ale aj chodievam niekedy v noci na wc, ale to aj zbycajne hned aj zaspim
@anonym_c3418b mas apnoe? Ja idem teraz do spánkové laboratoria, nespavost mam 12 rokov
@anonym_c3418b tiez som nadtym rozmyslal ci to nieeje nejake apnoe alebo hocico hm skusim
@anonym_autor áno, skús. Ja som tiež nevedela a už ako posledné som vyskúšala toto a pochopila som.

@anonym_autor akú máš prácu?